Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7654
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.5
Moja już dwa razy zerwana.
Z jednej zrobiłam cukinie w panierce z serem parmezanem. Pycha .
Cukinie, plasterki 0,5cm soli się z obu stron ,żeby puściła sok (ważne , bo wtedy mąka się przykleja do cukinii ), obtacza się w mące , potem w jajku a na koniec w panierce z 4 łyżek bułki tartej i 4 łyżek z sera parmezan.
Z jednej zrobiłam cukinie w panierce z serem parmezanem. Pycha .
Cukinie, plasterki 0,5cm soli się z obu stron ,żeby puściła sok (ważne , bo wtedy mąka się przykleja do cukinii ), obtacza się w mące , potem w jajku a na koniec w panierce z 4 łyżek bułki tartej i 4 łyżek z sera parmezan.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1359
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Słupsk
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.5
Smaka robisz.
Ja czekam na zbiór i pójdą plastry smażone w cieście naleśnikowym
Ja czekam na zbiór i pójdą plastry smażone w cieście naleśnikowym

pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11468
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wczoraj zrobiłam sos śliwkowo-paprykowy . Bardzo mi posmakował to wstawię przepis . Zmodyfikowałam przepis
sosu morelowego . Dzisiaj sprawdzę jak po przegryzieniu .
Składniki - śliwki , papryka słodka i ostra , tarty imbir , czosnek , przyprawa chińska 5 smaków , dosładzałam ksylitolem ,
tarta skórka z cytryny , zakwaszałam delikatnie sokiem z cytryny i wit C .
Śliwki , paprykę i czosnek skręciłam przez maszynkę .
Przyprawa nie jest konieczna .
sosu morelowego . Dzisiaj sprawdzę jak po przegryzieniu .
Składniki - śliwki , papryka słodka i ostra , tarty imbir , czosnek , przyprawa chińska 5 smaków , dosładzałam ksylitolem ,
tarta skórka z cytryny , zakwaszałam delikatnie sokiem z cytryny i wit C .
Śliwki , paprykę i czosnek skręciłam przez maszynkę .
Przyprawa nie jest konieczna .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2992
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To jest jedyna czynność opisana.
i co dalej?
To jest sos do zjedzenia zaraz i na surowo?
To jest sos do zjedzenia zaraz po ugotowaniu?
Czy to przepis na zimę i trzeba włożyć takie surowe do słoików i pasteryzować?
Czy to przepis na zimę i trzeba gotować, i włożyć do słoików, i pasteryzować?
Jestem na etapie poszukiwania przepisów w Internecie bo klęska urodzaju

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11468
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To sos na zimę , ale można jeść od razu po zrobieniu . Wszystkie składniki razem
dusić . W zależności od rodzaju śliwek będzie to krócej lub dłużej . Moje śliwki były gęste bo w tym roku susza .
Z własnego doświadczenia wiem , że bywają wodniste i wtedy trzeba uzbroić się w cierpliwość .
Po nałożeniu w słoiki pasteryzować .
Proporcji składników nie podałam bo niczego nie ważyłam . Skórkę starłam z jednej cytryny . Czosnku dałam chyba 8 sporych
ząbków . Papryka mieszana , łagodna i ostra .

dusić . W zależności od rodzaju śliwek będzie to krócej lub dłużej . Moje śliwki były gęste bo w tym roku susza .
Z własnego doświadczenia wiem , że bywają wodniste i wtedy trzeba uzbroić się w cierpliwość .
Po nałożeniu w słoiki pasteryzować .
Proporcji składników nie podałam bo niczego nie ważyłam . Skórkę starłam z jednej cytryny . Czosnku dałam chyba 8 sporych
ząbków . Papryka mieszana , łagodna i ostra .

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7606
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robicie może sok z jabłek?
Jeśli tak to macie jakąś sokowirówkę co nie robi dużej piany?
Czy ta funkcja w sokowirówce " separator piany " to się sprawdza?
Jeśli tak to macie jakąś sokowirówkę co nie robi dużej piany?
Czy ta funkcja w sokowirówce " separator piany " to się sprawdza?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2515
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ROD Wrocław / siedlisko ok. Trzebnicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Muscade de Provence i budyń z dyni:

Budyń z dyni był zrobiony „na oko”, ale mniej-więcej tak:
Dynia Muscade de Provence ważyła 8 kg. Połówkę (ok. 4 kg) oskórowałam, wyłyżeczkowałam nasiona, pokroiłam w kostkę i do 5-cio litrowego gara. Puściła dużo soku. Gotowałam ok. godziny na wolnym ogniu aż zaczęła się rozpadać. Po zblenderowaniu wyszło ok. 3 litry papki.
Dodatki: rodzynki, 6 czubatych łyżek cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie, to dać 9 łyżek), 3 duże łyżki skrobii ziemniaczanej i 4 opakowania sklepowego budyniu waniliowego.
Budyń rozprowadzony był w ok. 0,5 litra mleka.
Bardzo lubię dynię z tej odmiany. Na surowo smakuje jak niesłodki melon, a budyń jest od razu waniliowy z nutą muszkatu.

Budyń z dyni był zrobiony „na oko”, ale mniej-więcej tak:
Dynia Muscade de Provence ważyła 8 kg. Połówkę (ok. 4 kg) oskórowałam, wyłyżeczkowałam nasiona, pokroiłam w kostkę i do 5-cio litrowego gara. Puściła dużo soku. Gotowałam ok. godziny na wolnym ogniu aż zaczęła się rozpadać. Po zblenderowaniu wyszło ok. 3 litry papki.
Dodatki: rodzynki, 6 czubatych łyżek cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie, to dać 9 łyżek), 3 duże łyżki skrobii ziemniaczanej i 4 opakowania sklepowego budyniu waniliowego.
Budyń rozprowadzony był w ok. 0,5 litra mleka.
Bardzo lubię dynię z tej odmiany. Na surowo smakuje jak niesłodki melon, a budyń jest od razu waniliowy z nutą muszkatu.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11468
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z mojego doświadczenia kulinarnego taki rodzaj przetworu jest nietrwały . Zastanawiam się czy 3 krotna pasteryzacja w
odstępach 24 godzin wystarczy ?
odstępach 24 godzin wystarczy ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7606
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nikt nie korzysta z żadnej sokowirówki? 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11468
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Korzystam , z sokowirówki tradycyjnej Boscha i w tej nie ma piany a w wolnoobrotowej jest .
Takie soki pasteryzowałam i były ok po otwarciu butelek .
Ostatnio soków nie robię bo się naczytałam , że to za dużo cukru i prosta droga do cukrzycy .
Nawyżki jabłek pasteryzuję jako krajankę lub robię ocet jabłkowy .
Ten separator piany to plastikowa klapka , która zgarnia pianę , owszem sprawdza się .
Soki , w czasie kiedy robiłam , wzbogacałam różnymi dodatkami typu mięta , pietruszka , liście selera itd .
Takie soki pasteryzowałam i były ok po otwarciu butelek .
Ostatnio soków nie robię bo się naczytałam , że to za dużo cukru i prosta droga do cukrzycy .
Nawyżki jabłek pasteryzuję jako krajankę lub robię ocet jabłkowy .
Ten separator piany to plastikowa klapka , która zgarnia pianę , owszem sprawdza się .
Soki , w czasie kiedy robiłam , wzbogacałam różnymi dodatkami typu mięta , pietruszka , liście selera itd .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7606
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Anula, bardzo Ci dziękuję za obszerną wypowiedź.
Mam masę spadów z olbrzymiej, starej renety.
Robiłam już z niej na przestrzeni lat mnóstwo różnych przetworów.
Nie do przejedzenia. Z takiego soku zawsze można nastawić ocet, albo wino.
Soków nie pijam nierozcieńczonych.
Teraz zrobiłam i jeszcze zrobię sok winogronowy, pasteryzowany do 80st.C,
jest przepyszny, zupełnie jak świeży. Nie da się go pić bez rozcieńczenia.
Nie używam cukru, no chyba, że sporadycznie jakieś wypieki i mam cukier bardzo dobry.
Trzeba by chyba pić takie soki litrami, żeby się pochorować.
Miałam starą zelmerowską sokowirówkę, ale już się dawno wykończyła.

Mam masę spadów z olbrzymiej, starej renety.
Robiłam już z niej na przestrzeni lat mnóstwo różnych przetworów.
Nie do przejedzenia. Z takiego soku zawsze można nastawić ocet, albo wino.
Soków nie pijam nierozcieńczonych.
Teraz zrobiłam i jeszcze zrobię sok winogronowy, pasteryzowany do 80st.C,
jest przepyszny, zupełnie jak świeży. Nie da się go pić bez rozcieńczenia.
Nie używam cukru, no chyba, że sporadycznie jakieś wypieki i mam cukier bardzo dobry.
Trzeba by chyba pić takie soki litrami, żeby się pochorować.
Miałam starą zelmerowską sokowirówkę, ale już się dawno wykończyła.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7606
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A ten sok robiony chyba w tej wolnoobrotowej wyciskarce, bo taki wygląda na gęsty musik 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11468
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W wolnoobrotowej , gęstość jak kubuś . Dodaję witaminy c przed pasteryzacją .
Jak się zmęczę wolnoobrotową to przepuszczę przez sokowirówkę .
Jak się zmęczę wolnoobrotową to przepuszczę przez sokowirówkę .
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nastawiłam ocet z jeżyn (zalałam je wodą z cukrem). Po kilku tygodniech odcedziłam i przelałam do butelek. No alkoholomierza nie mam, ale wyszło mi wino. Pachnie jak wino, smakuje jak wino.
Co tam się porobiło, przecież tak się wina z owoców nie robi, wszyscy piszą, że potrzebne są drożdże. Mam nastawioną drugą partię i tam już czuć normalnie ocet. Czy winem można konserwować przetwory? Chciałam dodać do buraczków dla koloru 


Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA