Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Jovanko, dzięki wielkie za wyjaśnienie sprawy! :) Teraz będziemy mieli już wszyscy pełną (albo prawie) jasność w temacie.
Pozostaje tylko czekać na pochewki i sprawdzać wiedzę w praktyce ;)

Fajnie, że taki ciekawy przypadek zdarzył się u Asi- mamy wszyscy lekcję na konkretnym przykładzie, i to z dokumentacją fotograficzną- luksus jak rzadko kiedy ;:108

Asiu, przypadek rzeczywiście trochę inny, ale podałam link, bo zawsze dobrze porównać teorię z praktyką, a że naturę mam dociekliwą, to ciągnę temat, jeśli mnie zainteresuje... I już jestem mądrzejsza! :D
Dzięki za podzielenie się z nami tym doświadczeniem! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu a to przebywanie na balkonie od maja do września to po której stronie bo chyba nie południowo-zachodniej?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu, otóż dokładnie po tej samej stronie. Oczywiście bez cieniowania, byłyby tam warunki zbliżone do Sahary ;:3
Nie mam zdjęcia ze storczykami na balkonie, ale znalazłam takie:

Obrazek

Płotek daje cień, a szpary pomiędzy deseczkami pozwalają na przewiew powietrza. Światło jest 'ruchome', więc nie zdarzyły mi się poparzenia.
Większym problemem jest uciekanie przed burzą, ulewą... Może coś wymyślę w tym roku. Kiedyś, podczas 2-dniowej nieobecności, moje cambrie
zostały dokumentnie wykąpane przez deszcz i stały tak w wodzie do mojego powrotu. Byłam zaskoczona ich kondycją (żywo zielone, jędrne liście).
Ale było ciepło i nie zdążyły podgnić...
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Hmmm widzę że te twoje deseczki są dość szczelnie pozbijane moje mają zdecydowanie za szerokie szpary i za dużo słońca by się dostawało. Mam też taras od wschodniej strony ale tak harcują koty już w zeszłym roku zamęczyły mi azalię taką domową i palmę daktylową po której się wspinały. Tylko że w tamtym roku to były młodziutkie koty bo matka okociła się w czerwcu a teraz ten co u mnie został będzie miał już rok. A może lepszym pomysłem byłoby postawić je na ogródku, rośnie tam bez czarny przycinany od dołu więc mogłabym poustawiać doniczki pod nim wtedy byłby przyjemny cień. Może coś mi podpowiesz, bo ja sama nie mam zbyt dużego doświadczenia z katlejkami. Epicatleyka kwitnie bez problemu druga z drobniejszymi kwiatami też ale mam jeszcze jedną ma takie duże kwiaty, kupiłam zeszłej wiosny przekwitniętą, a raczej z prawie opadłym kwiatem, dlatego wiem jak kwitnie. Ta nie chce zakwitnąć wcale.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Art pisze:
Merghen, miło czytać, że nasz dział tak wysoko cenisz. Ja dodam jedynie, , że najwięcej wiedzy można znaleźć na ostatnich stronach.
Sama nieraz tam zaglądam. Życzę Ci, aby Twoja katlejka ukazała wreszcie pąki. Od września czekasz, więc może trzeba by ją trochę postraszyć ? :wink:
Dziękuję za tyle ciepłych słów :)
Asiu, ciągle się o tym przekonuję, choćby ostatnie szczegołowe rady dot. zasychania, zagniewania itp. i nie jest to lukrowanie.

Może ją postarszę, tylko czym, eksmisją :wink:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, gdybym miała swój ogródek pod domem, pewnie tam właśnie umieściłabym storczyki. Być może trzeba bardziej uważać wtedy na szkodniki.
Zawsze doniczka jest bardziej dostępna dla nich przy podłożu niż na którymś tam piętrze w budynku.
A do kupionej w ub. wiosnę katlejki musisz mieć cierpliwość. Ja miałam podobnie z tą moją, która okazała się formą peloric. Czekałam na jej kwiaty ponad 1.5 roku.

Merghen , pewnie zamiast straszenia lepszy efekt dałoby ;:3 . A tu marne widoki przez sporo jeszcze dni. Sprawdziłam prognozę ;:145

Dlatego muszę się pocieszać pierwszym rozkwitniętym dzisiaj kwiatem w kolorze żółtym. Takie małe słoneczko pokazał mój leniwy falenopsis.
Zrobił sobie prawie 2 - letnią przerwę w kwitnieniu (ten 'piegus' obok niego podobnie :?) Zmówiły się chyba ;:139 ;:153
Za to Miltonia Honolulu (ta pod kwiatami w wielkiej donicy) wzięła się do roboty i tworzy sporo nowych przyrostów.

Obrazek

Dodam jeszcze fotki kolejnego kwitnienia w liczbie 2. Rozkwitła Plystachya fallax. Najbardziej zdziwił mnie jej mocny zapach.
Ponieważ mam ją w akwarium, myślałam że wreszcie czuję zapach 'Schilleriany'. A to dwa białe maleństwa :shock:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W samym centrum kwiatu małe ;:167
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu piękne kwitnienia ;:138 ;:138 szczególnie tego maleństwa z ;:167 ;:224
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Asiu te maleństwo naprawdę chwyta za ;:167 coś cudnego :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Arletko, Celinko :) Chętnie przekazałabym Wam jeszcze zapach. Szkoda, że nie było słońca do fot., bo płatki wychodzą wtedy pięknie perłowe.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dla mnie ta pierwsza fotka jakby kwiat z porcelany był zrobiony takiej najdelikatniejszej :)
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Polystachya fallax wygląda jak wiosenna konwalia ;:167 Ciekawe czy też tak ślicznie pachnie?
Obrażalskie phal. piękne i takie żywe kolory mają!

Ciekawie umieściłaś swoją cattleye. Oby dalej tak pięknie rosła ;:138 Widziałaś już moje "eksperymenty". Ja się tylko martwie jak się one ukorzenią w nowym podłożu i kiedy w ogóle je do niego wsadzić :?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, pięknie zakwitły pieguski (uparciuchy) ;:138 widać że nowe miejsce im odpowiada, pilnuj ich tylko przed kicią, bo jej też mogą się spodobać :;230
Plystachya fallax piękna, taka delikatna ciekawe jak długo będzie kwitła, napisz coś o jej zapachu, do czego podobny.
Catleye jak zwykle imponujące, ale nie może być inaczej bo one Cie bardzo kochają ;:167

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, przepiękne maleństwo !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

;:112 Asiu,moje pierwsze wrażenie było jak Nesuniii: Ania pokazała wiosenną konwalię.
Kolejna biała piękność z ;:167
Nadzieją napawa to,że i u Ciebie i u innych widać już na parapetach zapowiedź wiosny. ;:65

No i znowu chylę czoło przed Waszą wiedzą ;:180 .Jak to dobrze,że to wszystko opisujecie,pokazujecie.Żeby tylko kiedyś,gdy taka wiedza będzie potrzebna,umieć to znaleźć!
Henryk wystraszył się już samej wizji
słuchania mnie na tak niewielkim instrumencie
Wystraszyłem się,ale czegoś innego.Myślałem,że za przyjemność oglądanie Twojej kolekcji,to ja będę musiał ;:74
Chyba żebym odkurzył gitarę i i gdzieś tak za rok...!? :;230
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Asiu gratuluję pięknych wyglądających pączków u katlejki, teraz to już czekamy na ich pęknięcie ;:65 Phalenopsis ślicznie kwitną :D
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”