Ślimacze wzgórze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ślimacze wzgórze

Post »

Olu, moje miodunki też tak mają, znikają a wiosną się pojawiają. Myślę, że rosną w zbyt głębokim cieniu. Muszę je przesadzić. Perowskie mam pierwszy sezon, jeszcze u mnie nie zimowała. Chciałabym aby przetrwała zimę bo bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie, własnie podpiszę się pod słowami Oli :uszy Nigdy kobea nie zawiązała u mnie pąków, ciekawe od czego to zależy?
Bardzo się cieszę, że mogłam u Ciebie zobaczyć jak wygladają ;:108
Tunbrgie mam jeszcze ziolone :roll:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne jesienne zdjęcia :!: :!: ;:63 ;:63
Miodunkom całkiem dobrze jest w cieniu , mam od kilku lat i w różnych miejscach bo to wędrowniczki są i się same nasiewają ale nie są groźne :) a perowskię możesz w pierwszym roku okryć chociaż ona i tak ładnie "odbija" nawet po przemarznięciu wiosną...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Jolu,
pamelka pisze:Nigdy kobea nie zawiązała u mnie pąków, ciekawe od czego to zależy?
Kobea to super pnącze, sadzę je co roku i nigdy wcześniej nie widziałam jej owoców. Też jestem ciekawa od czego to zależy. Cieszę się Jolu, że do mnie zajrzałaś.

Marysiu, dziękuję za wizytę w moim młodym ogrodzie i rady. Byłam u Ciebie z rewizytą. Zachwyciła mnie różnorodność i dorodność Twoich roślin i cudne fotki.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Dzięki za podpisanie zdjęć. Okazalo się trochę inaczej, niż przypuszczałam. A swoja drogą, tez mam trzmielinę , europejska - odmiana Red Cascade, która jesienią powinna przebarwiać się na czerwono, jak nazwa wskazuje. Ale jest jeszcze kompletnie zielona, nie mam pojęcia, od czego to zależy?? Czyżby u mnie było cieplej? Derenie też jeszcze się za bardzo nie przebarwiają... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

A oto moje dzisiejsze zakupy.
Biały rozchodnik
Obrazek

Białe zawilce
Obrazek

Biały powojnik botaniczny Albina Plena
Obrazek

I niebiesko kwitnąca barbula
Obrazek
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Lusiu, ciekawe zakupy poczyniłaś ... mój biały i różowy anemon kwitną nieprzerwanie, są bardzo dekoracyjne a przy okazji takie delikatne ... mam też barbule posadzoną wiosną tego roku, bardzo ładnie się rozkrzewiła i pięknie zakwitła, nie wiem tylko jak będzie z przezimowaniem bo podobno z tym ma problem ... okryję kompostem obficie, wiosną przytnę pędy, bo te podobno zawsze przemarzają i odbija z korzenia ... w tym roku sprawdzę to praktycznie
Rysiek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lusiu, ja również pierwszy sezon mam u siebie w ogródku perovskię i już myślę o jej zabezpieczeniu zimowym ,chciałabym by się rozrosła ,więc chyba muszę mocno ją zabezpieczyć
Świetne ujęcie odlatujących ptaków (bociany?) Trochę nostalgicznie ,zupełnie odwrotnie niż wiosną.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Rozchodnik i zawilce posadziłam a barbulę jeszcze nie. Dzięki Ryszardzie za informacje, muszę poszukać dla niej zacisznego miejsca. I też dobrze ją okryję. Od korzenia co roku odbija mi budleja. Ale wolałabym aby nie przemarzała i trochę się rozrosła.

Danusiu, to dzikie gęsi. A dzisiaj widziałam kołujące i krzyczące nad działką żurawie.
magdala

Post »

Witaj Lusiu :wit
Robisz piękne zdjęcia !

Ja też kupiłam Barbulę -niebieskie kwiaty zupełnie mnie oczarowały :D
Czytałam ,że oprócz zacisznego miejsca dobrze też jest posadzić ją na takim stanowisku ,gdzie nie będzie zalegała woda.
Podobno ona nie znosi takich "mokrych nóg" i często nie tyle wymarza ile właśnie pada z powodu mokrego podłoża.
Mam ją pierwszy raz i trochę boję się jak zniesie zimę ,na razie jeszcze jest w domu :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie barbula nie przeżyła pierwszej zimy i już jej podziękowałam ... :? a perowskii nie okrywam
i jest ok. :) muszę tylko przesadzić ją / 2 raz/ z miejsca półcienistego na pełne słońce bo tak lubi bardziej podobno..Biały rozchodnikowy nabytek - super :!: bardzo lubię też sobie kupiłam niedawno
chociaż już :? raz kupowałam i przepadł..
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Witaj Magdo :wit , zajrzałam również do Ciebie. Bardzo podobnie zaczynałam. Nie mogłam doczekać się wyrównanie terenu i posadziłam na obrzeżach działki kilka brzóz. Pan, który równał teren bardzo uważał aby je nie uszkodzić ale niestety jedną przesunął do środka działki. I tak została, rośnie na środku działki. Ogród ma już pięć lat tylko domu jakoś nie możemy ukończyć więc nic nie mogę sadzić blisko domu.
Zaciszne miejsce dla barbuli będzie trudno znaleźć ale mokrych nóg nie będzie miała bo u mnie iły a wody gruntowe bardzo głęboko.

Maryniu :wit , perowskie posadziłam w bardzo słonecznym miejscu. Okryję ją bo u mnie, na Kociewiu zimy są bardzo srogie, nie to co na Wybrzeżu. Szkoda, że Twoja barbula nie przezimowała bo jest piękna.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Ta rabatka jest do przeróbki. Zostaną tylko różyczki okrywowe, kocimiętki i szałwie. Wysoką, czerwoną różę przeniosę do różyczek mojej mamy a rozchodniki jeszcze nie wiem gdzie.
Obrazek

Ta różyczka zostanie
Obrazek

Obrazek

Ta również zostaje
Obrazek

Ta miniaturka chyba też zostanie
Obrazek

Ten rozchodnik będzie przesadzony
Obrazek

A tę różę przesadzę
Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

...mam Peroviska i przezimowała bez problemu nawet bez okrycia, choć zawsze troszkę ją okopczykować nie zaszkodzi.....
...natomiast Barbula odeszła do wieczności, bardzo mi żal ...pięknie kwitła i tak samo pachniała, ale tez nie była okryta....tak się złożyło, że ubiegłej jesieni nie zabezpieczyłam bardziej wrażliwych roślin i musiałam się pożegnać.....................ale co by robili ci którzy produkują :;230 :;230
magdala

Post »

Te rozchodniki masz niesamowite! Takie ładne zestawienie kolorów.
W tym roku kupiłam chyba 4 odmiany i nie patrzę już na nazwy, tylko na wygląd,bo mam dwie "Matrony",a różnią się delikatnie kolorem.
I bardzo dobrze :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”