Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wiejski świat

Post »

Witaj Marysiu, ja mało się wpisuję, ale cały czas z podziwem podglądam Twój ogród. ;:333
Nie zauważyłam u Ciebie milinu, u mnie już kwitnie, mam też sadzonki, więc jakbyś chciała to mogę przywieść na spotkanie u Kasi.
Co prawda, obiecałam sobie, żadnych kfiotków, ale nasionka jarzmianki to chętnie przygarnę, bardzo mi się u Ciebie podobała.
Czy zakwitły Ci pełne, różnokolorowe maki z kupnych nasion?
Nasionka miałyśmy z tej samej firmy, u mnie nie wykiełkowało ani jedno nasionko, ani jeden maczek. :evil:

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irenko mam miliny jeden (pomarańczowy) też już kwitnie. Pokazywałam ale w stanie embrionalnym ;:306 Mam też żółty już chyba 6 lat, ale jeszcze nie wydał żadnego kwiatu ;:185 To dziękuję. Nasionka przywiozę :D Maki te kupne pełne (bylinowe) wykiełkowały i kwitły dużo pokazywałam (baletnice), ale był też taki liliowy fioletowy? to nie wyszedł żaden :wink: No i wyszła ta Duńska Flaga pozbieram nasiona, bo zostawiłam makówki więc też się podzielę :D
Pozdrawiam i mam nadzieję zobaczyć Twoją cudną ścieżkę ;:167
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, chyba te żółte miliny tak mają, ja go miałam przez trzy lata, ani razu nie kwitł, przesadziłam w inne miejsce i już nie odbił.
Maki lekarskie też mi kwitły, szkoda tylko, że tak krótko.
Zapraszam i do zobaczenia ;:4

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne hortki ;:167
Tak, liliowce jeszcze cieszą :)
Ten czerwonawy floksik bardzo ładny.hmmm z nasionka?
Musze i ja tak próbować.
Te kłosowce to ładne, ciekawe rosliny .Ja ich nie znałam :oops:
ale jedego juz mam , dostałam od Martusi :)
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, pięknie. Fruczak i mnie odwiedził, a raczej wiciokrzew. Nie miałam aparatu.
Twoja biała pelargonie po zimnie mnie opuściła, niestety ;:185 a była piękna.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu :D

Śliczne floksiki pokazujesz, a na floksikach Fruczaka.
Ja ich u siebie nie spotykam, bo nie bardzo na czym miałyby u mnie żerować gąsienice.
Poglądam je sobie u Ciebie. ;:108

Wczoraj po południu dobrze u mnie popadała i to dobrze, bo już zrobiło się dość sucho. Deszcz był dość intensywny, poprzyginał do ziemi nać w warzywach. Mam nadzieję , że jak obeschnie to się popodnosi.

Pozdrawiam i ładnego dnia życzę. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Nie było mnie trochę a tu takie wspaniałości. Piekne masz te floksy ;:oj a fruczaka trudno sfotografować i mimo to wyszło Ci to nieźle ;:138. Sporo roślin kwitnie Ci i cieszy oczy ;:108 . Wspaniałe lato :heja . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu zaglądam i podziwiam.
Zobaczyłam, że Twoja żurawina ma owoce. Po ilu latach można się spodziewać. U mnie na razie rośnie w krzak. Podobnie, jak borówki. Co do borówek, myślę, że trzeba na przyszły rok podsypać odpowiednim nawozem. U Ciebie w ubiegłym roku było tyle borówek. U mnie aronia ma sporo owocków. Troszkę soczku zrobię.
O kwiatach nic nie mówię, bo ich ilość i jakość jest zachwycająca :).
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu kochana witaj ;:196 , jak ja Wam zazdroszczę tych fruczaków, ja nie mam okazji ich oglądać u siebie, choć pewnie się pokazują ;:108 kwiaty cudne wszystkie, bez wyjątku, a pomidorki już tuż tuż ;:215
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu ;:180 dzięki za deszcz niby nieco pogrzmiewa, ale od twoich stron wreszcie dotarł do mnie :) moze cały sie nie wypada i do Lucynki w okolice Kielc też dotrze ... furczaki u mnie zachwycały się liliami ale nie udało mi się ich uwiecznić :) Ta pelargonia jest naprawdę niesamowita ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

U mnie też trochę żółtych pomidorków, są też zebry i takie ciemne, jak brudna czerwień - mają w nazwie black, więc to z grupych czarnych. Marysiu zebrałam nasionka juz z 3 ładnych odmian, reszta czeka w kuchni na wydłubanie ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Podejrzewam, że dużo czasu spędzasz w Krakowie. Bardzo Ci tego zazdroszczę. Dla mnie trochę daleko, ale od telewizora prawie nie odchodzę.
Na chwil kilka tylko wyskoczyliśmy na działkę, by zobaczyć, czy nie trzeba podlać, a okazało się, że tam zlało tak, że grząska młaka powstała.

Też podziwiam Twoje floksy. ;:63 ;:63
Ale nie tylko. Masz tyle rozmaitości roślinnych, że trudno wszystkie piękności wyliczyć. ;:108
Nie tylko kwiaty, ale też rozmaite owoce, ;:333 dla których na mojej działce nie ma miejsca. Na małej przestrzeni coś trzeba wybrać, z czegoś zrezygnować, a i o ewentualnych amatorach kwaśnych jabłek trzeba pamiętać. ;:224 Aktualnie mam takich amatorów na ogórki i pomidory. ;:oj Muszę je zbierać w stadium nie do końca dojrzałym. W przeciwnym razie niewiele by mi zostało. ;:223

Ciesz się każdą chwilą, którą dane Ci jest przeżyć w tych cudownych dniach. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie cały dzień spędziłam blisko telewizora i przypominam sobie jak byłam młodaObrazek

Irenko ja swój żółty przesadziłam i rośnie w nowym miejscu 3 rok i tylko listeczki, ładne delikatne ale tylko tyle ;:222

Obrazek

Obrazek

W miejscu gdzie wysiałam nasiona wyrastają takie maczki Obrazek Ściskam Obrazek

Aniu Anabuko dostałam torebkę nasion pt. floksy i wysiałam myśląc, że to floksy jednoroczne a tu niespodzianka ;:215 Tego kolor koralowy mnie urzekł. Kłosowce koniecznie trzeba mieć one tak cudnie pachną po dotknięciu ;:333

Justynko właśnie zauważyłam, że go nie pokazujesz ;:131 ja ukatrupiłam już większość doniczkowych, ale pelargonie jakoś dają radę i Twoje różyczkowe mam i zaczynają kwitnąć. Jak się biała rozrośnie to dostaniesz Obrazek

Beatko fruczaki są co roku od lata do późnej jesieni, a jednego roku jeszcze w listopadzie latał Obrazek Bywają jeszcze inne zawisakowate ;:333 Deszcz u mnie to raczej mżawka więc rośliny nawet go nie odczują, ziemia w środku wilgotna Obrazek
Dobrej nocy życzę Obrazek

Ewelinko miałam sprytnego Olympusa, ale odmówił posłuszeństwa chyba przez właśnie robienie zdjęć w ogrodzie. Kurz i zabrudzenia ewidentnie mu nie służyły :? Floksy moje ulubione! rok ubiegły im sprzyjał, bo kwitły długo i prawie od razu powtarzały kwitnienie ;:215 Pozdrawiam cieplutko ;:168

Asiu żurawina jak jej stworzysz dobre warunki to kwitnie od razu, a z czasem coraz więcej. Co roku dostaje worek torfu i piasek na wierzch, ale i woda ważna. W ubiegłym roku owoce spadły ;:222 Borówki w tym roku odpoczywają, za to aronię przycięłam to owoców ma okropnie dużo ;:oj Będą soczki, nalewki, wino i co tylko dusza zapragnie ;:218
Dziękuję i życzę co najlepsze ;:168

Iwonko Obrazek fruczaki rankiem i wieczorem oblatują kwiaty, a floksy szczególnie moim pasują ;:306 Nareszcie doczekałam się kanapki z moim pomidorkiem ;:333

Ewuniu to niech Ci podleje, a Lucynka jeżeli o tej samej myślimy to jest z Płocka Obrazek
Moje na lilie nie zwracają uwagi za to jak sąsiad miał oczko wodne to do datur przylatywała ważka ;:167
Tak pelargonia jest delikatna i przebarwia się delikatnie na różowo ;:215

Aniu WK tak mnie zaciekawiłaś tymi pomidorkami, że nabrałam znowu ochoty na nowe odmiany ;:306 Dłubaj nasionka i opisuj jak smakują pomidorki Obrazek
Lucynko no więc nie siedzę tak jak i Ty w domu. Kraków opustoszały i tylko w ścisłym centrum panuje młodzież. Niestety miał być transport z gmin ale pozostali na komunikacji podmiejskiej więc dzieją się dantejskie sceny, bo pracujący jadą do pracy w okropnych warunkach. Młodzież na otwartej przestrzeni nie przeszkadza, ale jak trąbi całą drogę w autobusie nagrzanym i pełnym to jednak nie cieszy.
Ja biegałam przez wiele lat za naszym Św. JPII a teraz chyba jestem za wygodna ;:224 Kto Ci podkrada Twoje plony, bezczelny ;:14 Może podpisz kropione dn. 29.07 i nazwę chemicznego środka ;:306
Cieszę się ale przez szybkę TV, zresztą mamy teraz świetne telewizory Obrazek Dobrej nocy Obrazek
Trochę zdjęć z wczoraj i z dzisiaj o świcie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i dobranoc!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Coś jest nie tak ;:185 post wkleił się dwa razy :wink:
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu gdy wyjeżdżaliśmy ze Świnoujścia przyjechało sporo osób właśnie z Krakowa.
Z żurawiną mnie zaskoczyłaś, bo sadziłam na wiosnę pięknie się rozrosła , ale owocków nie ma.
Kosmos śliczny, o floksach nie wspomnę ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”