Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

April :wit nowa rabata juz coraz bardziej okazała ;:138 fajna gra kolorami i kontrastami :uszy
Wracając do pomysłu rabaty pod siatką z borowkami - swietnie wyglada to cos na środku - drzewo obrosnięte pnączem, super punkt optyczny do zbudowania całej rabaty. Jeżeli rabata ma byc RH to wybrałabym kilka odmian i azalii, wtedy bedzie kolorowo wiosną, a do tego moze kilka lilii w grupie zeby działo się tez coś latem? Zostawilabym tez borowki...ale ja mam do nich slabosc ;:131 Jeżeli jednak chciałabys rozjaśnić latem ten zakątek to może hortensje? Bukietowe alb Annabelle?
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, ta ostatnia rabata - przedogród jest już skończona, tylko nie wiem czemu zapomniałam zrobić aktualne zdjęcia. To chyba było jakieś przedurlopowe szaleństwo. Wydawało mi się że wstawiałam zdjęcia a tu taka niespodzianka. Poprawię się i nadrobię zaległości ;:108
Ta rabata z borówkami to właśnie tak jak piszesz, trochę azali, rh, może hortensje właśnie - o nich tu nie myślałam bo są po drugiej stronie domu, ale pewnie kilka by ożywiło to miejsce jak piszesz.
Chcę zrobić iglakowe podstawy, żeby i zimą było fajnie, bo to widok z sypialni naszej i syna więc dość często oglądane miejsce. I dopiero w tą iglakową strukturę wpleść byliny i krzewy kwitnące. Tak żeby trochę iglaki stanowiły odgrodzenie od warzywniaka, który planuję w głębi. Jeszcze głębiej widać górkę, to już działka sąsiadki. Moja jest do tych świerków i thuj które stanowią ogrodzenie. Teraz tam szaleją maliny bez ładu i składu ale na przyszłość chcę je przesadzić i trochę utemperować. ;:333
Dzięki za podpowiedzi i proszę o więcej ;:224
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jolu, rabatka ładna, ostatnio bardzo mi się podobają krzewy i drzewa liściaste a jeszcze w połączeniu z iglakami i jakimiś drobnymi bylinami, to już bajka :tan .
Czytałam o RH będziesz jescze kupować jakieś? bo mam na oku pięknego Rh Calsap, nigdzie nie umiałam dostać, ale znajomy chyba mi załatwi w zaprzyjaźnionej szkółce, ma piękne białe kwiaty z ciemnym oczkiem :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, wkładasz dużo pracy w ogród i to juz widać, że procentuje. Roślinki rosną i cieszą oko. Za parę lat nie poznasz swojego ogrodu jak porównasz zdjęcia z teraz i później. Przedogród już prezentuje się świetnie ;:138
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, w tym roku to już raczej nie będę kupować RH. Nie wyrobię się z pracami. Bardziej mi zależy na dokończeniu ogrodzenia od frontu. To raczej plany wiosenne. Zwłaszcza że muszę czekać na usunięcie piasku po budowie, który ciągle jeszcze jest wykorzystywany. Jak wyleją fundament pod nowe budy dla psów to będę przenosić piasek i wtedy działać. W tym roku myślę o wytyczeniu tej rabaty, zrobieniu obrzeży i wycięciu jeszcze dwóch drzew, które są mizerne. No i jeszcze muszę wybudować drewutnię ;:224
Zaraz zapytam wójka Googla o tą rh o której piszesz. Uwielbiam białe rododendrony ;:63

Marzenko, mam nadzieję że po południu nie będzie tak lało to zrobię fotki przedogrodu. On wygląda teraz dużo lepiej niż na tych zdjęciach. :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Różaneczniki dobrze kupować z kwiatami, wiadomo przynajmniej, czy nie ma pomyłki.
Czytałam o Twoich kłopotach z powojnikami-one potrzebują jednak zasadowej ziemi. Mogą rosnąć w słońcu lub półcieniu, ale w odpowiedniej glebie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, obejrzałam sobie tego RH: "Odmiana bardzo efektowna, polecana z uwagi na przyciągające wzrok przepiękne białe z jasnoliliowym odcieniem i ozdobnym dużym bordowym oczkiem na górnym płatku"
Zapowiada się piękny kwiat. Zapiszę sobie nazwę, może mi się przydać na wiosnę. :tan

Ewo, masz rację z rh, widać co się kupuje. A u mnie jeszcze dochodzi fakt że przemarzły te co mam. Jak kupię wiosną to może zdążą się lepiej zadomowić. :lol:
A powojniki tak mi się podobają że zaryzykowałam. Dostały odkwaszonej ziemi i dosypuję dolomitu. co z tego jak cały czas sypią się na nie igły i zakwaszają. ;:223 Niestety ocalał tylko jeden: Polish Spirit, który i tak kiepsko rośnie. Kupiłam ostatnio Summer Snow, ale trzymam go w dużej donicy na tarasie, chyba niedługo zakwitnie to będzie miał sesję fotograficzną :tan
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Jolu jak dobrze i samo rośnie to grzech wywalać ,ja już kombinuję żeby na wiosnę dosadzić mu do towarzystwa jakiś niebieski przetacznik ;:4 U mnie też ten rok w ogrodzie to jakiś taki budowlano -remontowy,jak zaczeło się od kostki na wiosnę to skończyć się nie może!

:wit Bejka
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aprilku, może zacznę od szałwi...Niestety moje poletko zmieniło się w koszmar, nie ścięłam w porę kwiatostanów i szałwia rozsiała się w takich ilościach, że musiałam sięgnąć po randap. Zostawiłam jedną sadzonkę którą, przypilnuję i zaraz po kwitnięciu, będę ścinała. Boję się, że przez następne kilka lat, będzie mi się odbijało szałwią :roll:
Kształt rabat, powolutku zrobisz, ja miałam o tyle, dobrze, że miałam puste pole i rozrysowałam je w 1o minut, ponieważ zaraz miał przyjść sąsiad zasiać mi trawę.
Nie mniej jedna starodrzew w ogrodzie to zapewne marzenie wielu z nas....ten zapach, mmyyy
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bejko, a gdzie Twój wątek? zamierzasz pokazać swój ogród?
Ja w tym roku kupiłam dwie odmiany przetacznika kłosowego, ale nie wiem jakie, bo nie były opisane. Generalnie słabo w mojej okolicy z przetacznikami a bardzo mi się podobają szczególnie Christa. Ale już wiem gdzie zamówić i na wiosnę z pewnością przybędzie mi ich sporo. A budowa u mnie nie zakończona jeszcze, więc i prace ogrodowe to ogranicza w znacznym stopniu, zarówno finansowo jak i logistycznie. Ale stopniowo trzeba dążyć do celu. Wtedy jeszcze większa radocha z tego co się ma :uszy Trzymam kciuki za remonty i pokaż co zawalczyłaś ;:108

Paryska, a u mnie szałwia jakoś się nie rozsiała, fakt że większość kwiatów pościnałam bo mnie denerwowały takie suche badyle. Teraz kwitnie drugi raz w tym roku to może je zostawię na krzaczku? Albo zetnę i zakopię obok? O to dobry pomysł, może uda się wysiać, to tak jak z Liatrią - Justyna tak radziła zrobić :tan
Ja nie mam nic przeciwko drzewom, ale tak jak we wszystkim, jakiś umiar powinien być. Fakt że w upalne dni ten chłodek jest super i zapach lasu zwłaszcza po deszczu - bezcenny ale wymaga to z całą pewnością znacznie większej pracy i wyobraźni, z którą u mnie czasem krucho. Dlatego chodzę po Fo i podpatruję ;:224
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Joluś,wpisuję się co by mi wątek nie umknął.Troszkę pospacerowałam po Aprilkowym lesie i już mi się podoba.Marzy mi się też dom wśród lasu,ale to plany na przyszłość.Mam dość mieszkania w blokowisku.
Piękne nasadzenia zrobiłaś i jak wszystko się rozrośnie, to dopiero będzie widok.
Lilię Muskadet miałam w swoim ogródku i tej zimy mi nie przeżyła.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, zapraszam serdecznie ;:180 Zmartwiłaś mnie tymi liliami. Będę więc musiała część przynajmniej wykopać, tych na których mi zależy. Szkoda by było. Będziesz też swoje wykopywać? szczególnie Belgrado byłoby mi szkoda ;:224 Jak Muscadet będzie miała przybyszowe to zawsze się mogę podzielić ;:108 Nie wiem jak one chętne do rozmnażania bo to mój pierwszy sezon. Większość w ogrodzie moich działń to pierwszy sezon, mam nadzieję że nie ostatni ;:224 bo jak będzie taka zima jak ostatnio to ja pasuję ;:223
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Jolu, a ja właśnie zaczęłam przebudowę rabat... a co... ;:224 ...najwyżej jak Aga przyjdzie i po konsultacjach zmieni mi się opcja, to będę przesadzać ;:224 :;230 Kupiłam dwie tuje, i dwa jałowce, po jednym na rabatkę, do tego 4 wrzosy po każdej stronie... zamiast kamiennego murka będzie krawężnik, taki jak przy kostce... Druga połowa będzie jednolita, prawdopodobne w żurawkach... zobaczymy co z tego wyjdzie ;:224
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I słusznie, działaj dziewczyno. Ja jak nie jestem pewna czy dana roślina będzie w tym miejscu to wkładam w większą donicę i sadzę z donicą. Potem łatwiej zmienić miejsce. A jak trochę na kompozycję popatrzę to mi się lepiej to wszystko układa. Czasami 5 razy przenosiłam o parę centymetrów :;230
A jakie odmiany thuj i jałowców nabyłaś?
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Ja Jolu, też pewnie będę z 5 razy zmieniać wizje...znając życie i moje pomysły... ;:224 :;230
Tuje to zwykłe 'Smaragd' bo zależało mi na ładnym zielonym odcieniu. Cyprysy są z niebieskawym akcentem, a te małe tuje, które kupiłam przedwczoraj, to Żywotnik wschodni 'Aurea Nana' i ma żółtawe pędy. Więc wszystko razem ładnie się komponuje, przynajmniej mi tak się wydaje ;:224 :wink: A odmiany jałowca nie pamiętam ;:131 Będę musiała zajrzeć do sklepu i spisać nazwę :lol:
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”