Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Tamaryszku drogi jakie piękne różowe zdjęcia u Ciebie :D . Ja to dopiero jestem początkująca w środkach ekologicznych - zaczęłam w tym sezonie. Ale przynajmniej mam skąd czerpać wzorce ;:180
Wiesz, ja zrobiłam tak samo jak Ty - obornik + pryskanie Zielony Busz na wiosnę. Tylko zastanawia mnie to co Ty piszesz o podlewaniu ziemi Opokami. Przejrzałam te ulotki z Himala i nie mogę nic tam znależć o podlewaniu gleby. Jest napisane tylko o opryskach :roll: . A w sumie pasowałoby mi podlanie mojej ciężkiej, gliniastej ziemi.
Dziękuję za kolejna książkę, niestety teraz będzie musiała poczekać.... brak czasu jest wszechobecny...
Mam nadzieję, że Twój mąż wraca do zdrowia i będziesz z nami stale. Bardzo lubię przebywać w Twoim ogrodzie ;:108
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tamaryszku, dziękuję za kolejną porcję cudownych zdjęć... Twoje rabaty są wyjątkowe, zaprojektowane ze smakiem godnym prawdziwego mistrza. Z olbrzymią przyjemnością ponownie pospacerowałam po Twoim ogrodzie... Ale przede wszystkim życzę Twojemu mężowi powrotu do zdrowia. Pozdrawiam ciepło, A.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Izo, jak mi wyłożyłaś temat granulek nawozowych, okazało się to całkiem proste. To i na korę z włókniną pewnie można go stosować, jak się rozpuści? Jeszcze sobie poczytam na ten temat.

Zazdroszczę Ci tego strumyka. wiem, ze sporo przy nim pracy, ale efekt wspaniały... ;:108
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Bardzo lubię zdjęcia strumyka jak w każdym miesiącu wygląda inaczej a zawsze ciekawie :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, Twój strumyk zachwyca :!: Też marzę o takim z doprowadzeniem do oczka wodnego. Ale jak sama widziałaś, na razie to jeszcze do oczka daleko ;:224
Tak, ta Twoja gęsiówka, to kaukaska. Klasyka. U mnie masz zaklepaną wczesną, a nie wiem czy masz macedońską 'Variegatę'? Nie dość że kwiatki białe, to jeszcze listki białobrzegie. Pasowałaby do Białego Ogrodu.
Funkia, o którą u mnie pytałaś, to fortunei 'Albopicta'.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Klon Globosum ładnie się rozwija i jak kwitnie ! Nie wiedziałam ,że jego kwiaty są tak dekoracyjne :)
Oglądając zdjęcia ogrodów na forum i w realu zauważyłam ,że wszędzie królują teraz NIEZAPOMINAJKI . I bardzo słusznie , bo to urokliwe kwiatuszki, które bardzo lubię . Szczególnie ładnie komponują się z wodą , więc u Ciebie pewnie mieszkają nad strumieniem ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam ( dlaczego ja nie śpię o tej porze..?),

Na początku chcę podzielić się z Wami wrażeniami z wizyty u Riane i Jacka.
Cieszę się,że mogłam zobaczyć ich ogrody. Bardzo żałuję,że nie zabrałam ze sobą aparatu, bo było co oglądać..! Ale mam nadzieję,że znacie ich ogrody z forum , więc ja tylko dołączam swoje zachwyty.
U Riane wzruszyła mnie kwietna łąka i pięknie kwitnące krzewy bzów ( dlaczego ja nie mam bzu..?) i tulipany. No i własnymi siłami zrobiony taras! Z zadaszeniem !
Jacek stworzył u siebie pełne uroku bylinowe rabaty, starannie skomponowane kolorystycznie i ma tyle rzadkich roślin i dużą wiedzę na ich temat. Przegadałyśmy z Nim kilka godzin o jego roślinach!
Wróciłam obdarowana grzybnią TRUFLI ( mam zaszczepić pod dębami...) oraz masą sadzonek - naparstnicami, bergeniami, tojeściami, zawilcami, pięciornikami... DZIĘKUJĘ za gościnę i dary!

A u mnie najnowsze wieści z warzywnika ! COŚ mi rośnie !!!
Ale jakiś potwór ( nornica??) robi mi w tych młodziutkich roślinkach kopce ! I co ja mam zrobić..?!

Obrazek

Obrazek

ABEILLE ? oj, Wiesiu... to wizja bliska sercu, ale rzeczywiście, przynajmniej ja, zmierzam tam wolnym krokiem...
Klonik posadziłam w zeszłym roku, był trochę niekształtny, ale będzie z niego ładna kula. Teraz ma ciekawy kolor liści... taki żółtozielony.

DAFFODIL ? nie śmiej się ,Asiu, z mojego różowego ..! Któż się oprze kwiatom migdałka..? Tak krótko są ozdobą. Już przycięłam jego gałęzie po przekwitnięciu kwiatków.
W ulotkach Himala na samym początku jest zdanie o możliwości odżywiania gleby, ale ja słyszałam taką radę w programie ?Rok w ogrodzie?, bardzo go lubię. Tam p.Czuksanow zalecał raz w roku podlać rabaty dla nawożenia i dezynfekcji.
Ja z kolei mam suchą i piaszczystą glebę. Myślę,że wszystko jest dobre, żeby ją uzdatnić.
Mąż się nie daje, ale cały czas nie postawili ostatecznej diagnozy.

AGUNIADA ? miło się czyta takie słowa uznania, Aguniu! Nawet jeśli czuję, że nie w pełni na nie zasłużyłam.

SURE ? Agatko, granulowany obornik powinno się lekko przemieszać z wierzchnią warstwą gleby, podobnie jak nawozy sztuczne. Chociaż ja , przyznam się , nie wszędzie tak zrobiłam. Może wystarczy z korą, żeby nie wietrzał.

KATIK ? mój strumyk , Kasiu, ma ze 30 m długości. Są miejsca ładniejsze i są niedopracowane. Nieustannie nad nim pracuję.
A skoro Ty i Agata wspomniałyście ciepło o strumyku ? takie trawki rosną nad nim...

Obrazek

JACEKP ? wiesz Jacku, najcięższą pracę w zasadzie już wykonałeś, dół wykopany... Wykończenie na pewno jest pracochłonne, ale i przyjemniejsze. Fajnie by wyglądał wijący się strumyk wśród Twoich bylinowych rabat...! Może warto spróbować.
Gęsiówki Variegaty nie mam, chętnie ją ?przytulę?. Bardzo mnie rozczuliła ta kaukaska ? tak szybko się rozrasta i tak ładnie kwitnie. Więc polubiłam wszystkie gęsiówki!
Wyobraź sobie, że znalazłam u siebie coś takiego ? czy to przypadkiem nie pięciornik, o którym rozmawialiśmy...?

Obrazek

EWELINA ? klon jest młodziutki, Ewelino, można z bliska spojrzeć na koronę i dostrzec takie szczegóły. Mam nadzieję,że szybko jego korona się powiększy bo posadziłam go, żeby złagodził zarys konstrukcji ? altany oraz zacienił funkie nad strumykiem, które bardzo cierpiały od słońca zeszłego lata.
Niezapominajki przywędrowały do mnie same i rozsiały się w wielu miejscach . Ja też je lubię. Są nad wodą i nie tylko.
Żeby nie pokazywać już niezapominajek ? zaczęły kwitnąć rododendrony...
To mój ulubiony!

Obrazek

Ten, co prawda, ma ohydny kolor... Ale może tylko dla mnie...

Obrazek

A ten (Percy Wiseman ) właśnie kupiłam. Nie mogłam się oprzeć wyjątkowej barwie jego kwiatów !

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ślicznie u Ciebie Tamaryszku :wit A ten strumyczek, to prawdziwa perełeczka. Tak pięknie się prezentują nasadzenia wokół niego...
Czy te dachóweczki w warzywniku, powstrzymują ślimaki przed inwazją? U mnie wysyp ślimorów i kompletnie sobie z nimi nie radzę :?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Tamaryszku, bezwzględnie w białym zakątku jest miejsce dla białego lilaka, pięknie będzie się tam prezentował ;:108
Warzywniak świetny, niemal wzorcowy, jak z przyklasztornego ogródka :D
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Myślałam o Twoim warzywniku i wchodzę a on jest! Uważam, że jest ok. a bukszpany tak ładnie Ci rosną na nim, że aż zazdroszczę.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Izo, warzywnik imponujący :D A rododenrony prześliczne. Bardzo podobają mi się te delikatne, blade. Cudowne !
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dlaczego mnie nie dziwi ,że nie mogłaś się oprzeć i kupiłaś rh."Percy Wiseman " ? Śliczny on jest i kwitnie niezawodnie , a przy tym kwiaty stopniowo zmieniają kolor , co dodatkowo dodaje krzewowi uroku.
A ten Twój strumyk ... Trawki , które ostatnio pokazałaś - gęste czuprynki - wyglądają nad wodą zjawiskowo ! Równie piękne są KACZEŃCE prezentowane nieco wcześniej. Mówisz ,że strumyk ma miejsca niedopracowane . O tym wiesz pewnie tylko Ty sama , dla mnie jest on przepięknym , malowniczym elementem Twego ogrodu, którego niezmiennie Ci zazdroszczę ...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, też bym się nie oparła urokowi jego kwiatów, Percy Wiseman jest przecudny. Już go widzę w Twoim doskonałym
ogrodzie, nastepny doskonały krzew o doskonałych kwiatach. Strumyczek nie może być nie dopracowany. Jest po prostu
marzeniem z tymi kaczeńcami i czuprynami traw. ;:108
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, dziękuję za miłe słowa nt. mojego ogródka.
Pokazany pięciornik, to potentilla argurophyla. Masz ładną perełkę w ogrodzie.
Znalazłem kolejne siewki pięciornika złotego więc jeśli chcesz mieć większy łan - zostawię je dla Ciebie :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam moich miłych gości!
Oto jak jeszcze niedawno wyglądały hosty..! Uwielbiam taki widok... A dziś już jakie dorodne!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

EVLUK ? dziękuję, Ewo, za pochwały mojego strumyczka! Właśnie w najbliższych dniach będę pracować nad jego wyglądem ? czeka mnie wielka akcja czyszczenia, uruchomienie fontanny, uzupełnianie kamieni na brzegach i zrobienie małego progu, żeby woda się spiętrzyła.
Dachówki wokół warzywnika służyć mają powstrzymaniu chwastów, które rosną tuż obok , na jeszcze dzikim (ale brzydkim) terenie . To rozwiązanie tymczasowe. Jeśli warzywnik ?zadziała?, zrobię obramowanie porządne. A ślimaków chyba nic nie powstrzyma... W każdym razie z dachówkami radzą sobie całkiem dobrze. Jest ich sporo w ogrodzie (tzn. ślimoli), głównie tych w skorupkach. Na razie prawie zeżarły liście czosnków i szachownic. U Ciebie koncentrują się na warzywkach?
Skoro mowa o strumyku....

Obrazek

Nad wodą rosną duże kępy epimedium...

Obrazek

MAG ? chciałabym mieć białego lilaka,Magdo, zastanawiam się nad takim wyprowadzonym na drzewko. Na pewno znajdę dla niego miejsce. Nie może go zabraknąć w moim ogrodzie, w którym staram się sadzić rodzime i tradycyjne rośliny.
Miło mi ,że chwalisz mój początkujący warzywnik ? starałam się go zrobić klasycznie, ale do wzorca mu daleko... widzę ,ze marchewki są jakoś za gęsto, a nie wiem jak je poprzerywać...

Lucy09 ? bukszpany mają tworzyć niski żywopłocik wokół warzywnika, Lucynko. Na razie krzaczki rosną tylko na części obwodu warzywnika, ale będę oczywiście dosadzać. I strzyc. Dziękuję za wsparcie mojej pracy warzywnikowej, Lucynko!
Zobacz, jakie mam zbiory ! Jestem taka szczęśliwa ! Wczoraj zrobiłam twarożek z rzodkiewkami i szczypiorem z własnego ogródka na śniadanie, to kapitalna sprawa.

Obrazek

[IZA] ? zrobiłam własne rozsady cukini, Izo. Już siedzą na grządce, mam wielką nadzieje na zbiory. Troszkę się obawiam, bo w tym miejscu nie ma cały dzień słońca.
Wiesz, ja też wolę te delikatne barwy różaneczników. Ich kwiaty są takie dominujące ze swej istoty, więc subtelna barwa dodaje im szlachetności. Mam z dawnych czasów kilka krzewów w ogrodzie o bardzo intensywnych kwiatach i nie bardzo je lubię.
To Irene Koster...

Obrazek

Obrazek

EWELINA ? cieszę się,Ewelino, że piszesz o niezawodności kwitnienia Percy Wiseman. Zmienność barwy jego kwiatów jest urzekająca, a przy tym ich odcienie są zawsze delikatne.
W sklepie ostrzegano mnie,że lubi chorować...Wiesz coś o tym?
Bardzo mi miło,że podoba Ci się mój strumyk ! Wiesz ,że to rów melioracyjny? Dobrze,że udało mi się go zagospodarować. Wiesz, pokazuję to, co wydaje mi się ładne... Do zmiany są obsadzenia na jego końcach, może w przyszłym sezonie.

ABEILLE ? Wiesiu, dziękuję za tyle miłych słów..! Ostatnio miałam ?doła? - uznałam,że wszystko w ogrodzie jest zaniedbane i nigdy nie dam rady go dopracować, że nie uporam się sama z tym areałem... Nawet wezwałam jakiegoś ogrodnika na konsultację...Zobaczymy , co z tego wyniknie... W każdym razie Wasze wsparcie i pochwały są dla mnie bardzo ważne.

JACEKP ? Jacku, Twój ogródek zasługuje na pochwały! Dziękuję za identyfikację pięciornika. I jeszcze się okazało ,że to perełka... Wydaje mi się,że dostałam go od przyjaciela z naszego forum, ale strasznie mi głupio, nie pamiętam od kogo....
Oczywiście,że chcę mieć łan pięciornika złotego! Zatrzymaj , proszę , te siewki dla mnie. Może przy okazji wizyty w Twojej zaprzyjaźnionej szkółce bylinowej, już wkrótce...

Będą lilie...! Już niedługo!

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”