Moje małe królestwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje małe królestwo

Post »

Witajcie!
Dziękuje za wizytę i wszystkie komentarze ;:108
Pogoda dopisuje więc zamiast siedzieć przed komputerem trzeba walczyć w ogrodzie ;:136
Lista z nadwyżkami odmian liliowców będzie gotowa w kwietniu - dopiero wtedy będę wiedział co będzie nadawało się do odsprzedaży.
W tym roku oferta będzie aktualizowana 3 razy - wiosną, potem w czerwcu/lipcu kiedy zakwitną siewki z zapylań moich najładniejszych roślin matecznych i trzeci raz w sierpniu/wrześniu kiedy zabiorę się za dzielenie mateczników odmianowych. Wszystkie informacje o aktualnej liście nadwyżek będzie można znaleźć na forum w dziale ogłoszeń. Można też pisać do mnie na e-mail.
Wszystkie pozycje na liście nadwyżek to maksimum 10 sadzonek z odmiany - nie prowadzę sprzedaży hurtowej a jedynie odsprzedaję nadliczbowe rośliny z kolekcji. Te najpiękniejsze są wykorzystywane w programie zapylań i zwykle mam tylko 3 ekstra sadzonki w sezonie do rozdysponowania pomiędzy zainteresowanych ;:108

Dzisiaj kilka obiecanych (dawno, dawno temu...) zdjęć lilii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyjemnego oglądania !!! :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Emilu piękne lilie , zawsze tu chętnie zaglądam .
Ogladałam swoje liliowce i chyba dobrze przezimowały ,
jest tylko problem co będzie jak przyjdą tak duże mrozy jak zapowiadają a śniegu brak .

Genia
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Geniu dzięki!
Zaglądam do Twojego ogrodu kilka razy na tydzień późnym wieczorem ale nie zostawiam śladu ;:224
Teraz będzie dla zimozielonych liliowców najgorszy okres - w dzień prawie 20 stopni na plusie a nocą spory mróz. Te wydelikacone po zimie warto okryć wieczorem żeby zimno nie zniszczyło tego co zostało z roślin.

Tutaj testuje sporo nowych evergreenów sprowadzonych w zeszłym roku z dużo cieplejszego klimatu - rośliny zostawiłem bez okrycia i wyglądają całkiem dobrze ;:108
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No,wreszcie się doczekałam! :;230 Choć , jak na Twoje ,Emilu, możliwości - trochę mało tych lelijek... :;230 :;230
Ale w taki deszczowy dzień dobre i to! ;:196 Dzięki za zdjęcia. :D Pięknie wyglądają - takie silne i obficie kwitnące....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

em pisze:Geniu dzięki!
Zaglądam do Twojego ogrodu kilka razy na tydzień późnym wieczorem ale nie zostawiam śladu ;:224
Teraz będzie dla zimozielonych liliowców najgorszy okres - w dzień prawie 20 stopni na plusie a nocą spory mróz. Te wydelikacone po zimie warto okryć wieczorem żeby zimno nie zniszczyło tego co zostało z roślin.

Tutaj testuje sporo nowych evergreenów sprowadzonych w zeszłym roku z dużo cieplejszego klimatu - rośliny zostawiłem bez okrycia i wyglądają całkiem dobrze ;:108
Emilu u mnie dobrze przezimowały liliowce, myślę że nic im nie grozi , tylko jeden od Ciebie ma zmarznięte liście i wyglądają jakby gniły , ale w zeszłym roku większość liliowców tak wyglądało i nic im nie było .

Emil zaglądałeś do ciemierników ode mnie , czy będą Ci kwitły ?
moje maja piękne paki .

Genia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O matko .... :shock: u Ciebie 20 stopni w dzień ?
U mnie zaledwie 4 - 6 stopni było a nocą tak do -3 i to wszystko.
Na razie swoje liliowce przycięłam na 15 cm od ziemi i zobaczymy co dalej z nimi będzie.
Jeśli jakiś wypadnie to trudno, u mnie mają niezły wycisk , słabeusze nie mają szans na przetrwanie.
Więcej takich zdjęć poproszę, bo od razu cieplej na duszy się robi. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu, będzie więcej tylko muszę dokopać się do zdjęć...
Geniu, ciemierniki całe i zdrowe, pączki są -zobaczymy jak zakwitną w tym roku
Grażynko, było ciepło kilka dni temu i będzie znowu pewnie niedługo. Najgorsze są ciepłe dni i mroźne noce bo nie wiadomo czy te najdelikatniejsze rośliny można już odkrywać czy jeszcze nie...

Wrzosowisku przez ostatnie dwa lata strasznie zarosło siewkami bylin i w tym roku zamiast wrzosów będzie tam spora rabata z bylinami ;:108

Obrazek

Irys od Grażyny (kogry) - bardzo zdrowo rośnie i pięknie kwitnie na naszej ciężkiej glinie. Grażynko wielkie dzięki !!! ;:136

Obrazek

A to jedna z fuksji ogrodowych, która przetrzymała tą zimę pod lekkim okryciem - spróbuje ją rozmnożyć w tym sezonie ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emil w tym roku na pewno będą ciekawiej wyglądały .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fuksja śliczna, ale chyba nie na polu zimowała.
Cieszę się, że ten oryginalny irys tak dobrze u Ciebie rośnie.
Prawdę mówiąc to nie spotkałam go na forum oprócz naszych ogrodów.
Nie wiem co będzie ładniejsze czy wrzosowisko czy rabata, bo jedno i drugie wygląda świetnie. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko piszesz o tym irysku który jest powyżej , ja mam i jeszcze sporo osobom dałam z forum .
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Geniu, zobaczymy latem ;:108
Grażynko, fuksje były posadzone w czerwcu zeszłego roku w gruncie. Nie wykopywałem ich na zimę, tylko lekko okryłem opadłymi liśćmi jabłoni. W tym tygodniu patrzyłem jak wyglądają pędy - zmarzły prawie do samej ziemi ale niżej wyglądają zdrowo. Ciekawe co nowego przyniesie wiosna.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Geniu to bardzo się cieszę, że ma je sporo osób, bo on jest bardzo ładny i "bezobsługowy".

Emilu to faktycznie warto się nią zainteresować.
Mało która fuksja wytrzyma nasze zimy oprócz magelanki.
Nawet ta druga u mnie nie wytrzymała, ale może była za młoda jeszcze na wstawienie do gruntu. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Grażynko, ostatnio pojawiło się kilka krzyżówek fuksji, które dają sobie radę w gruncie ;:108
Okrycie nigdy im nie zaszkodzi ale dla mnie zimowanie w gruncie fuksji jest i tak dużo wygodniejsze niż włóczenie doniczek z roślinami tam i z powrotem ...

Kilka fotek na poprawe nastoju ;:136

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnim zdjęciu kwiaty diploida Exotic Pattern - to świetna odmiana jeśli ktoś chciałby doczekać się siewek o wzorzystych okach i dobrym wigorze ;:108
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ten pierwszy jest "boski". Czy ja go kupiłam? Co to za odmiana?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ten pierwszy jest niesamowity, no i piękne ujęcie zrobiłeś Emilu. ;:215
Drugiego chyba mam..... :heja / jaka to odmiana ?/ a trzeciego też chętnie widziałabym u siebie...... :;230
Zresztą wszystkie są urocze i kuszą niesamowicie. ;:108
Fuksje uwielbiam, ale właśnie to ganianie z donicami i problem z zimowaniem wielu odstrasza od ich uprawy.
Ale kto wie......może za kilka lat...... ;:224
Wstawiaj Emilu takich fotek więcej, bo to teraz doping do życia, kiedy zima nie odpuszcza.
Zaraz lżej na duszy. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”