Lilie - uprawa - cz.4
Re: Lilie - uprawa - cz.4
No i zakochałam się w liliach. Rozpoczynam z nimi przygodę więc mam sporo wątpliwości. Chcę parę cebulek zamówić w sklepie wysyłkowym ale zastanawiam się nad miejscem dla nich. U mnie teren jest nie osłonięty, dość mocno wieją wiatry nawet latem. Czy lilie mogą się połamać? Czy je palikujecie? Czy lepiej szukać miejsca osłoniętego (wtedy będzie więcej cienia)?
Pozdrawiam Asia
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W Twoim przypadku radziłabym palikować... w szczególności te wyższe odmiany, bo nic tak nie boli jak widok złamanej lilii na której kwitnienie tyle się czekało....
Drugim rozwiązaniem jest posadzenie niższych odmian takich do 45 cm:)
Drugim rozwiązaniem jest posadzenie niższych odmian takich do 45 cm:)
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Violu a co to za piękna odmiana 

Kupiłam ją na pchlim targu w ubiegłym roku 3 zł. za cebule, niestety kupiona jako "lilia".Jak na razie zakwitła 3 kwiatami. 

Viola
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
To lilia Lankon.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
VIOLA - wyjątkowo piękna Twoja lilia - Lankon jak napisała Wisia. Będę jej szukała na Gardenii, może będzie.
Ja swoje lilie palikuje. Wiatr i ciężar mokrych kwiatów lubi je pokładać. Moje rosną w osłoniętym miejscu ale beż palików ale bez palików ani rusz. Łatwiej też ,dzięki temu, znoszą wizyty mojego psa , który jednym machnięciem ogona powala niczym maczeta. A bardzo lubi wąchać kwiatki
Moja kochana berneńka.

Lankon - jest faktycznie piękna! Polecam ją Wam w 100% Kupiłam 1 na wiosnę w tamtym roku u Lily(....) nie wiem czy mogę napisać gdzie? W każdym razie w tym roku dokupuję następne
Pozdrawiam
Ania

Pozdrawiam
Ania
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15

Kupiłam dzisiaj takie lilie drzewiaste.Kiedy mam je wysadzić do ziemi i czy wczesniej może do doniczek?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Małgosiu - lilie wsadź do gruntu w kwietniu. Później zakwitną, ale na pewno nie uszkodzi ich żaden mróz. Możesz wsadzić je także do głębokich doniczek, a podrośnięte wysadzisz na miejsce docelowe. Ja osobiście przetrzymałbym je w chłodzie i poczekał do kwietnia. 

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Dziękuję Marku,na razie schowałam do garażu,tam najchłodniej.Wsadzając w kwietniu do gruntu nie zaszkodzą im przymrozki majowe?Jeżeli w marcu wsadziłabym do doniczek to wtedy do gruntu w maju?
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Palikuję lilie trąbkowe,Henriego i Schecherezadę. Ta ostatnia wyrasta do 2 m i ciężko byłoby jej bez podparcia unieść ponad 20 kwiatów.
Ankos7, od wielu lat kupuję lilie u Jarosława - w tym roku też, bo zawsze ma coś nowego i wspaniałego.
Ankos7, od wielu lat kupuję lilie u Jarosława - w tym roku też, bo zawsze ma coś nowego i wspaniałego.