Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

Harlej co im dajesz jeść? :shock:
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

ta górka na której rosną, to jest dobrze przerobiony kompost, a oprócz tego już kilka razy podlewałem je nawozem ze skrzypu i pokrzywy :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jejuuu jakie wielkie ! Moje dopiero mają po pierwszej parze liści właściwych i dopiero tak naprawdę zaczynają rosnąć :)
Nie wiem czy owoców się doczekam...no ale pierwsze koty za płoty jak to mówią :)
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

SandraABC - moje tak samo - w sumie jak widzę takie cuda to sie zastanawiam czy moje w ogóle dadzą radę do końca sezonu wydać chociaż jedną taką piękność wydać - no ale zobaczymy. Ja w tym roku opóźniona jestem o jakieś 1,5 miesiąca, więc się nie nastawiam na wielkie plony - oby tylko oko cieszyły :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Wielkość krzewu wcale nie jest równoznaczna z wielkością owoców tak do końca, czego oczywiście autorowi życzę ;)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Ale wielkie rośliny :D . U mnie dużo mniejsze, ale przy tej pogodzie ruszyły ostro i rosną jak szalone.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

caterina pisze:Kontra, jeśli miesiąc temu to powinny już ładnie ruszyć. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś to podlej gnojówką z pokrzyw.
A mogę rozcieńczonym obornikiem?
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Możesz, będą zadowolone z wszelkiego rodzaju "papu" a im bardziej eko tym lepiej dla Ciebie.
Forumowiczka Kasia...;)
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

W kwestii obrywania zawiązków, to nie ma jednej słusznej racji, gdyby pogoda była sprzyjająca przez całe lato :roll: , to warto te pierwsze samemu usunąć, bo dla młodej rośliny taka jedna sztuka wystarczy na jakiś czas, minie trochę nim pokaże się następna; ja w zeszłym roku nie usuwałam, a potem jak widziałam, że długo nic się nie pojawia- trochę żałowałam, trochę i przez krótki okres, gdyż potem nastały deszczowe dni, lało przez cały lipiec, rośliny w dołku stały na przemian albo w wodzie albo w błocie, kilka roślin straciłam zupełnie, a z kilku miałam tylko po 1 owocu- właśnie tym, który powinien być urwany, gdybym to zrobiła, z kilku odmian nie miałabym zupełnie nic; więc to trochę jak w piłce- potrzeba w tym wszystkim też nieco szczęścia.
W tym roku pozostawię to roślinom, niech same decydują :wit
caterina
200p
200p

Post »

Wegetarianko :wit właśnie ostatnio o Tobie myślałam i jak tam Twoje dynie w tym roku. Wiesz stara gwardia : Ania,Ty , loeb - a właśnie jak u Ciebie loeb?
Forumowiczka Kasia...;)
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Caterino :wit
moje dyńki dopiero od niedawna siedzą w gruncie (w tym niektóre jedynie podkiełkowane :oops: ), więc nie bardzo jest co omawiać :D W zeszłym roku o tej porze miałam już pierwsze zawiązki, a teraz rośliny dopiero co zadomowiły się w nowym miejscu. Okoliczności się nieco zmieniły, nie mam tyle czasu dla dyń, bałam się też pogody itd., poza tym, z której strony bym nie liczyła to mam ponad 40 odmian :shock: , więc nie potrzebuję wielu owoców z 1 rośliny, na dobrą sprawę wystarczyłyby po 2, za wyjątkiem butternutów, tych zawsze idzie więcej, nie mam też dobrego miejsca na przechowywanie dużej ilości.
Z kiełkowaniem nie szło mi za dobrze, z niektórymi odmianami robiłam po kilka podejść, jakoś lepiej szło, jak robiłam to dla zabawy lub testów w grudniu, niż teraz; poza tym, np. z KCB do tej pory miałam jak najlepsze doświadczenia, a teraz zamówiłam dość późno i mam wrażenie, że dostałam ogryzki :/ już po nasionach było widać, że nie są najlepszej jakości, no i kilka odmian, na których mi zależało w ogóle mi nie wyszło. Tak sobie myślę, że te dłużej kiełkujące, jak sweet dumpling czy delicata, warto jednak wsadzić w ziemię, zraszać co jakiś czas i cierpliwie czekać; bezłupinowe też dość ciężkie były, ale coś tam mam z Kakai i Lady Godiva. Nie starczyło mi już miejsca na kilka odmian z zeszłego roku, ale tym większe będą chęci do testowania nowości :)
A jak u Ciebie? :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Moja póki co największa , chyba Triamble ,ale pewności nie am bo ostatnia wichura poprzewracała kubki z opisem odmian...
Obrazek
caterina
200p
200p

Post »

Wegetarianko, nie przejmuj się ja tez w tym roku późno wszystko wysadziłam. Robiłam testy na to jak najdłużej można przetrzymać rozsadę w doniczkach ;:142 Po prostu są ważniejsze sprawy a to tylko zabawa.
Może w przyszłym roku będę grzeczna ogrodniczką i wszystko w porę ogarnę - wątpię :;230
Forumowiczka Kasia...;)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

U mnie nasiona posiane prawie dwa tygodni po pierwszym terminie, część później, ale ruszyły bardzo ładnie. W tym roku dyńki dostały obornik do dołków i widać, że im to służy. Rosną jak szalone, tylko przydałyby się teraz ciepłe noce. Mamy koniec września, a noce zimne :roll:
Loeb, też jestem ciekawa Twoich dyń :wit
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

[quote="Ania D."]
Mamy koniec września, a noce zimne :roll:

Domyślam się, że to przejęzyczenie, bo w mojej strefie klimatycznej i czasowej jest dopiero czerwiec :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”