Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Justynko, nowy paphio ma piękne listki- o takim marzę ;:108
A phragmipedium- cóż, na swój prywatny użytek nazywam go największym brzydalem storczykowym. Świeżością urody przypomina mi- pewnie nie powinnam tego pisać :oops: -Maleńczuka! :;230
2 lata temu nie kupiłabym go, dziś już tak- urodę ma nieoczywistą, ale to ciekawy okaz, a i wąsy przecież znów w modzie! :lol:

Trzymam kciuki, żeby Ci pięknie rosły i radowały Twoje zielone serducho!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leszku- obiecuję, że jutro podczas moczenia zrobię fotkę pączuszkom z linijką. Będziesz wiedzieć, jakiej są wielkości ;:108

Art/Asiu- Masz rację, kocham sabotki od początku, ale...bałam się, że z nimi nie dam sobie rady. Zdobyłam troszku doświadczenia, to rzucam się na głębszą wodę.
Dziękuję w imieniu rodzinki sabotkowej ;:108 Tak, sabotki, obok katlejek i masdevallii...uwielbiam. Nie ma mocnych na tę miłość :;230

Marwes/Marku- szczerze? Chętnie dałabym się takiemu Przystojniakowi, jak moje pragmipedium porwać. Mam "słabość" do oliwkowych kwiatów ;:224 ;:108

Mala_Mi- dziś zrobię "przerwę" i fotki pączuszka nie będzie ;) Ale jutro - tak, z linijką lub metrem ;:108

Arlet- na pewno Was posłucham i będę wklejać foteczki, jak tylko często się da. Jeszcze Was rozkocham w pragmipediach i sabotkach ;:224

Wiecie co, jednak cambrie to są "moje" storczyki. Dopiero, co przekwitlo miltonidium i zaczyna przekwitać Balleara a już...kolejne dwa pędziki dziś, na cambriach odkryłam :tan

Jeden pędzik jest na cambrii, która, jako niespodziankowa przyjechała do mnie...tydzień temu :D Ale radość mi sprawiła, poznam jej kwiatuszki. Fotka niewyraźna, jutro postaram się zrobić lepszą. Ale, chciałam z Wami się podzielić moją radością:

Obrazek

A teraz wiadomość dla: Żabki_Monis, Wiolety <Wioleta>, Goski1307 i Leszka01. Moja cambria czerwona, która będzie podzielona na kilka roślin, ma też pędzik. Zatem poznamy jej kwiatuszki:

Obrazek

Jutro, za dnia, zrobię parę foteczek, w tym "cosiom" na cymbidium i na denrobium Stardurst ;)
Bedzie, co oglądać...

Agitko- a mnie zawsze pociągały takie wąsy :;230 Tylko kolorystycznie mi nie odpowiadały. No i co? Jakiś Hodowca wyhodował "specjalnie dla mnie"...pragmipedium w moim kolorze. Musiałam mu ulec :;230
A sabotek...hmm...liście to jedno, ale przeczytałam o nim taką informację, iż ma bardzo zmienne kwiaty, różnią się kolorem i kształtem.
Jeszcze jeden, podobny do niego, mi się podoba. Ale...to może jesienią ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Justyś, wąsy tak! Gorzej z resztą ;) Ta "grzywa" taka jakaś... zabójcza! :;230
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko w pragmipediach i sabotkach ja już jestem zakochana :wink: a co do cambrii jak moje do lata nie zaczną ze mną współpracować to wyślę je do Ciebie za karę :;230 Może będą miały lepiej ;:108
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

:wit Justynko
Po chwilowej nieobecności na FO staram się nadrobić zaległości :wink:
Zajrzałam więc do Ciebie i co widzę :shock: cudną sabotkową rodzinkę, pełny zestaw akcesoriów :wink: i śliczne zdjęcia kwitnących :P a na koniec jeszcze dobra wiadomość o pędzie na cambrii :P
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Gratuluję nowości i z niecierpliwością czekam na widowiskowe Phragmipedium wallisii x caudatum :) - będzie sie działo!

Justynko, tęsknimy za wiosną, ale czy styczeń to dobra pora na przesadzanie :?
Nie boisz się? Mnie również ręka swędzi, ale poczekam :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Czyli zapowiada sie u Ciebie kwitnące przedwiośnie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agitko- do "wrzywy" i "kapelusza idzie się przyzwyczaić hihi...

Arlet- na pewno i Twoje zakwitną ;) Cierpliwości...
W tym roku na lato mam zamiar zrealizować pewien pomysł. Storczyki, w ogrodzie, będą mieć swój "domek" a raczej "willę" hmm... z basenem ;:224

Leszku01- nie wszystko tak od razu chce kwitnąć. Cambrie są wyjątkami, dlatego kolejne sobie kupię kiedyś... U mnie uchodzą za niezawodne orchidee, jeśli chodzi o kwitnienia ;)

Wioleto- Nadrabiaj zaległości. U mnie codziennie wieści przybywa.

Ewelina- ja obserwuję roślinki już kilkadziesiąt lat. I mam pewnie wnioski.
Wg mnie, najlepszym momentem na przesadzanie roślinki - jest moment, tuż przed rozpoczęciem wegetacji. Wtedy, nie ma młodych, bardzo delikatnych końcówek korzonków, które bardzo łatwo uszkodzić.
Podobnie z listeczkami.
Te doświadczenia "przeniosłam" na storczyki. W tamtym roku przesadzałam chyba troszku później< chyba gdzieś początkiem lutego, ale tamta zima była długa i szara>. ŁAdnie później przyrastały w sezonie.
Teraz zauważyłam pierwsze oznaki wiosny, dlatego storczyki zostały już przesadzone w nowe podłoże ;)

Celinko- na pewno ;)

Dziś był c.d. przesadzania, relacja poniżej z fotkami ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka tygodni temu zaplanowałam przesadzanie cambrii, miltonii i endrobiów nobile. Do doniczek - po 2,3 roślinki razem.
ziś plan został zrealizowany. Największym pozytywem jest to, że... zwolniło mi się miejsce na kilkanaście, nowych doniczek ;:108

Zrobiłam pamiątkowe zdjęcia roślinkom rosnącym oddzielnie. Następnie, fotki we "wspólnych" doniczkach.

I tak, B. Nelly Isler została posadzona z cambrią czerwoną <roślinka ta ma pędzik, dlatego, tylko z boku "uszczknęłam" dla mnie kilka pb, dzielenie całej roślinki będzie po kwitnieniu>. Roślinki, oddzielnie:

Obrazek

I razem:

Obrazek

Kolejne cambrie, miltonidium B. Schwartz i B. Peggy Ruth, przed przesadzaniem:

Obrazek

I w nowym, wspólnym "domku":

Obrazek

Miltonie, oddzielnie:

Obrazek

I razem:

Obrazek

C.d.n....
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dendrobia nobile zostały posadzone do dwóch doniczek:

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam zdjęcie "cosiom" na cymbidium. I...ten większy wygląda na pędzik, mniejszy - jest nową psb, bo już listki widać, jak na boki zaczynają rosnąć; na tej fotce młody przyrostz listkami:

Obrazek

I...chyba pędzik<wygląda zupełnie inaczej niż psb, jest okrągły i "pęcznieje" z dnia na dzień>:

Obrazek

Specjalnie, dla Leszka, fotka pączuszka na pragmipedium, wraz z linijką. Ma "tylko" 4cm, na razie ;:224

Obrazek

I...największe odkrycie dzisiejszego dnia. Na katlejce od Agitki. Ta, która ma już pochewkę jedną. Odkryłam dziś...drugą :D
Na młodej psb, która urosła u mnie. To jest PIERWSZA, moja pochewka na katlejce, co za radość :tan Oto ona:

Obrazek

Przesadziłam też jednego renimowanego falka <którego dostałam w prezencie w ubiegłym roku>ze spagnum do kory. A także drugą katlejkę od Agity - która trafiła do koszyczka. Korzonki miała ladne, ciekawi mnie, czemu "zasuszyła" pocewki. Tych orchidei - fotki jutro ;:108
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, cudowne nowości u Ciebie. Szczególnie Phragmipedium. Powodzenia w uprawie. ;:138 ;:138
Rodzinka sabotkuw ładnie się prezentuje na wspólnej fotce. ;:108
Relacje z przesdazania ciekawe. Czekam na efekty ich wspólnego uprawiania.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Masz rację Justynko, chodzi o to, żeby nie uszkodzić korzeni, ale podobno najlepszym okresem na przesadzanie storczyków jest wiosna.
Oczywiście pomijam przypadki, kiedy należy to zrobić natychmiast.
Twoim, mam nadzieję, zmiana doniczek nie zaszkodzi, a wkrótce ogladać będziemy nowe przyrosty i pędy :)

Wiosny zwyczajnie zazdroszczę - u mnie buro i ponuro :x

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Justynko ale się zawziełaś i plan zrealizowany ,mam pytanie czy rozdzielałaś rośliny w doniczkach jakimś "separatorem" plastikowym .
Wspaniała robota. ;:138 ;:138 ;:138
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Justynko ;:138 teraz to na pewno masz więcej miejsca na parapetach sama zastanawiam się czy twojego pomysłu nie wprowadzić u siebie Gratuluję pochewki na cattley i trzymam ;:215 za cosie na cymbidium
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko ;:138 napracowałaś się z tym przesadzaniem ;:180 A czy myślisz, że dla phal. to tez już odpowiednia pora na przesadzanie?
Pączuś na pragmipedium pięknie wygląda ;:138
Gratuluję katlejki, stara się :uszy
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”