Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Romko ;:196 już podaję :wit
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No czosnek jest rzeczywiście mocno wyczuwalny dla otoczenia. Mój Zbyszek bardzo lubi zupę czosnkową , ja jej nie gotuję ale zdarzył się przypadek ze będąc na urlopie w Krynicy Górskiej znalazł w restauracji taką zupkę , zamówił, bardzo mu smakowała potem na spacerze bardzo musieliśmy ze znajomymi uważać żeby na nas nie zawiewało od niego.
Aniu robisz jakieś zamówienia? ja trochę się przymierzam, zamówiłam już żurawki u Igi przymierzam się do kilku floksów wiechowatych i mieczyków.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka ;:196 jeśli Zbyszek lubi potrawy z czosnkiem to podam przepis na sos czosnkowy, wędlinę można nim posmarować Pizzę. Sos jest bardzo prosty. Potrzebny jest ząbek czosnku-praska, Majonez Winiary-0,5szkl, Ketchup Tomatini łagodny-dodać niewielką ilość...sos powinien mieć lekko różowy kolor. 1 łyżkę śmietany, niekoniecznie- jeśli się doda sos jest bardziej gęsty. Czosnek jak wiadomo to naturalny antybiotyk, o tej porze spożywany chroni przed przeziębieniem. Jolka ciekawe zakupy planujesz ;:63 ogród Masz bardzo duży, możesz szaleć z nasadzeniami. Mieczyki też są ładne, w tamtym roku wszystkie oddałam znajomej, nie miałam miejsca żeby je posadzić.
Nad zamówieniami się zastanawiam, ale tak na prawdę wolę co jakiś czas podjechać do Florex zawsze coś mi w łapki wpadnie. W tym roku planuję posadzić kilka drzew liściastych, na skalniak też coś by się przydało żeby był bardziej kolorowy...oglądam ogrody na Forum, trawy też wpadły mi w oko...rabaty mieszane ładnie z nimi wyglądają. Poza tym oczka fontanny potrzebuję, bo woda szybko robi się zielona...podpórki pod klematisy też potrzebne.
Z roślinami nie mam zamiaru szaleć, te co posadziłam w tamtym roku...będą potrzebowały miejsca ;:108
Nasiona dzwonka brzoskwiniolistnego, dziwaczka wysieję bliżej wiosny, zebrałam też nasiona kleome, aksamitek, ubiorków...stały zestaw który co roku jest wysiewany od razu na rabaty.

Za oknem w końcu zima ;:333
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimy cd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście cudowna zima i ta przestrzeń ,ładne ;:138 Ja jednak wolę lato ;:138 ;:138
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przestrzenie ładne, ale jak się na nich wiatr rozpędzi, to ...
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romko ;:196 ;:7 ;:7 też wolę lato, ale tak już jest...żeby rośliny pięknie kwitły muszą odpocząć pod śniegiem. Puchowa pierzynka jest coraz większa, śnieg prószy prawie cały czas ;:224

Ania ;:167 teraz już nie jest tak źle, krzaczki jednak rosną...zatrzymują pęd powietrza...wszystko idzie w dobrym kierunku...od strony modrzewi najbardziej wieje...pomiędzy nimi rosną świerki...w przyszłości powinna być fajna osłona od zamieci śnieżnych.
Wczoraj tak było, dzisiaj śniegu jest dużo więcej ;:333
Obrazek
Nie znam nazwy tego ptaszyska...ale obskubał cały krzak ognika z owoców :wink:
Obrazek

Wspomnienia z tamtego roku :)
Obrazek

Kalina Hordowina...liście są przypalone przez ;:3 ...została przesadzona w pół cieniste miejsce ale nie za wiele się to pomogło...w całkowitym cieniu nie może rosnąć, liście tracą seledynowy kolor...robią się ciemno zielone.

Obrazek
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Witaj Aniu :wit
Widzę że wiele osób wspomina letnie widoczki :)
Tak to jest że latem jesteśmy zabiegani i nie do końca doceniamy uroki naszych ogrodów.
Stworzyłaś już wspaniałe miejsce gdzie można spacerować i cieszyć się pięknymi roślinami.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:196 ogród jest malutki, szybko można go przejrzeć...rośliny też są zwykłe nie jakieś rarytasy...ale trzeba się cieszyć z tego co się ma ;:224 Co roku coś jest posadzone, widać powoli efekty...w tamtym roku doszło kilka iglaków, jak podrosną w zimie też będzie o wiele ładniej. Zresztą ciągle coś przesadzam i zmieniam...miałam już nic nie ruszać...ale jak dojdzie jakaś roślina do posadzenia, pasuje w to albo w inne miejsce...nieraz trzeba coś przenieść. Zamówiłam też kilka żurawek, teraz zastanawiam się gdzie będą najlepiej pasować :wink: Kret jedną ze starych przykrył kopcem, martwię się czy przetrwa pod ziemią...kopiec jest zamarznięty nie można go ruszyć ;:224

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aniu mijamy się w kilku zaprzyjaźnionych wątkach a więc postanowiłam i Ciebie w końcu odwiedzić.
Cudowny ogród, zapisuję i idę dalej oddać się lekturze :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu! Tu mnie jeszcze nie było. Zazdroszczę Ci przestrzeni ogrodowej-masz wielkie pole do popisu. Tak patrzę na Twoją bidulkę kalinę i zastanawiam się czy to wina słonka. Kalina hordowina najlepiej rośnie na słońcu choć może rosnąć w półcieniu. Problemem jest raczej rodzaj podłoża a konkretnie zbyt niskie pH gleby. Prawdopodobnie ma zbyt kwaśną glebę a preferuje raczej gleby wapienne.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aageAgnieszko ;:167 ciesze się że wpisałaś się do wątku...dzięki temu obejrzałam Twoją galerię foto...cudownie fotografujesz ;:3

Dla Ciebie gotowiec z przed kilku tygodni ;:224 na ustawieniach się nie znam, będę podglądać Twoje fotki może się czegoś poduczę;:65

Obrazek

Obrazek
przemek1136Przemku problem z kalina zauważyłam nie tylko u mnie, w wątkach widziałam już takie liście z brązowymi plamami...każdy tłumaczył że to słonko je przypala...chyba Masz rację ze to wina nieodpowiedniej ziemi...wcześniej przez kilka lat iglaki były zasilane nawozami do iglaków. Kalina jest posadzona bardzo blisko, ziemia widocznie została za bardzo zakwaszona. Nie tylko na kalinie są takie objawy, irysy, liliowce, jarząb też ma takie podsychające brązowe liście.
Do tej pory podobały mi się rabaty mieszane, teraz widzę że trzeba to zmienić. W ostatnim roku nawozy nie były sypane, zasilane wszystko jest gnojówką z pokrzyw i skrzypu...proszę o podpowiedź jak doprowadzić rośliny do normalnego wyglądu ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Fotografia to jednak z pasji którą w sobie odkryłam.
Zdjęcia rewelacyjne ;:138 wystarczy tylko lepiej wykadrować :wink:
Takie zachody słońca mogłabym oglądam codziennie ;:167
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Aniu
Te zdjęcia zachodów piękne, zresztą ja bardzo lubię oglądać takie zdjęcia. Storczyk ślicznie zakwitł i ma taki ciekawy kolorek, moje coś się zbuntowały i nie chcą kwitnąć, poza jednym.
Śniegu u Ciebie pod dostatkiem, u mnie to aż za dużo nawiało i już mam dość odśnieżania, na szczęście mam wrażenie że ten wiatr słabnie no i dziś już nie pada śnieg.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko :wit na razie to zachwycam się jakie kolory można uchwycić aparatem, co do kadrowania to dopiero zaczynam załapywać o co chodzi...podpatruję i czytam podpowiedzi po różnych wątkach...tych o fotografii też, poczytać a zrobić to dwie różne bajki...nie zawsze wychodzi tak jak się chce ;:224
Hi, hi w każdym bądź razie moje wypociny będą wstawiane na bieżąco ;:306

Iwonko ;:167 ferie są syn wyżywa się z szuflą, niech się udziela i odśnieża...na razie nie jest bardzo tragicznie...wieje z dobrej strony, budynek osłania podwórko...jest ok.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”