Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Obrazek

Malgocha1960 - Gosiu szkoda fuksji?
Zima łagodna a jednak ... może były za młode lub zbyt mało zdrewniałe pędy ?

Locutus - Jureczku Ty takie maluszki skalniakowe lubisz ?
U mnie z roku na rok tych maluszków jest ich coraz mniej bo założenia nasadzeń zmieniają się .
Poza tym od jakiegoś czasu gustuje w wysokich bylinach - takich do 2 a nawet 3 metrów i więcej./ Dzięki nim można wspaniale wykorzystać powierzchnię rabaty korzystając z tzw pietrowości nasadzeń.
Skoro lubisz maluszki to może takie spodobają Ci się :D
Obrazek
Obrazek

Patkaza - Agnieszko to prawda, że rdest kwitnie dość długo. Ja swój przycinam po pierwszym kwitnieniu i część liści też. Ładnie się odnawia i kwitnie ponownie. W sprawie oczka to chyba nie pomogę bo zastaliśmy już wykopane i to sporych rozmiarów ( ponad 70 m kw i głębokie do 2 m)
Brzegi ma obłożone czarna folią, na to ziemia i kamienie które zaczęły zsuwać się szczególnie wczesna wiosna przy rozmrażaniu.
Zmieniliśmy wszystkie brzegi robiąc dziury w folii i sadząc rośliny lubiące stanowiska wilgotne a także mające duży i mocny system korzeniowy. To one teraz ładnie trzymają całość oraz pnie położone wzdłuż brzegów. Posadziłam naturalne rośliny np. tatarak, bobrek trójlistkowy bo staw ma być naturalny , te sztuczne nie pasują mi ale każdy robi wg indywidualnych upodobań.
Każde oczko wodne wymaga od nas dodatkowej pracy ? wiosenne glony, w sezonie zarastanie, przy wyższym poziomie obsiadanie brzegóW itd..
Cos za coś ? bo efekt mikroklimatu i bogatszego środowiska dla zwierząt rekompensuje wszystko.

JAKUCH - Jadziu kroplika piżmowego mam od kilkunastu lat więc znam go jak samą siebie?
Ten rok nie jest zbyt łaskawy ani dla roślin ani dla nas, jednak przychodzą kolejne pory roku i może los odwróci - oby tak było.

Maniusika - Janko wiedzy nigdy dość a im wiecej się wie o danej roślinie tym łatwiej się nią opiekować.
Biały aster malutki bo swiezy zakup ale za rok chętnie. Nasze uzgodnienia sa aktualne i pracuje nad tym

Mirabela - Gosiu to prawda, że żal mija i życie idzie do przodu.
adamiec pisze:Krysiu proszę zrób mi sadzonki z fuksji które będę mogła przetrzymać w gruncie. Już tyle razy miałam sadzonki z różnych miejsc i nic nie przetrwało,może od Ciebie się uda. ;:180
Już rosną dla Ciebie i w odpowiednim czasie dam znać.

JacekP - Jacku ciekawa jestem czy doczekałeś się oznak życia u swoich fuksji po zimie ?
Na pocieszenie kwiatuszki jednej z magelanek

Fuchsia magellanica var. molinae - pączki kwiatowe i kwiaty
Obrazek
Obrazek

Gosiaczek12a11 - Gosiu
dziękuję za tak miłą opinię. Szkoda, że Twoje fuksje padły choć i moje zimujące w piwnicy i wyniesione za wcześnie tez licho wyglądają. Podwójna fala przymrozków i każdorazowe wypuszczenie nowych listków wyjątkowo je osłabiła.
Pielęgnuje je jak tylko potrafię aby chociaż sadzonki pozyskać na kolejne sezony bo ? nowości jakoś mnie nie kuszą.

ElzbietaaG - Elżbietko kilka odmian pierwiosnków więc do kolekcji daleko mi. Tym bardziej, że nie zabiegam o więcej bo jakoś mnie nie kuszą.
Cieszy mnie, że zobaczyłaś na fotce fuksje zimujące i uwierzyłaś . Czyli w tym sezonie już zakwitnie u Ciebie krzaczorek i ucieszy oczy.

ewa-s - Ewciu w tym rzecz, że nie daje sobie rady ?
To tylko pozory a ja o kłopotach nie rozpisuje się. Pomagam jeśli ktoś prosi bo tak mnie wychowano.
Zbyt dużo dziedzin mnie interesuje a czasu szczególnie w sezonie mało .
Przywrotnik faktycznie nadawałby się na wyższą obwódkę ale w okresie kwitnienia trochę się rozkłada.
Z tym, że u mnie problemów nie ma bo większość pędów kwiatowych i część liści ścinam w krótkim czasie do przerobu a on się odradza i jest w sam raz.
Moja mamusia z rozchodnika okazałego miała obwódki a raczej niskie żywopłoty oddzielające poszczególne rabaty. Bardzo ładnie wyglądało i może kiedyś cos podobnego zrobię u siebie.

Iwona0042 - Iwonko brawo !!!
Czyli działka przyjazna zwierzętom a o to nam chodzi aby żyć w zgodzie z naturą.
My nawet w altanie żyjemy wspólnie ze zwierzątkami ... popatrz sama co chodzi po firance :D
To jaszczurka jest po jesiennych przykrych przejściach, dość późno straciła ogon i bałam się,że nie przezimuje ale udało się .
Zimowała w altanie . :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tobie tez fuksje padły ??? ? az dziwne bo przecież zima łagodna. To moje mocniejsze bo po zmrożeniu odbiły choć osłabiło je to ale widzę, że nadrabiają i ładnie te w gruncie wyglądają.
Przepis na ocet ziołowy jest w wątku aptecznym

Przemo1669 - Przemku witam po długiej przerwie
Forum to źródło wszelkiej wiedzy i faktycznie spacery po wątkach to przyjemność ale i nauka.

Lora - Misiu ja tez tak robię gdy brakuje czasu lub weny do pisania.

Margo2 - Gosiu fuksje z grupy magellanica zimują i na naszym rynku już od kilku lat można je nabyć.
Kwiaty mają drobniejsze i liście też ale ogólnie widok całości ładnie się prezentuje.

Bwoj54 - Bogusiu widzę, że coraz bardziej wchodzisz w temat roślin leczniczych i dobrze.
PW napisane i mam nadzieję, że pomogłam

Dorcia7 - Dorotko nie znikam tylko tak mam rozplanowany czas, że komputer jest na ostatnim miejscu ? a doba ma tylko 24 godziny.
Dzwonek skupiony i penstemon już zakwitły, czekam na białego brzoskwiniowego bo niebieskie moje już kwitną.

bodzia3012 - Bożenko dzięki ,że wpadłaś :D
To prawda,że na forum mniej bywam bo czasu brakuje. Przez dłuższy czas złe samopoczucie więc sporo zaległosci w domowych robotach a i na działce nie zawsze na czasie .
Zaczęły się przetwory więc sporo stania w kuchni. Przy okazji upiekłam pieczeń z mielonego bo wolę wędliny własnej roboty a nie chemię na chlebie ;:185
Obrazek
Obrazek
lekko się przypiekła bo mieszałam podskakujący w garnku dżem ale jest pyszna bo juz jedliśmy.
Gosia123A pisze:Krysia jak ty to robisz,że ukorzenianie Ci tak łatwo wychodzi?.Super ;:196
Gosiu ... samo się ukorzenia ... :)
Na przedwiośniu wysyłałam sadzonki zdrewniałe hortensji, przy okazji przycięłam guzikowce i dodawałam . Jednak kilka zostało i stały tak w grubym żwirku do tej pory.
Dopiero w poniedziałek wysypałam zawartość z ciekawości - kilka z nich miało korzonki ... spodziewałam się tego bo ładne listki i góry. Szkoda,że aparatu nie miałam ze sobą bo bym utrwaliła ich stan.
Ciekawe jak będą rosły ?

maniusika - Janko
nie wywołuj wilka z lasu ... :;230
Trawy zaczynaja u nas kwitnąć więc wszystko może się zdarzyć choc już jestem silniejsza i łatwiej to zniosę. Gorsze dla mnie wiosny i mokra jesienna pora.

TerDob - Teresko witam ;:196
Czerwony olej z kwiatów dziurawca i pewnie nalewka marunowo-dziurawcowa by Ci się przydała o ile pamietam ...

Obrobię się i napisze na emaila bo to za duzo materiału.

na dziś żegnam i jutro lecę do waszych ogrodów aby podziwiać piękne kwiaty i rabaty
Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Uwielbiam wszystkie żaby i jaszczurki, ta na firance fantastyczna ;:138 Zdradź, skąd u Ciebie kijanki - o ile dobrze widzę, w jakimś pojemniku / wiaderku? U mnie ze względu na specyficzny mikroklimat (dużo wilgoci) żab całe mnóstwo. Wczoraj jedna siedziała w największy upał pod rozchodnikiem, nalałam jej wody, bo to jedno z najbardziej suchych miejsc w ogrodzie. Druga przesiadywała w ciągu dnia w altanie, na dużej podstawce z doniczki wypełnionej wodą. Nie wiem, czemu tak wiele osób nie lubi tych uroczych stworzonek. W dodatku tak pożytecznych... Pod altaną bardzo często spotykam maleńkie salamandry. Strach, by ich nie rozdeptać, są tak małe, że ciężko je dostrzec gołym okiem :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu masz rację ;:108 to forum to istna skarbnika wiedzy ;:108 tylko jak rozmnożyć pszonaka z sadzonek nigdzie nie jest napisane :cry:
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja pszonaka wykopałam przycięłam i podzieliłam na kilka części teraz też muszę go przyciąć bo już przekwitł .
Krysiu ja nie wywołuję wilka ,tylko wiem że masz problem z oczami i dlatego tak długo cię nie było . Przecież nic więcej nie może ci się wydarzyć , no może internet nie działać tak jak mnie przez kilka dni szwankował bo wnusio mi zawirusował ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Co tam kwiatki głodna jestem :;230 po naleśnikach z twarożkiem śladu nie ma , pieczeń wygląda hm nader smakowicie aż zapach poczułam :lol:
Godzina ciut późna , źle trafiłam , Krysiu , będziesz mnie miała na sumieniu ;:306
Żaby , ropuchy bardzo lubię za to te długie brrrrrrrrr nie że się boję ale mi się nie podobają :roll: omijam chodź czasem to niemożliwe
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Christinkrysia ? Pewno, że lubię. :-D U mnie właśnie zakwitł kupiony jakiś czas temu Phlox paniculata... :-D Wysokie rośliny są fajne, ale zajmują sporo miejsca... U mnie kępa ostu zwisłego zajęła jedną czwartą największej rabaty... A gdybym go nie popodwiązywał, to zajęłaby jeszcze więcej...

Niestety fotki, które mi zadedykowałaś coś nie chcą się załadować. :-(

Cudna jaszczurka.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu ale smakołyki nam tu serwujesz , aż ślinka leci :D
muszę ci powiedzieć Krysiu , że codziennie zbieram po troszku truskawek od ciebie ,
są pyszne , dziękuję raz jeszcze ;:196
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, no niestety fuksja z gruntu nie wyszła. Po niedzieli wykopię i sprawdzę, jak wygląda pod ziemią. Na pocieszenie przyjęła mi się odnóżka białej fuksji. Ale do gruntu nie bedę już chyba próbował :(
Jaszczurka - super! I z pięknie odrośniętym ogonem!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mandragora - Milenko wiem,że podobnie jak ja lubisz takie zwierzaczki.
Kiedyś proponować zamianę bo może jakiegoś gatunku nie masz ( żaby za salamandry) choć wiem, że to niemożliwe ale ... pomarzyć można... :;230
Skąd kijanki pytasz - jest staw i żabie gody wloką się niemiłosiernie a ich rechot trudno wytrzymać bo jest chóralny z racji ilości więc i ... dzieci są.
Obrazek
Obrazek

W kwietniu pierwsze pojawiają się od żab trawiastych a w maju zielonych jeziorkowych . W międzyczasie tak w połowie ropuszki maja swoje gody więc jest w czym wybierać.

W ostatnich dniach coś mi je wyżarło i zostało niewiele , ostrość słaba ale u trawiastych już widać oczy
Obrazek
Obrazek

przemo1669 - Przemku zawsze jest jakiś sposób i na pszonaka też. Nie mam go i z praktycznej strony wiedzy brak.
Wszystkie spacery po wirtualnych ogrodach są pouczające pod jednym warunkiem, że interesują nas nie tylko fotki ale i treść pod nimi.

maniusika - JaneczkoDzięki za troskę, faktycznie przyczyn ciszy w wątku może być mnóstwo. Co do pszonaka podział karpy to najlepszy sposób ale ... trzeba mieć taką ilość aby dała się dzielić.
Ochłodziło się i skorzystam z okazji aby podesłać Ci zamówione rośliny, może we wtorek bo poniedziałek mam wyjazdowy.
Niepokalanek mnisi juz ładnie rośnie bo to sadzonka z późnego lata ub roku.
Gynostemmę natomiast odkopię od swej kępy z gruntu - celowo przecięłam podziemne pędy jakiś czas temu aby była samodzielna.

tija - Elu co tam sumienie ... skoro czuje się głód to pora nie ma znaczenia.
Czasami jak siedzę przy komputerze lub innej nocnej robocie i poczuję ochotę na coś lub po prostu głód to mimo późnej pory ide do kuchni i zajadam ze smakiem .

Locutus - Jurek faktycznie fotki czasami wolno sie ładują i trzeba zrobić kolejne podejście ,a czasami dopiero następnego dnia i o dziwo ... wszystko ładuje sie normalnie.
Niedawno miałam trochę więcej czasu ale komputer nie chciał ze mną współpracować i zamiast napawać oczy pięknem kwiatów na większości odwiedzanych wątków widziałam tylko słowo "obrazek" .

bodzia3012 - Bożenko
super. Swoje truskawki i dobra odmiana to rozkosz podniebienia.
Kupowałam w tym roku ze 3 razy bo nasze to jesienne nasadzenia więc jest tylko do posmakowania. Za rok już będzie piękny urodzaj.

JacekP - Jacku
tak mi przykro,że nie przezimowała Riccartoni i trudno uwierzyć dlaczego.
Stare okazy wymarzają i trzeba je odnawiać ale Ty miałeś chyba 2-letnią.
Moje małe sadzonki , które robiłam pod zamówienia zimowały przy matecznej i przeżyły ... zima łagodna.

Przetaczniki od Ciebie rozrosły się i pięknie kwitły - niższe, wyższe i maluszki.
Inne mają pąki więc dopiero za jakiś czas będą cieszyć oczy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Piękne masz przetaczniki. Krysiu ja dziś nadrabiam w swoim wątku zaległości więc dopiero przed chwilka Ci odpisałam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysiu zazdroszczę Ci tego stawiku. Wychowałam się nad wodą i bardzo tęsknię choćby za oczkiem wodnym na działce.
Śliczne masz przetaczniki. Ten drugi wygląda jak niebieski obłoczek. To chyba jakiś rozesłany, prawda?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś niedzielny czas ... więcej wolnego, tym bardziej,że pada od rana.
Nawet na mały spacer nie mam ochoty ale po cichutku spaceruję po Waszych ogrodach bo mam trochę zaległości.

korzo_m - Dorotko przetaczniki lubię szczególnie te wyższe i w kolorach nieba.
Zaraz wpadnę i przy okazji coś mi się przypomniało - w tygodniu zadzwonię do Ciebie.

hala67 - Halinko nad woda i ja się wychowałam bo od domu do jeziora było z górki... a długość łąki dzielącej mnie od brzegu tak ze 150 m
Pierwsze 2 zdjęcia u góry pokazują tą sama roślinę - to przetacznik goryczkowy w czasie kwitnienia do 50 cm a po kwitnieniu jak zostają liście to jest dość niski.
Kolejny tez goryczkowy ale dużo niższe pędy kwiatowe i mniejsze liście, etykieta wyblakła ... i muszę poszperać w notatkach za nazwą.

Ten o którego Ci chodzi ma tak z 45 cm w czasie kwitnienia, potem z 25 cm.

PRZETACZNIK PAGÓRKOWY ROYAL BLUE VERONICA TEUCRIUM
Obrazek
Obrazek

=============================================================
Mam spore zaległości w fotkach a tyle roślin kwitło lub kwitnie ... więc troszkę kolorów - zapraszam :D

Irysy już przekwitły
Obrazek
Obrazek

Barwinek większy kończy kwitnienie, lada chwila przytnę go solidnie i wykopię.
Musi zmienić miejsce bo tu tnę go wyjątkowo krótko z racji ograniczonej powierzchni a szkoda. jego liście sa duże i ogólnie bardzo ładnie się prezentuje.
Obrazek
Obrazek

Zasuszona trytomia kupiona z przeceny zakwitła. Jest niska ale wazne, że ma chęć do życia a wyglądała strasznie licho.
Obrazek

Kwitnie dzwonek skupiony porozsiewany w kilku miejscach
Obrazek
Obrazek

Goździki wyhodowane z nasion kupionych 4 lata temu - informacja na torebce była,że 2 letnie.
One pięknie zimują i ładnie sie rozrastają. Taki mix kolorystyczny i cudnie pachną.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kroplik piżmowy trafił pod siatkę ogrodzeniowa z braku odpowiedniego miejsca. Zakwita dość wcześnie i kwitnie cały sezon, wystarczy przycinać pędy, podlewać i dokarmiać.
Już przygotowałam miejsce nad stawem więc wróci tam gdzie mu najlepiej.
Obrazek

Nad stawem rosną krwawniki , dobrze im tam w sąsiedztwie pięciornika wyprostowanego
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Krysiu :) Mam takie goździki, podobnie jak Ty: z nasion, i też miały być dwuletnie, a mam je już przynajmniej 3 rok.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Krysiu - naprawdę uroczy masz ogród ,duża mnogość roślin , do tego oczko ;:138

Chętnie bym w nim posiedziała :wit
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moje krwawniki od ciebie i u mnie już kwitną a goździki też okazały się wieloletnie .. Przetacznik śliczny , nie masz czasem malutkiej sadzoneczki .. Kroplik posadziłam na skalniaku ,ładnie kwitnie i się rozrasta ale też muszę go przenieść nad zbiornik wodny bo on lubi wilgoć a chciałabym aby i u mnie się rozrastał .. Czekam na przesyłkę ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”