Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10687
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wczoraj zrobiłam sos śliwkowo-paprykowy . Bardzo mi posmakował to wstawię przepis . Zmodyfikowałam przepis
sosu morelowego . Dzisiaj sprawdzę jak po przegryzieniu .
Składniki - śliwki , papryka słodka i ostra , tarty imbir , czosnek , przyprawa chińska 5 smaków , dosładzałam ksylitolem ,
tarta skórka z cytryny , zakwaszałam delikatnie sokiem z cytryny i wit C .
Śliwki , paprykę i czosnek skręciłam przez maszynkę .
Przyprawa nie jest konieczna .
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

anulab pisze: 10 wrz 2024, o 08:53 ...Śliwki , paprykę i czosnek skręciłam przez maszynkę ....
To jest jedyna czynność opisana.
i co dalej?
To jest sos do zjedzenia zaraz i na surowo?
To jest sos do zjedzenia zaraz po ugotowaniu?
Czy to przepis na zimę i trzeba włożyć takie surowe do słoików i pasteryzować?
Czy to przepis na zimę i trzeba gotować, i włożyć do słoików, i pasteryzować?

Jestem na etapie poszukiwania przepisów w Internecie bo klęska urodzaju :D i większość przepisów pisana jest w ten sposób, że nie ma informacji dla mnie niezbędnych bo nie jestem miłośnikiem gotowania, który w mig się zorientuje.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10687
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

To sos na zimę , ale można jeść od razu po zrobieniu . Wszystkie składniki razem
dusić . W zależności od rodzaju śliwek będzie to krócej lub dłużej . Moje śliwki były gęste bo w tym roku susza .
Z własnego doświadczenia wiem , że bywają wodniste i wtedy trzeba uzbroić się w cierpliwość .
Po nałożeniu w słoiki pasteryzować .
Proporcji składników nie podałam bo niczego nie ważyłam . Skórkę starłam z jednej cytryny . Czosnku dałam chyba 8 sporych
ząbków . Papryka mieszana , łagodna i ostra .
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7539
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robicie może sok z jabłek?
Jeśli tak to macie jakąś sokowirówkę co nie robi dużej piany?
Czy ta funkcja w sokowirówce " separator piany " to się sprawdza?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2156
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ROD Wrocław / siedlisko ok. Trzebnicy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Muscade de Provence i budyń z dyni:
Obrazek

Budyń z dyni był zrobiony „na oko”, ale mniej-więcej tak:
Dynia Muscade de Provence ważyła 8 kg. Połówkę (ok. 4 kg) oskórowałam, wyłyżeczkowałam nasiona, pokroiłam w kostkę i do 5-cio litrowego gara. Puściła dużo soku. Gotowałam ok. godziny na wolnym ogniu aż zaczęła się rozpadać. Po zblenderowaniu wyszło ok. 3 litry papki.
Dodatki: rodzynki, 6 czubatych łyżek cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie, to dać 9 łyżek), 3 duże łyżki skrobii ziemniaczanej i 4 opakowania sklepowego budyniu waniliowego.
Budyń rozprowadzony był w ok. 0,5 litra mleka.

Bardzo lubię dynię z tej odmiany. Na surowo smakuje jak niesłodki melon, a budyń jest od razu waniliowy z nutą muszkatu. :D
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10687
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Z mojego doświadczenia kulinarnego taki rodzaj przetworu jest nietrwały . Zastanawiam się czy 3 krotna pasteryzacja w
odstępach 24 godzin wystarczy ?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7539
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nikt nie korzysta z żadnej sokowirówki? :(
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10687
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Korzystam , z sokowirówki tradycyjnej Boscha i w tej nie ma piany a w wolnoobrotowej jest .
Takie soki pasteryzowałam i były ok po otwarciu butelek .
Ostatnio soków nie robię bo się naczytałam , że to za dużo cukru i prosta droga do cukrzycy .
Nawyżki jabłek pasteryzuję jako krajankę lub robię ocet jabłkowy .
Ten separator piany to plastikowa klapka , która zgarnia pianę , owszem sprawdza się .
Soki , w czasie kiedy robiłam , wzbogacałam różnymi dodatkami typu mięta , pietruszka , liście selera itd .
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7539
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Anula, bardzo Ci dziękuję za obszerną wypowiedź. :D
Mam masę spadów z olbrzymiej, starej renety.
Robiłam już z niej na przestrzeni lat mnóstwo różnych przetworów.
Nie do przejedzenia. Z takiego soku zawsze można nastawić ocet, albo wino.
Soków nie pijam nierozcieńczonych.
Teraz zrobiłam i jeszcze zrobię sok winogronowy, pasteryzowany do 80st.C,
jest przepyszny, zupełnie jak świeży. Nie da się go pić bez rozcieńczenia.
Nie używam cukru, no chyba, że sporadycznie jakieś wypieki i mam cukier bardzo dobry.
Trzeba by chyba pić takie soki litrami, żeby się pochorować.

Miałam starą zelmerowską sokowirówkę, ale już się dawno wykończyła.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10687
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wzbraniałam się , ale lepiej mieć swoje soki niż zmarnowane jabłka . W dodatku jabłka w tym sezonie nietrwałe .
Swoje soki smakują lepiej niż z tłoczni .
Pierwsza partia po pasteryzacji . Po niedzieli będę dalej przerabiać .
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7539
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A ten sok robiony chyba w tej wolnoobrotowej wyciskarce, bo taki wygląda na gęsty musik :)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10687
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

W wolnoobrotowej , gęstość jak kubuś . Dodaję witaminy c przed pasteryzacją .
Jak się zmęczę wolnoobrotową to przepuszczę przez sokowirówkę .
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1678
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nastawiłam ocet z jeżyn (zalałam je wodą z cukrem). Po kilku tygodniech odcedziłam i przelałam do butelek. No alkoholomierza nie mam, ale wyszło mi wino. Pachnie jak wino, smakuje jak wino. ;:219 Co tam się porobiło, przecież tak się wina z owoców nie robi, wszyscy piszą, że potrzebne są drożdże. Mam nastawioną drugą partię i tam już czuć normalnie ocet. Czy winem można konserwować przetwory? Chciałam dodać do buraczków dla koloru :;230
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7539
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Też dodaję do wszystkich soków wit C.
Pasteryzujesz w zwykłym garze czy masz parownik i nastawiasz temp?
Bo ja to kupiłam parownik.
Jak jest dużo przetworów to jest to bardzo wygodne no i można temp ustawić.


Ullak

Drożdże dzikie są na wszystkich owocach.
Tylko one najczęściej mają słabą przeżywalność jak zaczyna się wysoki poziom alkoholu.
Dokładnie nie wiem ile procent wytrzymują.
Dlatego szczepi się nastawy winne drożdżami szlachetnymi, selekcjonowanymi.

Do b. i. g. o. s. u daje się przecież czerwone wino :D
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10687
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nie mam parownika , ale kusi mnie by kupić specjalny ciśnieniowy garnek do pasteryzacji . W takim garnku ponoć wystarczy raz
pasteryzować nawet przetwory wymagające tyndalizacji .
Dzisiaj rozmawiałam ze znajomym , który nadwyżki owoców przepuszczał przez prasę . Chętnie bym czegoś takiego najpierw
spróbowała zanim kupię . ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”