(tak ładnie mówi do mnie moja Mama )
Mój mały ogródek - Isia cz.1
-
elsi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ponownie. Isiu pooglądałam zdjęcia, nie tylko kaliny. Masz już piękny ogródek, nie za mały, nie za duży, tak w sam raz. Pytałam, czy kalina pachnie, bo widziałam kiedyś coś podobnego w jakimś realnym ogródku. Pamiętałam zapach (słodki), a nie kojarzyłam zbyt dobrze wyglądu, bo były tylko trzy marniutkie kwiatuszki. W ubiegłym tygodniu wróciłam z krótkiego pobytu w Irlandii, gdzie widziałam bardzo okazały kwitnący krzew, ale - sprawdzałam - nie pachnie. Albo to inna odmiana, albo po prostu inna roślina, podobna z wyglądu. Wracając do Twojej kaliny, mam kilka pytań;
- ile ma lat,
- czy wymaga specjalnego traktowania,
- jak znosi nasze zimy - czy okrywasz ją na zimę,
- czy, w związku z tak wczesnym kwitnieniem, nie przemarzają jej kwiaty ??????
Postanowiłam, że będę sadzić w swoim ogrodzie wyłącznie rośliny znoszące nasz klimat, ale złamałam to postanowienie już kilka razy
, więc ewentualne trudności raczej mnie nie odstraszą. Mam już wprawdzie kalinę zwyczajną o płaskich kwiatostanach (czerwone korale jesienią) i taką jak u Ciebie - o pięknych kulistych kwiatach, ale marzy mi się jeszcze kalina japońska, która ma poziomy układ gałęzi i ładnie przebarwia liście jesienią.
- ile ma lat,
- czy wymaga specjalnego traktowania,
- jak znosi nasze zimy - czy okrywasz ją na zimę,
- czy, w związku z tak wczesnym kwitnieniem, nie przemarzają jej kwiaty ??????
Postanowiłam, że będę sadzić w swoim ogrodzie wyłącznie rośliny znoszące nasz klimat, ale złamałam to postanowienie już kilka razy
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Isia

- Od: 27 maja 2007, o 17:55
witaj Elu miło mi że Ci sie u mnie podoba
ile ma lat mhmmm zastanawiam się u mnie rośnie 4 sezon i była niewiele większa od tego co jest teraz, myśle że szczepione nie rosną szybko, nie stosuje jakiś specjalnych srodków zasilam nawozem do kwitnących florowitu lub do róż, niestety dopada ja mszyca trzeba pryskać, nigdy nie była okrywana radzi sobie całkiem nie źle dwa lata temu troszkę przemarzły kwiaty (ale nie wszystkie) jeżeli tylko czas pozwala usuwam przekwitłe kwiatostany (teraz zrobiłam eksperyment i nie wycinałam chciałam sprawdzić jak bedzie kwitła) o obserwacjach napiszę wiosną
kaliny japońskiej nie znam chętnie u Ciebie obejrzę
Pozdrawiam serdecznie 
- markussch01

- Od: 7 lis 2007, o 22:40
- Isia

- Od: 27 maja 2007, o 17:55
Markusie jestem śpioch
i mogłabym przespac do wiosny coraz bardziej brak słońca, roślinek i pracy w ogrodzie 8)
Agniesiu ja tez bardzo lubie maciejke nasionka juz zakupione
w zeszłym roku posiałam w marcu prosto do gruntu (to ta na zdjęciach) dzielnie sobie poradziła z zimnymi nocami i zmienna pogodą
Przemku
no wiesz
w końcu Forumkowa Rodzinka jesteśmy

Agniesiu ja tez bardzo lubie maciejke nasionka juz zakupione
Przemku