Moja działka 7
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka 7
U mnie z kolei sporo SDB nie kwitło,irys trawiasty prześliczny a aster Sabine 

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lidziu kocham te twoje serie zdjęć
Tak wszystko pięknie ci już kwitnie
Nie wiem dlaczego do tej pory gustowałam raczej w pełnych piwoniach, bo ta różowa przepiękna jest 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu nie widzę u Ciebie zarośniętego ogródka, wszystkie rośliny dumnie prezentują swoją urodę, szczególnie kolekcja irysów, ja swoim muszę stworzyć inne warunki bo kwitną marnie ale i tak dwa od Ciebie zakwitły
One wolą lekką glebę a nie zwięzłą glinę. Aster alpejski 'Sabine' prześliczny i o tej porze
Masz jedną myszkę mniej w ogrodzie
Zdrówka życzę! 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jutro pewnie będzie taka sama determinacja... Bo znowu przypada mi ?niedziela pracująca? (czy może ?niedziela pieląca?), a 29°C w cieniu zapowiadają... A szybki rzut oka na ogród dziś rano podpowiada mi, że będzie co pielić, oj będzie... Zwłaszcza mendowatą rdestówkę oraz równie mendowatą koniczynę...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Ewuniu - ewarost tak, ten czyściec ma stosunkowo duże kwiaty i obficie kwitnie.
Lucynko - płocczanka dziękuje w imieniu irysów, które powoli przekwitają, ale niedługo zastąpią je inne kwitnące rośliny.
Kwiaty astra alpejskiego 'Sabine' mają około 3,5 cm średnicy i bardzo ciekawą budowę.
Alu - Biedronka641 dziękuję za wyłapanie mojej pomyłki, nazwa już poprawiona. Dziękuje za pochwałę kwitnących roślin. U mnie ten rok jest łaskawy dla irysów. Zakwitło dużo niskich, średnie i prawie wszystkie wysokie. Syberyjskie też starają się jak mogą, chociaż szczególnie upodobały je sobie ślimaki.
Dorotko - dorcia7 irysy wyjątkowo w tym roku stanęły na wysokości zadania, co bardzo mnie ucieszyło.
Małgosiu - clem3 dziękuję. Również zachwycałam się pełnymi kwiatami piwonii, dopóki nie nie zakwitły u mnie 3 odmiany o kwiatach pojedynczych. One są naprawdę zjawiskowe.
Marysiu - Maska dziękuję. Staram się robić zdjęcia w taki sposób, żeby chwastów nie było widać, chociaż nie zawsze mi to wychodzi.
Gleba do uprawy irysów powinna być przepuszczalna, chociaż moje rosną w dość ciężkiej glinie i zupełnie dobrze sobie radzą. Podstawowym warunkiem obfitego kwitnienia i rozrastania się kłączy jest słoneczne stanowisko.
Astry alpejskie kwitną na przełomie maja i czerwca. 'Sabine' jest piękny, a niedawno przybył kolejny aster alpejski, półpełny w kolorze różowym.
Na mojej, ani na sąsiednich działkach żadnych gryzoni już nie ma. Dasza poluje teraz w ruinach starego domostwa za płotem działkowym, a zdobycze przynosi mi w prezencie.
Jurku - Locutus rdestówka, na szczęście, u mnie nie występuje, a koniczyna owszem czasem się wysiewa, ale nie jest jej zbyt dużo. Mam natomiast sporo innego badziewia, które rozsiewa się z sąsiedniej, rzadko koszonej działki. U nas dzisiaj porządnie podlało i ochłodziło się. Może do Ciebie też dotrze chłodniejsze powietrze.
Życzę szybkiego uporania się z pieleniem tych mendowatych i oby upał zbytnio Ci w tym nie przeszkadzał. A potem będziesz miał pięknie i przejrzyście, oczywiście nie na długo.
A co aktualnie kwitnie na działce:
nowy, półpełny aster alpejski, prawdopodobnie odmiana 'Happy End'.

kokorycz bladożółta

irys holenderski

macierzanka
babtysja błękitna

czarnuszka damasceńska

czosnek osobliwy

goździki

mak wschodni

żmijowiec zwyczajny

czosnek Szuberta i czosnek obliquum yellow

pierwsze róże:
pomarszczona

nn i nn

ostatnie bratki

czosnek karatawski i pięciornik klonolistny

orlik 'Black Barlow'

najbardziej miododajna ze wszystkich moich roślin
ostrożeń japoński

Lucynko - płocczanka dziękuje w imieniu irysów, które powoli przekwitają, ale niedługo zastąpią je inne kwitnące rośliny.
Kwiaty astra alpejskiego 'Sabine' mają około 3,5 cm średnicy i bardzo ciekawą budowę.
Alu - Biedronka641 dziękuję za wyłapanie mojej pomyłki, nazwa już poprawiona. Dziękuje za pochwałę kwitnących roślin. U mnie ten rok jest łaskawy dla irysów. Zakwitło dużo niskich, średnie i prawie wszystkie wysokie. Syberyjskie też starają się jak mogą, chociaż szczególnie upodobały je sobie ślimaki.
Dorotko - dorcia7 irysy wyjątkowo w tym roku stanęły na wysokości zadania, co bardzo mnie ucieszyło.
Małgosiu - clem3 dziękuję. Również zachwycałam się pełnymi kwiatami piwonii, dopóki nie nie zakwitły u mnie 3 odmiany o kwiatach pojedynczych. One są naprawdę zjawiskowe.
Marysiu - Maska dziękuję. Staram się robić zdjęcia w taki sposób, żeby chwastów nie było widać, chociaż nie zawsze mi to wychodzi.
Gleba do uprawy irysów powinna być przepuszczalna, chociaż moje rosną w dość ciężkiej glinie i zupełnie dobrze sobie radzą. Podstawowym warunkiem obfitego kwitnienia i rozrastania się kłączy jest słoneczne stanowisko.
Astry alpejskie kwitną na przełomie maja i czerwca. 'Sabine' jest piękny, a niedawno przybył kolejny aster alpejski, półpełny w kolorze różowym.
Na mojej, ani na sąsiednich działkach żadnych gryzoni już nie ma. Dasza poluje teraz w ruinach starego domostwa za płotem działkowym, a zdobycze przynosi mi w prezencie.
Jurku - Locutus rdestówka, na szczęście, u mnie nie występuje, a koniczyna owszem czasem się wysiewa, ale nie jest jej zbyt dużo. Mam natomiast sporo innego badziewia, które rozsiewa się z sąsiedniej, rzadko koszonej działki. U nas dzisiaj porządnie podlało i ochłodziło się. Może do Ciebie też dotrze chłodniejsze powietrze.
Życzę szybkiego uporania się z pieleniem tych mendowatych i oby upał zbytnio Ci w tym nie przeszkadzał. A potem będziesz miał pięknie i przejrzyście, oczywiście nie na długo.
A co aktualnie kwitnie na działce:
nowy, półpełny aster alpejski, prawdopodobnie odmiana 'Happy End'.

kokorycz bladożółta

irys holenderski

macierzanka

babtysja błękitna

czarnuszka damasceńska

czosnek osobliwy

goździki

mak wschodni

żmijowiec zwyczajny

czosnek Szuberta i czosnek obliquum yellow

pierwsze róże:
pomarszczona

nn i nn

ostatnie bratki

czosnek karatawski i pięciornik klonolistny

orlik 'Black Barlow'

najbardziej miododajna ze wszystkich moich roślin
ostrożeń japoński

- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Lidziu masz dużo roślin dla pszczółek ale ta ostatnia fotka super
Fajnie, że podpisujesz swoje roślinki, bo taki laik jak ja może coś podpatrzyć. Kokorycz pięknie kwitnie 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No u mnie niestety rdestówka występuje... Wredne to takie, że szkoda gadać... Podobnie jak koniczyna, bodajże drobnogłówkowa... Włazi toto tymi wiotkimi długimi pędami wszędzie, wszystko przykrywa, zadusza, kwitnie i się rozsiewa... Inne gatunki koniczyny też mam u siebie, ale nie są takie inwazyjne i w zasadzie pozwalam im żyć własnym życiem na obrzeżach rabat... Ale ta jest naprawdę straszna...
Tak czy siak dzisiaj powtórzyłem wyczyn sprzed dwóch tygodni ? czyli bieg do ogrodu zaraz po przebudzeniu i pielenie pokąd temperatura nie wygoniła mnie do chałupy...
Jakżeż ja Ci baptyzji zazdroszczę... Kiedyś siałem ? wegetowała przez dwa lata aż trzeciego zdechła... Rok temu kupiłem sadzonkę... Żyje, nawet rośnie, ale o kwitnieniu nie ma mowy...
Pozdrawiam!
LOKI
Tak czy siak dzisiaj powtórzyłem wyczyn sprzed dwóch tygodni ? czyli bieg do ogrodu zaraz po przebudzeniu i pielenie pokąd temperatura nie wygoniła mnie do chałupy...
Jakżeż ja Ci baptyzji zazdroszczę... Kiedyś siałem ? wegetowała przez dwa lata aż trzeciego zdechła... Rok temu kupiłem sadzonkę... Żyje, nawet rośnie, ale o kwitnieniu nie ma mowy...
Pozdrawiam!
LOKI
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Ewuniu - ewarost dziękuję. Pszczoły, trzmiele i inne muchówki mają teraz sporo pracy, uwijają się przez cały dzień.
Zdjęcia podpisuję i bardzo lubię odwiedzać wątki, w których rośliny są opisane.
Jurku - Lokutus na kwitnienie mojej baptysji czekałam kilka lat. W tym roku zakwitła po raz pierwszy. Musisz uzbroić się w cierpliwość i zaczekać, bo naprawdę warto. To urocza roślina.
Irys syberyjski 'Cambridge' i nn

następne gożdziki

powojnik wielkokwiatowy nn
powojnik całolistny 'Arabella'

żylistek mieszańcowy 'Strawberry Fields'

piwonia chińska 'Primavera'

goździk brodaty

powojnik bylinowy 'Olgae'

piwonia 'Ursyn Niemcewicz'?

irys żółtawy

driakiew lśniąca

driakiew nn

czosnek sztyletowaty

telima wielkokwiatowa

zawilec wielosieczny 'Rubrum'

penstemon strictus

dziewanna 'Plum Smokey'

róża nn

owady

Zdjęcia podpisuję i bardzo lubię odwiedzać wątki, w których rośliny są opisane.
Jurku - Lokutus na kwitnienie mojej baptysji czekałam kilka lat. W tym roku zakwitła po raz pierwszy. Musisz uzbroić się w cierpliwość i zaczekać, bo naprawdę warto. To urocza roślina.
Irys syberyjski 'Cambridge' i nn

następne gożdziki

powojnik wielkokwiatowy nn

powojnik całolistny 'Arabella'

żylistek mieszańcowy 'Strawberry Fields'

piwonia chińska 'Primavera'

goździk brodaty

powojnik bylinowy 'Olgae'

piwonia 'Ursyn Niemcewicz'?

irys żółtawy

driakiew lśniąca

driakiew nn

czosnek sztyletowaty

telima wielkokwiatowa

zawilec wielosieczny 'Rubrum'

penstemon strictus

dziewanna 'Plum Smokey'

róża nn

owady

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Lidziu zachwyca mnie u Ciebie różnorodność kwiecia. Sporo uzbierałaś kosaćców. Nie widzę tego, którym mnie obdarowałaś. Czyżby nie zakwitł? U mnie on robi furorę.
Twoje piwonie puste są przeurocze
Twoje piwonie puste są przeurocze

Pozdrawiam Hala
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Lidziu no właśnie twoje opisy pomogły mi rozpoznać czosnek sztyletowaty ... kwiat mi się podobał , ale nie wiedziałam jak szukać
... Teraz jestem mądrzejsza, albo raczej mam większą wiedzę
Kolejne śliczne irysy w pastelowych kolorach i driakiew ma urocze kwiatki, mam białą , ale jeszcze nie kwitnie 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Lidziu ale Ty masz kolekcje irysów
cudne wszystkie
Drakiew już kwitnie ?? też mam taką
Pozdrawiam serdecznie

Drakiew już kwitnie ?? też mam taką
Pozdrawiam serdecznie

Piękne kwiatki i fajnie robione zdjęcia. Ten irys białożółty to ja nazywam wspaniały ponieważ kiedyś kupiłam pod taką nazwą., a u mnie ma
dopiero pąki.Bardzo ciekawe kwiatki.Czy czyściec można rozmnażać z nasion?
dopiero pąki.Bardzo ciekawe kwiatki.Czy czyściec można rozmnażać z nasion?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Liduś, nadrobiłam zaległości i jestem zachwycona.
Masz taki ogrom pięknie kwitnących roślinek,
że trudno wybrać jedną czy nawet kilka szczególnie zachwycających.
Zdrówka życzę,
byś jak najdłużej cieszyła się swoim pięknym ogrodem.
Ps. Roślinki od Ciebie dostały miejscówki. Dziękuję.

Masz taki ogrom pięknie kwitnących roślinek,

Zdrówka życzę,

Ps. Roślinki od Ciebie dostały miejscówki. Dziękuję.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Tym razem najbardziej zachwyciły mnie goździki
i cała reszta 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Piękne ujęcie kosaćca trawolistnego! Kwitnie tak krótko, że rzadko udaje mi się zrobić mu zdjęcie. A Twoje w dodatku z taką ilością kwiatów!