
Ponoć to normalny wygląd jak na ten etap rozwoju.
Oczywiście możesz prowadzić eksperymenty, ale jak wspomniał Ekopom lepiej kup gotową kostkę z której będziesz zbierał grzybyWat25 pisze: znalazłem taki przepis na przygotowanie podłoża do uprawy na zewnątrz ale domniemam że tak samo będzie się przygotowywać podłoże do upraw zamkniętych.
Uprawa na otwartym terenie.
Zakładanie od 15-20 IV do końca VII. Na 1m2 potrzeba 200 kg podłoża po fermentacji. Najmniejsza ilość obornika końskiego zapewniająca prawidłowy przebieg fermentacji to 1,5 tony. Należy go nawilżać przez 2-3 dni do wilgotności ok. 75% (przy wyciskaniu w ręku wycieka kilka kropel). Następnie ułożyć obornik w pryzmę (I) szer. 120-180 cm i wys. 150-180 cm. Temperatura w pryzmie powinna uzyskać 70-75?C. Po 5 dniach, gdy temp. zacznie spadać, przerzucić pryzmę, tak aby obornik z warstw zewnętrznych znalazł się wewnątrz, jednocześnie dodając wodę do uzyskania pożądanej wilgotności (II). Po 6 dniach obornik przerzucić i założyć III pryzmę, dodając niewielką ilość wody oraz około 25 kg gipsu na 1 tonę obornika. Po 4 dniach przerzucić pryzmę po raz trzeci, a po następnych 4 dniach po raz czwarty. Do zakładania uprawy można przystąpić po 2 dniach od ostatniego przerobienia obornika.
Na 1m2 uprawy zużywa się 0,5 kg grzybni na ziarnie. Grzybnię mieszamy z podłożem, układamy zagon płaski lub półokrągły i przykrywamy papierem i matami. Po 14-20 dniach należy zdjąć papier oraz maty i przykryć zagon ziemią okrywową (torf wysoki o pH 7,5) na wys. 4-5 cm, a następnie przykryć ponownie papierem. Okrywa musi być stale wilgotna.
Google rządzi