Janku - Mieczysławie - Aniu - Henryku - Magda - Iwonko - Marlenko - Mateusz - Pati - Agnieszko - Lucy - dziękuję Wam bardzo, że chciało się Wam zajrzeć do mojego wątku i pochwalić moje nowości.
Dziękuję, Janku - mam nadzieję, że dobra opieka sprawi, iż będą jeszcze ładniejsze ;-)janek45 pisze:Ale piękne eksponaty
Mieczysławie - dziękuję serdecznie, niemniej większość roślin poznaję, z niektórymi zaprzyjaźniam się na tyle, by po jakimś czasie dobrac im towarzystwo - mam nadzieję, że tak będzie z nowościami, które dziś przedstawię.Akwelan_2009 pisze: a jest co oglądać, masz "szeroką gamę" roślin
Aniu - dzięki i mam nadzieję, że super ona będzie jak jej trochę zejdzie powietrza. Ale produkuje kolejne pąki, mam nadzieję , że za rok też będzie taka chętna do kwitnienia. A kwiatek dla odmiany różowy, śliczny - to jedyny róż, jaki tolerujęKwiAnna pisze:Ruda super i w dodatku różowe kwiatuszki ma

Henryku - bardzo dziękuję za miłe słowa jak zawsze. Wiedziałam, że zwrócisz uwagę na echinopsis. Mnie zachwyciło kwitnienie, jakie miałam możliwość oglądać na własne oczy i czuć na własny nos. Jeśli pozostałe będą takie - to się zakocham na zabójhen_s pisze:Kaktusy - choć to podobno nie Twoja specjalność - coraz ładniejsze i coraz liczniej reprezentowane.![]()
Szczególnie echinopsisy mi się spodobały. No i obie mammillarie... Coraz ładniej i bardziej kolorowo u Ciebie

I zasadniczo nic się nie zmieni chyba nigdy. To jest moja absolutnie niepodważalna miłość, niemniej - najlepsze, Henryku, na deser. Jeszcze jakieś półtora miesiąca i pokażę, bo na razie to nic nowego, dopiero się budząhen_s pisze:Ale... Ja u Ciebie najbardziej lubię oglądać Madagaskar........

mrooofka pisze:Mnie się bonus w postaci Mammillaria carmenae 'Cristata podoba najbardziej... jest urocza
Magdo - również, dzięki, ale to taki... robaczek

Iwonko - może troszkę się skaktusiłam, ale dlaczego rezygnować z tego, co śliczneraflezja pisze:Faktycznie "kaktusiejesz" Żanetko.
No i dobrze, wszystkiego w życiu trzeba doświadczyć, w każdym razie ja Ci sukulentowo i kaktusowo wiernie kibicuję.

Marlenko - bluźnisz teraz Ty - zaraz tam pokochaćmarlenka pisze:Bluźnisz ;) grzebieniaste są urocze. Możesz mi oddać tę ślicznotkę (a wiem, że nie oddasz bo zaraz ją pokochasz) ;)piasek pustyni pisze: W gratisie była Mammillaria carmenae 'Cristata' - choć niespecjalnie lubię się w formach grzebieniastych, to skoro jest - to niech będzie, ja jej miejscówki nie żałuję

A to przykre, ale poczekaj, teraz może się ruszy. Ja kilka starców musiałam wrzucić do mnożarki, bo padłyby pod koniec zimy. Zauważyłam, że niektóre nie lubią długiego zimowania, i być może jest i w tym przypadku (nie pamiętam, który Ci wysłałam). daj na słońce i poczekaj jeszcze.marlenka pisze:Widzę, że masz też nowe Senecio. O ile się nie mylę, dostałam od Ciebie kilka do ukorzenienia. Muszę jednak ogłosić, że o ile każda roślinka od Ciebie się przyjęła i jakoś tam u mnie rośnie, to jednak Senecio nie ruszyło i choć wygląda bez zmian właściwie leży w ziemi martwe.
Mateusz - żebyś wiedział, że na to liczę...Widziałam to u forumowiczów i chciałabym dojrzeć u siebie...Ale poczekamy, zobaczymy, niech lepiej zdrowo rośniemataan pisze:Bardzo ładne nowości. Na pewno będziesz zachwycona, gdy zakwitnie Ci taka grupka S. mirabilis .

Pati Kochana- ha ha, poczekaj jak posadzę zamówienie od CiebieFiligranowa27 pisze:Żanetko kochana jak ci to wszystko podrośnie to jak ty się z tym wszystkim pomieścisz

Agnieszko - żartujecie chyba... Naprawdę ten grzebień się Wam podoba...?brombiel pisze:Mammillaria carmenae jest niesamowita, a ta grzebieniasta dodana do towarzystwa...też ładna![]()

Słuszna uwagabrombiel pisze:Mnie intryguje zaś Epi...piszesz że takiego jeszcze nie miałaś...to co to za jeden że tak zapytam...nie napisałaś jego nazwy, ni koloru kwiatu...skąd więc wiesz że takiego nie miałaś...

Lucynko, masz rację - wydaje Ci sięonectica pisze:Nowości - miodzio! Jeszcze chwila a okaże się, że ja jednak mam potrzeby na ten sezon, chociaż już od kilku miesięcy wydaje mi się, że nie...

To skoro nadal jesteśmy przy kaktusach, to obiecane nowości od Marka. Z góry przepraszam za jakość niektórych zdjęć. Jeśli nie ma pełnej nazwy, to starałam się resztę uchwycić na nazwówkach, jeśli gdzies błąd, proszę o poprawienie, ale i tak z wieloma roślinkami dopiero się muszę zapoznać, poznać ich potrzeby - no po prostu mnóstwo zajęć na nieliczne co prawda wolne chwile. Niemniej każda roślina wywoływała uśmiech, zadowolenie - i w ogóle. Popatrzcie sami:
Aylostera albiflora:

Aylostera cayasensis

Aylostera jujuyana, Nazareno

Aylostera tarvitaensis

Coryphantha andreae

Echinofossulocactus

Ferocactus coloratus

Ferocactus tortulispinus

Gymnocalycium bruchii

Gymnocalycium chubutense

Lobivia famatimensis v. aurantiaca

Lobivia schapherii

[[nazwa-zakazana]] 'prolifera' (nie wiem, czy dobzre ją nazwałam, bo to jest ta "krzewiąca się", a tak nazwę kojarzę:

Mammillaria bocasana

Mammillaria calleana

Mammillaria carmenae

Mammillaria densispina

Mammillaria duwei

Mammillaria eichlamii

Mammillaria elongata 'Rubra'

Mammillaria gracilis

Mammillaria haehneliana

Mammillaria multiceps

Mammillaria nana

Mammillaria nazasensis

Mammillaria nivosa

Mammillaria prolifera

Neolloydia odorata

Pseudolobivia calorubra

Sulcorebutia candiae

I cała zbiorówka:

Marku - raz jeszcze Ci serdecznie dziękuję za wizytę, za te urocze kaktusiki, i po prostu za wszystko

Z góry dzięki za wizyty - lecę popatrzeć, co u Was