Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Już wstawione.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko śliczna ta różowa jak złocień! Jak u Ciebie zimowity to u mnie za dwa tygodnie ;:108
Róże niedobitki a mnie dość dużo pąków :roll:
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko deszczyk potrzebny bo taka susza ale znów żeby nam się nie rozdeszczyło że znów z domu się nie wyjdzie przez jakiś czas... ;:185 hortensje ;:215 cudowne!!!
Zimowit ;:oj jaki on piękny jest!!!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wando byłam widziałam, rozpoznałam moją -Twoją chryzantemkę.

Marysiu róże byłyby o niebo ładniejsze gdyby dostały wody. Zimowity ruszyły tylko w dwóch miejscach, gdzie indziej jeszcze śpią. Miałam dużo zimowitów, te to najmocniejsze, udało się im przetrwać zeszłoroczne mrozy.

Reniu może jutro popada, ja tak liczę na kilkudniowy deszczyk. Potrzebuję na miejscu po ziemniakach rozrzucić kompost i wysiać mieszankę poplonu.

Dzisiaj rankiem do mnie dojechała miła niespodzianka, dostałam od mamy i męża wiele cebulek tulipanów, żonkili, lilii. Teraz muszę pomyśleć gdzie im będzie najlepiej na których rabatkach. Cebulowych na przyszły sezon już dość, jeszcze może krokusy dojdą, to się okaże.

Teraz czas na pokazanie moich dalii, kwiaty tego roku są małe, one teraz najbardziej wołają o deszcz.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko u mnie wieczorem pokropiło, ale dosłownie pokropiło na deszcz czekam!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko a jak moje ulubione astry, rosną ?
A może już kwitną a przegapiłam ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Dorotko,ta żółta chryz. tuż pod Clarą to chyba taka jak moja ta ostatnia,sprawdzisz? Waldo jest na liście zamówień ale się wstrzymam, bo ona jest bardzo podobna do Solar bis,którą mam ale jeszcze nie kwitnie. Waldo kwitnie już?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko :wit
Nie wiem az co chwalić,bo wszystko pięknie Ci kwitnie ;:108
Piękne chrynantemki,,,ja sobie dopiero kupiłam u naszej forumni,ale malutkiesą jeszcze sadzonki i chba na drugi rok jak sie przymą to zaszczyca mnie kwitami :)
Dalijki róze, cudne ;:167
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

No i deszczu jak nie było tak nie ma ;:185 ;:185
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Raczek pisze:christinkrysia,czy słonecznik,o którym piszesz dostałaś od Dorotki?
Ja próbowałam go zidentyfikować i znlazłam podobny pod nazwą Loddon Gold,u ciebie widzę Flore Pleno - czy może wiesz czym się one różnią?
Aniu już na ten temat dyskutowaliśmy w ub roku z JackiemP
Puźną jesienią po przewertowaniu wielu stron w sieci zmieniłam nazwę u siebie z Helianthus x multiflorus 'Loddon Gold' na Helianthus x multiflorus 'Flore Pleno'.
W opisach Loddon Gold kwiaty ma intensywnie żółte, pełne - rurkowate płatki (kwiaty języczkowe) nie są zróżnicowane na środek i brzeg. Ponadto różnią się wielkością i dlatego kwiaty nie są regularnie okrągłe a raczej płaskie.
Flore Pleno ma kwiaty żółte - płatki języczkowe brzeżne wyraźnie dłuższe i szersze niż gęsto ułożone rurkowe płatki środkowe.
No popatrz jak idealnie pasuje opis do naszych słoneczników bo wszystkie 3 mamy tą sama odmianę
Oto nasz bohater Słonecznik wielkokwiatowy Flore Pleno - wspólny bo z tego samego żródła czyli od Dorotki ;:196
Jesteś kochana - wyciągnij jeszcze cos tak pięknego jak on -proszę .
Obrazek

No tak ... rozpisałam sie bo odpowiedź wymaga dokładności a teraz pochwalę cudne kwiaty dalii
Dorotko piękne odmiany a ja powoli zmniejszam ich ilość ... ;:145 bo muszę.
Złocienie ode mnie tez widzę,że dobrze sie sprawują.
Czy słoneczniki w obu kępach identycznie - drążę temat do końca ... :;230
Odnośnie naszych spraw pośpiechu nie ma a PW w sprawie kolorów wyślę.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Przepiękne dalie.... niektóre z nich to chyba olbrzymy ;:oj
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

masz się czym cieszyć -twoje dalie są cudne ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kochane miałam trochę zastoju forumowego. Dziś powoli wszystko wraca do normy. Mój mąż po dwóch tygodniach pracowitego urlopu wrócił do pracy, a ja na forum ;:306
Przez te dwa tygodnie trochę deszczyku polało, więc postanowiłam przeprowadzić kilka rewolucji w nasadzeniach. Część roślin tak się rozpanoszyła, że trzeba było je na nowo posadzić, trochę pozmniejszać już bardzo rozrośnięte kępki.
Dwa tygodnie temu w poniedziałek u nas wiał bardzo mocny wiatr nie wiem czy sama nie przyciągnęłam nieszczęścia. Pamiętacie jak wiosną u Kasi- Robaczka nawałnica nadłamała robinię. Niedawno ją zapytałam czy udało się ją uratować. nie przypuszczałam, że tym pytaniem, przyciągnę na moją robinię katastrofę. Zobaczcie co wiatr jej zrobił.

Obrazek
próbowałam ją reanimować, wiązać, ale była to za ciężka gałąź i nie udało się, musiałam wyciąć. Teraz robinia wygląda tak jakby przeszła jednostronną przecinkę. Wiosną ją tak pięknie przycięłam i chyba spowodowałam jej jeszcze mocniejszy rozrost i zwiększyłam dzięki temu ciężar gałęzi. Robinia jest bardzo krucha, delikatna. Już przebolałam tę stratę ;:145
Ogródek po deszczykach wraca do jako takiego wyglądu, dalie zaczęły teraz pięknie kwitnąć, szczyt formy przechodzą również aksamitki. Po pomidorach w foliaku zostało wspomnienie, nasionka już mam posortowane na akcję wymiankową.

Marysiu u mnie dość intensywnie padało przez kilka dni, bardzo cieszył mnie nocny deszczyk, bo w ciągu dnia można było coś na rabatkach podziałać.

Grażynko Twoje ulubione astry już pokazywałam, ale dla powtórzenia dam nowe zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Wczoraj myślałam o Tobie czy chodzisz na grzybki, u nas powoli się pojawiają, mąż był dwa razy już udało się z nich zrobić sos i zupę.

Wando sprawdziła chryzantemę moja na bank jest Solar. Waldo jeszcze mi nie kwitnie, ale za to Clara.... przechodzi szczyt formy jestem nią zauroczona, muszę iść powąchać, bo chyba to pachnąca odmiana

Obrazek

a tę miodową na pewno masz bo wiosną wysyłałam sadzonki, chyba u Ciebie widziałam już jej zdjęcia

Obrazek

Aniu wiosną kupiłam kilka chryzantem u Jatry, dostałam sadzonki nie za duże, ale tak pięknie mi się rozkrzewiły każda ma pączki. Wybierałam odmiany, które kwitną w sierpniu i wrześniu i z tego co obserwuję wszystkie mi zdążą przed chłodami zakwitnąć.
Dla Ciebie kilka zdjęć moich dalii, które teraz po deszczach wykazały chęć do kwitnienia

tę dalie mam z wysiewu, nasionka z zeszłorocznej akcji wymianowej miał być mix kolorków, a ja mam tylko żółtki
Obrazek
i te sama wysiewałam też nasionka z akcji ale dalie kołnierzykowe, są śliczne, muszę i ja pozbierać nasionka szczególnie z tej pierwszej
Obrazek

Obrazek
a ta miała być karłowa, do karłowatości jej daleko ;:306 jak zawsze muszą być pomyłki, producenci nas oszukują, szczęście, że jest ładna i obficie kwitnie
Obrazek
a to moje wielkoludy o dużych kwiatach
Obrazek

Obrazek

Reniu u mnie popadało ziemia nasiąknięta, od razu roślinki lepiej wyglądają.

Krysiu dobrze, ze napisałaś tak dla nas wyraziście czym się różnią kwiaty tych odmian. Ja do nazw nie przywiązuję tak dużego znaczenia, ale wiem że są tacy którzy chcą je znać.
Moje słoneczniki są obydwa takie same, sadzonki powróciły do mnie po kilku latach, jedne przyjechały z Elbląga drugie z Ostródy ;:306
Złocienie od Ciebie szaleją, są piękne w przyszłym sezonie je przesadzę i podzielę na kilka kępek.
Jutro paczka ruszy w Twoje strony, trochę to trwało ale wiesz jak to jest jak mąż ma urlop. Trzeba chłopinę wykorzystać do maximum. Dziś pojechał do pracy, a ja zauważyłam, że po urlopie wygląda na zmęczonego ;:306

Agnieszko masz rację niektóre dalie to wysokie o pięknych ogromnych kwiatach. Już miałam obawy czy tego roku mi zakwitną, upały wysuszały pąki. Na szczęści po deszczach tak pięknie ruszyły i kwitną na całego.
Widziałam u Ciebie piękne jesienne widoki i u mnie też podobnie, proszę zobacz

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marto dziękuję za miłe słowa ;:180 Często myślę o Tobie, bo przyszedł czas na posadzenie wierzb ukorzenionych z Twoich patyczków. Zastanawiam się gdzie je posadzić, aby im było dobrze. Jedną sadzonkę już dałam znajomej, ona posadziła- wczoraj widziałam, a ja cały czas zastanawiam się ;:7
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko byłam już na grzybach i trochę nazbieraliśmy.
Ale to było przed deszczami.
Teraz podobno zaczynają wszędzie się pojawiać.
Szkoda robinii, była już spora......cóż, nie można być nadmiernie szczęśliwym.
Mnie połamało brzoskwinię, która dawała największe owoce.
Teraz został tylko taki kikut z którego trzeba będzie też coś jeszcze wyciąć, bo wygięta tylko w jedną stronę.
I dzięki ;:180 za asterki. ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko szkoda robinii, jak każdego drzewa uszkodzonego :(
Śliczna ta chryzantema Solar czy jest wieloletnia?
I na nasionka dalii kołnierzykowej proszę mnie zapisać, a ode mnie dostaniesz też nasiona różnych dalii , które prezentuję i w których się zakochałam w tym sezonie.
Mam nadzieję, że robiąc porządki roślinki nie poszły na kompost tylko uszczęśliwiłaś nimi kogoś ;:302
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”