Storczyki Katarzynki cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Katarzynki cz.II

Post »

cudności :) piękne te Phalaenopsis na ostatnim zdjęciu :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rysiu obiecane zdjęcie choć naprawdę jest bardzo ciężko coś uchwycić takie to jeszcze maleńkie :shock:
Obrazek tu jasno zielona kreseczka nad korzeniem
Obrazek a tu kreseczka obok korzenia
Tak się pokazały w takich zakamarkach , ciężko na razie się do nich dostać :roll:

Gosiu dziękuję
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p
Od: 13 wrz 2011, o 19:24

Post »

Ojej ale piękne storczyki, a jak się rozrastają :-) pewnie dobrze o nie dbasz i karmisz. Mój najmniejszy storczyk też coś wypuszcza ale ciężko mi zidentyfikować co to, czy korzeń, czy keika... :-)

Kochani, mam takie małe pytanie, mój tata ma 3 storczyki, wczoraj zabrał się za przesadzanie (nie pytajcie dlaczego o tej porze roku bo sama nie wiem) i otóż on powycinał im prawie wszystkie korzenie które były zielone, nie zgnite. Jeden storczyk miał naprawdę bardzo dużo i ciasno tych korzeni, w sensie, że wypełniały donicę, moim zdaniem powinno się je rozluźnić i dać do większej doniczki a tata zostawił 3 korzenie długie na bo ja wiem.. parę cm, tak, że storczyk ledwo stoi bo nie ma się czym usadowić w gruncie. Wydaje mi się, że po wycięciu ok 85-90% korzeni to chyba padnie? Tata mówi, że mu nowe odrosną. Co wy na to?
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Ale też ruch u CIEBIE w kwiatkach :heja Widać, że klimat im odpowiada i Twoja dobra atmosfera ;:167 Najbardziej podoba mi sie koliberek (widze, że nazwa się przyjęła - czyżby to był mój kolejny chrześniak) :;230
Jest taki malutki i taki słodki - szczególnie na zdjęciach z innymi Twoimi kwiatuszkami ;:108
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj, znam ten ból, jak oko widzi pędzik, a biedny aparat nie może tego uchwycić, ale zobaczysz, zaraz będą wielkie i same będą się pchały do pozowania. :D Bardzo mi się podobała obfitość liści na Jaśminku, i pomyśleć, że miał pęd ze środka, a jednak przyroda jest zaskakująca i nieprzewidywalna czasem. :D
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Marysiu przewidywalna ,storczyki po prostu kochają życie .Tylko niektórzy za szybko skazują je na pewną śmierć . Ale to nie ja :wink: Więc tym bardziej cieszy mnie każdy nowy korzonek u niego i listek a o pedzie nie wspomnę ;:112
Sylwuniu no bo ja wiem co dwa tygodnie dostają odżywkę i tyle .Bo kiedyś gdzieś wyczytałam że phal. nie mają momentu spoczynku więc może je dokarmiać cały czas i tak robię .Więc może to to .
Gosiu ;:196 Wychodzi na to że Koliberek będzie chrześniakiem i jak dobrze pójdzie to Wampierk też :D
Marta80 witaj u mnie, miło mi że zajrzałaś .Za niedługo przekonasz się co też Twój storczyk ma dla Ciebie .
A co do taty ,to nie mam pojęcia czemu tak zrobił ? to okropne poczynanie ,zdrowe korzenie obcinać .Nie, tata powinie jak zresztą sama zauważyłaś przesadzić storczyka do większej doniczki i nowego podkładu .Mam nadzieję że choć przesypał rany po cięciu cynamonem i po wsadzeniu nie podlewa przez dwa tygodnie .Martusiu jak już pisałam wcześniej storczyki mają tak dużą wolę życia że często klimatyzują się w tych warunkach jakie im stworzymy .I jeśli storczyki taty mają taką wolę to na pewno dadzą radę .Niektóre storczyki żyją nawet bez korzeni dłuższy czas a napisałaś że te mają po trzy . Poproś tatę żeby już więcej nie obcinał zdrowych korzeni .
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p
Od: 13 wrz 2011, o 19:24

Post »

Jak naładuję aparatt to zrobię zdjęcie, może mi pomożesz zidentyfikować. :-)
Nie, nie przysypał. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie.
Tata ma specyficzne podejście do kwiatów, nie odróżnia co znaczy ziemia mokra a co wilgotna. On podlewając szeflere nalał tak dużo wody że pół dnia woda stała w spodku, tłumaczyłam mu, że szeflera nie lubi nadmiaru wody i jest na to bardzo wrażliwa, to nie da sobie powiedzieć, bo uważa, że ziemia wciągnie ile ma wciągnąć a reszta przeleci właśnie do spodka. Cóż.. :-)
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

Kasiu czy ja udźwignę tyle chrześniaków ...? :;230
Jak tam Twój sabotek zielonkawy, którego ja utracilam bezpowrotnie :(
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ale tu się dzieje:) A jak się rozwkitną , to będzie pięknie:).
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Martusiu co zrobić niektórzy mężczyźni tak mają i nie dadzą sobie wytłumaczyć .Zdjęcie proszę ,zobaczymy ,może wspólnie uda się zidentyfikować .
Gosiu dasz radę od przybytku głowa nie boli ;:196 tylko o imieninach pamiętaj :wink:
Wiesz moja Luna coś podupada na korzonki .Ładnie wypuściła listek po czym zmieniła kolor na seledynowy a to jest dla mnie znak KORZENIE coś nie tak z nimi .I niestety :( korzenie te najdłuższe musiałam obciąć puste w środku .Teraz leży sobie w towarzystwie Arturków i zastanawia się czy pokazać jakiś nowy korzonek czy nie ? Jedyna pociecha że odzyskała kolor jest ładnie zielona :D
Filigranowa ;:196

Ach i wiecie co dzisiaj znalazłam, trzeci pęd na oncidium :tan
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Zobacz do mnie-pokazałem dendrobium od Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Kasiu gratuluję trzeciego pędzika na oncidium ;:138
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

Matko nie pamiętam kiedy kto ma imieniny :;230 ;:224
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Kasiu śliczny ten mikrusik,ładne kwitnienia białego Dendrobium ,a pędziki zwiastują kwitnienie.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu nadrobiłem zaległości ale pewnie od jutra znowu się ich nazbiera .
Śliczny koliberek , nie wiem czy nazwa została nadana mu przez Ciebie ale trafnie oddaje cechy kwiatu tego storczyka.
Pewnie jak odwiedzę Ciebie ponownie w wątku to będzie już sporo rozkwitłych storczyków bo zapowiada się bardzo ładnie.
Kasiu trzymam kciuki za rośliny i życzę powodzenia w doprowadzaniu ich do kwitnięcia bo to jest fantastyczna sprawa :!: ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”