Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
madorka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2013, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Pat :wit
w ubiegłym roku kupiłam nasiona naparstnicy jednorocznej
nasiona z tej samej torebki i wysiane w tym samym czasie,część wydała jedynie liście
ale pozostałe sadzonki ładnie zakwitły ;:108
Pozdrawiam :D
Dorota
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pati tylko miej na uwadze jak to Słońce Karpat skończyło ;:224
a jeżówki wyglądają pięknie jak i reszta ;:333
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taa, chcialam zrobić pod świerkiem leśny zakątek z naparstnicami. Posadziłam rozsadę, dla pewności rozsiałam dostane nasiona i ni czorta :( . Znowu będę zapuszczać z zazdrością żurawia do cudzych ogródków.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ewo, bo naparstnica wbrew temu co wszędzie piszą chyba nie jest aż tak cieniolubna...w ogrodzie rodzinnym siałam ją z sukcesem i na drugi rok pięknie kwitła, ale w miejscu dość nasłonecznionym, sama się nawet pięknie rozsiewała. Tę dwuletnią, którą siałam tutaj w zeszłym roku porozsadzałam w różne miejsca i też rozety liściowe są zdecydowanie większe tam, gdzie dochodzi słońce. Jednoroczną kupiłam z ciekawości i z nadzieją na szybki efekt...przy sianiu dwuletnich zawsze jest to ryzyko, ze od terminu siewu do kwitnięcia, człowiek trzy razy zapomni, gdzie co posiał i kolejnej wiosny wszystkie siewki radośnie wypieli :roll:

A ponieważ plan zagospodarowania ogrodu szlag w związku z pogodą trafił, to stwierdziłam, że cynie i aksamitki też w domu wysiewam...chciałam do gruntu, ale jak ma być zima do maja i z powrotem od lipca, to wszystko trzeba z rozsad produkować, żeby na te dwa miesiące ciepła do ogrodu wysadzać już kwitnące :wink: Cynie wzeszły po 18 godzinach :shock: Teraz jeszcze kupię trawnik w rolkach i sobie założę ogród w niedoszłej łazience na górze...łazienka nieprędko będzie pewnie i tak, a przynajmniej kolorowo będzie ;:224

A tak w ogóle, to niby ten śnieg w marcu normalny...no może, może...ale ja mam takie porównanie widoku z tego samego okna z dwóch pierwszych wiosen na wsi...

W zeszłym roku 24 marca było tak:
Obrazek

a w tym wczoraj było tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

survivor26 pisze: Teraz jeszcze kupię trawnik w rolkach i sobie założę ogród w niedoszłej łazience na górze...łazienka nieprędko będzie pewnie i tak, a przynajmniej kolorowo będzie ;:224
:;230 :;230 :;230
Od razu miałam wizję tego trawnika...
A las naparstnic mnie powalił :) Ja też w ubiegłym roku wymyśliłam, że przydadzą mi się pod drzewami, w takim półcieniu i posadziłam jesienią przywiezione i wykopane w lesie (nawiasem mówiąc, z Czech)...potem się dowiedziałam, że są chronione :roll: więc jakby co, to...żartowałam :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Pati, toć to wiosna jak w pysk strzelił. ;:oj Ja mam śnieg na równi z oknem kuchennym.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Wrzucę Ci i tutaj - to odpowiedż na Twoje rozmyślania u Pacynki, czy jest jakaś ksiązka traktująca o tradycyjnym polskim ogrodzie wiejskim. Może się skuszę... :roll:
http://www.volumina.pl/ogrod-przy-dworz ... mplet.html
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Patusiu, ja nie chcę siać fermentu i ogólnego zniesmaczenia pogodowego ale przeglądałam Twój pierwszy wątek na FO i dokonałam ciekawego odkrycia:

Obrazek

To zdjęcie z 8 kwietnia ub. roku i co my tam za oknem mamy???
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ewa, Ty masz rację, że w tym roku wiosna nie jest jakaś oryginalniejsza niż w latach ubiegłych ;:oj Ale to nie zmienia faktu, ze śnieg jest niefajny i już :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

constancja pisze:Patusiu, ja nie chcę siać fermentu i ogólnego zniesmaczenia pogodowego ale przeglądałam Twój pierwszy wątek na FO i dokonałam ciekawego odkrycia:
To zdjęcie z 8 kwietnia ub. roku i co my tam za oknem mamy???
A toooo to jest zupełnie co innego ;:224 to jest niespodziewany wielkanocny atak zimy, trwał z tego co pamiętam jakieś 3 dni i co ciekawe zupełnie roślinom nie zaszkodził :wink:

Ewo, dzięki za link - bardzo obiecująco wygląda! a skoro nie ma już sensu kupować nowych roślin, to można ewentualne niezagospodarowane środki tak zainwestować :wink:
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

A ja myślę, że to co za oknem w ubiegłym roku to cukier puder z wielkanocnych baranków był ;:306
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pat
Twoje rozsady - super :!: Ubawiła mnie ta '' rzadka'' lobelia hihi :!:
Moje też rzadkie, niektóre zupełnie wymarłe gatunki...
Jeśli chodzi o wiekowe cyprysy i tuje to w Parku Oliwskim (tam, gdzie słynna Katedra i mikry ogród botaniczny) są niebotyczne okazy parusetletnie, na prawdę gigantyczne :D
A zimy kiedyś bywały na prawdę srogie, nie takie lajtowe jak u nas :;230
To już na prawdę ostatni podryg zimy ;:224 ;:136 :tan
Trza zacisnąć zęby i wytrwać jeszcze trochę.
Też się zastanawiam czy w tak pięknych okolicznościach przyrody nie posiać cynii w domu. 8-)
;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Pati, ja tak sobie nałogowo czytam Twój wątek, ale jako, że mam w zwyczaju nie odzywać się gdy nie mam nic mądrego do powiedzenia, więc najczęściej milczę ;:306 . Ale dziś to po prostu muszę, no bo się uduszę :;230 . Kobieto! CIEBIE powinno się opatentować jako niezawodny, w 100% skuteczny lek na zimową (i nie tylko) deprechę! ;:167 Moim skromnym zdanie to spora część naszego, z natury marudnego społeczeństwa, byłaby przeszczęśliwa gdybyś, zamiast tłumaczyć czyjąś, zabrała się poważnie za własną twórczość pisarską :tan . I to nie tylko w necie :wink: . Daj znać jak już będziesz miała w planach jakieś wydawnictwo, to sobie miejsce pod księgarnią zagrzeję ;:306 . Pozdrawiam serdecznie z życzeniami zdrówka dla Ciebie i całej rodzinki, oraz szybszego nadejścia wiosny. Co by nam roślinki całego domu nie zarosły, w oczekiwaniu na zasadzenie do gruntu, bo u mnie już też niezły busz powstał :;230 .
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

survivor26 pisze:Ewo, bo naparstnica wbrew temu co wszędzie piszą chyba nie jest aż tak cieniolubna...w ogrodzie rodzinnym siałam ją z sukcesem i na drugi rok pięknie kwitła, ale w miejscu dość nasłonecznionym, sama się nawet pięknie rozsiewała.

W jaśniejszych miejscach też nie daje rady, muszę chyba pogodzić sie i odpuścić ;:218 , a do plewienia nie jestem taka wyrywna, przeważnie czekam aż chwasty przerosną uprawy.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Alasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lut 2012, o 12:41

Post »

Do poczytania: o zakładaniu ogrodów dworskich (Jankowskiego)
http://www.polona.pl/Content/16635/ocr.pdf
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”