Mój ogródek - chatte, cz.7
Re: Mój ogródek - chatte, cz.7
Izunia róża cudnej urody i trzymam kciuki za imię ...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Różyczka przepiękna i taka jak lubię...pełne pąki... po prostu cudna a jak jeszcze pachnie to w ogóle.

- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Jak tak duża jak AM, to galijka odpada chyba.
Myślę, że jakaś centifolia.
Spójrz na tę:
http://www.helpmefind.com/plant/l.php?l=21.113448 , to stara odmiana Cabbage Rose.
Albo to będzie coś w jej stylu.
Constanece S. ma mniej płatków, no i czy angielki dawałyby odrosty? Tego nie wiem, szczerze mówiąc.
Myślę, że jakaś centifolia.
Spójrz na tę:
http://www.helpmefind.com/plant/l.php?l=21.113448 , to stara odmiana Cabbage Rose.
Albo to będzie coś w jej stylu.
Constanece S. ma mniej płatków, no i czy angielki dawałyby odrosty? Tego nie wiem, szczerze mówiąc.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, Izuś, Elżuniu, dziękuję! 
Walentynko, ona nie jest taka jak A.M. Jest trochę niższa. Nie dorasta chyba do 1,5m, a A.M. ma ponad 1,5.
Cabbage Rose to raczej nie jest, o czym przekonuje mnie to zdjęcie
http://images.auctionworks.com/hi/67/67 ... 4988b2.jpg
Niestety nie mam zdjęć z jej pierwszego kwitnienia. Kwiaty były troche inne, bardziej pełne, takie kuliste. Potem chorowała mocno na plamistość i następne kwiaty, te które pokazałam, juz wyglądały odrobinę inaczej. W każdym razie dziękuję za próbę identyfikacji, Walentynko
Mam nadzieję, że w przyszłym roku ta róża da mi mozliwość zrobienia lepszych zdjęć i kolejną szansę na odnalezienie jej imienia ... Polecam się więc Waszej pamięci

Walentynko, ona nie jest taka jak A.M. Jest trochę niższa. Nie dorasta chyba do 1,5m, a A.M. ma ponad 1,5.
Cabbage Rose to raczej nie jest, o czym przekonuje mnie to zdjęcie
http://images.auctionworks.com/hi/67/67 ... 4988b2.jpg
Niestety nie mam zdjęć z jej pierwszego kwitnienia. Kwiaty były troche inne, bardziej pełne, takie kuliste. Potem chorowała mocno na plamistość i następne kwiaty, te które pokazałam, juz wyglądały odrobinę inaczej. W każdym razie dziękuję za próbę identyfikacji, Walentynko

Mam nadzieję, że w przyszłym roku ta róża da mi mozliwość zrobienia lepszych zdjęć i kolejną szansę na odnalezienie jej imienia ... Polecam się więc Waszej pamięci

- chatte
- Przyjaciel Forum
Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie. Widać tu charakterystyczne, kuliste prawie i bardzo pełne pączki.
Zewnętrzne płatki okrywające pączki nie wyglądają ładnie, bo ciągłe deszcze są wyjątkowym wrogiem tej róży. Pierwszym objawem są takie płatki, następnym - gnicie kwiatów
Myślę jednak, że właśnie to zdjęcie najlepiej oddaje charakter kwiatów, a także kolor tej róży.

Zewnętrzne płatki okrywające pączki nie wyglądają ładnie, bo ciągłe deszcze są wyjątkowym wrogiem tej róży. Pierwszym objawem są takie płatki, następnym - gnicie kwiatów

Myślę jednak, że właśnie to zdjęcie najlepiej oddaje charakter kwiatów, a także kolor tej róży.

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Izuniu
tak piękną masz ta różę, że nie dałam za wygraną i zaczęłam szukać...
W moich katalogach znalazłam najbliższą twojej, różę o nazwie "Typ Kassel"
jest w najstarszej niemieckiej szkółce Schultheissa.
oznaczona jest jako wariant jedynej powtarzającej odmiany r. stulistnej (nie mówiąc o mchowych)
została znaleziona w parku w Kassel . To zdjęcie od Schultheissa
http://www.rosenhof-schultheis.de/Suche ... assel.html
Czy to może być ta? To drugie zdjęcie jest bardziej charakterystyczne.
tak piękną masz ta różę, że nie dałam za wygraną i zaczęłam szukać...

W moich katalogach znalazłam najbliższą twojej, różę o nazwie "Typ Kassel"
jest w najstarszej niemieckiej szkółce Schultheissa.
oznaczona jest jako wariant jedynej powtarzającej odmiany r. stulistnej (nie mówiąc o mchowych)
została znaleziona w parku w Kassel . To zdjęcie od Schultheissa
http://www.rosenhof-schultheis.de/Suche ... assel.html
Czy to może być ta? To drugie zdjęcie jest bardziej charakterystyczne.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Kwiat podobny.
To chyba na razie możemy uznać, że to jakaś centifolia.
A zdjęcie, którego link podałaś, jest inne niż na HMF
Róża z niego wygląda bardziej na galijkę
Spore problemy są z tymi starymi....
To chyba na razie możemy uznać, że to jakaś centifolia.
A zdjęcie, którego link podałaś, jest inne niż na HMF

Róża z niego wygląda bardziej na galijkę

Spore problemy są z tymi starymi....
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Ja nic nie podpowiem ... ale się pozachwycam... piekna lalka 

-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:

rózowa lala ma kwiat angielki......a moze to Mary Rose?.....a co do ClimbingR to nie sugeruj się fotką z Rosarium......chociaż pokroju pnącej to ona nie ma a i liście jakby nie teges

Wiesz .posadziłam głogi

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Izunia nie wytrzymałam... mam kota ... sory kotkę
i nie uwierzysz... jak tylko znajde czas to pojade po jeszcze jednego ..
wzięłam (hmmm ) ze schroniska... najbardziej chorego...(starsznie kicha i ma katarek i nei moze oddychac i oczka miała zaropiałe (ale córka przemyła i ok) ale jeden (jedna ... jejuś jak Stefan wyglądała) cały czas mnei zaczepiała... wchodziła do transporterka... chciała ze mną iść... a i moje oczy za nią błądziły bo przypominała (ech ... siostra bliżniaczka!!!!) Stefana!
Cały czas o niej myśle... wiesz?
i nie moge zapomnieć jak mnie zaczepiała, jak miauczała...
pojadę po nią... nawet jakby mnie M. miał z domu wyrzucić...
tylko czemu ja nie lubie kotów
i nie uwierzysz... jak tylko znajde czas to pojade po jeszcze jednego ..
wzięłam (hmmm ) ze schroniska... najbardziej chorego...(starsznie kicha i ma katarek i nei moze oddychac i oczka miała zaropiałe (ale córka przemyła i ok) ale jeden (jedna ... jejuś jak Stefan wyglądała) cały czas mnei zaczepiała... wchodziła do transporterka... chciała ze mną iść... a i moje oczy za nią błądziły bo przypominała (ech ... siostra bliżniaczka!!!!) Stefana!
Cały czas o niej myśle... wiesz?
i nie moge zapomnieć jak mnie zaczepiała, jak miauczała...
pojadę po nią... nawet jakby mnie M. miał z domu wyrzucić...
tylko czemu ja nie lubie kotów

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
Przeczytałem liski słowa.....i łezka mi się zakręciła....
ale to zdanie na końcu....
I ten opis....wcale nie pasuje do kogoś kto nie lubi kotów....
jeszcze nie wiesz że je kochasz.....tak jak ja pokochałem róże

ale to zdanie na końcu....

I ten opis....wcale nie pasuje do kogoś kto nie lubi kotów....

jeszcze nie wiesz że je kochasz.....tak jak ja pokochałem róże
- chatte
- Przyjaciel Forum
Ewuniu, bardzo się cieszę, ze róża nie dała Ci spokoju
Jak chodzi o zdjęcia, to dla mojej bardziej charakterystyczne wydaje mi sie pierwsze zdjęcie
Jest duze podobieństwo, ale za mało zdjęć. Musze poszukać w necie więcej zdjęć. Poza tym ja też mam za mało. Ważne są przecież również liście, kolce. Ale zapisuję sobie.
Tylko ze moja nie powtarza kwitnienia
Halinko, rzeczywiście kwiaty na zdjęciach mogłyby pochodzić od mojej rózy, ale trzeba to jeszcze dokładniej zbadac ;)
Walentynko, właśnie zerknęłam do HMF! Zobacz :
http://www.helpmefind.com/roses/l.php?l=21.37604
A teraz zerknij na moje ostatnie zdjęcie! Tylko kolor jest inny, ale wiadomo, ze na zdjęciach kolory różnie wychodzą ... W każdym razie jest to bardzo prawdopodobny typ
Rose_Marek sugerował Quinn of Danmark, ale chociaż z początku dostrzegłam podobieństwo, to jednak wydaje mi się, że nie jest to ta róża.

Jak chodzi o zdjęcia, to dla mojej bardziej charakterystyczne wydaje mi sie pierwsze zdjęcie

Jest duze podobieństwo, ale za mało zdjęć. Musze poszukać w necie więcej zdjęć. Poza tym ja też mam za mało. Ważne są przecież również liście, kolce. Ale zapisuję sobie.
Tylko ze moja nie powtarza kwitnienia

Halinko, rzeczywiście kwiaty na zdjęciach mogłyby pochodzić od mojej rózy, ale trzeba to jeszcze dokładniej zbadac ;)
Walentynko, właśnie zerknęłam do HMF! Zobacz :
http://www.helpmefind.com/roses/l.php?l=21.37604
A teraz zerknij na moje ostatnie zdjęcie! Tylko kolor jest inny, ale wiadomo, ze na zdjęciach kolory różnie wychodzą ... W każdym razie jest to bardzo prawdopodobny typ

Rose_Marek sugerował Quinn of Danmark, ale chociaż z początku dostrzegłam podobieństwo, to jednak wydaje mi się, że nie jest to ta róża.
- chatte
- Przyjaciel Forum
Ewuś, zachwycaj się do woli! Jak dostaniesz od tego "pypcia", to wyślę Ci pierwszy odrost, jaki sie pokaże ;) 
Smoku luby, ClimbingR to na pewno nie jest. Zwłaszcza liście nie teges ;)
Głogi powiadasz posadziłaś? A jakie? Bo ja miałam jednego, ale wywaliłam ... Smierdzące kwiaty miał i go znielubiłam, bo się okazało, ze ma za płytko korzenie, wskutek czego odżera moje biedne bylinki. Ale w Smoczej miejsca dość, to głogi mogą rosnąć
A może masz na mysli jakieś ozdobne? ...
Cmokasy!
Izuniu, cieszę się, ze zdecydowałaś się ponownie na kota
Jeżeli kot jest jeszcze mały, to oczywiście koniecznie mu sprowadź drugiego! Dwa koty się dużo lepiej chowają. Mogą się razem bawić i nie jest im smutno, kiedy ludzie nie mają dla nich dość czasu. To jest podobnie jak z ludźmi
Tylko musisz czym prędzej wyleczyć tego chorego! Katar u kota może być nawet przyczyną śmierci. Jak go z kataru wyleczysz, to prawdopodobnie i oczka przestaną mu ropieć.
Tak się cieszę! Będziiesz miała dwa kociaczki
Grzesiu, jak Ty mądrze mówisz!
Już dawno mówiłam Lisce, że kocha koty, tylko jeszcze o tym nie wie, to mi nie uwierzyła
Może teraz zrozumie ;) Przecież Ty też kochałeś róże, tylko nie miałeś o tym pojęcia
Zdjęcia mojej tajemniczej róży historycznej są na poprzedniej stronie
To nie ta, którą znalazłeś

Smoku luby, ClimbingR to na pewno nie jest. Zwłaszcza liście nie teges ;)

Głogi powiadasz posadziłaś? A jakie? Bo ja miałam jednego, ale wywaliłam ... Smierdzące kwiaty miał i go znielubiłam, bo się okazało, ze ma za płytko korzenie, wskutek czego odżera moje biedne bylinki. Ale w Smoczej miejsca dość, to głogi mogą rosnąć

Cmokasy!
Izuniu, cieszę się, ze zdecydowałaś się ponownie na kota

Tak się cieszę! Będziiesz miała dwa kociaczki

Grzesiu, jak Ty mądrze mówisz!

Zdjęcia mojej tajemniczej róży historycznej są na poprzedniej stronie

To nie ta, którą znalazłeś