Moje spełnione marzenie - ogród zimowy!!!
- lulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje spełnione marzenie - ogród zimowy!!!
Basiu wyjeżdżasz raczej zimą, czy latem? A może i tak i tak? Ja kocham przerywać zimę słonkiem, latem mniejsza atrakcja moim zdaniem. Co sądzisz?
- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety Asmo to prawda
Szymku wiosennie-kolorowo-bananowo
Lulka stanowczo wolę wyjeżdżać zimą (styczeń-luty) inne miesiące są zbyt cenne i przeznaczone dla mojego ogrodu

Szymku wiosennie-kolorowo-bananowo

Lulka stanowczo wolę wyjeżdżać zimą (styczeń-luty) inne miesiące są zbyt cenne i przeznaczone dla mojego ogrodu

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Taki straganik z kolorowymi bananami to rozumiem mniammniam
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Piekne zdjecia ,rosliny piekne i zupelnie nieznane,a tych kolorowych bananow to chetnie bym sprobowala 

- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu
I na mnie bananowy stragan zrobił wrażenie
U "nich" taka różnorodność bananów jak u nas jabłuszek lub gruszeczek...też przecież mamy ich do wyboru i do koloru
.
Swoją drogą jadłam kiedyś purre z zielonych bananów. Kolega, który był w Kenii, mówił że tam banany są powszechnie wykorzystywane w sposób jaki u nas przygotowuje się do spożycia ziemniaki. Zielone banany mają w sobie mnóstwo skrobi, a rozgotowane z dodatkiem soli mają bardzo ciekawy smak
. Sama byłam w szoku jak spróbowałam.

I na mnie bananowy stragan zrobił wrażenie

U "nich" taka różnorodność bananów jak u nas jabłuszek lub gruszeczek...też przecież mamy ich do wyboru i do koloru

Swoją drogą jadłam kiedyś purre z zielonych bananów. Kolega, który był w Kenii, mówił że tam banany są powszechnie wykorzystywane w sposób jaki u nas przygotowuje się do spożycia ziemniaki. Zielone banany mają w sobie mnóstwo skrobi, a rozgotowane z dodatkiem soli mają bardzo ciekawy smak

- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Zielone, czyli niedojrzale te co w sklepie? Bo z tego co wiem, wsord wielu rodzajow bananow - jak u nas z jablkami - jedne sa do jedzenia na surowo, inne typowo do celow kuchennych.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:

- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Kochani
widzę, że kolorowe banany zrobiły na Was tak duże wrażenie jak wówczas na mnie
Okazuje się, że na świecie istnieje ponad 800 odmian bananów, m.in:
?Banany czerwone (brązowe), które wyróżniają się słodkim, różowo-mięsistym miąższem o intensywnym smaku. Uprawia się je w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce Wschodniej i na Karaibach.
?Banany jabłkowe - są małe, mają cienką skórkę i tylko od 8 do 10 centymetrów długości. Są słodkie a jednocześnie trochę kwaskowate, smakiem nieco przypominają jabłka.
?Banany "Baby" inaczej mini banany. To miniaturowe owoce o długości 10-12 cm w cienkiej skórce. Są dużo bardziej delikatne i podatne na uszkodzenia niż zwykłe banany i charakteryzują się bardziej słodkim smakiem.
?Plantany (banany skrobiowe). Nawet dojrzałe zawierają skrobię. W Afryce i Ameryce Środkowej i Południowej to podstawowy pokarm o znaczeniu zbliżonym do naszego ziemniaka. Spożywa się je smażone lub gotowane.
?Słodkie Banany Afrykańskie. Mają niewielkie rozmiary i słodki smak.
?Highland Cavendish - bardziej słodka odmiana zwykłego podgatunku Cavendish.
Te banany, o których pisze Oxalis i które smakują jak ziemniaki to tzw. Plantany (banany skrobiowe).

widzę, że kolorowe banany zrobiły na Was tak duże wrażenie jak wówczas na mnie

Okazuje się, że na świecie istnieje ponad 800 odmian bananów, m.in:
?Banany czerwone (brązowe), które wyróżniają się słodkim, różowo-mięsistym miąższem o intensywnym smaku. Uprawia się je w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce Wschodniej i na Karaibach.
?Banany jabłkowe - są małe, mają cienką skórkę i tylko od 8 do 10 centymetrów długości. Są słodkie a jednocześnie trochę kwaskowate, smakiem nieco przypominają jabłka.
?Banany "Baby" inaczej mini banany. To miniaturowe owoce o długości 10-12 cm w cienkiej skórce. Są dużo bardziej delikatne i podatne na uszkodzenia niż zwykłe banany i charakteryzują się bardziej słodkim smakiem.
?Plantany (banany skrobiowe). Nawet dojrzałe zawierają skrobię. W Afryce i Ameryce Środkowej i Południowej to podstawowy pokarm o znaczeniu zbliżonym do naszego ziemniaka. Spożywa się je smażone lub gotowane.
?Słodkie Banany Afrykańskie. Mają niewielkie rozmiary i słodki smak.
?Highland Cavendish - bardziej słodka odmiana zwykłego podgatunku Cavendish.
Te banany, o których pisze Oxalis i które smakują jak ziemniaki to tzw. Plantany (banany skrobiowe).
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Basiu, szacun za wiedzę o bananach
.
Jako że w Polsce banan to banan, a ja byłam ciekawa smaku tego purre, to użyłam najzieleńszych bananów dostępnych u nas w marketach. Pewnie z oryginalnych plantanów byłoby smaczniejsze
. Ale i tak warto było spróbować
.

Jako że w Polsce banan to banan, a ja byłam ciekawa smaku tego purre, to użyłam najzieleńszych bananów dostępnych u nas w marketach. Pewnie z oryginalnych plantanów byłoby smaczniejsze

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
O, ciekawie napisane o bananach
swoją drogą, gdzieś wyczytałam, że wszystkie banan, które spożywamyy to klony, rozmnażane wegetatywnie a nie z nasion 

- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Bardzo mozliwe, Widzialas nasiona w bananach z marketu? Zredukowane sa. Dzikie banany maja wieksze.
Kinga
Piękne rośliny nam pokazałaś... może część bananów dojrzewa w kartonach, ale część już w dojrzewalniach na terenie całego kraju 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Jak miło Basiu gościć się u Ciebie w tych egzotycznych klimatach. Jak dalej będę oglądała tu tyle kolorowych i ciekawych zdjęć, to dam radę do wiosny. Dziękuję Ci Basiu