Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2
Przejrzała cały wątek i czułam się tak, jakbym czytała książkę. Piękny ogród, a właściciel jest chyba romantykiem. Cudne rośliny, oszałamiające fotografie. Marzy mi się taka śliwa...A zachody słońca i widoki chmur zapierają dech w piersiach. Jak ubogi jest mój ogródek 

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Sępik-psotnik ale pozuje jak zawodowy model
Jak zwykle świetne ujęcia nieba i kompozycje przestrzenne - jak spod igły (zdjęcie zielonego pola, potem pas drzew i niebo)
Trzymam kciuki za magnolię parasolowatą! To niezwykłe drzewo (pamiętam je dokładnie z OB w Powsinie)

Jak zwykle świetne ujęcia nieba i kompozycje przestrzenne - jak spod igły (zdjęcie zielonego pola, potem pas drzew i niebo)

Trzymam kciuki za magnolię parasolowatą! To niezwykłe drzewo (pamiętam je dokładnie z OB w Powsinie)
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry Bagienko
Tak teraz wybuchły kolory , że nie sposób ich nie uwieczniać
Gosiu Zbierz nasiona ze swoich zielonych rączników, ja zbiorę czerwone i jesienią się wymienimy
Ania 30 Też nie mogłem uwierzyć no ale każdemu czasem odbija, kotu też.
Ewa Gajowa Cieszę się, że się odnaleźliśmy
Sylwia Jasna Koty rządzą w ogrodzie...bardzo trafne określenie. No trudno, taka ich rola
Dorota koniczynka Dziękuję, szefem jest babcia Sępika Darmokot, której boją się wszyscy oprócz Sępika. Sępik ją goni
Marysiu Nieprawda, to wina Sępika
Od kiedy skrzynki stoją na oknie zawsze tam spał i nic się nimi nie interesował ale chyba rzeczywiście się nudził, wytarmoszę jeśli wróci na noc ale chyba gdzieś się zaszył bo lało pół godz. temu.
Ewa To zasługa kotów bo nauczyły się pozowania
Nad moim ogrodem czuwa Opatrzność bo nie miałem ani jednego mrozu, u rodziców 3 km dalej było nawet -4 a u mnie poniżej zera nie spadło i to tak gdzieś od 5 kwietnia.
Bogusiu Jak chodzę po ogrodzie to dopiero mam uśmiech na twarzy, czasem to śmieję się jak głupi do sera, że wszystko tak ładnie zimę przeżyło i szybko wystartowało. Ten rok pogodowo zaczął się wyśmienicie
Ewelina Dziękuję bardzo, Sępik to rzeczywiście niewiniątko tylko czasem wstępuje w niego diablisko
Dzidzia Zabeczka Witam serdecznie kolejnego nowego gościa, ależ Was dziś dużo
Dziś jedna magnolia parasolowata otworzyła górny pąk natomiast druga po przejściach, z pieńka wypuściła 2 żółte pączki - znaczy obie żyją
Z której części Szkieletczyzny jesteś?
Dorotko z Dorkowa Jeśli mnie słyszysz proszę napisz co za cuda mi wysłałaś bo głowię się gdzie je wsadzić, żeby były jak najlepiej widoczne
Dziękuję
Barbarko To grujecznik japoński. Troszkę mu liście przymrozek smagnął taki późnomarcowy ale jak coś je zrzuci i puści nowe.
Ania Buko Sam nie wiedziałem , że takiego narcyza mam, w tym roku są wyjątkowo ładne a kły niebieskie to funkie, niestety zapomniałem odmiany.
Sylwia Jasna One są chyba przez cały sezon ciemnozielone ale ręki sobie nie dam uciąć.
Wolusia Witam gorąco w moim ogrodzie
Dziękuję za miłe słowa, co do mojego romantyzmu...jakby to powiedzieć....jestem romantyczny jak kaflowy piec
Może ze zdjęć co innego wychodzi...człowiek całe życie się zmienia, nauczyłem się pisać na forum to i może romantyzmu się nauczę
Śliw mam kilka rodzajów , właśnie zakwitły, postaram się jutro zrobić zdjęć bo dziś i wczoraj czasu brakło. Zapraszam serdecznie na kolejne odwiedziny
Jacku kciuki pomogły - magnolie żyją
Mam nadzieję, że dożyję roku, w którym wydadzą różowe szyszki bo jeśli tak będą rosły jak dotychczas to mam marne szanse. Podsypuję torfem, podlewam fusami z kawy jak mam a one oparcie kucają. Pewnie , mimo wszelkich zabiegów, wyczuwają silnie wapienną glebę, która jest pod torfem i gliną.
A czasu nie mam na nic z powodu przygotowywania gleby pod ziemniaki. Wczoraj przyjechał sąsiad i pługiem zorał 3 poletka między drzewkami, jedna jabłonka nie wytrzymała presji i padła trupem

Niektóre rowy wyszły głębokie na pół metra, musiałem wyciągać wszystek perz, mlecze i inne dziadostwo. Wczoraj od 9 do 19, dziś od 8 do 14 i robota zakończona wreszcie
Po świętach sadzę Lordy i Tajfuny

Szafirki od Bogusi rozwinęły się całkowicie

Zachód z przedwczoraj

Dziś z robotą tak się rozpędziłem (znów sprawa grzybka tybetańskiego), że skosiłem trawę

najwięcej czasu schodzi na wycinaniu kęp sierpem spomiedzy kamieni, które są obwódkami chyba wszystkich rabat, poskręcałem rurę z wodą do warzywnika, jak zwykle dnia brakło, zrobił się wieczór i znikąd zaczęło lać

To są żółte tulipany, aparat kłamie

Gosiu Zbierz nasiona ze swoich zielonych rączników, ja zbiorę czerwone i jesienią się wymienimy
Ania 30 Też nie mogłem uwierzyć no ale każdemu czasem odbija, kotu też.
Ewa Gajowa Cieszę się, że się odnaleźliśmy

Sylwia Jasna Koty rządzą w ogrodzie...bardzo trafne określenie. No trudno, taka ich rola

Dorota koniczynka Dziękuję, szefem jest babcia Sępika Darmokot, której boją się wszyscy oprócz Sępika. Sępik ją goni
Marysiu Nieprawda, to wina Sępika

Ewa To zasługa kotów bo nauczyły się pozowania

Bogusiu Jak chodzę po ogrodzie to dopiero mam uśmiech na twarzy, czasem to śmieję się jak głupi do sera, że wszystko tak ładnie zimę przeżyło i szybko wystartowało. Ten rok pogodowo zaczął się wyśmienicie
Ewelina Dziękuję bardzo, Sępik to rzeczywiście niewiniątko tylko czasem wstępuje w niego diablisko

Dzidzia Zabeczka Witam serdecznie kolejnego nowego gościa, ależ Was dziś dużo

Dorotko z Dorkowa Jeśli mnie słyszysz proszę napisz co za cuda mi wysłałaś bo głowię się gdzie je wsadzić, żeby były jak najlepiej widoczne

Barbarko To grujecznik japoński. Troszkę mu liście przymrozek smagnął taki późnomarcowy ale jak coś je zrzuci i puści nowe.
Ania Buko Sam nie wiedziałem , że takiego narcyza mam, w tym roku są wyjątkowo ładne a kły niebieskie to funkie, niestety zapomniałem odmiany.
Sylwia Jasna One są chyba przez cały sezon ciemnozielone ale ręki sobie nie dam uciąć.
Wolusia Witam gorąco w moim ogrodzie

Jacku kciuki pomogły - magnolie żyją

A czasu nie mam na nic z powodu przygotowywania gleby pod ziemniaki. Wczoraj przyjechał sąsiad i pługiem zorał 3 poletka między drzewkami, jedna jabłonka nie wytrzymała presji i padła trupem

Niektóre rowy wyszły głębokie na pół metra, musiałem wyciągać wszystek perz, mlecze i inne dziadostwo. Wczoraj od 9 do 19, dziś od 8 do 14 i robota zakończona wreszcie

Szafirki od Bogusi rozwinęły się całkowicie

Zachód z przedwczoraj

Dziś z robotą tak się rozpędziłem (znów sprawa grzybka tybetańskiego), że skosiłem trawę

najwięcej czasu schodzi na wycinaniu kęp sierpem spomiedzy kamieni, które są obwódkami chyba wszystkich rabat, poskręcałem rurę z wodą do warzywnika, jak zwykle dnia brakło, zrobił się wieczór i znikąd zaczęło lać

To są żółte tulipany, aparat kłamie

- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
- Darmokot
Barbarko To palecznik, inaczej zwany trupie palce.
Marysiu Wszystko muszę sadzić ręcznie bo już nie chcę sąsiada fatygować, chyba w przyszły czwartek wsadzę albo środę, rok temu miałem 2 poletka, teraz będą 3 bo ziemniaki do 2 lutego wszystkie zjadłem. Co do tulipanów to one w rzeczywiśtości są soczysto żółte z czerwonymi paskami a na zdjęciu jakieś takie kremowe. Dziękuję za życzenia , przekażę i składam od nas wszystkiego najlepszego na nadchodzącą Wielkanoc dla Was;:196
Marysiu Wszystko muszę sadzić ręcznie bo już nie chcę sąsiada fatygować, chyba w przyszły czwartek wsadzę albo środę, rok temu miałem 2 poletka, teraz będą 3 bo ziemniaki do 2 lutego wszystkie zjadłem. Co do tulipanów to one w rzeczywiśtości są soczysto żółte z czerwonymi paskami a na zdjęciu jakieś takie kremowe. Dziękuję za życzenia , przekażę i składam od nas wszystkiego najlepszego na nadchodzącą Wielkanoc dla Was;:196
- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Nie znam, ale już się dokształciłam - ciekawy krzew, nie marznie Ci?
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
- Darmokot
Nie marznie ale rośnie w najcieplejszej części ogrodu, zasłonięty od wiatrów i ocieplany słomą, jednak ostatnie 2 zimy nie przyniosły mrozów poniżej -17 i chyba nawet ocieplanie było zbędne. Już nie mogę się doczekać niebieskich strąków a w tym roku może będzie miał bo ma coś takiego jak kwiatki.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Narobiłeś się, ale będzie efekt tej pracy, kiedy siądziesz do obiadu
U mnie wschodzi rzodkiewka i sałata, co mnie ogromnie cieszy. Cebulę ciągle wyjmują z ziemi jakieś ptaki, dobrze, że nie tak masowo jak w zeszłym roku. Moje koty w ogóle się nie starają zarobić na swoje utrzymanie
Nornice założyły sobie miasteczko na rabacie irysowej
Podczas ostatniego przymrozku drzewa owocowe były jeszcze schowane w pąkach, mam nadzieję, że to je uchroniło przed zmarznięciem. Było tylko -4. Śliwie pękają pączki i chyba dziś zakwitną pierwsze kwiaty, teraz ma być już ciepło
Najlepsze życzenia dla Ciebie, Twojej rodziny, kotów i ogrodu

Podczas ostatniego przymrozku drzewa owocowe były jeszcze schowane w pąkach, mam nadzieję, że to je uchroniło przed zmarznięciem. Było tylko -4. Śliwie pękają pączki i chyba dziś zakwitną pierwsze kwiaty, teraz ma być już ciepło

Najlepsze życzenia dla Ciebie, Twojej rodziny, kotów i ogrodu

Wesołych i pogodnych Świąt
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Podziwiam szafirki pełne i uczę się od Ciebie dostrzegać piękno
Radosnych, pogodnych świąt w rodzinnej atmosferze

- Darmokot
Ewa W dalszym ciągu nie mam sałaty posianej ale teraz to nawet nie myślę o wyjściu na dwór, jest takie wietrzysko , że tylko obserwuję co pierwsze przeleci za oknem, drzewo , wiadro, kot, krzak...Idzie deszcz od Rzeszowa i bardzo szybko się przemieszcza. Na szczęście zdążyłem posadzić dary od Dorotki z Dorkowa i wyrwać dzienną porcję mleczy. Topola Serotina Aurea żyje
Teraz jeszcze czekam na topolę Aurea i judaszowca choć z niego chyba już nic nie będzie. Aralia też od korzenia raczej nie odbije
Ptaki chyba tylko da się ręcznie odstraszać, moje też nie chcą ich gonić. Dziękuję za życzenia i odwzajemniam
Gosiu Dziękuję, wszystkiego najlepszego!
Wolusia Dziękuję za miłe słowa i życzenia
Udanej Wielkanocy!
W ogrodzie zakwita pierwsza żurawka

Fałszywe tulipany w świetle dziennym

Wiosna na całego w sadzie

A to dowód na wichurę

Gosiu Dziękuję, wszystkiego najlepszego!
Wolusia Dziękuję za miłe słowa i życzenia

W ogrodzie zakwita pierwsza żurawka

Fałszywe tulipany w świetle dziennym

Wiosna na całego w sadzie

A to dowód na wichurę

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Fajnie, że magnolia żyje, choć musisz nieźle się natrudzić, by stworzyć jej właściwe warunki glebowe
Zastanawiałem się, gdzie te ziemniaki sadzisz, a Ty sprytnie - między drzewkami
Więc można mieć i sad, i pole ziemniaków w jednym
U mnie też wieje (połamało mi alstromerię kwitnącą) ale jednocześnie bardzo ciepło więc fajnie się robiło w ogrodzie.

Zastanawiałem się, gdzie te ziemniaki sadzisz, a Ty sprytnie - między drzewkami

U mnie też wieje (połamało mi alstromerię kwitnącą) ale jednocześnie bardzo ciepło więc fajnie się robiło w ogrodzie.
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Witaj Michał...
Wiosna już piękne widoki u Ciebie maluje... Aż muszę poczytać o tej Magnolii parasolowatej...
Cieszę, się, żeś zadowolony z kwiatuszków...
Moje zakupione roślinki, jeszcze nie posadzone, nie dałam rady, ale nic im nie będzie... Posadzę po świętach...
Serdeczności zostawiam...

Wiosna już piękne widoki u Ciebie maluje... Aż muszę poczytać o tej Magnolii parasolowatej...

Cieszę, się, żeś zadowolony z kwiatuszków...

Moje zakupione roślinki, jeszcze nie posadzone, nie dałam rady, ale nic im nie będzie... Posadzę po świętach...

Serdeczności zostawiam...

Witam
, bardzo fajnie relacjonujesz wydarzenia ze swojego ogrodu jestem w trakcie oglądania pierwszego wątku, najbardziej urzekła mnie twoja kocia rodzina musisz mieć wesoło z tyloma kotami. Ja miałam dwa, ale niestety w tym tygodniu jeden kot poszedł na wycieczkę i już nie wrócił,strasznie mi go szkoda.