Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Post »

Dzień dobry :wit
Padam z nóg, ale obiecałam zdjęcia, to chociaż kilka wstawię...
Kaskada znowu dziś była dobudowywana... jak zwiążą łączenia, to dorobimy rynnę wylewającą wodę i wykończymy tył... plan jest taki, żeby na tyle kaskady usypać skarpę i dosadzić trawy, paprocie oraz kosodrzewiny. Do dopracowania jest jeszcze brzeg oczka, ale to już wiosną...

Było:
Obrazek

Obrazek

Wczorajsze rozpoczęcie budowy:
Obrazek

Dziś:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam za bałagan, ale to zdjęcia robocze, z nieukończonej budowy... Przy okazji posprzątaliśmy trochę wycinając suche trawy.
W tej chwili dominuje kamień, ale wyobraźcie sobie lato, zarośnięte wokół oczko oraz taflę wody w liliach, pałce wodnej i innych trzcinach. Myślę że będzie ładnie, a wylewająca się szeroko woda, będzie miłą dla oka atrakcją.

Komentarze, uwagi, krytyka?
Będę wdzięczna za Wasze zdanie...
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Bardzo mi się podoba i wiesz co, już sama ta ściana wygląda pięknie, a jak jeszcze woda będzie się wylewała, to już będzie cud miód. Chciałabym tylko wiedzieć, gdzie będzie wylot rynny i jak to zrobicie, żeby ta woda szeroko się rozlewała po murku? Kilka wylotów wody będzie, czy jakoś inaczej?
x-P-M
100p
100p
Od: 3 paź 2012, o 11:21

Post »

Kaskada nie jest zakończona. Za tydzień jak już wszystko zwiąże, na szczycie osadzimy korytko z blachy miedzianej. Długość korytka 150cm. Od strony oczka, korytko będzie miało wywinięty fartuch, który będzie się kładł na szczyt kaskady. Korytko będzie zasilane z boku wężem z pompy. Oczywiście będzie wypoziomowane. Po napełnieniu się całego korytka, woda po fartuchu będzie się równą falą (o szerokości 1,5m) wylewać na kaskadę (szerokości ok 2,5-3,0m). Korytko od góry będzie przykryte warstwą płyt granitowych, tak aby od frontu była widoczna jedynie szczelina a z niej wypływająca woda.

Jak wyjdzie się okaże ale plan jak powyżej :)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguniu, spaceruję sobie czasami po Twoim ogrodzie.... tak dla odstresowania. Pierwsza rzecz jaka rzuciła mi się w oczy to imponujące już nasadzenia pod samym domem i nachodzi mnie w związku z tym jedno pytanie: - Jak rozwiązałaś problem spadających ton śniegu z dachu? Nie zauważyłam zamontowanych drabinek. Ja też ich nie mam i dłuuugo jeszcze mieć nie będę, natomiast chcę zagospodarować miejsce pod domem i wstrzymują mnie te spadające zwały śniegu. Przecież mi tam wszystko połamie. ;:223 Aguś ratuj i wspomóż mnie biedną jakąś dobrą radą. Tylko nie pisz, że masz podgrzewany dach i rynny bo mnie załamiesz. ;:145
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Łał. ;:oj
Cudna kaskada. Wyobrażam sobie te płyty obrośnięte mchem i ściekającą po nich strumyczkami wodę. Widziałam coś w tym stylu przed laty na wystawie Expo w Budapeszcie. Zrobiło to na mnie wtedy duże wrażenie, ale nie bardzo sobie wyobrażałam, jak to zrobić, żeby woda spływała po całej szerokości. A Wy to rozwiązaliście.
Gratuluję z całego serca. Będzie pięknie wiosną, a woda będzie delikatnie szumieć. :D
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aguniu, i już po święcie. Ja mam groby najbliższych na miejscu, więc dwie godziny i po obchodzie. Akurat przed deszczem zdąrzyliśmy.
Kaskada fajna nawet na tym etapie co teraz, a jak jeszcze dojdzie wykończenie, którego opis techniczny napisał PanM, to już bajka będzie.
Białe zeszło i dziś wisienkę sobie posadziliśmy koło domku w ogrodzie. Wiśnia tak nie brudzi jak jabłoń.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Witaj!
Woda w ogrodzie to naprawdę najlepsza sprawa na świecie. Bardzo się cieszę, że nie tylko ja mam takiego hopla na punkcie oczek wodnych o których wiem sporo i ciągle się uczę czytając i podpatrując życie wodne. Chciałam Cie zapytać o odmianę lilii i jak kwitła Ci w tym roku bo widzę, że z jednej strony wierzba z drugiej brzoza a zacienie ma duży wpływ na kwitnięcie lilii. Kaskada świetna ale jeśli chodzi o to aby woda skraplała liście lilii to już tak nie bardzo ;:185 ponieważ grzybienie wodne nienawidzą ciągłego zraszania przez wodę skutkiem może być zaprzestanie kwitnienia i choroby po czym kłącze może sobie czasem nie dać rady.

Ale rzecz biorąc fajna sprawa pozdrawiam Rewi! ;:65
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś, kaskada już teraz robi wrażenie, a gdy będzie ukończona i wkomponuje się w całość z otoczeniem to będzie bajka ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wieczornik Agus :wit Niczego sobie ciurkadlo wyszlo ;:108 dla mnie to nawet zarastac nie musi :wink:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Aguniu, PanieM, imponująca kaskada ;:180 .Z wodą i umyślonymi przez Was roślinami będzie świetnie :) .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dobrze, że PanM wszystko zobrazował. Teraz już widzę wszystko oczami wyobraźni.
Bardzo dobry pomysł. Do tej pory poprzedniej kaskadki nie było z daleka widać. Ta bedzie się rzucała w oczy.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jejku ;:oj
kaskada już teraz robi wielkie wrażenie a co będzie jak ją skończycie....ojej no bajka normalnie ;:173 ;:196
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Było ładnie ,będzie pięknie. Woda to moje marzenie w ogrodzie. Już widzę bujne rośliny,kołyszące się trawy,szum wody i..widok:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Normalnie nie nadazam ;:oj Dopiero hasło, a to już prawie finał realizacji :;230
Miłego dzionka, rownież dla PanaM :wit
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Łał.... pięknie wygląda już sama ściana z kamienia ... Niesamowicie to wyglda, a co dopiero będzie jak woda popłynie. Już to widzę ..... A dzięki opisowi PanaM można sobie kaskadę naprawdę dokładnie wyobrazić. Czy mogę zapytać jeszcze jaką pompę zamierzacie użyć? Bo my na wiosnę też chcemy zrobic coś a'la kaskadę i obecnie jesteśmy na etapie planów i kosztorysu ....
Rewi pisze, że lilie nie zakwitną jak będą pryskane wodą. Też o tym juz parokrotnie czytałam. Macie może jakieś rzezcywiste doświadczenia z tym związane?
Agnieszko i PanieM za plan i wykonanie ;:180 ;:180 ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”