Od przybytku głowa nie boli......

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli......

Post »

Dalie to dobry pomysł na teraz ;:173 Pamiętaj, żeby te wysokie zaopatrzyć w jakieś podpórki.
Masz piękne te białe ostróżki. Ja mam takie zwykłe, niebieskie, ale coś im schną i żółkną liście, może to jakiś grzyb (jak u malw), albo mają tam za sucho. :roll:
Te róże to edenki? Moja edenka ma 50cm i nie chce iść wyżej. ;:224 Może moja nie ma pnącej natury ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

WOLUSIA .. u mnie natomiast siewek ostróżek w zagajniku sporo, jeszcze wszystkich nie wytargałam, mogę się podzielić

MIŁKA...dzisiaj przy podlewaniu dali już musiałam dwie zaopatrzyć w bambusy, ostro śmignęły do góry a ostróżka biala to kupiona na forum od Adriana ale nie chce zawiązać nasionek...w ubiegłym roku bardzo pilnowałam i wszystko puste, zobaczymy możew tym coś bedzie z nasion...
a ostróżki niebieskie też mają już nóżki gołe, liście żółkną....ale u mnich to chyba norma
Miłka tak to edenki, podejrzałam na etykietkę jednak ja sadziłam ją po to aby się pięła po pergoli, jak na tą chwilę wcale mi nie pasi na pnącą
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Krysiu :wit Bardzo się cieszę, że mogłam Was poznać "na żywo" :D
A co do tarasu...Edenka Ci nie wyrośnie zbyt wysoka, ona się nie bardzo nadaje na pergolę; w praktyce jest raczej krzaczasta niż pnąca - chociaż piękna ;:oj Musisz chyba raczej kupić jakąś różę z szybko rosnących, żeby pokryła tę pergolę.
Jak sobie tak patrzę na ten piękny taras, to myślę, ze chyba bym go jeszcze z jakiegoś boku trochę zasłoniła jakąś kratką, albo czymś podobnym
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO...kratka już jest tylko nabiera koloru pergoli, będzie zasłaniała lukę miedzy pergolą a ścianą i myślę o posadzeniu bluszczu zimozielonego co by mnie zasłaniał od ulicy o każdej porze roku, tylko on chyba dość wolno rośnie a nam czas umyka :;230
taras w planach ma mieć drewnianą balustradę a z pzrodu gdzie w tej chwili rosną dalie będzie podsypany żyzną ziemią i nie wiem co dalej z zagospodarowaniem...myślałam o różach, chodzi mi po głowie kosodrzewina a w niższych piętrach byliny zadarniające

ale poczekam na rady forumowiczów przecie to doświadczone społeczeństwo na tym FO

EWO szkoda tylko, że tak póżno przyjechałyśmy ale i tak bardzo się cieszę że Was poznaliśmy...
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Jej, piękny ten tarasik. (reszta zresztą też) Też mi się taki marzy, ale do mojego to jeszcze lata świetlne!
A o takiej pergolce to pomyślałam, że zrobię ją nad furtką (tyle, że furtki też jeszcze nie ma! :;230 ). Różyczki, które będą u Ciebie na niej się pięły, bardzo mi się podobają. Zaczynam się upewniać, że chyba najbardziej lubię ten kolor róż. A jeszcze niedawno nie przepadałam za różami w ogóle.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Taras szykuje się na prawdę fajny :D Z balustradami pergola będzie wyglądać jeszcze fajniej :heja Co do kratki, zimą nie musi być zarośnięta, bo i tak z tarasu nie bardzo będziesz korzystać, ale latem to i owszem :D Może pomyślisz o jakiejś ładnej, szybko rosnącej róży? Ewa w zeszłym roku poleciła mi: Lykkefund, Aleksandra McKenzi i Louise Odier. Sadziłam w sierpniu zeszłego roku i pergole co najmniej do 3/4 zarośnięte :tan
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Krysiu, u mnie z róż najszybciej rosła Golden Gate - istny potwór różany w ciągu 2 lat - tylko ze jest żółta (jak nazwa wskazuje), więc nie wszędzie pasuje...
Poza tym pięknie poszła od ubiegłego roku Perennial Blue, wprawdzie nie jest jeszcze zbyt wysoka, sięga z boku do połowy pergoli, ale za to jaka gęsta i jakie morze kwiatów! I jaki obłędny kolor!Wstawię dzisiaj później jakieś zdjęcia, bo nawet zrobiłam przed wyjazdem do Sulejowa, ale już nie zdążyłam zamieścić...
Wszyscy też polecają Lykkefund jako bardzo szybko rosnącą...ja też się do niej przymierzam...już zresztą Ania napisała.
A co do bluszczu - ja mam winobluszcz trójklapowy, który bardzo mi się podoba, a który wprawdzie "zbierał się" ze dwa lata, ale w tym roku ruszył wreszcie z kopyta i mam nadzieję, że obrośnie niedługo całą ścianę :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO, winobluszcz trójklapowy miałam na balkonie w bloku i mam na działce, bardzo go lubię szczególnie jesienią za jego ognisty kolor jak się przebarwia, zimą na ścianie budynku bęzie tworzył pajęczynę jak naczynia krwionośne - ale za mną bardziej chodzi coś zimozielonego na ten kącik między pergolą a ścianą budynku..
o różach poczytam , a czemu ja też wsadziłam tą Edenkę przy pergoli nie wytłumaczę się, chyba pomyliłam pokrój róż

ANIU....Aleksandra mam posadzonego w samym narożniku ogrodu i już kwitnie
oto on

Obrazek

liczę na niego i może uda mi się go powiesić na płocie, muszę poczytać jak różomanki naginały gałęzie, natomiast Louise Odier wykopałam wiosną z ROD i widzę teraz, że w złym miejscu posadziłam - Aniu a ona może robić za pnącą przy pergoli :?:

z drugiej strony pergoli rośnie biała i ta na pewno pnąca tylko znowu etykietka znikła i nie do końca jestem pewna jaka ona..

Obrazek

Obrazek

MARGOLCIU....róże u mnie zawsze były może nie takie odmianowe jak teraz, przedtem kupione tam gdzie popadło i bez nazwy, ale mamy inne czasy ;:108 a co do kolorków to powiem Tobie, że następne będą w bardziej zdecydowanych kolorach.
A czemu nie ma furtki u Ciebie, od strony którą pokazałaś to bym powiedziała, że jest furtka na klucz ;:108
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Krysiu, u mnie (ale fajnie to brzmi! ;:oj ) nie ma furtki wejściowej. Jest tylko brama. Nie wiem czemu.
Tylko od strony jednych sąsiadów jest lekko zdezelowana furteczka, wisząca na jednym zawiasku.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Identyczną białą pnącą mam u siebie też nie wiem jak się nazywa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Śliczna jest ta biała, pnąca róża NN.
A myślałaś może o wiciokrzewie zimozielonym? Nie wszystkie one są zimozielone ale np ten: Wiciokrzew Girarda -Lonicera giraldii?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANECZKO, przyznam , że wiciokrzewu zimozielonego nie widzialam i nie znam - ale spróbuję się rozejrzeć :lol:

DORCIA...moja kupowana z nazwą, jak poszperam to ją nazwię i podpowiem Tobie ;:108

MARGOLCIA...zawiasek mogę podeslać, u nas sporo takich znalezisk...ale jak się rozejrzysz po tych swoich domkach letniskowych to na pewno znajdziesz
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu bardzo ładny tarasik! nie wiem co będziecie jeszcze robić przy nim pewnie balustradkę, ale na pewno zadaszenie nawet parasolowate by się zdało :lol:
Różyczkę możesz jeszcze inna obok posadzić bo są terminatorki które szybko pną się w górę, podejrzyj w innych wątkach bo teraz szaleją :lol:
A ta białą ostróżka jaka piękna ....muszę gdzieś poszukać ;:173
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Krysiu ja z Ewą - Gajową namawiam Cię na Perennial Blue. Pnąca, climber, zdrowa, szybko rosnąca, pachnąca :D
Widziałaś u mnie na konfesjonale - przez rok tyle zarosła. Czego trzeba więcej ;:224
Tarasik - cudo ;:215
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu tarasik cudowny, na różach się nie znam, choć bardzo lubię.
Białą ostróżkę tez bym chciała oj chciała ;:108
Co do pnącza ja bym jednak zdecydowała się na winobluszcz trzyklapowy, albo kielisznik Mariolka zadowolona :wink:
Pozdrawiam ;:3
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”