Moja familokowa oaza spokoju cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja familokowa oaza spokoju cz.7

Post »

Jadziu. Niestety robale w natarciu. Ja dziś poszłam już z opryskiem chemią, gdyż mszyc stada, pąki róż zniekształcone - efekt jakichś ssących robali, pędy niektórych róż z bruzdownicą, ale we Wrocławiu tylko w piątek trochę popadało, a upały powodują, że się wszystko lęgnie. Przestałam wierzyć w ocet, mydło czosnkowe itp. Niektóre róże już kwitną, ale kwiat przekwita w ciągu jednego dnia.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IZULKO Dzięki a ja go nie zdążyłam zatłuc ,ale jutro mi nie umknie a tak ładnie wyglądał ;:224 . Listek zaraz urwałam bo była tam też czarna kropka . A to ci dziurkacz ja sobie siedziałam i mu sie przyglądałam co wyprawia na tym listku . Wiesz na ogródku może sobie być ,ale w domu raczej nie bo mamy od syna pieska w domowym przedszkolu . Jak go złapie rzucę na pożarcie mrówkom
ROBACZKU dziękuje ;:180 kurcze człowiek cały czas musi się uczyć
KRYSIU chemia też nie skutkuje . 2 pąki Kronenburga też mam okropnie zdeformowane ,ale szkoda mi ich obrywać . Te mszyce i mrówki mnożą sie na potęgę Czy żadna zwierzyna ich nie zjada Trzeba by było sprowadzić mrówkojada :;230 . Myślałam ,ze ta deformacja to efekt ostatnich przymrozków
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Mnie ten chrabąszcz a właściwie cała banda chrabąszczy pożera wszystkie kwiaty róż, siedzą sobie między płatkami i wcinają. :twisted: ale marny ich żywot, wszystkie co uda mi się złapać giną rozgniecione a morduję ich dziennie po kilkadziesiąt. ;:44
Naparstnica Ci już kwitnie, moje wymęczone przez mszyce ledwo wyrastają w górę.
Ta żółta róża pnąca bardzo podobna do tej którą dałam Basi tylko że moja robiła za niskiego samotnika. :;230
Ten czarno-biały leń fajnisty.
;:138
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Chyba wpadnę zobaczyć tę Twoją pnacą nn. Wygląda nieźle, a mówisz, że kwiatki bardziej pomarańczowe :?:
Po wpisie Izy wróciłam w górę i jeszcze raz, już uważniej, przyjrzałam się temu różanemu zbrodniarzowi ;:14 pewnie i u mnie jest. Sama widziałaś, moich róż nie omija żadna inwazja. Za chwilę pojawią się grzyby. Jutro popryskam Buszem.
Kot wygląda na rodzine mojej Oli :) i Ty doczekałaś sie pomocnika :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU bardzo proszę możesz wpaść kiedy chcesz . On ma odwłok brązowy a druga połowa jest taka metaliczna taki granatowy metalik . Ja wariatka siedziałam na kamieniu i mu sie przyglądałam co on robi zamiast go zaraz walnąć . Myślałam ,ze to jakiś pożyteczny gad a tu masz ;:224 . Masz rację ona z rodziny Oli i nawet dziewczynka . Ja dzis pryskałam Buszem ,ale tylko niektóre róże te słabsze
MAJKA to jest ona ten leń . Naparstnie już zaczęły kwitnąć ,ale takich gigantycznych ostróżek to u mnie nie ma same takie huhra . Dzis zauważyłam ,że mróki mi obżerały płatki róż . Musiałam paę płatków wyrwac ,żeby je stamtąd wyrzucić . Kwitnie już od Basi ostrogowiec
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu u Ciebie ciągle coś kwitnie :shock: ,muszę zmienić coś u siebie żeby było bardziej kwieciście,jesienią chyba będą zmiany ;:224 .
Ja w tamtym roku wybijałam jakieś robale,które lubiły płatki róż ;:14 ,
W tym roku liczę,że ich nie będzie :D
Parę zdjęć mam u siebie ,właśnie mi przesłano,cały post z fotkami znalazł się u Ciebie nie wiem jakim cudem,który skasowałam :wink:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WITAM WTORKOWO . Uciekłam z ogródka ,gdyż takie grzmoty a bałam się o kompa ,żeby mi nie walło . Deszczu jak na razie spadło tylko parę kropel . na razie sipi i sie rozjaśnia ,ale to chyba nie wszystko . Burza moze wrócić z podwójną siłą
HALINKO widocznie podoba Ci sie pisać u mnie i bardzo się cieszę . Dzisiaj znowu przyszedł ten kotek do mojego ogródka a myślałam ,że już gdzieś wybył . Trochę roślinek popikowałam aksamitki są posadzone na obwódkach rabatek . Posiałam jakieś kwiatki i teraz karka namokła i nie wiem co wysiałam ;:223 będe musiała sie pytać o ile kwiaty będą mi sie podobać . Niestety nasiona floksa gwiażdzistego nie przetrzymały zimy amyślałam ,że sie wysiał ,ogórecznik też nie przezimował . Znowu jedno doświadczenie więcej . Wstawiam trochę fotek i chyba jednak będe musiała wyłączyć komputer
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Nie do wiary, że masz tak pięknie kwitnące róże! U mnie dopiero Alba Maxima otwarła kilka kwiatów.
Jadziu, gdybym wpuściła do ogródka mrówkojada, to miałby robotę do zimy, a jeszcze by mu zostało na cały następny rok :lol:
Ogórecznik niedawno mi się pojawił, ale chyba tylko jeden - przynajmniej na razie. Nie piel zbyt intensywnie, to moze i u Ciebie jeszcze wzejdzie? :D
To zdjęcie strasznie mi się podoba! ;:138
Co to za roslina, ta największa, na samym środku?
Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Jadzia, ja też uciekłam przed deszczem :) mógł poczekać jeszcze ze trzy godziny, juz miałam namieszany Busz :wink: Moje powojniki idą, jak burza, ale róże niespecjalnie. Polka pokazała kwiatka, ale jakiś brzydal :roll: :;230
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu róże już nie wytrzymały u Ciebie...dużo masz rozwiniętych paków...Najbardziej frapująca Burgund... tuż ...tuż do pełnego rozkwitu :uszy
Ten robal wycinający dziurki w liściach ,nie był podobny do pszczoły... :?: jeżeli tak...to może być miesierka...pszczółka krawiec,wycina precyzyjne otwory w liściach ,ale pąkom nie szkodzi
Do następnego spotkania... ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Podsyłam mrówkojady :;230

Obrazek

Ach... jak dobrze, że je mam w zanadrzu :lol:
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

To ja poproszę jednego.Gosiu nawet dwa by nie wytrzebiły tego cholerstwa.Mszyce mam bardzo dorodne i tłuste.Nawet w 3 kolorach.Nic na nie nie działa.
Jadziu i u mnie Fresia dzisiaj w całej okazałości piękna i rozwinięta.Bardzo ją lubię.
Róże idą jak burza :D Rano pąk a po południu już kwiat.Kupione angielskie długo trzymają kwiat,jeszcze nie obsypały się a to już chyba tydzień od zakupu.Nadal stoją w doniczkach.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Ja też walczę z mrówami. Mszyc mam niewiele, ale sie pojawiają. Za to na młodych pędach Westerlanda pojawiają się tak jakby kupy robali pod kolcem. Nela coś o tym mówiła. Co trzy godziny szłam zobaczyć i ścierałam z łodyg to czarne paskudztwo. U mnie zakwitła Mary Rose trzema kwiatami. Pachnie!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TOSIA widziałam jej kwiaty a ta Twoja ostróżka śliczności . Zbierzesz z niej nasionka
ANIU a ja nie mogę sie doczekać na pełny rozkwit Burgunda . U mnie to samo z mszycami różne różniste i nawet wkradają sie do płatków
GOSIA a mrówkojady by sie przydały jak nic i na pewno nie umarłyby z głodu :;230
BASIA tez chciałam robić buszem ,ale jak zaczęło grzmieć to juz wiedziałam ,że z tego nic nie będzie
IZULKO to na środku to bylica te srebrne listki a całkiem na środku skalniaka rośnie Twoja trawka . Wiem jakie miał listki i muszą pachnieć na ogórki

Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Jadziu! Pięknie już ci kwitną róże ;:138 Ja na swoje to jeszcze trochę poczekam :( ale ładnie już się ruszyły po tym przemrożeniu majowym.Zaczyna mi kwitnąć pnąca żółta nn i New Dawn,ale kupione z paczkami były :D
Mszyc też zatrzęsienie :(
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”