Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

Aniu ;:196
Justi, no nic nie poradzę że okazałam się kokoszką. Próbuję ograniczyć ilość odmian i kolory ale nie zawsze wychodzi. Robi się bałagan, którego nie znoszę. Podziwiam twoją konsekwencję bo poza paroma wpadkami z zółtym, które zresztą okazały się raczej świetnymi przypadkami, to masz porządeczek. U mnie tego nie uświadczysz ;:223
Marzenko, oj tak, lilie to była świetna decyzja. Mam ich sporo ale wiadomo że na tak dużej działce to giną. Na zdjęciach można zgrupować i wydaje sie, że jest efekt łał, ale w realu sprawa poważniejsza.
Owszem mam chwile zniechęcenia i buntu ale to przechodzi. Sama wiesz jak ciężko uprawiać coś na nieurodzajnej ziemi. Ale jakoś się dotrzemy ;:333
Pada deszczyk :heja
Ave, nawet nie wiesz jak żałuję że tak poźno poznałam ten powojnik. Arabella kwitnie non stop. Mam dwie sadzonki razem i to była dobra decyzja, jedynie w przyszłym roku puszczę ją wolno między różami bo raczej nie podoba jej się podwiązywanie na siłę. Ma zbyt sztywne pędy i czasem coś ułamię ;:223 Na pergolę chcę kupić Gen Sikorskiego ;:173
Annes, ja u Podstolca też kupowałam roślinki więc znam ten namiar. Dzięki za podpowiedź. A jeżówek nie mam jeszcze żadnych. Ta miłość się dopiero rodzi patrząc na zdjęcia np w Twoim ogrodzie ;:306 Jeżeli masz coś na zbyciu to zdecydowanie nie pogardzę, przeciwnie będę Ci bardzo zobowiązana. Mogę zaproponować Ci coś na wymianę?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jolu,twój ogród jest cudny i taki inny przez ten las i pochwały są zasłużone, bo myślę że mało kto miałby pomysł na ogród w lesie , warunki tam panujące i same piachy wymusiły na tobie ogromną pracę i chylę czoła bo nie jeden by się zniechęcił ;:180 ;:180 ;:180
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

..mało kto miałby pomysł na ogród w lesie ... to tylko potwierdza opinię że nie jestem zbyt normalna ;:306 ;:306
Marto, trafiłaś w sedno ;:224 M mi to już mówił ale nie wierzyłam. Ale co ja biedna mam zrobić jeżeli najpierw kupiliśmy działkę a dopiero potem trafiłam na Forum ;:223
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Arabella wśród róż sprawdza się znakomicie ;:108 Mam u siebie taki duecik... a własciwie tercecik

Haidetraum i White Cover Kent w objęciach powojnika Arabella

Obrazek Obrazek

Jakbys nie chciała, daj znac to fotki usunę.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żartujesz ;:oj zostaw, może znów ktoś się pomyli i pomyśli że takie cudowności to u mnie ;:306
Ja mam obok The Fairy i Fairy ciemnoróżową. Może uda mi się kiedyś osiągnąć podobny efekt ;:173
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

;:108 Będzie Pani zadowolona ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Jolu,to nie ma nic wspólnego z nienormalnością tylko z twoją pomysłowością ,wyczuciem piękna ,estetyki, wielkim zaparciem i to ci się wszystko udało i tylko cię można podziwiać i kibicować ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Twój ogród co roku coraz piękniejszy. Po prostu masz duży teren i na razie jeszcze nie widać końcowego efektu.
Będzie ekstra. Najważniejsze, żebyś miała czas na pracę w ogrodzie, bo bez tego ani rusz.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ja z Arabelli jestem mega zadowolona, to jest niezmeczalny powojnik ktory kwitnie i kwitnie i kwitnie. na razie jest jeszcze maly ale i tak cieszy.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, jesteście bardzo miłe ;:4 To pomaga w walce o zielone
Jednak ja mam jeszcze tereny wyglądające tak:

Obrazek

Teraz intensywnie pracuję nad tą rabatą. Ale wiadomo, na papierze, Wykonanie to w większości będzie jednak wiosną.
Przy okazji poszukuję żurawki do cienia o intensywnej barwie fioletu. Czy ktoś ma taką i może mi polecić jakąś konkretną odmianę?
Na razie rozpatruję Shanghai, Spellbond i Amethyst Myst.

Magro, u ciebie widziałam ładną na froncie domu, mocno wywijające się listki z różem pod spodem. Pamiętasz nazwę? Na rabatce po lewej, stojąc tyłem do domu.

Julek, co do Arabelki to żałuję że wcześniej jej nie kupiłam. Jest świetna. A twoja na tej kuli to już design najwyższych lotów ;:180
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu a co mogłabyś zaproponować? ;:224 Może jakaś mała trawka by się znalazła? Mnie ostatnio na trawy wzięło ;:215
Arabellka u mnie kwitnie całe lato aż do później jesieni,oby wszystkie clemki tak kwitły ;:108
Mam dwa pnącza tej odmiany,ale z Auchan za małe pieniądze gorzej rośnie ;:131
Poczekam,dam jej czas na rozwinięcie skrzydełek :uszy
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,podziwiam cię,ze ty z ołówkiem w ręku planujesz.U mnie zadna rabata w ten sposób nie powstała,wszystko na zywioł,a potem jest masa perzesadzania.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

z żurawek mam parę, zaraz na PW podeślę zdjęcia, jak któraś się spodoba to podzielę
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Annes 77 pisze:Jolu a co mogłabyś zaproponować? ;:224 Może jakaś mała trawka by się znalazła? Mnie ostatnio na trawy wzięło ;:215
Arabellka u mnie kwitnie całe lato aż do później jesieni,oby wszystkie clemki tak kwitły ;:108
Mam dwa pnącza tej odmiany,ale z Auchan za małe pieniądze gorzej rośnie ;:131
Poczekam,dam jej czas na rozwinięcie skrzydełek :uszy

A ja mam wysiana trawe pampasową. Powinna jeszcze zime postac w domu i wiosna ją wysadzasz. Jest juz spora. Mam białą i różową, choć z wyglądu biała to wielkolud, różowa jakaś taka. Mi bedę potrzebne moze z 5-6, a wyszło wiecej... mogę ci wysłać...tylko napisz czy chcesz - pw.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, oczywiście chętnie spróbuję coś rozsadzić. Choć przyznam że z trawami mały problem bo poza Red Baron i Miskantem Zebrinusem, to wszystkie moje trawki są tegoroczne i dopiero zaczynają nabierać ciałka. Chociaż jest jedna, która rośnie dość szybko. Znasz Holcus Mollis Variegatus? Podoba ci się. Tą z pewnością można już podzielić. Zobacz fotki

Obrazek taka niewysoka, miękka niemal biała. Poszukam lepszego zdjęcia jeszcze
Obrazek Tu w czerwcu, jak kupiłam, jeszcze przed posadzeniem

Obrazek Mam jej zdjęcia tylko przy okazji innych kompozycji, więc niezbyt jest eksponowana ale polecam.
Mogłabym jeszcze spróbować rozsadzić Imperatę Red Baron, ale byłyby to pojedyńcze kłoski. Słabo się rozrasta i fakt że obok sadzonek jest wyłożona tektura i wykorowane, z pewnością jej w tym nie pomaga.
Mała reklama tej trawki:
Obrazek Zdjęcia z wczorajszego zachodu słońca.

Obrazek zwróć uwagę że pojedyńcze pędy już wystają poza kępą. Nie rozmnażałam nigdy traw ale może byłaby z tego już sadzonka?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I pozostałe maluchy. Przy okazji zrobiłam przegląd swoich zasobów. Nie sadziłam że mam tak dużo odmian :lol:
Obrazek Hakonehloe marca Aurea, aż dwie sztuki, niestety rosną nierowno.
Obrazek

Obrazek Mozga. Zapomniałam o niej. Jeżeli ktoś umie utrzymać ją w ryzach, bo jest ekspansywna, a mnie się to na razie z powodzeniem udaje, to jest to piękna trawa. Można ją spokojnie podzielić. Też polecam. Można posadzić np w zadołowanej donicy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek Miscantus zebrinus szt 2.

Obrazek

Obrazek uniola, żałuję że kupiłam tylko jedną. Muszę koniecznie dokupić do ładna. Zobaczcie na jej kłoski
Obrazek mają być z czasem fioletowe

Obrazek

Obrazek Miscantus Rotfeder, posadzony tydzień temu. Mam 3 kępki, razem 5 sadzoneczek. Znów za mało kupiłam ;:223

Obrazek mam proso ale nie mam ujęcia kępki

Obrazek Miscant Variegatus, sztuk 3, posadzony w czerwcu

Obrazek trawka polecana przez szkółkarza ale nie jestem pewna nazwy a nie mam magicznego zeszytu przy sobie. Chyba sesleria careulea.

Obrazek No i oczywiście dostana niedawno od Justi, najpiękniejsza trawka, Miscant Malepartus

Aha i trzcinniki Overdam ale muszę poszukać fotki....

Obrazek Znalazłam z trudem. W rządku za rh. Jeszcze są mało atrakcyjne, dlatego nie robiłam im zdjęć.

Obrazek

Szukając trzcinnika przypomniałam sobie o miskancie Morning light, za Vanilką. Widać? Nie? no może troszeczkę ;:306 tak po lewej, ale jak urośnie :tan

Obrazek

I tak dzięki Annes zrobiłam przegląd trawek ;:333 Aniu, zaraz na pw.

Małgoś, co z tego że z ołówkiem w ręku jak i tak są potem zmiany... Poza tym ten ołówek to dopiero od niedawna w ręku a wcześniej, szkoda gadać. Teraz bym przesadziła niemal 90%.
Dzięki że się przypomniałaś bo chyba dawno cię nie odwiedzałam. Pora naprawić błąd ;:65

Marzenko, dzięki, oglądałam. To jeszcze nie to. Poza tym potrzebuję kilkanaście sztuk takich samych, więc niestety tylko regularne zakupy wchodzą w grę ;:196

Aniu, wysiewałaś trawę pampasową? Pierwszy raz czy masz już doświadczenie. Też się nad nią zastanawiałam. Ona podobno przemarza w naszych warunkach. Zimowałaś już kiedyś? Napisz coś więcej o swoich doświadczeniach. M mi wierci dziurę w brzuchu o tę trawę. Na razie mu powiedziałam że to nie ma sensu ale...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”