Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Dzień dobry!

Wieczorem wracałam do domu w płatkach śniegu, co prawda miałam nadzieję, że do rana nic nie zostanie bo nie było zimno ale niestety wszystko przyprószone. Nie wiem jak to zniosą wrażliwsze kwiatki, bo nagle prognozy zmieniły się diametralnie i minusów nocami przybyło, a dni też zimne. Wczoraj obiecywali 10 st, a tu zaledwie 8 a odczuwalne 4-5. Jak będzie faktycznie zobaczymy. Moje biedne pomidory dalej w tunelu i chyba gdyby się ociepliło to przeniosłabym je do domu nie bacząc na domowników, ale przewozić je przez ogród teraz to chyba niezbyt dobry pomysł. Coś czuję że będę miała 25 krzaczków :wink:

Beatko aura zmienia się z dnia na dzień, z godziny na godzinę. Było ładnie jest brzydko i bardzo zimno. Nie wiem jak to wniosą kwiatki? podejrzewam że część może szybko przemarznąć i jedynie pierwiosnki i żonkilami może przetrwają. Ja też niewiele robię bo zimno bardzo mi przeszkadza. Jak coś nawet próbuję to szybko rezygnuję. Pracy jest dużo i jak nagle się ociepli znowu będzie problem z nadążeniem.
Doskonale rozumiem Twój brak czasu i zmęczenie, przecież doszły Wam nowe rodzinne obowiązki, które są ważniejsze niż wszystko inne ;:167
Ogród da sobie radę, a Ty skup się na rodzinie i własnym zdrowiu. Życzę kondycji, odpoczynku i ciepełka ;:3 ;:196

Igo poczekajmy z ferowaniem opinii, bo może się okazać że nie jest tak optymistycznie ;:168
Kwiaty, które pokazałam zniknęły bądź zmalały na skutek dwukrotnego przesadzania przez wykopy. Trzeba będzie odnowić zasoby a tym co trafiły nie tam gdzie trzeba po raz kolejny zmienić miejscówkę. Do tej pory większość czasu spędzałam w ogrodzie i niewiele kwiatów lądowało we flakonie, bo nie miałam się kiedy nimi cieszyć. Cięłam żonkile i dopiero kwiaty jesienne, kiedy dzień był krótszy :uszy

Agnieszko brunera rośnie pod orzechem sąsiada a ten obdarza mnie mnóstwem patyków, skorup i kasztanów...oddaję je sąsiadowi, bo miałabym las drzewek ;:14
Większość kwiaciarnianych prymulek rośnie, kwitnie i dzięki temu mam coraz to nowe kolorki.
Za pomidory ja też trzymam mocno kciuki ;:202

Dorotko pierwiosnek ząbkowany ładnie powoli ale narastał, niestety zmniejszenie nastąpiło po wykopach, bo dwukrotnie był ruszany :wink: Niestety znowu muszę go przesadzić ale po przekwitnięciu, bo rośnie w mało reprezentatywnym miejscu :D

Iwonko to faktycznie pogoda zwariowana, bo u mnie do tej pory łagodnie przechodziło z brzydkiej do ładnej i odwrotnie, ale coś się chyba zmienia. Masz rację byłam wczoraj na spotkaniu i skoki ciśnienia ostatnio dały znać o sobie moim znajomym ;:162 Pierwiosnki ładnie rozkwitały, ale przymrozek i śnieg może to zmienić. Wiadomo że w słoneczku wszystko odżywa, a niedawny deszcz poprawił ich kondycję.
No to czekamy na ciepłą wiosnę ...pozdrawiam serdecznie! ;:196

Zdjęcia będą jak pogoda się poprawi :oops:
Miłej soboty!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,u mnie też zimno i wczoraj cały dzień sypało i lało,teraz siąpi i jest 2 stopnie C ,śnieg stopniał a wieczór bardzo sypał,ja nie mogłam przez dwa dni robić nadwyżek i będę po świętach nadrabiać ,może w poniedziałek się poprawi to jeszcze będę mogła coś zrobić ,czas leci ,dzisiaj pojadę na kiermasz posprzątać mój stół ,mam tam obrusy i jak coś zostało to zabiorę ,nawet podczas kiermaszu nie zaglądnęłam tam ,nie mam czasu ,dzisiaj masz gościa, to miłego dnia ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu ;:168 . Koniecznie muszę pochwalić pierwiosnki choć one mnie coś nie kochają ale jak to się mówi nie wszystko można mieć ;:173 . Czytam że wygrzewasz się w domku i dobrze, mnie nosi jechać na działkę ale jak spojrzę na te ciemne chmury i termometr za oknem chęć jechania na działkę przechodzi. ;:oj . Wczoraj rano eM skrobał szyby w samochodzie, nie dość że zimno to i sucho..jakoś nie mogę się rozkręcić na tej mojej zaniedbanej w tym roku działce. :wink: Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Marysiu bardzo dziękuję za tak wspaniałą gościnę, pyyyyszny obiad i ekwipunek oraz dary ogrodowe :D
W końcu zobaczyłem Twój ogród, w którym panuje taka różnorodność ;:oj Przepiękne miejsce , naturalistyczne i bardzo czarujące :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Maryś! ;:196
U mnie na szczęście ani mrozu, ani śniegu nie było, ale i tak przenikliwe zimno dało mi się dzisiaj na działce we znaki. ;:145
Jednak nie uciekłam do ciepłego domu, ;:185 ;:185 bo włączyli wodę, a że ledwo kapała z kranu, to kilka godzin zajęło mi podlewanie, a później jeszcze napełnianie beczek wodą. :oops:
W sumie zmarznięta ;:oj , ale szczęśliwa wróciłam do cieplutkich pieleszy. ;:303
Bardzo zdradliwe te pogody i trzeba bardzo uważać, by nie zafundować sobie jakiegoś choróbska na święta. Cieszę się, że nie uparłaś się na ogrodowanie w zimowej szacie. ;:138
Cieplejszej i zdrowej niedzieli Wam życzę ;:167 ;:167 , buziaki zostawiam. ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Jak na razie ogród nie zagrożony, pomidory w tunelu żyją, a ja spędziłam miłe popołudnie z młodym ogrodnikiem!

Martusiu ja wracałam wczoraj do domu w płatkach śniegu i myślałam, że do rana nic nie zostanie ale niestety było miejscami biało. Na szczęście w tunelu temperatura była na plusie i pomidorki żyją :D Tak! miałam miłego gościa, szkoda tylko że ogród taki mało wiosenny...może jakby słońce zaświeciło ;:3
Zdążysz zrobić nadwyżki, bo ten tydzień już ma być cieplejszy tylko czy ktoś będzie chciał sadzić przed świętami rośliny? Pozdrawiam cieplutko ;:196

Zuziu jak tylko zrobi się cieplej to na pewno ogród na nowo Cię wciągnie. Nic na siłę, ale wiesz że w ziemi najlepiej zakopuje się dręczące myśli ;:168 Ja nie szaleję, bo tak łatwo teraz się przeziębić, chociaż aż takiego mrozu u nas nie było, żeby szyby zamarzały ;:202 Jak będziesz chciała to poślę Ci różnych pierwiosnków...tylko daj znać! Ściskam ;:196

Seba dziękuję, że uprzyjemniłeś mi ten szarobury dzień ;:180 Do ogrodu zapraszam! skoro przetarłeś szlaki to musisz go zobaczyć w ładniejszej odsłonie, a może przyjedziesz na jakieś spotkanie w szerszym gronie. Wszystko przed nami ;:333

Lucynko wiesz to taki śnieg pierwszomajowy i na szczęście żadnych szkód nie zrobił a jedynie postraszył rano. Za cenę wody dla swoich kwiatków człowiek wszystko zrobi...nawet zmarznie ;:306
Może nareszcie pogoda się poprawi, bo jak do tej pory to jest w kratkę i bardzo zmienna.
Czekam na ocieplenie, bo o tej porze już dawno miałam posianie w tunelu jednoroczne a ja nawet stołu nie ustawiłam...bo po co?
Pięknej ciepłej i słonecznej niedzieli dla Was Lucynko ;:167 ;:196

Skoro ogród nie kusi do fotografowania niech parapetowa zieleń ożywi wątek

Na najwyższej półce papryczki , klip dagga i.in.
Obrazek

groszki najładniej wykiełkowały niebieskie, reszta marniutko
Obrazek

Rodzynek wysoki kwitnie!

Obrazek

Obrazek

Awaryjne pomidory duszą się na regale

Obrazek

Dobrej nocy i ciepłej niedzieli!
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ale, duże papryczki ;:oj Moje koktajlowe malutkie , mam nadzieję że, nabiorą jeszcze "ciałka"
Marysiu mój ogród tez musi poczekać na poprawę pogody , wciągu dnia chłodno a w nocy zimno :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Marysiu, w tunelu pomidorkom będzie dobrze. Nie ma az tak niskich temperatur.
Moi znajomi mają swoje sadzonki w tunelu od początku kwietnia.
Twoje pierwiosnki pokazały się w dziwnym miejscu, to tak jak moje.
Ale moje nie są tak ładne jak Twoje. Rosną w cieniu. Musze jeszcze poczekać zanim całe sie rozwiną
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie też połowa albo i mnie żonkili kwitnie.
A tego niebieskiego i pomarańczowego pierwiosnka nie mam.
Wysiewy ładnie rosną.Swoje pomidorki są najlepsze. ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Dzisiaj odkryłam moje pomidory tunelowe na pół dnia, ale na noc są pod włókninami! Najważniejsze, że mają się dobrze. Zaraz z pozostałymi wyjadę do tunelu, bo czas na świąteczne ogarnianie domu.
Słońce świeciło cały dzień i temperatura poszybowała w górę!

Joasiu chyba będzie coraz cieplej i mam nadzieję, że koniec z huśtawką temperatur. Papryczki siałam w lutym i do końca potrzymam w domu na południowym parapecie, bo one lubią ciepełko. A nie ma to jak własna papryka. Co nie zjadłam to ususzyłam i zmieliłam...cudnie pachnie i nie ma żadnych chemicznych dodatków ;:215

Gosiu masz rację! ale mój tunel mocno zszargany, bo wiatry u mnie wieją...chociaż nie mieszkam w kieleckim ;:306 Dzisiaj odkryłam towarzystwo i jest w świetnej formie, jedynie trochę przyciśnięte ale wyprostują się. Ja też zawsze wstawiałam pomidory w kwietniu, ale już dawno takiego zimnego nie było. Czasem dzień przymrozku, ale tu za długo się ciągnęło. Ja mam dużo pierwiosnków, bo co kupuję to dosadzam, a same też mocno się rozsiewają :lol: Rosną w słońcu i półcieniu.

Aniu nie wyobrażam sobie lata bez pomidorów i to przez siebie sianych i hodowanych. Ja w ogóle nie kupuję marketowych, bo mi nie smakują. Pierwiosnki mam różniste, bo sadzę te kupowane na wiosnę w marketach, ale widzę że kilka po wykopkach zniknęło, albo nie zakwitły.

Dzisiaj oczywiście wyszłam z aparatem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brzoskwinia płaska ufo zaraz zakwitnie
Obrazek

Morela kwitła podczas zimna, ale kwiatki nie uszkodzone. Jednak to pierwsze kwitnienie i nie wiem czy zaowocuje

Obrazek

Jak widać wszystko ładnie przetrwało!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ukorzeniane róże z jesieni
Obrazek

wśród pola żonkilowego pojawiają się takie krzyżówki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ostatnio kupione kureczki już zdrowe i wyszły korzystać z wolności!
Obrazek

pod bacznym spojrzeniem przystojniaka

Obrazek

Siewka klona którą trochę nieudolnie, ale od kilku lat prowadzę na bonsai. Jedynie trzymam w płytkiej doniczce na kamieniu i przycinam mu korzenie.

Obrazek

czy to mogą być liście ułudki?
Obrazek

Dobrej nocy i niech już wiosna zawita na stałe! :wit

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,słoneczko widzę i u ciebie wyszło i kwiatuszki piękniej wyglądają ,a i kurki takie jak wykąpane ,więc wszystko wraca do normy ,jednak słoneczko i ciepełko to pełnia życia ,u mnie też brzoskwinie zaczynają kwitnąć ale te ciut późniejsze przystopowały w te zimna ,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu Twoja wiosna wygląda jak moja dwa tygodnie temu, fajnie bo ciut dłużej pooglądamy. Liście to na pewno ułudka. Czy żółty delikatny kwiatuszek to epimedium , bo bardzo podobny do mojego tylko mój ma czerwone kwiatki.
Zapowiadają ocieplenie w święta, będziesz mieć cudowne i w kwiatach ,pięknie rozkwitną drzewa.
U nas niestety wystartowały wcześniej i teraz na drzewach wiszą takie zbrązowiałe, jeszcze nadzieja w jabłoniach ze zakwitną.
Spokojnych przygotowań do Wielkanocy ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Z takim przystojniakiem to kurki muszą dobrze czuć się :)
Wspaniała przygoda z żonkilami, bardzo podobają mi się.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Czegóż Ty Marysiu nie masz......Nawet Ufo będzie krążyć po Twoim ogródku Obrazek A pomidorki jak widać, mają hart ducha, skoro i z zimnem dały sobie radę. Teraz ma już być dużo cieplej, to będą rosły w siłę ;:108
Białe kurki, jak kwiaty na drzewach, też zakwitły razem z wiosną. Ale mając takiego Przystojniaka, to ja się im nie dziwię ;:306
Słonecznego tygodnia ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, zacznę od odpowiedzi na Twoje pytanie. Moim zdaniem dobrze rozpoznałaś listeczki ułudki. ;:63
Białe kureczki takie czyściutkie, a czarny kogucik idealnie się z nimi zgrał. ;:333
Dużo masz kwitnących roślinek, ;:303 które dzięki swym pięknym kwiatkom pozwalają zapomnieć o włożonym w ich utrzymanie wysiłku i cieszą oczka Ogrodniczki. :tan
No i najważniejsze: dobrze zadbałaś o bezpieczeństwo sadzonek w tunelu, skoro mróz im krzywdy nie zrobił. ;:333 Bardzo przyzwoicie się prezentują. ;:215
Pozdrawiam i buziaki zostawiam. ;:79 ;:79
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”