Ponoć to normalny wygląd jak na ten etap rozwoju.
Pieczarki - uprawa amatorska
- ANalfabeta
- 200p

- Posty: 288
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Mokobody/Siedlce
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Rozmawialem godzinke temu ze znajomą, której rodzice zarobkowo uprawiają pieczarki na 4 halach po 1000kostek 
Ponoć to normalny wygląd jak na ten etap rozwoju.
Ponoć to normalny wygląd jak na ten etap rozwoju.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
marianek18
- 0p - Nowonarodzony

- Posty: 6
- Od: 20 wrz 2011, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Witam jestem tu nowy.
Mam do was pytanko kupiłem ziarnistą grzybnie pieczarek, od sąsiada dostałem obornik koński więc grzybnie wymieszałem z tym obornikiem i dodałem gipsu i trochę kompostu, zapakowałem do worków foliowych po czym je umieściłem w pudełkach i worki zawiązałem pozostawiając niewielki otwór i po paru godzinach na powierzchnię przygotowanego podłoża pojawiło się pełno małych białych chrobaków :
i nie wiem czy one są groźne i jak je zwalczyć? a może same padną po jakimś czasie? Z góry dziękuje za odpowiedź
Mam do was pytanko kupiłem ziarnistą grzybnie pieczarek, od sąsiada dostałem obornik koński więc grzybnie wymieszałem z tym obornikiem i dodałem gipsu i trochę kompostu, zapakowałem do worków foliowych po czym je umieściłem w pudełkach i worki zawiązałem pozostawiając niewielki otwór i po paru godzinach na powierzchnię przygotowanego podłoża pojawiło się pełno małych białych chrobaków :
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Posty: 5162
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Nic nie powinno z tego być.Ponieważ obornik musi być poddany pasteryzacji, może w skrócie: obornik wymieszać z gipsem i poddać kompostowaniu,aby wytworzyła temperatura do 60 oC, potem po kilkunastu dniach położyć na półki i parą przez dobę utrzymać także do56 oC i dopiero po ostudzeniu można siać grzybnię.A u Ciebie amoniak zabije grzybnię.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
marianek18
- 0p - Nowonarodzony

- Posty: 6
- Od: 20 wrz 2011, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Czyli że mi grzyby nie urosną ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Posty: 5162
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Nie można wysiewać grzybni do surowego obornika,podłoże do pieczarek powinno mieć zapach pieczonego chleba , a nie może mieć amoniaku. Jeśli masz obornik koński,to powinien być dość świeży i możesz dodać też kurzy, ale musisz poddać go procesowi jak wyżej i dlatego obecnie na ogół kupuje się gotowe podłoże.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
marianek18
- 0p - Nowonarodzony

- Posty: 6
- Od: 20 wrz 2011, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Oki rozumiem, ale i tak poczekam może akurat coś wyrośnie w końcu nie było czuć tak amoniakiem bo przed dodaniem grzybni wymieszałem wcześniej obornik z gipsem jakąś 1-2 godz może nie długo ale zawsze coś a obornik był świeży więc może jednak coś urośnie. To dopiero 2 dzień poczekam jakieś 2 tygodnie . A jeszcze jedna kwestia w jakiej ilości podlewać i co ile.
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Posty: 5162
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Może nie problem z podlewaniem ,a z temperaturą, która powinna sama się podnosić ,aż do zniszczenia grzybni, bo przecież masz świeży obornik,nie wiem co doradzić , może jeszcze dodać kredy i gipsu , a także przewietrzyć podłoże ,żeby wyrzucić amoniak z podłoża . Jest nadzieja ,że strzępki grzybni gdzieś się uchowają i po jakimś czasie zaczną się rozrastać. Podlewać możesz opryskiwaczem ,aby nie mocnym strumieniem, żeby nie przelać i utrzymuj temperaturę poniżej 25 oC.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
marianek18
- 0p - Nowonarodzony

- Posty: 6
- Od: 20 wrz 2011, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
A co z tymi chrobakami małymi białymi jak je zniszczyć??? jest ich naprawdę dużo .
Jak by co to załatwiłem następną partie obornika będzie na sobotę mam zamiar przygotować porządne tym razem podłożę, tylko jeszcze nie wiem jak po fermentacji podłoże spasteryzuje ale coś wymyślę:)
Jak by co to załatwiłem następną partie obornika będzie na sobotę mam zamiar przygotować porządne tym razem podłożę, tylko jeszcze nie wiem jak po fermentacji podłoże spasteryzuje ale coś wymyślę:)
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Posty: 5162
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Przy normalnym procesie nie mają racji bytu ,bo temperatury 60 oC przez kilka dni nic się nie uchowa ,a do okrywy producenci pieczarek pewnie dodają dymilin i mają na dłuższy czas spokój z muchówkami i larwami. Kiedyś był dostępny w areazolu szklarniak to też wszystkie szkodniki niszczył. Dobrze jest dodać kurzak to lepiej postępuje fermentacja ,szybciej podnosi się temperatura.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Odszedlem2
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Marianek, pozwolę samemu się zacytować:
.
Oczywiście możesz prowadzić eksperymenty, ale jak wspomniał Ekopom lepiej kup gotową kostkę z której będziesz zbierał grzybyWat25 pisze: znalazłem taki przepis na przygotowanie podłoża do uprawy na zewnątrz ale domniemam że tak samo będzie się przygotowywać podłoże do upraw zamkniętych.
Uprawa na otwartym terenie.
Zakładanie od 15-20 IV do końca VII. Na 1m2 potrzeba 200 kg podłoża po fermentacji. Najmniejsza ilość obornika końskiego zapewniająca prawidłowy przebieg fermentacji to 1,5 tony. Należy go nawilżać przez 2-3 dni do wilgotności ok. 75% (przy wyciskaniu w ręku wycieka kilka kropel). Następnie ułożyć obornik w pryzmę (I) szer. 120-180 cm i wys. 150-180 cm. Temperatura w pryzmie powinna uzyskać 70-75?C. Po 5 dniach, gdy temp. zacznie spadać, przerzucić pryzmę, tak aby obornik z warstw zewnętrznych znalazł się wewnątrz, jednocześnie dodając wodę do uzyskania pożądanej wilgotności (II). Po 6 dniach obornik przerzucić i założyć III pryzmę, dodając niewielką ilość wody oraz około 25 kg gipsu na 1 tonę obornika. Po 4 dniach przerzucić pryzmę po raz trzeci, a po następnych 4 dniach po raz czwarty. Do zakładania uprawy można przystąpić po 2 dniach od ostatniego przerobienia obornika.
Na 1m2 uprawy zużywa się 0,5 kg grzybni na ziarnie. Grzybnię mieszamy z podłożem, układamy zagon płaski lub półokrągły i przykrywamy papierem i matami. Po 14-20 dniach należy zdjąć papier oraz maty i przykryć zagon ziemią okrywową (torf wysoki o pH 7,5) na wys. 4-5 cm, a następnie przykryć ponownie papierem. Okrywa musi być stale wilgotna.
Google rządzi
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Hmmm może to podłoże przygotowuje się na zewnątrz i na tym się sprawa kończy
Tak kiedyś, jak jeszcze było dużo koni, przygotowywało się podłoże , ale upraw w pomieszczeniach
Później w modę weszła słoma , kurzeniec , mocznik i jeszcze tam inne dodatki i tak w różnych formach pozostało do dziś
marianek18 podłoże musisz być przefermentowane , i "przerobione" tak jak zacytował Wat25,
możesz tez próbować na słomie kurzeńcu i dodatki , ale też musi być proces fermentacji tego wszystkiego
Na świeżym podłożu , to nawet jak Ci jakiś grzybek wyrośnie , niekoniecznie pieczarka , to i tak będzie sukces
W cytacie jest święta racja przygotowywanie mniejszej ilości podłoża niż 2 tony nie ma sensu dlatego , że też już to sprawdzili jakie wymiary powinna mieć pryzma dla najlepszej fermentacji
Ilość kredy, gipsu i innych wynalazków jest ściśle określona i też nie ma sensu eksperymentować, zrobili to już inni którzy mieli ku temu warunki
Ekopom , kurzak sie dodawało , jak się oszukiwało pieczarki na oborniku koński, i dawało się słomę, wtedy trzeba było dać kurzak, ale nie wiem jak się to robiło
Tak kiedyś, jak jeszcze było dużo koni, przygotowywało się podłoże , ale upraw w pomieszczeniach
Później w modę weszła słoma , kurzeniec , mocznik i jeszcze tam inne dodatki i tak w różnych formach pozostało do dziś
marianek18 podłoże musisz być przefermentowane , i "przerobione" tak jak zacytował Wat25,
możesz tez próbować na słomie kurzeńcu i dodatki , ale też musi być proces fermentacji tego wszystkiego
Na świeżym podłożu , to nawet jak Ci jakiś grzybek wyrośnie , niekoniecznie pieczarka , to i tak będzie sukces
W cytacie jest święta racja przygotowywanie mniejszej ilości podłoża niż 2 tony nie ma sensu dlatego , że też już to sprawdzili jakie wymiary powinna mieć pryzma dla najlepszej fermentacji
Ilość kredy, gipsu i innych wynalazków jest ściśle określona i też nie ma sensu eksperymentować, zrobili to już inni którzy mieli ku temu warunki
Ekopom , kurzak sie dodawało , jak się oszukiwało pieczarki na oborniku koński, i dawało się słomę, wtedy trzeba było dać kurzak, ale nie wiem jak się to robiło
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- ANalfabeta
- 200p

- Posty: 288
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Mokobody/Siedlce
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
No i nadeszedł dzień zbiorów,
Niedzielny poranek spędziłem w piwnicy wykręcając sztuka po sztuce.
Łącznie jak sądze ok. 7kg, wiec nieźle.
Rodzina obdzielona, 4 słoiczki zrobione.
Następne już rosną.
A tak to wyglądało tuż po zbiorze.


Niedzielny poranek spędziłem w piwnicy wykręcając sztuka po sztuce.
Łącznie jak sądze ok. 7kg, wiec nieźle.
Rodzina obdzielona, 4 słoiczki zrobione.
Następne już rosną.
A tak to wyglądało tuż po zbiorze.


Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- BEATA55555
- 200p

- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Witam! Czy z powodu braku piekarnika mogę podłoże okrywowe wysterylizować w kuchence mikrofalowej?
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Posty: 5162
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Aby zniszczyć nicienie, trzeba trochę czasu i temperatura około 95 oC, najlepiej jak temperatura utrzymuje chociaż godzinę. W mikrofali nie wiem ,czy dasz radę utrzymać stałą temperaturę i czy zbytnio nie przekroczysz lub wysuszysz, a nawet można uszkodzić mikrofalówkę. Bezpieczniej może na dno garnka włożyć coś rodzaju parownika i w ten sposób zaparować okrywę.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny


