Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Twoj trawnik nie jednego wprowadzi w zakłopotanie :) ale jak Ci już kiedyś pisałem, masz wspaniały ogród i perfekcyjnie dopracowany każdy element :) Bardzo mi się podobało przypomnienie o piwoniach :)
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Och, och, och... mogę tylko powzdychać do niedoścignionego wzoru :wink: Pięknie u Ciebie, za każdym razem gdy zaglądam, cieszą się oczy i dusza :lol: i znów zaczynam wierzyć, że u mnie będzie kiedyś choć trochę tak pięknie :lol:
Miłego dnia :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewelino!
Kilka miesięcy temu szukałam w sieci informacji o rododendronach - i tak trafiłam na Twój ogród. Zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Jest "rozważny i romantyczny" jednocześnie ... Wracam do niego co jakiś czas i ciągle znajduję coś świeżego. Zaczęłam też zwiedzać inne ogrody - i tak właśnie forum mnie wessało :D
To mój pierwszy wpis na forum i chciałam rozpocząć od Twojego ogrodu - bo to on właśnie wywarł na mnie największe wrażenie. Inne ogrody też są piękne, ale ten ma w sobie to "coś " nieuchwytnego, co ociera się o sztukę. No i tym sposobem "masz mnie na sumieniu" ogrodniczym :D
Ha, a teraz spróbuję założyć swój wątek, ze swoim ogrodem! Pozdrawiam serdecznie
Ula
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49

Post »

Witam serdecznie :)
Pozwoliłam sobie na spacerek po Twoich włościach. Efekt:
1) obiad zapowiedziałam na 16 ( cały ranek i przedpołudnie marzyam na Twojej ławeczce)
2) skopiowałam kilka fotek-do zastosowania wiosną( najbardziej uwiodły mnie aranżacje wokół starodrzewu)
3) na 100% zastosuję korę !!!
4) juz sama nie wiem-czy się cieszyć z zaserwowanych widoczków,czy raczej troszkę żałować( chciejstwa mnie zabiją ) ;:113

A tak na poważnie- GRATULUJĘ!!
Aranżacje,konsekwencja wizualizacji.......MASAKRA!!
Najmniejszego błedu!!!
Będę Cię podgladała i kopiowała....zobaczysz !!!! ;:20
Pozdrawiam serecznie i dziękuję za romantyczne przedpołudnie :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Fantastyczne te peonie... muszę trochę zadbać o swoje, bo je perukowiec zdominował... :cry:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dziś zabrałam się za okropne sosnowe igły , które szpetną , szarą warstwą pokryły mój ogród :( Poszedł w ruch odkurzacz i grabie i jest nieźle.To niestety nie ostatnie grabienie - igły cały czas opadają , a niebawem dołączą do tego liście - brzoza już je puszcza... Igły na rabatach zostają, one tworzą rodzaj pierzynki i nieco chronią rośliny wieloletnie, a wygrabiam je ( igły i liście , nie rośliny) dopiero wiosną.
Posadziłam też część cebulek krokusów i narcyzy. Sporo jeszcze zostało - to zadanie na kolejne dni.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Alima2 pisze:Witam serdecznie :)
Pozwoliłam sobie na spacerek po Twoich włościach. Efekt:
1) obiad zapowiedziałam na 16 ( cały ranek i przedpołudnie marzyam na Twojej ławeczce)
2) skopiowałam kilka fotek-do zastosowania wiosną( najbardziej uwiodły mnie aranżacje wokół starodrzewu)
3) na 100% zastosuję korę !!!
4) już sama nie wiem-czy się cieszyć z zaserwowanych widoczków,czy raczej troszkę żałować( chciejstwa mnie zabiją ) ;:113

A tak na poważnie- GRATULUJĘ!!
Aranżacje,konsekwencja wizualizacji.......MASAKRA!!
Najmniejszego błedu!!!
Będę Cię podgladała i kopiowała....zobaczysz !!!! ;:20
Pozdrawiam serecznie i dziękuję za romantyczne przedpołudnie :)
Miło,że tak pozytywnie postrzegasz mój ogród - mój mały , zielony świat :)Błędy są - sukcesywnie je naprawiam, dobrze ,że nie zauważyłaś :) Podglądaj , kopiuj, stosuj. A obiady rób na 17 - będziesz miała godzinę więcej , by spacerować po moim ogrodzie - zapraszam :):):)
gohna pisze:Och, och, och... mogę tylko powzdychać do niedoścignionego wzoru :wink: Pięknie u Ciebie, za każdym razem gdy zaglądam, cieszą się oczy i dusza :lol: i znów zaczynam wierzyć, że u mnie będzie kiedyś choć trochę tak pięknie :lol:
Nawet się nie obejrzysz , gdy będzie pięknie , bujnie i zielono i ...trzeba będzie sięgnąć po sekator , by przycinać to , co się zanadto rozrosło.Ogród potrzebuje czasu...
ursulka pisze: Kilka miesięcy temu szukałam w sieci informacji o rododendronach - i tak trafiłam na Twój ogród. Zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Jest "rozważny i romantyczny" jednocześnie ... Wracam do niego co jakiś czas i ciągle znajduję coś świeżego. Zaczęłam też zwiedzać inne ogrody - i tak właśnie forum mnie wessało :D
To mój pierwszy wpis na forum i chciałam rozpocząć od Twojego ogrodu - bo to on właśnie wywarł na mnie największe wrażenie. Inne ogrody też są piękne, ale ten ma w sobie to "coś " nieuchwytnego, co ociera się o sztukę. No i tym sposobem "masz mnie na sumieniu" ogrodniczym :D
Ha, a teraz spróbuję założyć swój wątek, ze swoim ogrodem! Pozdrawiam serdecznie
Ula
Witaj , Ulka ! Jak miło ,że pierwszy wpis zrobiłaś w moim wątku :) Cieszę się również , że przydały Ci się na coś moje informacje.I wcale się nie przejmuję ,że : "mam Cię na sumieniu" :) Pozdrawiam i zapraszam znowu :)I koniecznie załóż wątek - ja też chcę popodglądać !

Hej Ave ! U mnie podobnie - na niektóre piwonie "wlazły" rosnące w ich sąsiedztwie krzewy. I co radzisz - ciąć krzewy , czy przesadzić piwonie ??? A ponieważ jesteś miłośniczką piwonii- oto dla Ciebie PIWONIE DRZEWIASTE . Prawda ,że piękne ?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Patrząc, co teraz wyprawia moja sosna przy tarasie, rozumiem,
ile masz pracy z igłami, liście są jednak łatwiejsze do usunięcia z trawnika,
bo znikają razem z koszoną trawą, a igły.......... zostają :evil:
Na moje oko trochę zbyt dużo igieł gubi moja sosna,
tak dużo na niej tych pożółkłych, nie wiem, czy to normalne :?: :roll:
Cieszę się, że znów można zaglądać do Twojego ogrodu :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

O wróciłaś, Xiężno Leśnej Oazy :lol: .
Od razu lepiej, bo wrócił ogród wzorcowy i natchnieniowy.
Trzymam kciuki za cebulkowe nasadzenia, bo to przecież zapowiedź wiosennych kobierców.
A przed nami, frasunek zimowy i zakopcowany śniegiem ogródek :

Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ewelinko - peonie drzewiaste - CUDO nad CUDAMI :shock: :shock: - gdzie takie obfociłaś ???
Wiesz, co do tego dylematu - przesadzać czy podcinać - to ostatnio sama sobie takie zadawałam i... w dalszym ciagu jestem niezdecydowana. Zobaczę w przyszłym roku jak sobie peonie poradzą z tymi uzurpatorami ograniczającymi im "przestrzeń życiową" - i raczej będę ciąć, bo przesadzane peonie bywają kapryśne i "karzą nas" mniejszą ilością kwiecia...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ave pisze:Ewelinko - peonie drzewiaste - CUDO nad CUDAMI :shock: :shock: - gdzie takie obfociłaś ???
To piwonie drzewiaste na trawniku przed Palmiarnią w Schönbrunn :)
elsi pisze:Patrząc, co teraz wyprawia moja sosna przy tarasie, rozumiem,
ile masz pracy z igłami, liście są jednak łatwiejsze do usunięcia z trawnika,
bo znikają razem z koszoną trawą, a igły.......... zostają :evil:
Na moje oko trochę zbyt dużo igieł gubi moja sosna,
tak dużo na niej tych pożółkłych, nie wiem, czy to normalne :?: :roll:
Cieszę się, że znów można zaglądać do Twojego ogrodu :lol:
Tej jesieni wygrabiłam już 4 duże wory ... a to przecież nie koniec . Co do Twojej sosny - ilość gubionych igieł jest w poszczególnych latach różna.Te pożółkłe obumrą niebawem i spadną ,ale nic się nie martw, zgubi swoje i na wiosnę będzie jak nowa. Życzę sukcesów w grabieniu !!!
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:185 ;:185 ;:185 nie dam się skusić ma piwonie pomimo ich piękna :!:
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Przecudne są te piwonie :D :D :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Aszko Dlaczego ?

Dziś w Poznaniu piękna pogoda i choć jest chłodniej niż wczoraj , za to świeci słońce - to nastraja optymizmem i przywołuje wspomnienie lata :)
Nie pokazywałam jeszcze zdjęć lilii i liliowców. A więc bardzo proszę - oto są :

LILIOWCE :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mam jeszcze dwie nowe odmiany, ale ... z powodu wyjazdu nie widziałam , jak kwitną i nie mam ich zdjęć (tylko te z z obrazka na opakowaniu ) . Miały wyglądać tak:

Liliowiec "Canadian Border Patrol" (kremowy z bordowym brzegiem i środkiem) Obrazek

Liliowiec "Night Beaon" (bordowy z jasnym środkiem)Obrazek

Może zobaczę je za rok...
x-d-a

Post »

Witaj Ewelinko, troszkę szkoda, że ominął Cię wspaniały spektakl kwitnących liliowców i lilii.
Na forum dziewczynki pokazywały piękne kolekcje tych niezwykłych kwiatów. Ja też zebrałam kilka odmian liliowców i lilii; co roku coś tam dokupuję....
Twoje piwonie są przepiękne :wink: Nieco staroświecka uroda ich kwiatów sprawia, że pięknie wyglądają w każdym ogrodzie. Ja mam jakieś stare odmiany, które rosną w tym samy m miejscu od kilkunastu lat i ciągle są piękne i niezawodne.
Miłego dnia :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”