Kolekcja Arlety cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Re: Kolekcja Arlety cz.2

Post »

Ja też nie spotkałam się z czymś takim :roll: poszukam po internecie może na coś trafię ;:108
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Becia37 pisze:Obrazek

Obrazek

martwią mnie te białe przebarwienia na liściach
Beatko może to głupi pomysł ale Twoje storczyki albo mają jakąś chlorozę albo cierpią na bielactwo, miałam kiedyś taką hoję która wytworzyła 2 długie całkowicie białe pędy, pędy nie zamierały bo były utrzymywane przy życiu przez zieloną część rośliny i były niesamowitą ozdobą

a tu jest jej zdjęcie
http://www.encyklopedia.multiflora.pl/roslina/147

a tu jest na temat skutków wywołanych niedoborem boru

objawy braku są widoczne głównie na młodych liściach (roślina nie może wycofać mikroelementu ze starszych liści, gdzie jest on odłożony) i są to białe lub żółte plamki stopniowo zlewające się, a w efekcie usychanie liści i łodyg oraz ich kruchość i łamliwość.

drugie źródło

Niedobór
Spowolnienie wzrostu, zamieranie stożków wzrostu pędów i korzeni. Obumarcie głównego stożka wzrostu może powodować intensywny rozwój wielu pędów bocznych, które również mogą szybko ginąć. Najmłodsze liście są małe, zdeformowane i powykręcane. Szczytowa partia rośliny może przybierać postać rozety (liście stłoczone są w ciasno ułożonych okółkach w wyniku silnego skrócenia międzywęźli). Zahamowanie kwitnienia. Ogólna chloroza młodych liści, mogą pojawiać się również nieregularne brązowe plamy w cięższych przypadkach przechodzące w nekrozę. W innych przypadkach obecne są biało-żółte plamki.

manganu

Niedobór
Objawy w zależności od gatunku w pierwszej kolejności pojawiają się na młodszych, środkowych lub starszych liściach. Z czasem mogą również rozprzestrzeniać się na całą roślinę. Zahamowanie wzrostu. Chloroza międzyżyłkowa liści (w poważniejszych przypadkach ich kolor może być nawet biały). Nie dochodzi jednak do wytworzenia się ostrej granicy między żyłkami i obszarami dotkniętymi chlorozą, przejście jest raczej łagodne. Możliwe jest również wystąpienie białych smug lub żółtych, brązowych bądź czarnych plamek. W poważniejszych przypadkach występują także nekrotyczne plamki lub nekroza brzegów blaszki liściowej. Może także dojść do opadania liści oraz zahamowania kwitnienia. W warunkach akwariowych objawem niedoboru manganu może być również brak "bąblowania" roślin.

cynku

Niedobór
Objawy w zależności od gatunku mogą pojawiać się na młodych, środkowych bądź starszych liściach. Zahamowanie wzrostu, znaczne skrócenie międzywęźli, mniejszy rozmiar i deformacja (często również chloroza międzyżyłkowa) młodych liści. Szczytowa partia rośliny może przybierać postać rozety (liście stłoczone są w ciasno ułożonych okółkach w wyniku silnego skrócenia międzywęźli). W innych przypadkach pojawia się chloroza międzyżyłkowa środkowych bądź dolnych liści (zazwyczaj obecne są również brązowe, ewentualnie purpurowe plamki) przechodząca w nekrozę. Części blaszki objęte chlorozą mogą przybierać kolor bladozielony, żółty lub nawet biały. Silny niedobór cynku często powoduje również opadanie liści. Według pojedynczych źródeł może także dochodzić do obumierania stożków wzrostu lub mniejszego krzewienia.

a niedobory próbowałabym uzupełnić nawozem dolistnym bo z jakiejś przyczyny składniki nie są dostępne dla korzonków

a tu sposób na uzupełnienie niedoboru boru,który znalazłam w internecie
Niedobory uzupełniamy kwasem bornym, dostępnym w każdej aptece jako środek do przemywania oczu. Stosujemy ćwierć łyżeczki kwasu na litr wody.

na początku spróbowałabym uzupełnić niedobór boru i po mału wykluczałabym każdy z tych elementów by wiedzieć z powodu jakiego niedoboru roślina choruje i miała to na uwadze na przyszłość
Awatar użytkownika
Becia37
100p
100p
Od: 9 cze 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Serdecznie dziękuje za odpowiedz,nawet kwas borowy mam w domu.Zaczynam działać.Jeszcze raz serdecznie dziękuję dam znać co z tego wyszło ;:180
Arletko dziekuje,ze mogłam skorzystać z porad w Twoim wątku ;:196
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Beatko tylko nie przesadzaj z tym kwasem, żeby znowu nie przedobrzyć,podlej raz i spokojnie odczekaj co najmniej tydzień i obserwuj czy są jakieś zmiany
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Beatko jakby kwas borny nie pomógł to w sklepie ogrodniczym kupisz nawozy Florovit plus mikroelementy plus np.miedź lub cynk lub żelazo ( po borze spróbowałabym z żelazem), najmniejsze opakowanie nie jest drogie,są to nawozy zazwyczaj dolistne, małymi kroczkami dowiesz się czego brakuje roślinką, mam nadzieje że to pomoże i że przyczyną takiego stanu nie jest jakiś wirus

trzymam kciuki ;:108 , może założysz własny wątek w którym pokażesz nam co się dalej dzieje z tymi storczykami :?:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko wielki ;:79 za pomoc Beatce a i ja się przy okazji coś ciekawego dowiedziałam.
Ostatnio mam tak mało czasu na forum i ciężko mi nadrobić zaległości a szukać jeszcze coś, nie wiedząc czego ;:223 po prostu niewykonalne.

Gosiu, Kingo, Agnieszko, Małgosiu, Sylwio, Julitko, Darku, Kasiu, Marku, Asiu dziękuję kochani za te wszystkie komplementy. ;:196 ;:196

Justynko ja chciałam albo jedną albo drugą, zdałam się na doświadczenie Asi miała wybrać ładniejszą i zdrowszą roślinkę. :wink:

Lucynko storczyki z plamkami to były mojej siostry, ale choroba nie rozwija się raczej dalej, żyją i kwitną to najważniejsze. :D

Kasiu no zaczęło się niewinnie faktycznie, ale u mnie raczej to te z mniejszych rozmiarów będą gościć. Właśnie Liana jest sporych rozmiarów jak na mój gust. ;:112

Krysiu no właśnie nawet dla moich doniczek mam za mało czasu. ;:223

Ewuniu ;:196 już się doczekać nie mogę na taki widok. U reszty raczej wszystko dobrze, oby tylko jeszcze kwitnąć obficiej chciały. Vandzia (bo mam tylko jedną) ma się dobrze tylko też kwitnąć nie ma zamiaru. Muszę ją postraszyć eksmisją. :;230

Dorotko ;:196 no dopadła na całego, ale nie rozumiem kochana dlaczego się przed nią bronisz? Kasia Cię jeszcze nie zaraziła? ;:224

Mam tylko jedną smutną wiadomość moja masdevallia hybrydka różowa zasuszyła kwiatuszka. ;:145 Chyba to moja wina, bo zabrałam ją z balkonu do domu. wydawało mi się, że już za zimno na balkonie i po 2-3 dniach paczek zżółkł. :(
W sobotę postaram się obfocić moje kwiatuszki. :wit
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Arletko bardzo ciekawi mnie co jest powodem takiego stanu storczyka, sama się czegoś nowego nauczyłam szukając po internecie odpowiedzi, mam nadzieję że to chodzi o jakieś niedobory i że będzie lepiej, nie spotkałam się z czymś takim, będzie to dobra lekcja na przyszłość

mam nadzieję że to nie wirus
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Arletko taki temat u Ciebie, warto wiedzieć ,to rzadkość coś takiego u storczyków w ogóle u roślin .
I proszę człowiek całe życie się uczy
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Arletko, szkoda kwiatuszka, pewnie to wina zmiany warunków, ale gorzej by było gdyby cała roślinka ucierpiała z powodu zimna ;:108
Przecież siostry storczyki to tak jak Twoje ;:224 Dobrze, że choroba się nie rozwinęła :uszy
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko też byłam ciekawa tylko czasu niet na szukanie. :(

Kasiu to dzięki Iwonce dowiedziałyśmy się czegoś nowego.

Lucynko no prawie. :wink:

A teraz pochwalę się moimi nowościami. Są u mnie od kilku dni, ale jakoś czasu na przyjemności nie było. ;:224

Doritaenopsis Purple Gem 'Blue Gem' :tan

Obrazek Obrazek Obrazek

MM2

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obydwa już przesadzone do seramisu storczykowego, zobaczymy jak im będzie w takim super podłożu. :wink:
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

życzę oby szybko w seramisie się zaaklimatyzowały i pięknie rosły:)
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Arletko! Aż mi się dzióbek uśmiechnął do Twoich kwiatuchów, śliczne słoneczka masz :tan
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Ciekawe nowe okazy, napisz koniecznie później jak rosną w seramisie ;:138
Awatar użytkownika
tom_mix