Przydomowy ogródek Eweliny .
- Yollanda
- 500p

- Od: 23 maja 2014, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny .
Super fotka dudka. Podobnego widziałam u Cymy -Soni. U nas takich nie ma . Mamy mewy znad morza i kaczki nad rzeką.
-
Pashmina2006
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Aleś tego Dudka uchwyciła
. Fajne takie goście prawda? Ja bardzo lubię ptaki w ogrodzie. Tylko szpaki jakby w czereśniach nie buszowały to byłabym bardziej z nich zadowolona.
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
EWE,duże brawa za fotki dudka
Ptak rzadki,piękny,widziałem go ze trzy razy ale o fotce nie było mowy ...
Moje gratulacje
Ptak rzadki,piękny,widziałem go ze trzy razy ale o fotce nie było mowy ...
Moje gratulacje
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale piękny gość
I jeszcze sfocić się pozwolił, miło z jego strony 
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Ewelinko - w ostatnim wpisie zmieniłam Ci imię - przepraszam 
Dudek rewelacyjny! Nigdy w życiu nie widziałam go "na żywo"
Dudek rewelacyjny! Nigdy w życiu nie widziałam go "na żywo"
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Gabrysiu bardzo liczę na to, że będzie kiedyś pięknie
. Ja tez lubię te zakola , kanciaki są też bardzo ładne ale nie w moim ogródku. Kanciaki widzę w takim nowoczesnym ogrodzie z pięknym domem .
Wiolu taki gość mi się trafił, że sama byłam zdziwiona
. Wyjrzałam przez okno a tam biegał sobie i szukał czegoś w moich chwastach
. Od razu złapałam za aparat bo taka okazja może się nie powtórzyć .
Agnieszko dudki są piękne , widziałam dosłownie kilka razy ale u mnie na włościach po raz pierwszy
. Mam nadzieję, że nie ostatni
.
Andzia no widzisz a ja dawno dzięcioła nie widziałam
. Jakaś równowaga musi być
. Pogoda niedzielna była typowo barowa ale jakoś przetrwałam.
Krysiu oj tak, byłam dumna i dalej jestem
. Ostatnio widziałam go chyba w zeszłym roku u babci eMa, A co do powierzchni, no jeszcze mam gdzie sadzić ale dochodzę do wniosku, że jeszcze trochę i mi braknie miejsca
. U mnie jest wąska działka i w sumie nie mogę szaleć z większymi krzewami czy drzewami. No ale jakoś sobie radzę i z niecierpliwością czekam aż wszystko się rozrośnie.
Zeniu kora ubywa bo się rozkłada i trzeba ją po prostu co jakiś czas uzupełniać. No właśnie,tylko kiedy się osuszy jak tu codziennie leje ??
. Ja też czekam aż ziemia lekko przeschnie bo muszę plewić . Chwastów mam od zawalenia w kilku miejscach .
Marysiu mam warzywnik ale przenosiłam go w inne miejsce i jest raczej niewielki. Moja rodzina nie jest w stanie przerobić tyle warzyw ile siałam więc troszkę go zmniejszyłam na rzecz trawnika . Sieję takie podstawowe warzywa nie bawię się w pomidory czy paprykę. Co prawda w pierwszym roku miałam ale większość mi niestety zgniła co mnie niestety skutecznie zniechęciło . W zeszłym roku uprawiałam pomidorki miniaturowe w donicach i dobrze się miały. W tym roku moją rozsadę pomidorków zniszczył kot
. Kupię jakieś sadzonki od ogrodnika może chociaż trochę pomidorków będę miała. A co do ptaków, u mnie też obraca się sporo ale raczej takie pospolite. Ten dudek mnie bardzo zadziwił
.
Lucynko zgadzam się
. Ciężko było go uchwycić ale na szczęście dało radę z czego bardzo się cieszę . Najtrudniej mi złapać wróble chociaż one ciągle u mnie się kręcą to zawsze zdjęcie rozmazane wyjdzie . No cóż, fotografowanie ptaków nie jest łatwe.
Jolu właśnie też widziałam u Soni zdjęcie dudka
. No widzisz, a ja niestety nie mam mew .
Madziu no miałam farta i tyle. Tak, taki gość świetny a jak odleciał miał takie cudowne skrzydła , ogólnie cudny ptaszek
. No tak szpaki konsumują czereśnie i to główny zarzut dla nich
. Dobrze, że inne ptaszki nie zjadają nam wszystkiego .
Sławku dziękuję
. No trafiło się jak ślepej kurze ziarnko . Rzeczywiście piękny i rzadki ptak .
Małgosiu no właśnie fajnie, że pozwolił mi zrobić te zdjęcia bo chyba umarłabym z żalu gdyby mi odleciał
.
Marysiu nic nie szkodzi, czasem się zdarza
. Świetny i ten jego "czubek" .
Gabrysiu bardzo liczę na to, że będzie kiedyś pięknie
Wiolu taki gość mi się trafił, że sama byłam zdziwiona
Agnieszko dudki są piękne , widziałam dosłownie kilka razy ale u mnie na włościach po raz pierwszy
Andzia no widzisz a ja dawno dzięcioła nie widziałam
Krysiu oj tak, byłam dumna i dalej jestem
Zeniu kora ubywa bo się rozkłada i trzeba ją po prostu co jakiś czas uzupełniać. No właśnie,tylko kiedy się osuszy jak tu codziennie leje ??
Marysiu mam warzywnik ale przenosiłam go w inne miejsce i jest raczej niewielki. Moja rodzina nie jest w stanie przerobić tyle warzyw ile siałam więc troszkę go zmniejszyłam na rzecz trawnika . Sieję takie podstawowe warzywa nie bawię się w pomidory czy paprykę. Co prawda w pierwszym roku miałam ale większość mi niestety zgniła co mnie niestety skutecznie zniechęciło . W zeszłym roku uprawiałam pomidorki miniaturowe w donicach i dobrze się miały. W tym roku moją rozsadę pomidorków zniszczył kot
Lucynko zgadzam się
Jolu właśnie też widziałam u Soni zdjęcie dudka
Madziu no miałam farta i tyle. Tak, taki gość świetny a jak odleciał miał takie cudowne skrzydła , ogólnie cudny ptaszek
Sławku dziękuję
Małgosiu no właśnie fajnie, że pozwolił mi zrobić te zdjęcia bo chyba umarłabym z żalu gdyby mi odleciał
Marysiu nic nie szkodzi, czasem się zdarza
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
W moim ogrodzie częstymi gośćmi o tej porze roku są szpaki, drozdy, rudziki, pleszki. W zasadzie mam sporo tych "wizytujących", jedne są rzadziej, inne częściej ale wszystkie cudne 
- ewelkacha88

Chwilkę mnie nie było ale to dlatego, że od wczoraj wróciliśmy do normalnego trybu życia . Rozpoczęło się przedszkole, rehabilitacja i mam mniej czasu na forum, chociaż nie ukrywam, że odwiedzam Was z telefonu
. Emilka po przerwie wróciła do przedszkola bez większych problemów. Dzisiaj byli na przedstawieniu
. Z Weroniką jeździmy teraz na rehabilitację do nowego budynku i mamy teraz całkiem nowy harmonogram, trochę upłynie czasu zanim się przyzwyczaję
. Kalendarz rozpisany więc nie mam prawa się pomylić
. Poza tym pogoda nadal utrzymuje się w tym samym tonie, czyli chłodnawo, pochmurno i od czasu do czasu pada deszcz. Tęsknię za słoneczkiem i moje rośliny też. Chociaż niektóre z nich jakby nie robiły sobie problemu z tego, że nie widziały jakiś czas słońca. Ziemia ładnie nasiąknęła wodą więc kilka dni słoneczka i rośliny ruszą z kopyta
. Widziałam wczoraj nareszcie pierwsze bociany
. W ogródku wiele się nie zmieniło chociaż lilie wychodzą z ziemi, powojniki rosną wysoko do nieba a róże sadzone ostatnio pokazują czerwone noski . Zrobiłam też dzisiaj w przerwie między deszczem kilka fotek.
Szafirki i hiacynty , szykują się floksy szydlaste. Bardzo rozrosły mi się w ciągu sezonu.

Rozkwitł kolejny kolor hiacyntów. Jestem trochę zawiedziona, posadziłam ich mnóstwo a niewiele zakwitło. Miałam też białe i ani widu ani słychu
.

Smagliczka powoli rozkwita .

Klon "Flamingo".

Urocza ułudka
.

.

Piwonia majowa.

Niezawodna kocimiętka, powoli rozpoczyna kwitnienie.

Migdałek pienny.

Mój lilak w tym roku buchnie kwieciem. Ma mnóstwo pąków
. Jednak obcinanie przekwitłych kwiatostanów zdaje egzamin
.

Dzisiaj to wszystko . Z niecierpliwością czekam na słoneczko bo chwasty zaczynają się panoszyć. Dobrze, że rozrzuciłam trochę granulek na ślimaki bo te bestie rozszalały się na maxa
. Jutro powinnam dostać roślinki od Oli a więc będzie sadzenie. Nie jest tego dużo ale to zawsze jest przyjemne zajęcie. Poluję teraz na hortensje Limelight ale jak na razie z marnym skutkiem. Do mojej ulubionej szkółki wybiorę się pewnie dopiero końcem miesiąca- zobaczymy. Poza tym w niedługim czasie czeka nas zakup płytek do łazienki i korytarza bo remont za pasem . Wybór jest tak ogromny, że można zwariować
. Z racji tego, że łazienkę mamy malutką polecimy w jasne kolory i duże prostokątne płytki dla optycznego powiększenia. Małżonek wymyślił, że skoro skuwamy stare płytki w łazience i korytarzu to trzeba od razu wykorzystać moment i zainwestować w podłogówkę . Tak więc kiedy ja będę na turnusie z córką w domu będzie rozpierducha
. W sumie dobrze, że mnie to ominie oby tylko wszystko zostało wykonane tak jak tego chcemy. Mam nadzieję, że Małżonek dopilnuje sprawy. No nic, nie przedłużam więcej
.
Pozdrawiam i życzę Wszystkim udanego wieczoru
.
Szafirki i hiacynty , szykują się floksy szydlaste. Bardzo rozrosły mi się w ciągu sezonu.

Rozkwitł kolejny kolor hiacyntów. Jestem trochę zawiedziona, posadziłam ich mnóstwo a niewiele zakwitło. Miałam też białe i ani widu ani słychu

Smagliczka powoli rozkwita .

Klon "Flamingo".

Urocza ułudka

Piwonia majowa.

Niezawodna kocimiętka, powoli rozpoczyna kwitnienie.

Migdałek pienny.

Mój lilak w tym roku buchnie kwieciem. Ma mnóstwo pąków

Dzisiaj to wszystko . Z niecierpliwością czekam na słoneczko bo chwasty zaczynają się panoszyć. Dobrze, że rozrzuciłam trochę granulek na ślimaki bo te bestie rozszalały się na maxa
Pozdrawiam i życzę Wszystkim udanego wieczoru
Hiacynty to wyrosły...Sprawdź pod kamykami,bo moje nowokupne chyba 2 mm wystają ponad ziemię
Ułudka śliczna
Zrobiłaś mi smaka na mojego piennego migdałka
Ułudka śliczna
Zrobiłaś mi smaka na mojego piennego migdałka
- ewelkacha88

Agnieszko a u mnie stałymi bywalcami i domownikami można by rzec są kosy i wróble. Reszta ptaków pojawia się z doskoku , głównie rudziki , pleszki, kopciuszki. Wszystkie mają swój urok i te mniejsze i większe
.
Mati w kamykach nie sadziłam ich dużo ale w ziemi i owszem. Myślę, że wsadziłam je za głęboko bo część wyszła z ziemi ale ani myśli kwitnąć
. Jak liście zaschną to wykopię je i spróbuję jesienią znowu posadzić ale tym razem płycej. Może coś z tego będzie. Ułudka ładna ale młoda i jeszcze kwitnie mizernie . W każdym razie jest tak urocza, że jeden kwiat mi nawet starczy
. Migdałka mam od zeszłego sezonu , marzył mi się taki ukwiecony
.
Mati w kamykach nie sadziłam ich dużo ale w ziemi i owszem. Myślę, że wsadziłam je za głęboko bo część wyszła z ziemi ale ani myśli kwitnąć
Czytałem,że z hiacyntami to w ten sposób: wykopać,wysuszyć,do gleby z czymś dobrym na dół.
No i one najlepiej kwitną jak je wsadzisz tuż pod powierzchnią,zwyczajowe 10cm to ewidentnie za dużo
No i one najlepiej kwitną jak je wsadzisz tuż pod powierzchnią,zwyczajowe 10cm to ewidentnie za dużo
- ewelkacha88

Mati w jednym miejscu mam piękne hiacynty i wyszły wszystkie ( te na fotce z szafirkami tam jest ich więcej i są bardzo ładne) . Pamiętam, że tam sadziłam płycej i nawet zastanawiałam się czy nie za płytko
. Reszta to albo jakieś pokraki albo same liście. Faktycznie chyba lepiej sadzić je płycej
.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Ewelinko, ależ u Ciebie wszystko rośnie. Piękne kolorki hiacyntów i takie wielkie pąki kwiatowe na bzie zachwyciły mnie.
Ułudka jest urocza, ale uważaj na nią, bo nie wiadomo kiedy może zawładnąć rabatą.
Słoneczka życzę
Ułudka jest urocza, ale uważaj na nią, bo nie wiadomo kiedy może zawładnąć rabatą.
Słoneczka życzę
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Dobrze wiedzieć, że hiacynty sadzi się płycej.
Ja chyba zbyt głęboko swoje sadziłam i może dlatego gryzonie się do nich łatwiej dobrały.
Ja chyba zbyt głęboko swoje sadziłam i może dlatego gryzonie się do nich łatwiej dobrały.
- andzia458
- 500p

- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Ewelinko u Ciebie wiosna o dwa kroki do przodu
Z niecierpliwością czekam na kolejne kwitnienia ale gdzież moim roślinkom do Twoich- pewnie jeszcze chwilę poczekam 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie