Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Post »

Małgosiu gratulacje, ;:63 piękna frezja. ;:oj Mnie dwukrotnie nie udało się obudzić cebulek.
Przykro, że robal zniszczył Twoją pracę. ;:174 Niestety przyroda nie liczy się z nami. U mnie M łapie drugi tydzień krecią rodzinę, a kreciki pułapki obchodzą kolejnym nowym tunelem. ;:173
Spokojnej pracy na działce. ;:168
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Loki, szkoda, że nie udało się z frezjami.

Martusiu, przecież wszyscy wiemy, że to żarty :)
Irysa na pewno "uratuję", choć 1 kłącze. :D
Dziękuję za miłe słowa ;:196

Halszko, dziękuję ;:196
Szkoda, że frezje takie kapryśne są z kwitnieniem, bo ja również uwielbiam ich zapach :)

Soniu, to ludzie nie bardzo liczą się z przyrodą... :(
Przyroda nie lubi próżni. Zawsze jakiś szkodnik coś zniszczy.
Jak masz kreciki, to nie masz turkuci. Ja nie mam krecików, za to mam turkucie. Jak nie byłoby turkuci, to byłyby pędraki, a jak nie one, to myszy, karczowniki, nornice, czy inne szkodniki...
Gorzej, że i dwunożni też robią szkody...

W wsi..

W polu też ktoś/coś okrada mnie z plonów, nie tylko na RODos... Po tygodniu nie było dojrzałych truskawek, a przecież to jest niemożliwe. Było tylko kilka przejrzałych. Wyglądało to tak, jakby nad ranem ktoś pozbierał najładniejsze. Do wieczora trochę truskawek dojrzało i coś miałam do zjedzenia na bieżąco. Nawet 2 metrowy płot nie przeszkodził... :( Jakby to zrobił w środku tygodnia, to bym nawet nie zauważyła, ale nie, nawet na weekend mi nie zostawił owoców :( Dzikiej zwierzynie bym wybaczyła... Chyba kamerę przekręcę na ogród, żeby się przekonać, kto to.

Skarpa wokół piwniczki powoli zarasta. Rozkwitły lwie paszcze przesadzone z RODos. Dzwonek po wysadzeniu do gruntu zakwitł ponownie :) No i złapał się jeden szkodnik.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakby kto nie znał turkucia podjadka, to taką ma facjatę :D Zniszczył mi połowę jaskrów azjatyckich :( Gorzej, że i dyniowatych nie mam już połowy... :(
Obrazek

Niedługo groszek cukrowy będzie do zbioru :)
Obrazek

Obrazek

A co tu w trawie piszczy?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże otrząsają się powoli z majowych przymrozków i zaczynają kwitnąć. Niestety, coś wyżera kwiaty...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Festiwal goździków :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam miłego tygodnia :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Goździki są prześliczne. Ja nigdy ich nie miałam, ale teraz mam na próbę jedną sztukę i właśnie kwitnie. Coś pięknego. U Ciebie już cała kolorowa kolekcja.
Turkuć - oj, paskudny potwór. ;:oj
U mnie przezimowała taka sama lwia paszcza. Akurat ten kolor podoba mi się najbardziej. :)
Ja także walczę z różnymi szkodnikami, czasem już się odechciewa tych wszystkich upraw. A wiesz co u mnie podgryzało truskawki. Odkryłam, że to te gołe ślimaki. Każda truskawka miała wygryzioną dojrzałą stronę. Tam, gdzie jeszcze zielona, pozostawała nietknięta. Podsypałam z brzegu skrzyni trochę niebieskich granulek i obgryzanie się na razie skończyło. Możemy teraz z mężulkiem choć trochę zjeść.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Współczuję Małgosiu :( pewnie niejeden raz złodziej tam zaglądał - sama widziałaś, że przez dzień dojrzały truskawki.
Turkuci nie zazdroszczę ... my walczymy z karczownikiem - obrabia nam co najmniej 6 działek. Jak jeden go pogoni, to kopie u drugiego :( ciekawe jak ich jest tam dużo ... :( Kiedyś, na początku już to przerabiałem - była okropna susza i znad rzeczki na łące przeniosły się na działki, bo tu była wilgoć (ogrodnicy podlewają) Zakładałem pułapki a on zawsze kopał obok. Pewnego razu momentalnie zaczęła schnąć nowa brzoskwinia i ... przewróciła się - wszystkie korzenie były pożarte. Pod drzewkiem była jakby jaskinia. W końcu wlazł do pułapki i wiele lat był spokój .... do teraz :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu u mnie też pełno goździków, rozsiewają się jak szalone. :lol:
Ohydny ten robal turkuć, kiedyś miałam ale kotka wyłapała.
Śliczny ten dzwonek fioletowy.
:wit
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mięsko się dusi na obiad więc pozwoliłam sobie na odwiedzenie Małgosiu Twojej działki .Jakoś ciągle brakuję mi czasu na wejście do internetu :( Prowadzenie samej działki i opieka chorym synem powoduje brak czasu na swoje przyjemności ;:222
Małgosiu u Ciebie pełnia kwitnienia ;:167 ale i parę strat poniosłaś więc bardzo współczuję. ;:108 Piękne są te kwiatki doniczkowe a Frezji Ci "zazdroszczę" bo ja parę razy na różne sposoby ją sadziłam ale ani jeden kwiatek się nie pokazał.
Widzę, że jedna z Twoich Piwonii to też chyba jeszcze "babcina" , ta biała z różowymi smugami w środku? Podoba mi się ,że masz u siebie wiele kwiatków tak zwanych polnych ;:138 ja też je staram się sadzić u siebie na stworzonej łące.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Niebieski dzwonek jest niesamowity, tak duże kwiaty przy drobnych liściach. Szkodnik turkuć dość fotogeniczny to smakosz truskawki od korzenia po owoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”