Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Kępa białych lilii robi wrażenie ;:108
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu śliczne masz swoje rabatki. Trawy-marzenie ;:167 U mnie coś nie chcą rosnąć. Przetestowałam przez trzy lata trzy odmiany miskantów. Tylko gigant podarowany mi przez Annes daje radę. Pozostałe, pomimo, że kupione piękne sadzonki - padły. Chyba jednak trawy wolą bardziej piaszczystą ziemię. Szkoda bo to takie wspaniałe wypełniacze dające harmonię i równowagę na rabatkach. Soniu, a co to za eksperyment z pęcherznicą? Będziesz próbowała wyprowadzić jej taki pień w formie warkocza? Strasznie fajny pomysł-oby się powiódł ;:215 Buziaki zostawiam i zmykam zwiedzać dalej i nadrabiać zaległości w wątkach ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu czosnki na rabatach lepiej wyglądają niż na zdjęciach. :?: Sadź, są niedrogie, można kupić powtórnie. Ostróżka miała być ciemnoniebieska. :evil: Aniu kłosowce mają po metr wysokości, a ryż malutki.

Obrazek

Grażynko dzięki. ;:196 Lawenda to u mnie bardzo mało wymagająca roślina. Wsadzona do ziemi rośnie i nie ma z nią żadnego problemu. :) Przycinam po kwitnieniu na jeża, i wiosną też dość krótko. Popadało wczoraj, rośliny trochę liśćmi pewnie pobrały wodę, bo lepiej wyglądają. wszystko to za mało, na głębokości 5-7 cm nadal sucho. ;:202

slimak900 miło, że Ci się podobają. :) Niestety z pięciu, dwie ostróżki miały mączniaka, musiałam użyć chemii.

Paulii miło, że zajrzałaś ponownie. ;:180 Wyjątkowa susza u mnie w tym roku. Podlewam, więc jakoś rośliny sobie radzą. Dla Ciebie borówki, niedługo będzie kolejny krzak do objedzenia. :D

Obrazek

Małgosiu lilie przekwitają w tempie niespotykanym. Nie podlewałam dwa dni, bo ciągle się chmurzy, ale pada wokół, a u mnie niewiele. ;:222 Jutro ponownie czeka mnie podlewanie.

Marysiu u mnie popadało trochę, ale nie na tyle, żeby korzenie roślin dostały wodę. ;:202

Anitko dzięki. ;:196 Jakoś też zdrowie mnie ogranicza i chyba w ogrodzie to widać. Nie mam siły na rewolucje, może jak naprawdę popada, to się zmobilizuję. Są miejsca, gdzie od wiosny nie zrobiłam nic. :oops: Teraz tylko czekam na hortensje, bo one naprawdę rozświetlą ogród. Vanilka będzie pierwsza.

Obrazek

Aniu Pink Peace już kwitła raz, teraz ma kilka pąków, jeszcze się nie rozwinęły. Ma tak piękny kolor, że nie żałuję jej zakupu. Tym bardziej, że posadzona dopiero tej wiosny. Jak przeżyje zimę, zobaczymy jak sobie poradzi, bo rośnie na wyjątkowo nędznej glebie. ;:65 Lawenda w przyszłym tygodniu będzie już cięta i powędruje do szuflad.

Wandziu dzięki. Białe lilie sadzę wszędzie, ale tej kępy nornice nie dopadły, dlatego była najładniejsza. Dziś już sporo kwiatów pościnałam, bo mocny wiatr osypywał płatki. Na wąskiej rabatce przed cisami też kilka kwitnie.

Obrazek

Aniu dzięki. ;:196 próbuję znaleźć złoty środek między moim zamiłowaniem do porządku, a kolejnymi zachciankami roślinnymi. ;:204 Trawy niedługo będą prawdziwą ozdobą ogrodu, nawet susza im niewiele zaszkodziła. Tylko przesadzane wiosną, są mniej dorodne. Pęcherznice, to własne siewki posadzone jesienią na wąskim pasku przy kompostowniku. Zaplotłam gałązki, bo chcę je prowadzić na pniu. To tak żelazne rośliny, że z pewnością eksperyment się uda, mają szybko zdrewniałe pędy. Miejsce potrzebne jeszcze na dwie hortensje, też mam własne z patyków. Dla Ciebie rozplenice z jeżówkami. :)

Obrazek

Obrazek

Przetacznik Christa źle zniósł suszę przy klonie.

Obrazek

Perowskia coraz bardziej niebieska

Obrazek

Marketowa róża ma wyjątkowo ciekawy różowy kolor.

Obrazek

Obrazek

Liatry kłosowe też się szykują do kwitnienia.

Obrazek
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, zakwitła mi marketowa róża, ma podobny kolor różowy , jak Twoja , ale kwiat mały i jak rozkwitła to jakaś taka pustawa w środku.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Soniu piękne kwiaty pomimo długiej suszy. Niby człowiek podlewa ale dopiero deszcz robi swoje i rośliny idą w górę. Kępa lilii naprawdę wspaniale się rozrosła. Mi wyszły dwie lilie pod malwami i niestety zżółkły a pozostałe w innych miejscach kwitną. Czyżby malwy je przydusiły? Też czekam na hortensję, bo albo mam pinky winky albo vanille fraise, nie potrafię ich rozróżnić w fazie liści. Dopiero rozwijają się białe kwiatuszki.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,cudna jest Twoja Perowskia ,u mnie jakoś nie bardzo rośnie ,a tak mi sie marzy taka rozrośnięta jak u Ciebie,yukki też przepieknie kwitną u mnie jeszcze mają czas i jeżówki całe w kwiatach ,ślicznie to wszystko razem wygląda,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No popieram, perowskia cudna, taka gęsta.Moja z tego roku też zaczyna kwitnąć,ciekawe czy kiedyś będzie taka jak twoja...o ile miejsce jej spasuje...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu nie martw się mój czarny ryż też marny. ;:222 Pięć liści na krzyż i nawet nie 10cm wysokości. ;:222
Za to kłosowiec poszybował Ci do nieba. ;:215 ;:168 Moje siewki takie nie są. Za to sadzonka mateczna bardzo rozpycha się na rabacie.
Z kolei perowskia wygląda jakby w tym roku od Ciebie przyjechała a przecież to już roczna pannica. ;:224 No zagęściła się ciut i ciut też podrosła ale słabiutko. ;:224 Muszę zrobić jej zdjęcie i Ci pokazać. Ewidentnie coś jej nie pasuje, tylko nie wiem jeszcze co. ;:124
Ja mam zaplecioną pęcherznicę. :tan Rok temu zrobiłam pień, tyle, że spleciony jest marnie bo wzięłam do tego znacznie więcej gałązek niż 3 (chyba po 3 x 3) i gałęzie były już dość sztywne. Jednak korona wygląda bajecznie. ;:215
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć, szukam ostatniego wpisu ale gdzieś w kosmos chyba wysłałam ;:223

Dziewczyny, ryż ozdobny u mnie też mizerota, jeszcze gorsza niż u was :;230

Soniu, a kłosowiec też ci gubi dolne liście, bo na zdjęciu raczej zdrowo wygląda? U mnie liście żółkną i opadają. Generalnie sadzonka słabo przyrasta, chyba ma złe warunki.
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Borówki już piękniutkich rumieńców dostają Mniam MniamObrazek
Hortensja już za chwileczkę zakwitnie
Jeżówki piękniutkie ;:173 Przetacznik Christa piękny
Marketowa róża przepiękny ma kolorek i pięknie zakwitła :D
Liatry kłosowe już za chwileczkę pokażą swe piękno
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, a cóż to za ślimaczki spacerują? Fajniutkie ;:333
Znalazłam siewki, dość spore pęcherznicy, i zrobię sobie drzewko ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wiesiu czasem róże z mniejszą ilością płatków są równie piękne, jak inne. Jestem zaskoczona, że za 4 zł mam taką ładną różę, tylko czy zimę przeżyje. :?: Druga ma mocniejszy kolor i drugi raz kwitnie, ma też sporo pąków.

Obrazek

Moniczko dzięki. ;:196 Lilie jednak potrzebują chyba dużo pokarmu, malwy pewnie też, więc wygrały ekspansywniejsze. Swoje podsypałam kompostem i raz podlałam płynnym nawozem. Pinki Vinki i Vanilka nawet pędy mają podobne, czerwone. Jednak kwiaty zupełnie inne, jak zakwitnie, poznasz. ;:108 Deszczu u nas dalej nie ma. ;:160

Martuś dzięki. ;:196 Perowskia czwarty rok, to już spory krzak. Mam jeszcze dwie z siewek ubiegłorocznych. Jedna ładna, a druga też jakoś słabo rośnie, muszę jej zmienić miejsce. Juki tylko trzy w tym roku, ale przynajmniej bez mszyc. ;:215 Jeżówki głównie zwykłe mam posadzone, lubię je, niekłopotliwe i długo kwitną. Jeszcze malutka Guawa Ice od Mewy, zakwitła.

Obrazek

Olu oczywiście, że Twoja perowskia będzie duża, musi tylko dobrze się ukorzenić. Moja na szczęście od początku rośnie w jednym miejscu. :shock: Dwuletnia chyba za blisko świerka posadzona, słabo rośnie i właśnie wiosną ją muszę przesadzić.

Obrazek

Aniu mój ryż ma około 20 cm wysokości, ale jakoś nastawiłam się, że będzie wyższy i tak go posadziłam, mało go widać na rabatach. ;:204 Susza mu też nie pomogła. Pęcherznica na pniu z pewnością lepiej wygląda niż mój krzaczor przy płocie. Perowskia musi mieć mocno wapienną, przepuszczalną glebę. Nie lubi też nadmiaru nawozu. Kłosowce, które mają małą konkurencję, wyrosły na 100cm, ale na przykład przy trawie, już sporo mniejszy.

Obrazek

Jolu współczuję, ;:168 też czasem się opiszę i nie wiem gdzie elaborat wędruje. ;:306 Zauważyłam, że kłosowce, które mają najlepszą ziemię, a mniej światła gubią żółte liście. Te trzy rosną na piasku, tylko raz podlałam nawozem w płynie, ale mają dużo słońca.

Obrazek

Paula dzięki. ;:196 kwitnie trochę roślin, ale susza zdecydowanie skraca żywotność kwiatów. ;:174 Borówki podjadamy prosto z krzaków. Biała cynia pokazała pierwszy kwiatek.

Obrazek

Małgosiu ślimaki, to prezent od M, na szczęście nie podjadają roślin. :) U mnie pęcherznice sieją się bez umiaru. Sąsiedzi i znajomi obdarowani, a ja tylko na pniu ją zaakceptuję, bo nie mam miejsca na kolejnego krzaka. Będziemy się razem cieszyć, jak eksperyment da ciekawy wynik. ;:65

Powojnik Jackmanii z B., to niestety pomyłka. W sumie to się cieszę, bo posadziłam go w nędznej ziemi, przy bluszczu, który zasłania skrzynkę gazową. Wielkokwiatowy z pewnością, by sobie tam nie poradził, a włoski może da radę. ;:218

Obrazek

Rozwary zakwitły.

Obrazek

Obiecałam komuś nasiona miesięcznicy, ale nie zapisałam, :oops: a sks działa. Niedługo będą gotowe.

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu ślicznie Ci zakwitły już rozwary. Podlało Ci ogród?
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

Bardzo ładny ogród ;:108 dużo ciekawych roślin ;:215
przepięknie wygląda zestawienie.... perowskia z jukami ;:63
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, wstaw róże do identyfikacji, pewnie ktoś rozpozna. Wtedy sprawdzisz strefę i będziesz wiedziała jak zabezpieczyć na zimę. U mnie przeżywają nawet róże z 7 USDA.
Wąska rabata przed cisami ;:333
Czy Christa łapie u Ciebie mączniaka :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”