Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Post »

Dziękuję za odpowiedź w kwestii bukszpanów :)

Pięknie u Ciebie, zwłaszcza ten biały powojnik i zwiewne orliki wpadły mi w oko "tą razą".
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy Ty posadziłas te wszystkie klony? ;:oj
Posadziłam tylko 2, bo wydaje mi się, że na inne nie mam miejsca
Zawsze podziwiałam umiejętność upychania u Ciebie
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

wanda7 pisze:[
Obrazek
Wando czy to jakaś tiarella? Ślicznie kwitnie.

Z klonami będziemy eksperymentować. Atropurpureum będę chyba wykopywać. Już nic z niego nie będzie ;:224

Przetacznik goryczkowy się u ciebie rozrasta? Dawno go masz? Ja zwróciłam na niego uwagę dopiero w tym roku. Nawet był w szkółce ale już miałam i tak pełen wózek zakupów :;230 Zostaje jednak na liście chciejstw ;:306
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Masz rację część zaczęła się pokazywać , ale kiedy one mi zakwitną , pewnie dopiero w lipcu jak dobrze pójdzie .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

apus, ja dalie posadziłam po dwie lub trzy koło siebie właśnie po to, aby jedna dla drugiej była podporą. Raczej nie podobają mi się takie kołki-podpory, więc wolałam tego uniknąć, ale jak to się sprawdzi - nie wiadomo.

ewelkacha lilaki Meyera pachną niesamowicie, choć kwiatki mają mniejsze i kwitną później niż zwykłe. Niestety, ostatnie upały powodują, że kwitnienie się skróciło. Ja już chyba zapomniałam, jak wygląda deszcz.

silvarerum, dzisiaj zaczęłam strzyżenie iglaków, a że mam ich kilkadziesiąt, trochę czasu mi to zajmie. Jednak bardzo lubię tę robótkę.

Margo, te moje kloniki nie rosną duże, więc dało się upchnąć bez problemu. Po zimie zawsze końcówki obmarzają, więc trzeba je przycinać i w ten sposób rozwój się spowalnia. Na pewno nie można ich nazwać drzewkami, tylko raczej krzewami. :D

April, ja kupiłam Jolu tę roślinkę jako żurawkę, nazwy nie pamiętam. Ale kwiatuszki wyglądają jak tiarella, więc z pewnością masz rację. Natomiast jeśli chodzi o przetacznik goryczkowaty, rozrasta się szybko i pokrywa powierzchnię. Kwitnie raczej krótko. Posadziłam niedaleko róż, ale zaczyna mi już w nie włazić, nie podoba mi się to. :wink: Przemyśl, zanim posadzisz. Jeśli chcesz, przyjedź, to dam Ci sadzonkę.

Pela, skoro dalie już wyszły, to teraz przyśpieszą, tak było u mnie. Lipiec to całkiem niezła pora kwitnienia, bo czytam, że u niektórych dalie zaczęły kwitną we wrześniu, a niektóre w ogóle nie zdążyły. Dlatego te odmiany, na których mi szczególnie zależy, podpędziłam w donicach.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, ależ ten Guernsey Cream cudny ;:167
Sadzenie dalii razem z mieczykami ma sens - jedne i drugie sadzi się i wykopuje mniej - więcej o tej samej porze :D No nic, Ty próbuj z daliami, ja będę walczyć z mieczykami :D Zobaczymy czy mi się nie znudzi ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Elwuniu, rzeczony Guernsey oprócz tego że cudny, to jeszcze kwitnie wyjątkowo długo i jako wielkokwiatowy nie choruje na uwiąd, co u mnie jest wręcz zdumiewające, bo z innymi wielkokwiatowymi już dawno dałam sobie spokój. Posadź Guernseya koniecznie. Ale tak lekko w cieniu.

Nareszcie się doczekałam swojej pierwszej dalii. Dumna i blada przedstawiam Czarnego Kota.
Obrazek

Wraz z pierwszą dalią pojawiła się pierwsza w tym sezonie róża - Stanwell Perpetual. Po dwóch latach nadal ma wiotkie, plączące się pędy, ale jest delikatna i pięknie pachnie. ;:167
Obrazek

W tle pierwsze kwiatki pokazuje różowy bodziszek "Patricia".
Obrazek

I pierwsze kwiaty hortensji ogrodowej - nazwy brak (zeszłoroczna marketowa z przeceny, przechowana w garażu).
Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

;:138 za Czarnego (nie do końca) Kota.
A tego powojnika i ja muszę sobie sprawić, bo moje wielkokwiatowe więdną.
Też czekam na pierwszą dalię.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Nie mogę, Ty chyba Wandziu podgrzewasz ogród :wink: I róża, i dalia, i hortensja kwitnie :shock: U mnie całe towarzystwo w pączkach, no poza daliami, bo te to w pieluchach...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Widzę, że Cię 'wzięło' na dalie - hehehe , nie do wiary ;:oj .
Tylko jakiś czas mnie nie było, a tu tyle zmian, aż mi mowę odebrało, co bardzo rzadko się zdarza :;230 .
Ogród masz jak zwykle piękny i zadbany. Mnóstwo kolorów, co dla mnie jest balsamem na duszę. Super ;:138 .
Przyznaję, że nie obejrzałam wszystkiego, ale mam nadzieję nadgonić zaległości.
Ja też posadziłam sporo dalii, ale bezpośrednio do ziemi. Nie chciała żadna uschnąć po zimie ;:7 .
Co nie zmieściłam, posadziłam u sąsiadki przy swoim płocie i nawet je podlewam. Widoczność jest tam dobra :tan .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Wando - gratuluję pierwszego daliowego i różanego pąką ;:63 Myślę, że u mnie Mary Rose rozchyli wreszcie płatki na tyle by uznać, że sezon różany jest rozpoczęty. Super, że udało Ci się przezimować hortensję w garażu.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu gratuluję pierwszej dalii ;:215 Moje daleko w tyle,ale czekam na nie ;:65
Mój powojnik Guernsey zakwitł,a po paru dniach wszystkie kwiaty klapnęły,albo uwiąd go dopadł albo miał za gorąco ;:222
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wandeczko, a jakim cudem zakwitła Ci już dalia? Czy to jakaś podpędzona sadzonka, czy taka wyrywna odmiana? Czytałam swego czasu, że Cię wzięło na dalie :D .
Kiedyś mi się wydawało, że ich nie lubię, później stwierdziłam, że niektóre mogłabym mieć ;:170 , tylko to wykopywanie na zimę...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Brawo za dalię, zapowiada się na nie lada piękność ;:63 I hortensja już kwitnie i na dodatek ciekawym kolorem kwiatu. Chociaż może on po prostu czerwony, tylko prześwietlony słońcem? Jak by nie było, bardzo mi się podoba :tan
Kształt listków chyba raczej wskazuje, że jest to tiarella. Ale tylko tak zgaduję, z daleka listków nie widać zbyt wyraźnie. Jednak żurawkowych nie przypominają.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu czy sezon różany u Ciebie już się rozpędził?
Dużo róż już pokazało swoje buźki?
Moje dalie nadrabiają i może nie będzie takie późne kwitnienie jak mi się wydawało. Dosłownie rosną w oczach? ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”