Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Post »

Dorotko, zarażaj się tylko wtedy, jak tak pozytywnie o sobie myślę, staram się często, ale sama wiesz, że bywa różnie... Bierz ten optymizm, jak tylko Ci potrzebny... ;:196
Na zimowe fotki już doczekać się nie mogę, choć zimy jeszcze nie chcę... Ale ten Twój ogród zimą, ach, jaki musi być cudny, z tymi drzewami, taki majestatyczny... ;:333
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Ależ masz złota ;:oj .
Piękne jesienne ujęcia.
Pracy nie zazdroszczę, bo faktycznie sporo tego.
U nas wystarczy , gdy zrzuci orzech :twisted: .
W tym roku m grabił, bo mnie zmogło.
Dzieci w ogrodzie ;:131 . Duży kosi (niechętnie i tylko czasami ) i obsługuje grill, a Mały biega ze zwierzakami i piłka.
Twoje pracusie ;:167
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu- :;230 nie pelargonie tylko chryzantemy, miałam zapisane żółte, ale nie ważne, ważne że się przyjęły i są piękne.
Oj znam ten ból z liśćmi od sąsiada. Grabię dębowe i grabę patrzę a mój dąb przecież jeszcze ma liście ;:oj , a to dęby sąsiada po drugiej stronie drogi, niefortunnie rosną tam skąd zazwyczaj wieje wiatr. Czy ja mam mało swoich do grabienia, jeszcze jego grabię .

Marzenko - myślę, że nikt mi nie zazdrości grabienia. Dosadziłaś liściastych? niestety ja też dosadzam a wiem czym to grozi jesienią :;230 Zazdrość, zazdrość ja biegam po ogrodach, czego ja nie zazdroszczę. Wiesz że chcesz to masz, zobaczymy co wiosną pokażą przypomnij.

Danuś- wierzę że biegasz , bo u Ciebie trawnik zawsze idealny ;:333 . Niestety jak ja bym tak miała latać to od rana do nocy i dalej by było pełno. ;:196

Marysiu - na razie wywożę w miejsca gdzie trzeba podnieść teren, potem przysypię ziemią, piachem . Już w ten sposób podnieśliśmy trochę terenu, a starczy jeszcze miejsca na wywożenie przez parę lat o to się nie martwię. Kompostownik na razie nie mam- myślę z obawami. U nas są zaskrońce , boję się że to może być wylęgarnia dla nich ;:202

Grażynko - trzy? o trzecim jeszcze nic nie wiem :;230 . O tak mięśnie - na razie to ja mięsień piwny i po ciążowy mam ;:306 ale biceps też się powolutku pojawia ;:224

Gosia udało się ;:306 . Jak patrzę na zdjęcia przed grabieniem i po to mi się wydaje że z dywanem lepsze bardziej naturalnie, jesiennie i nostalgicznie.

Jadziu- piaskownica też została wysprząta i tu nie ściemniam przez najmłodsze dziecię me ;:215 .Zadanie wykonała. W przyszłym tygodniu mamy kolejne zadanie- zgadnij jakie :;230 tak sprzątanie piaskownicy, ale jeszcze bierzemy lupy i szukamy centymetrowej części do zabawki po całej działce, dodam że zielonej .

Dorotko- wszystko sobie wyjaśniłyśmy ;:168 .Miło tak czasem z kimś pogadać, a optymizm od Ciebie już czuję u siebie ;:215

Justyś- dziękuję, rozdaję złoto chcesz trochę :;230 . Moje też tylko tak udają to grabienie ;:306

Aniu(anym) jak podczytujesz to dziś otrzymała anonimowy list, ale po zawartości wiem że od Ciebie. Dziękuję na PW poproszę o listę czynności co kiedy i jak .

Nie uwierzycie ale skończyły mi się zdjęcia z tego weekendu :;230 ale mam jeszcze z poprzedniego ;:306

Nowa kompozycja
Obrazek

Stworki zamieszkały pomiędzy szybami w starych oknach- fajne te okna kiedyś były, ale jak przychodzi do mycia to podwójna robota ;:306
Obrazek

Obrazek

i trochę widoczków o zmierzchu
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I zrobiłaś, jak prosiłam...? :wink:
Mnie też było miło, warto, nawet człowiek nie wie, że warto... ;:196
A ozdoby śliczne, masz talenta, dziewczyno... ;:215
Widoki takie kojące u Ciebie... Spokój, cisza... Odpoczywam... ;:167
Część 1Część 2
Dorota
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W nocy ;:224
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aspirynka ;:333
Też wiem co znaczy grabienie liści jesienią, to jeden z najbardziej niechcianych ogrodowych obowiązków :( Na dodatek wszystkie lecą od sąsiada, który swoje liściaste drzewa posadził przy samym ogrodzeniu. Najgorzej wygrabiać spomiędzy rabat z różami. Wygrabia się też przy okazji kora :?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jak ja lubię takie zdjęcia! Niby ogród a taki naturalny, trochę dziki, a jednak liście wygrabione i rabatki są - super połączenie! U mnie też teraz podstawowe zajęcie to grabienie liści.
W nazwaniu astrów to pomogę tylko częściowo. Te białe i fioletowe to nowobelgijskie ale odmian nie znam. Różowe to nowoangielskie i te najbardziej jaskrawe to 'Andeken Alma Potschke', a te bardziej wpadające w fiolet to może być: 'Harrington's Pink'.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyszłam do Ciebie z rewizytą i wpadłam na dobre. Pokazałaś cudowne miejsce w pięknej jesiennej odsłonie. I jak nie lubię jesieni, to Twoją wprost jestem zachwycona. Miło mi zobaczyć na zdjęciu Ciebie i Twoje urocze modelki - pracusie. Przeistoczyłaś ten kawałek ziemi, a właściwie lasu w bajkowy i kolorowy ogród. Piękne astry, róże, chryzantemy i wszechobecne złote i czerwone liście. Liriope w złotych liściach prześliczne. Bardzo podoba i się Twoje stwierdzenie "najważniejsze - nie przestawać marzyć" i tak dalej trzymaj.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja bym chciała, żeby moje liście spadły wszystkie jednego dnia. A tak, to grabię i przez pewien czas wygląda czyściutko, a na drugi dzień zaczynam znów od początku. Poza tym część liści zostaje na dębach do wiosny i po zimie znowu mam tę samą robotę. Ale dla dzieci zabawa w liściach jest przepyszna :D
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Dorotko witaj :wit
Cieszę się że zawartość koperty Ci się spodobała ;:138
Moje samopoczucie dziś nie fajne dlatego pochwalę tylko dekoracje i uciekam...buźka ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Dorota, ja nie wiem jak Ty mogłaś chcieć nas opuścić ;:oj Czy Ty widziałaś teraz swój ogród? Jest fantastyczny. Chyba podoba mi się teraz najbardziej. Te łany marcinków i liści, prześwity w koronach drzew. Fajnie :) U Ciebie jest co oglądać, co drzewo-to otwiera się nowy zakamarek. U mnie jeszcze widać wszystko na przestrzał :( Ale współczuję grabienia liści-ja mam jednego wielkiego klona przy drodze, którego liście zasypują mi całą działkę na co psioczę niesamowicie, ale u Ciebie to już wyższa szkoła jazdy :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko skoro tak szybko kończą się zdjęcia poweekendowe to wniosek z tego, że musisz ich robić więcej ;:306
Fotografuj swoje cudowne miejsce na ziemi a modelki niech pracują albo wygłupiają się i urozmaicają jesiennego widoczki :heja
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - wiesz więc oczym ja mówię, nie dość że moje to jeszcze sąsiada. ;:223 . Kurcze mam nadzieję że moja Lichtkonigin Lucia mnie jednak nie zawiedzie.

Jacku - dziękuję, tak to teraz bardziej park niż ogród ;:306 , ale może właśnie taki mam być? ale park na końcu głębokiej wsi ;:224 .
Dziękuję za podpowiedzi, zapiszę a w zimowe wieczory poszperam.

Lidko- witam, wpadłaś :?: to dobrze. Ale pochwał od Ciebie usłyszałam że się zarumieniłam. Widzę, że Tobie też przypadła liriope w kołderce- myślałam, że w tym roku już nie zakwitnie a tu proszę kwitnie i to jak długo, jestem nią zachwycona i mam nadzieję, że szybko się rozrośnie. Zapraszam.

Wandziu- myślisz że ja bym tak nie chciała. W zeszłym roku orzech stracił liście w nocy , włącznie z orzechami- nie trzeba było zrywać, ale szukać pod ogromną stertą liści.
Za dobrze by było. A zdrugiej strony czy nie piękne są przebarwione liście na drzewach. Ja to nie lubię jak leżą liście takie mokre, po deszczach, suche tak- można się powygłupiać, pobawić, szurać...Chyba nadaję na tych samych falach co moje dzieci :;230

Aniu dziękuję, poprawy humoru życzę. Nastają ciężkie czasy dla meteopatów jak ja.
Aniu dla Ciebie na szybką poprawę..
Obrazek

Andziu - złapałaś zasięg :heja . Z tymi liśćmi można dojść do wprawy i oczywiście przyzwyczaić się. po prostu jeden miesiąc na działce to co tydzień wielkie grabienie i tak już będzie.. Ale jak się chce mieć trawę to trzeba, oczywiście zakątki typowo leśne sobie odpuszczam ;:224 . Wiesz że u Ciebie już jest pięknie i jak wszystko podrośnie będzie wspaniale. Miałam wizję przecież wiesz ;:306
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, przychylam się jak najbardziej, do Marysi, rób więcej zdjęć... Bo ogród z majestatycznymi drzewami masz tak urokliwy, że oczy oderwać trudno... ;:196
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ten powojniczek to chyba jeszcze letni, bo liście takie ładne zieloniutkie :D