Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Super fotka dudka. Podobnego widziałam u Cymy -Soni. U nas takich nie ma . Mamy mewy znad morza i kaczki nad rzeką.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aleś tego Dudka uchwyciła ;:333 . Fajne takie goście prawda? Ja bardzo lubię ptaki w ogrodzie. Tylko szpaki jakby w czereśniach nie buszowały to byłabym bardziej z nich zadowolona.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWE,duże brawa za fotki dudka ;:63 ;:63 ;:63
Ptak rzadki,piękny,widziałem go ze trzy razy ale o fotce nie było mowy ...
Moje gratulacje ;:333
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale piękny gość ;:215 I jeszcze sfocić się pozwolił, miło z jego strony :wink:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewelinko - w ostatnim wpisie zmieniłam Ci imię - przepraszam ;:180

Dudek rewelacyjny! Nigdy w życiu nie widziałam go "na żywo"
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Gabrysiu bardzo liczę na to, że będzie kiedyś pięknie ;:224 . Ja tez lubię te zakola , kanciaki są też bardzo ładne ale nie w moim ogródku. Kanciaki widzę w takim nowoczesnym ogrodzie z pięknym domem .

Wiolu taki gość mi się trafił, że sama byłam zdziwiona ;:oj . Wyjrzałam przez okno a tam biegał sobie i szukał czegoś w moich chwastach ;:306 . Od razu złapałam za aparat bo taka okazja może się nie powtórzyć .

Agnieszko dudki są piękne , widziałam dosłownie kilka razy ale u mnie na włościach po raz pierwszy ;:138 . Mam nadzieję, że nie ostatni ;:131 .

Andzia no widzisz a ja dawno dzięcioła nie widziałam ;:222 . Jakaś równowaga musi być ;:306 . Pogoda niedzielna była typowo barowa ale jakoś przetrwałam.

Krysiu oj tak, byłam dumna i dalej jestem ;:224 . Ostatnio widziałam go chyba w zeszłym roku u babci eMa, A co do powierzchni, no jeszcze mam gdzie sadzić ale dochodzę do wniosku, że jeszcze trochę i mi braknie miejsca ;:306 . U mnie jest wąska działka i w sumie nie mogę szaleć z większymi krzewami czy drzewami. No ale jakoś sobie radzę i z niecierpliwością czekam aż wszystko się rozrośnie.

Zeniu kora ubywa bo się rozkłada i trzeba ją po prostu co jakiś czas uzupełniać. No właśnie,tylko kiedy się osuszy jak tu codziennie leje ?? ;:222 . Ja też czekam aż ziemia lekko przeschnie bo muszę plewić . Chwastów mam od zawalenia w kilku miejscach .

Marysiu mam warzywnik ale przenosiłam go w inne miejsce i jest raczej niewielki. Moja rodzina nie jest w stanie przerobić tyle warzyw ile siałam więc troszkę go zmniejszyłam na rzecz trawnika . Sieję takie podstawowe warzywa nie bawię się w pomidory czy paprykę. Co prawda w pierwszym roku miałam ale większość mi niestety zgniła co mnie niestety skutecznie zniechęciło . W zeszłym roku uprawiałam pomidorki miniaturowe w donicach i dobrze się miały. W tym roku moją rozsadę pomidorków zniszczył kot ;:145 . Kupię jakieś sadzonki od ogrodnika może chociaż trochę pomidorków będę miała. A co do ptaków, u mnie też obraca się sporo ale raczej takie pospolite. Ten dudek mnie bardzo zadziwił ;:oj .

Lucynko zgadzam się ;:333 . Ciężko było go uchwycić ale na szczęście dało radę z czego bardzo się cieszę . Najtrudniej mi złapać wróble chociaż one ciągle u mnie się kręcą to zawsze zdjęcie rozmazane wyjdzie . No cóż, fotografowanie ptaków nie jest łatwe.

Jolu właśnie też widziałam u Soni zdjęcie dudka ;:108 . No widzisz, a ja niestety nie mam mew .

Madziu no miałam farta i tyle. Tak, taki gość świetny a jak odleciał miał takie cudowne skrzydła , ogólnie cudny ptaszek :tan . No tak szpaki konsumują czereśnie i to główny zarzut dla nich ;:222 . Dobrze, że inne ptaszki nie zjadają nam wszystkiego .

Sławku dziękuję :oops: . No trafiło się jak ślepej kurze ziarnko . Rzeczywiście piękny i rzadki ptak .

Małgosiu no właśnie fajnie, że pozwolił mi zrobić te zdjęcia bo chyba umarłabym z żalu gdyby mi odleciał ;:224 .

Marysiu nic nie szkodzi, czasem się zdarza :wink: . Świetny i ten jego "czubek" .
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

W moim ogrodzie częstymi gośćmi o tej porze roku są szpaki, drozdy, rudziki, pleszki. W zasadzie mam sporo tych "wizytujących", jedne są rzadziej, inne częściej ale wszystkie cudne :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chwilkę mnie nie było ale to dlatego, że od wczoraj wróciliśmy do normalnego trybu życia . Rozpoczęło się przedszkole, rehabilitacja i mam mniej czasu na forum, chociaż nie ukrywam, że odwiedzam Was z telefonu :oops: . Emilka po przerwie wróciła do przedszkola bez większych problemów. Dzisiaj byli na przedstawieniu ;:333 . Z Weroniką jeździmy teraz na rehabilitację do nowego budynku i mamy teraz całkiem nowy harmonogram, trochę upłynie czasu zanim się przyzwyczaję ;:306 . Kalendarz rozpisany więc nie mam prawa się pomylić ;:170 . Poza tym pogoda nadal utrzymuje się w tym samym tonie, czyli chłodnawo, pochmurno i od czasu do czasu pada deszcz. Tęsknię za słoneczkiem i moje rośliny też. Chociaż niektóre z nich jakby nie robiły sobie problemu z tego, że nie widziały jakiś czas słońca. Ziemia ładnie nasiąknęła wodą więc kilka dni słoneczka i rośliny ruszą z kopyta :tan . Widziałam wczoraj nareszcie pierwsze bociany ;:224 . W ogródku wiele się nie zmieniło chociaż lilie wychodzą z ziemi, powojniki rosną wysoko do nieba a róże sadzone ostatnio pokazują czerwone noski . Zrobiłam też dzisiaj w przerwie między deszczem kilka fotek.

Szafirki i hiacynty , szykują się floksy szydlaste. Bardzo rozrosły mi się w ciągu sezonu.

Obrazek

Rozkwitł kolejny kolor hiacyntów. Jestem trochę zawiedziona, posadziłam ich mnóstwo a niewiele zakwitło. Miałam też białe i ani widu ani słychu ;:222 .

Obrazek

Smagliczka powoli rozkwita .

Obrazek

Obrazek

Klon "Flamingo".

Obrazek

Obrazek

Urocza ułudka ;:3 .

Obrazek

Obrazek

Avatarkowa różyca z kartonika ;:333 .

Obrazek

Piwonia majowa.

Obrazek

Niezawodna kocimiętka, powoli rozpoczyna kwitnienie.

Obrazek

Migdałek pienny.

Obrazek

Mój lilak w tym roku buchnie kwieciem. Ma mnóstwo pąków :heja . Jednak obcinanie przekwitłych kwiatostanów zdaje egzamin ;:108 .

Obrazek

Dzisiaj to wszystko . Z niecierpliwością czekam na słoneczko bo chwasty zaczynają się panoszyć. Dobrze, że rozrzuciłam trochę granulek na ślimaki bo te bestie rozszalały się na maxa ;:oj . Jutro powinnam dostać roślinki od Oli a więc będzie sadzenie. Nie jest tego dużo ale to zawsze jest przyjemne zajęcie. Poluję teraz na hortensje Limelight ale jak na razie z marnym skutkiem. Do mojej ulubionej szkółki wybiorę się pewnie dopiero końcem miesiąca- zobaczymy. Poza tym w niedługim czasie czeka nas zakup płytek do łazienki i korytarza bo remont za pasem . Wybór jest tak ogromny, że można zwariować ;:oj . Z racji tego, że łazienkę mamy malutką polecimy w jasne kolory i duże prostokątne płytki dla optycznego powiększenia. Małżonek wymyślił, że skoro skuwamy stare płytki w łazience i korytarzu to trzeba od razu wykorzystać moment i zainwestować w podłogówkę . Tak więc kiedy ja będę na turnusie z córką w domu będzie rozpierducha ;:224 . W sumie dobrze, że mnie to ominie oby tylko wszystko zostało wykonane tak jak tego chcemy. Mam nadzieję, że Małżonek dopilnuje sprawy. No nic, nie przedłużam więcej ;:173 .

Pozdrawiam i życzę Wszystkim udanego wieczoru :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Hiacynty to wyrosły...Sprawdź pod kamykami,bo moje nowokupne chyba 2 mm wystają ponad ziemię ;:306
Ułudka śliczna ;:108
Zrobiłaś mi smaka na mojego piennego migdałka ;:204
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko a u mnie stałymi bywalcami i domownikami można by rzec są kosy i wróble. Reszta ptaków pojawia się z doskoku , głównie rudziki , pleszki, kopciuszki. Wszystkie mają swój urok i te mniejsze i większe ;:333 .

Mati w kamykach nie sadziłam ich dużo ale w ziemi i owszem. Myślę, że wsadziłam je za głęboko bo część wyszła z ziemi ale ani myśli kwitnąć ;:222 . Jak liście zaschną to wykopię je i spróbuję jesienią znowu posadzić ale tym razem płycej. Może coś z tego będzie. Ułudka ładna ale młoda i jeszcze kwitnie mizernie . W każdym razie jest tak urocza, że jeden kwiat mi nawet starczy :oops: . Migdałka mam od zeszłego sezonu , marzył mi się taki ukwiecony ;:3 .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Czytałem,że z hiacyntami to w ten sposób: wykopać,wysuszyć,do gleby z czymś dobrym na dół.
No i one najlepiej kwitną jak je wsadzisz tuż pod powierzchnią,zwyczajowe 10cm to ewidentnie za dużo ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati w jednym miejscu mam piękne hiacynty i wyszły wszystkie ( te na fotce z szafirkami tam jest ich więcej i są bardzo ładne) . Pamiętam, że tam sadziłam płycej i nawet zastanawiałam się czy nie za płytko ;:224 . Reszta to albo jakieś pokraki albo same liście. Faktycznie chyba lepiej sadzić je płycej ;:108 .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko, ależ u Ciebie wszystko rośnie. Piękne kolorki hiacyntów i takie wielkie pąki kwiatowe na bzie zachwyciły mnie.
Ułudka jest urocza, ale uważaj na nią, bo nie wiadomo kiedy może zawładnąć rabatą.
Słoneczka życzę ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dobrze wiedzieć, że hiacynty sadzi się płycej. ;:108
Ja chyba zbyt głęboko swoje sadziłam i może dlatego gryzonie się do nich łatwiej dobrały. ;:145
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko u Ciebie wiosna o dwa kroki do przodu ;:108 Z niecierpliwością czekam na kolejne kwitnienia ale gdzież moim roślinkom do Twoich- pewnie jeszcze chwilę poczekam ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”