Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

O ho ho ... Poszłam sobie, nie spodziewając się tak licznych odwiedzin, a tymczasem tu się zapełniło - na swoje usprawiedliwienie mam to, że od rana, z przerwą na obiad, korzystając z wolnego dnia nas obojga, umyłam po remoncie - i przesadziłam - niemal wszystkie swoje doniczkowce. Roboty po uszy, a wszystkich i tak nie udało się, muszę dokończyć jutro. Ale najważniejsze zrobione, wieczór więc należy do Was.
Janku - Mieczysławie - Aniu - Henryku - Magda - Iwonko - Marlenko - Mateusz - Pati - Agnieszko - Lucy - dziękuję Wam bardzo, że chciało się Wam zajrzeć do mojego wątku i pochwalić moje nowości.
janek45 pisze:Ale piękne eksponaty
Dziękuję, Janku - mam nadzieję, że dobra opieka sprawi, iż będą jeszcze ładniejsze ;-)
Akwelan_2009 pisze: a jest co oglądać, masz "szeroką gamę" roślin
Mieczysławie - dziękuję serdecznie, niemniej większość roślin poznaję, z niektórymi zaprzyjaźniam się na tyle, by po jakimś czasie dobrac im towarzystwo - mam nadzieję, że tak będzie z nowościami, które dziś przedstawię.
KwiAnna pisze:Ruda super i w dodatku różowe kwiatuszki ma
Aniu - dzięki i mam nadzieję, że super ona będzie jak jej trochę zejdzie powietrza. Ale produkuje kolejne pąki, mam nadzieję , że za rok też będzie taka chętna do kwitnienia. A kwiatek dla odmiany różowy, śliczny - to jedyny róż, jaki toleruję ;:306
hen_s pisze:Kaktusy - choć to podobno nie Twoja specjalność - coraz ładniejsze i coraz liczniej reprezentowane. :)
Szczególnie echinopsisy mi się spodobały. No i obie mammillarie... Coraz ładniej i bardziej kolorowo u Ciebie
Henryku - bardzo dziękuję za miłe słowa jak zawsze. Wiedziałam, że zwrócisz uwagę na echinopsis. Mnie zachwyciło kwitnienie, jakie miałam możliwość oglądać na własne oczy i czuć na własny nos. Jeśli pozostałe będą takie - to się zakocham na zabój :D A mamilarie - mają swój urok, każda ma inny cierń, inny ich układ, inny wianuszek... I w każdym rodzaju się znajdzie coś wyjątkowego. Zwłaszcza dla mnie, kiedy kaktusy mijałam tak nieco z daleka :D
hen_s pisze:Ale... Ja u Ciebie najbardziej lubię oglądać Madagaskar........
I zasadniczo nic się nie zmieni chyba nigdy. To jest moja absolutnie niepodważalna miłość, niemniej - najlepsze, Henryku, na deser. Jeszcze jakieś półtora miesiąca i pokażę, bo na razie to nic nowego, dopiero się budzą :D
mrooofka pisze:Mnie się bonus w postaci Mammillaria carmenae 'Cristata podoba najbardziej... jest urocza

Magdo - również, dzięki, ale to taki... robaczek ;:306
raflezja pisze:Faktycznie "kaktusiejesz" Żanetko.
No i dobrze, wszystkiego w życiu trzeba doświadczyć, w każdym razie ja Ci sukulentowo i kaktusowo wiernie kibicuję.
Iwonko - może troszkę się skaktusiłam, ale dlaczego rezygnować z tego, co śliczne ;:306
marlenka pisze:
piasek pustyni pisze: W gratisie była Mammillaria carmenae 'Cristata' - choć niespecjalnie lubię się w formach grzebieniastych, to skoro jest - to niech będzie, ja jej miejscówki nie żałuję
Bluźnisz ;) grzebieniaste są urocze. Możesz mi oddać tę ślicznotkę (a wiem, że nie oddasz bo zaraz ją pokochasz) ;)
Marlenko - bluźnisz teraz Ty - zaraz tam pokochać ;:306 Oj tam, żebyś się nie zdziwiła - grzebienie i szczepienie to nie moja działka, więc kto wie :D
marlenka pisze:Widzę, że masz też nowe Senecio. O ile się nie mylę, dostałam od Ciebie kilka do ukorzenienia. Muszę jednak ogłosić, że o ile każda roślinka od Ciebie się przyjęła i jakoś tam u mnie rośnie, to jednak Senecio nie ruszyło i choć wygląda bez zmian właściwie leży w ziemi martwe. :(
A to przykre, ale poczekaj, teraz może się ruszy. Ja kilka starców musiałam wrzucić do mnożarki, bo padłyby pod koniec zimy. Zauważyłam, że niektóre nie lubią długiego zimowania, i być może jest i w tym przypadku (nie pamiętam, który Ci wysłałam). daj na słońce i poczekaj jeszcze.
mataan pisze:Bardzo ładne nowości. Na pewno będziesz zachwycona, gdy zakwitnie Ci taka grupka S. mirabilis . :)
Mateusz - żebyś wiedział, że na to liczę...Widziałam to u forumowiczów i chciałabym dojrzeć u siebie...Ale poczekamy, zobaczymy, niech lepiej zdrowo rośnie :D
Filigranowa27 pisze:Żanetko kochana jak ci to wszystko podrośnie to jak ty się z tym wszystkim pomieścisz
Pati Kochana- ha ha, poczekaj jak posadzę zamówienie od Ciebie ;:306 to dopiero będzie radocha, a niech zarasta, byle zdrowo ;:306
brombiel pisze:Mammillaria carmenae jest niesamowita, a ta grzebieniasta dodana do towarzystwa...też ładna :-)
Agnieszko - żartujecie chyba... Naprawdę ten grzebień się Wam podoba...? ;:202
brombiel pisze:Mnie intryguje zaś Epi...piszesz że takiego jeszcze nie miałaś...to co to za jeden że tak zapytam...nie napisałaś jego nazwy, ni koloru kwiatu...skąd więc wiesz że takiego nie miałaś...
Słuszna uwaga ;:108 Chodziało mi o to, że przynajmniej porównując stan posiadania ze zdjęciem na aukcji tak wywnioskowałam i rzeczywiście jakby było inne od każdego, którego mam - a nie mam ich aż tak znowu wiele, więc na razie wygląda, że jest to jakiś inny osobnik, kolejny z nazwą po prostu Epiphyllum hybr. Niemniej nie pogniewam się, jeśli się okaże po kwitnieniu, że się powielił egzemplarz - będzie po prostu większa roślinka.
onectica pisze:Nowości - miodzio! Jeszcze chwila a okaże się, że ja jednak mam potrzeby na ten sezon, chociaż już od kilku miesięcy wydaje mi się, że nie...
Lucynko, masz rację - wydaje Ci się ;:306

To skoro nadal jesteśmy przy kaktusach, to obiecane nowości od Marka. Z góry przepraszam za jakość niektórych zdjęć. Jeśli nie ma pełnej nazwy, to starałam się resztę uchwycić na nazwówkach, jeśli gdzies błąd, proszę o poprawienie, ale i tak z wieloma roślinkami dopiero się muszę zapoznać, poznać ich potrzeby - no po prostu mnóstwo zajęć na nieliczne co prawda wolne chwile. Niemniej każda roślina wywoływała uśmiech, zadowolenie - i w ogóle. Popatrzcie sami:
Aylostera albiflora:
Obrazek

Aylostera cayasensis
Obrazek

Aylostera jujuyana, Nazareno
Obrazek

Aylostera tarvitaensis
Obrazek

Coryphantha andreae
Obrazek

Echinofossulocactus
Obrazek

Ferocactus coloratus
Obrazek

Ferocactus tortulispinus
Obrazek

Gymnocalycium bruchii
Obrazek

Gymnocalycium chubutense
Obrazek

Lobivia famatimensis v. aurantiaca
Obrazek

Lobivia schapherii
Obrazek

[[nazwa-zakazana]] 'prolifera' (nie wiem, czy dobzre ją nazwałam, bo to jest ta "krzewiąca się", a tak nazwę kojarzę:
Obrazek

Mammillaria bocasana
Obrazek

Mammillaria calleana
Obrazek

Mammillaria carmenae
Obrazek

Mammillaria densispina
Obrazek

Mammillaria duwei
Obrazek

Mammillaria eichlamii
Obrazek

Mammillaria elongata 'Rubra'
Obrazek

Mammillaria gracilis
Obrazek

Mammillaria haehneliana
Obrazek

Mammillaria multiceps
Obrazek

Mammillaria nana
Obrazek

Mammillaria nazasensis
Obrazek

Mammillaria nivosa
Obrazek

Mammillaria prolifera
Obrazek

Neolloydia odorata
Obrazek

Pseudolobivia calorubra
Obrazek

Sulcorebutia candiae
Obrazek

I cała zbiorówka:

Obrazek

Marku - raz jeszcze Ci serdecznie dziękuję za wizytę, za te urocze kaktusiki, i po prostu za wszystko ;:180 Liczę, że i Wam się spodobały.
Z góry dzięki za wizyty - lecę popatrzeć, co u Was :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakże piękne to przedszkole! Chociaż różne rodzaje i gatunki to wszystkie bardzo interesujące i (już!) ładne. Szczególnie mammillarie są tu klejnotami, nie byle to roślinki. :D
Jedynie proponuję je postawić w ciepłym miejscu przy oknie i spryskać bo widać odwodnione bardzo...

Nazwy te które znam ok, jedynie Aylostera tarvitaensis trzeba by poprawić/dopisać.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:
Marlenko - bluźnisz teraz Ty - zaraz tam pokochać ;:306 Oj tam, żebyś się nie zdziwiła - grzebienie i szczepienie to nie moja działka, więc kto wie :D
marlenka pisze:Widzę, że masz też nowe Senecio. O ile się nie mylę, dostałam od Ciebie kilka do ukorzenienia. Muszę jednak ogłosić, że o ile każda roślinka od Ciebie się przyjęła i jakoś tam u mnie rośnie, to jednak Senecio nie ruszyło i choć wygląda bez zmian właściwie leży w ziemi martwe. :(
A to przykre, ale poczekaj, teraz może się ruszy. Ja kilka starców musiałam wrzucić do mnożarki, bo padłyby pod koniec zimy. Zauważyłam, że niektóre nie lubią długiego zimowania, i być może jest i w tym przypadku (nie pamiętam, który Ci wysłałam). daj na słońce i poczekaj jeszcze.
Szczepień też nie lubię. A czy są one konieczne przy takich grzebieniastych kaktusach?

Senecio raczej nie odżyje. Mam je już z rok a wciąż wygląda tak jak wtedy gdy mi go przesłałaś. :( Ale najbardziej jestem zadowolona z baloników Pachyphytum. Ten ma się dobrze choć teraz trochę mi się wyciągnął po pierwszym nawodnieniu.

Po tej długiej liście twoich maluchów mam kolejną listę chciejstw. Nie ułatwiasz mi życia :D

Mammillaria carmenae - chcę
Mammillaria duwei - chę
Mammillaria gracilis (ale Arizona Snow Cap) - tę mam już od dawna na liście i wiem, że dostanę ją w Hodowli Hinz

Więc dzisiaj to kolejne maluchy, których mogę tylko pozazdrościć. Ale powoli, powoli i kiedyś je znajdę u siebie :)
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkie dzięki!
Henryku - już poprawiłam, a właściwie to tak mam podpisane, a nie wiem czemu tu wyszło inaczej. Cóż, w pracy też się śmieją, że moja ulubiona funkcja to cntrl+c - cntrl+v, czyli "kopiuj - wklej", a tu się nie skopiowało do końca ;:306 A za pochwałę mamilarek dziękuję, bo sama wiem właśnie, że to czyste perełki ;:138
Marlenko - jakby co, to znowu doślę Ci w sezonie co nieco, jeśli już się roślinki obudzą, także spokojnie, mówi się trudno. Szczepienia nie są konieczne przy grzebieniach, ale lepiej rosną na podkładce. Tylko że ja generalnie nie lubię szczepionych, bo ciągle mam problem z zimowaniem, i z utrzymaniem, a poza tym jakoś tak nie podoba mi się roślina szczepiona. Teraz - kiedyś na początku to nie miałam z tym problemu. Mam grzebieniaste szczepieńce z Madagaskaru i bardzo je lubię, więc kto wie, czy tak samo nie będzie z tą carmenką, a już widzę, że mamilarki polubię znacznie bardziej niż dotąd. Jak to się mówi: wyjątek potwierdza regułę ;:306
A co do Arozina Snow Cap - ja właśnie zdecydowanie wolę tę po prostu : M. gracilis. I szalenie się z jej cieszę :tan Życzę Ci tego, by się znalazły u Ciebie Twoje "chciejstwa" jak najszybciej :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Jeju ale tego jest...co jedne to ładniejsze...aż trudno to ogarnąć ;:219
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko - dziękuję, wyobraź więc sobie mnie, jak zobaczyłam te cudeńka...Niech tylko rosną zdrowo, sie obudzą bezpiecznie, a będe naprawdę bardzo szczęśliwa :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

O dziękuję, ale nie wiem czy jest sens ponownego wysyłania. Szkoda bym znowu ją zabiła :)
I mam to samo zdanie o szczepionych - zwyczajnie wizualnie mi się to nie podoba. I dziękuje również za życzenia. Teraz gdy mam więcej miejsca na zimowanie i ogród za x tygodni mogę spokojnie myśleć o delikatnym powiększeniu przedszkola.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Żaneto zazdroszczę Ci takiego zająca,maluszki cacuszka,no i jeszcze przyjemność poznania foromowicza ;:138 :tan
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

piasek pustyni pisze:Agnieszko - dziękuję, wyobraź więc sobie mnie, jak zobaczyłam te cudeńka...Niech tylko rosną zdrowo, sie obudzą bezpiecznie, a będe naprawdę bardzo szczęśliwa :D
Żanetko życzę Ci tego z całego serca...i jeszcze by podstępnie się powiększały i coraz większe donice wymuszały :;230 :;230
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Żanetko, no,no... Coraz ciekawiej robi się w Twoim wątku ;:108 Kilka nowości przykuło moją uwagę :wink: Na ich kwiatki trochę jednak sobie poczekamy ;:108

Ale w nazwy niektórych maleństw wkradły się błędy: cajasensis pisze się przez "j"; Lobivia famatimensis w ogóle nie wygląda na famatimensis, a tej ze względu na charakterystyczne uciernienie nie sposób jest pomylić z żadną inną; Lobivia "schapherii" to raczej Lobivia aurea v. shaferi, o ile to w ogóle ona, bo uciernienie ma jakieś trochę podejrzane, no ale chyba że to ze względu na wiek rośliny. Ale co do lobiwek to niech się lepiej wypowie nasz Don Corleone :wink:
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ej, a co to za tajemnice? My też chcemy wiedzieć, co tam sobie szepczecie ;:170
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

No, teraz to Ty rzeczywiście jesteś niekaktusowa. :D
Bardzo ładne nowości - takie maluchy, a jakie ciernie. Niech zdrowo rosną!
Mateusz
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

O alosterki. Szkoda, że tak mało.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Piękne nowości Żaneto i całkiem tego sporo.
Czyżbyś powoli zmieniała orientację na kaktusowo-sukulentową,czyli kaktusy na 1 miejscu ?
Mnie osobiście najbardziej spodobały się trzy ostatnie pozycje :Neolloydia,Pseudolobivia,Sulcorebutia.
Jeżeli chodzi o pseudolobiwię,to bym zmienił nazwę rodzajową na Echinopsis.
Jak pisał kiedyś Tomek ( blabla ):
" Pseudolobivia to taki sztuczny twór utworzony przez Backeberga,
który na dłuższą metę nie ma prawa istnieć.O ile są to rośliny o cechach pośrednich między Lobivia a Echinopsis,
o tyle względem siebie nie są zupełnie spokrewnione ".
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

Ale zasuszone roślinki ktoś Tobie nawiózł ..... a fuuuujjjjj :D

Dotarłem do domciu po światecznych wyjazdach ..... wielkie dzięki za serdeczne przyjęcie
i ciekawe pogawędki .....mam nadzieję że teraz to Ty zaszczycisz mnie odwiedzinami.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”