Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

No zjawę zobaczyłam ;:306 .......Elwiś ;:167 to pogoń doła i do klikania się zabierz, bo tu usychamy z braku wieści. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Do doła posadź lepiej różyczkę ;:224, a sama wracaj do nas ;:333 Masz straszne zaległości. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co słychać u 'Ogrodzia'?
Fantastycznie opisujesz swoje królestwo, a róże szczególnie pięknie i na wesoło. Ubawiłam się czytając niektóre fragmenty wątku. Przydałoby się powspominać róże 2015 nowe i starsze. Ciekawi mnie np. jak rośnie róża 'Eifelzauber'. Też ma taką, od 2 lat. Nie powtarza u mnie kwitnienia jesienią. Czy i u Ciebie jest podobnie?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witam wszystkich miłych gości Ogrodzia Obrazek
Zgodnie z obietnicą postarałam się wygrzebać z "doła" i dać głos. Aż mnie przerażenie zdjęło, jak zobaczyłam, że zaległości mam od końca lipca ;:oj Szok, jak ten czas pędzi! Łapię się coraz częściej na tym, że nie wiadomo kiedy i jak, a już minął miesiąc, kwartał, rok...Obrazek Gdzie te czasy, kiedy lata wlokły się niemiłosiernie??? Szczególnie przed 18-tką, hi, hi... Obrazek
Dość biadolenia, pora zeznawać co tam na rabatkach słychać. Otóż... nic nie słychać :wink: Ogród śpi snem sprawiedliwym - rabaty mniej więcej uprzątnięte (bardziej mniej, niż więcej). To zasługa tulipanów, których sadzenie wymagało niezbędnych prac przygotowawczych. Cebul posadziłam jesienią około 1000 sztuk. Najpierw 700, a potem na wyprzedażach za grosze dokupiłam jeszcze ok. 300. Już nie mogę się doczekać wiosny i obejrzenia na żywo nowych odmian ;:65
Różanie tym razem skromnie - raptem kilka sztuk Austinek. Powoli brak miejsca daje się we znaki ;:145 Jak znam życie, kuszenie mnie nie ominie... ;:185 szczególnie na wiosnę ;:224 Ale jesienią byłam bardzo dzielna i nie szalałam różanie.
Na posumowania u mnie jeszcze nie czas... Przekornie zaczynam je dopiero w styczniu, jak inni forumowicze kończą. No ale jak podsumowywać rok, który jeszcze trwa??? A nuż coś się jeszcze wydarzy? :;230
Dziękuję Wam wszystkim, którzy zaglądali i zaglądają do Ogrodzia. Na "lanie po dupsku" jestem gotowa... Obrazektylko się zastanawiam,
jak Ania zamierza tego dokonać??? ;:306 Jeżeli będzie to związane z wizytą na Podbeskidziu, to cieszę się bardzo i zgadzam nawet na kilka lań ;:108
Iwonko - Iwonka1 witam Cię serdecznie i dziękuję za ciepłe słowa ;:196 Kiedy Ty otworzysz nam swoje podwoje? Nie daj się prosić!
Zamówiłaś Jalitah? Będziesz zadowolona estetycznie, bo to piękna róża. Niestety ma wadę - jak dla mnie za mało kwiatów w sezonie (jak to wielkokwiatowa). Zazdroszczę Ci, że dopiero zaczynasz przygodę z różami i tyyyyyle odmian możesz kupić. Ja niestety mocno
się już ograniczam z powodu braku miejsca.
Moni - Alania dzięki, że o mnie pamiętasz ;:196
Ulcia - lawenda oj, widzisz, życie pędzi i czasu brakuje na wszystko. Najlepiej byłoby nie spać Obrazek te kilka godzin byłoby jak znalazł. Zamówienie różane skromne - tylko 6 krzaczków: Wisley 2008, Gentle Hermione, wytęskniony James Galway ;:167 Ambridge Rose, Janet i jedyna w tym zestawie nie-austinka: Sexy Rexy.
Jagódko - JagiS cieszę się, że o mnie pamiętasz Obrazek Jak widzisz, ściągnęłaś mnie samymi myślami, telepatia chyba istnieje...Obrazek
Wyobraź sobie, że zapisałam się do biblioteki i mam dostęp do wielu nieznanych mi dotąd autorów... Liczę na wymianę doświadczeń czytelniczych z Tobą, królową kryminałów :wink:
Grażynko - Kogra na zjawę to nie wyglądam, wierz mi... Tu i tam dużo za dużo i nawet prześcieradło tego nie ukryje ;:223 Cieszę się, że jesteś na FO i mogę z Tobą pokonwersować ;:196 Kupiłam Janet, wiesz? To przez Ciebie...
Jolu - Yollanda nie masz pojęcia jak się cieszę, że do mnie zawitałaś! coś czuję, że znajdziemy wspólny język :wink: A wszystko przez Twój nick Obrazek Mam słabość do tego miana, pracowałam kiedyś z jedną świetną dziewczyną Jolandą (Jolą, pseudo Jolanda) i tak mi zostało.
Kolejny odcinek Ogrodzia będzie wkrótce - już jest częściowo napisany. Podsumowanie róż 2015 w styczniu. Tymczasem mogę powiedzieć, że Eifelzauber mnie nie zachwyca. Kwiaty są interesujące, subtelne, ale ... są ładniejsze odmiany. No i fakt - jesienią ani kwiatka na niej nie uświadczysz Obrazek. Zastanawiam się nad przeniesieniem jej za płot i wykorzystaniem tego miejsca na inną piękność...
Jak pisałam wyżej - podsumowania w styczniu, tymczasem tylko "trailer"- najlepsze nowości 2015 to: ......................... (tu stopniujemy napięcie.........................) Lacre, Guernsey i Stephanie Baronin zu Guttenberg. Wszystkie trzy REWELACJA! Kwitły obficie (jak mówi moja Ciocia "do upadu" :wink: ), były zdrowe jak rydz i zbudowały bardzo foremne krzaczki. Susza im nie była straszna, a uroda kwiatów w moim guście (czyli... górą bladawce!)
A oto i one na osłodę tych buro-ponurych dni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Elwi, jak dobrze, że się "wygrzebałaś" :lol: Chociaż po takiej ilości cebulowych masz prawo odpoczywać i czekać na efekty, a teraz już marzyć o kwietniu. W tym sezonie miałaś kapitalną wiosnę ;:oj . Pamiętam twoje zdjęcia tulipanów, bo do dzisiaj mi się śnią i jeszcze wszystkie nazwane z imienia.. ;:180
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

No w końcu wróciłaś ;:4
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Janet ?..... ;:oj .....Elwiś zabij ale nie pamiętam ;:14 ......
Widzisz....faktycznie ten czas tak szybko leci.....18 - tka......kiedy to było......
Nad Baronką sama długo się zastanawiałam, w końcu mi umknęła, ale została na liście......zobaczymy wiosną.
Teraz mogę coś dosadzić jak tylko coś wypadnie, miejscówek brak. ;:306
Nie szalałaś różanie, ale tulipanowo :uszy , też pamiętam twoją wiosnę i chętnie do niej powrócę, bo widoki były boskie. ;:215
Prześcieradło samo opadnie jak wiosna przyjdzie, u mnie podobnie, ale się nie przejmuję, bo podobno kochanego ciałka nigdy nie za wiele. ;:112
Też się cieszę że jesteś ;:168 ;:167
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No nareszcie córa marnotrawna powróciła na łono Fo ;:306
Muszę Ci powiedzieć, że moja Guernsey niestety złapała plamistość ;:223 Ale zaraza plamistości rozsiała się z innych krzewów i może przez to ciężko jej było się uchronić.
Młodziutka to i cherlawa. Zobaczymy w przyszłym sezonie.
No ale masz pewnie dużo więcej fajnych zdjęć które przed nami ukrywałaś przez tyle czasu :twisted:
Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Och, jakże się cieszę, że się odezwałaś, Elwi.
Znowu się uśmiałam . "Lanie po dupsku" i ".........stopniowanie napięcia........." mnie rozśmieszyło :D .
Do Yollandy tylko Yeti pasuje ;:219 . Cieszę się, że Ci się dobrze skojarzyło. Przy okazji pozdrawiam wszystkie Jole i Jolki. :wit

Zatem los 'Eifelzauber' przesądzony, kwiaty ładne ale kilka sztuk na początek sezonu i koniec na tym, to za mało by zajmować czołowe miejsce w moim ogrodzie.
W 2016 czeka ją wyjazd przed płot, do kata, na tyły ogrodu . Za płot- wylądowała by u sąsiada, to by się chłop zdziwił :shock:

Dzięki za "bladawce' - piękne. Tez lubię takie kolorki. Mój ulubiony bladawiec to 'Crocus Rose'.

Czekamy ;:65 na wspomnienia i opinie . Miejsce po Eifelzauber czeka na nowy wybór.

1000 tulipanków robi wrażenie ;:138 . Będzie co podziwiać.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi ależ się cieszę, że powróciłaś! ;:168 ...Swoją drogą, musiał być mega głęboki ten dół... Tym bardziej mi miło, że znów jesteś z nami.
Musze przyznać, że te Twoje 1000 cebul zrobiło na mnie ogromne wrażenie. ;:oj W sumie to dobrze, że dopiero teraz o tym wspominasz, bo jeszcze i ja bym zaszalała. A tak, mam przynajmniej święty spokój. Pozostaje tylko niecierpliwie oczekiwać wiosny poprzedzonej Twoimi wspominkami. ;:65
W sezonie byłam pod sporym urokiem Guernsey. Namiętnie podziwiałam jej zdjęcia z forumowych ogrodów. Nie wiem tylko jak to się stało, że przy jesiennym zamówieniu o niej zapomniałam. ;:224
Nie zgiń proszę, na kolejnych kilka miesięcy! Obrazek
;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To się będzie działo wiosną
1000 tulipanów to nie w kij dmuchał
Ja posadziłam raptem kilkadziesiąt
Cebulowe sadzenie odłożyłam do przyszłej jesieni
Lacre i barona mam. Namówiłaś mnie na Guernsey
Szukam miejscówki :D
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Elwi, 1000 cebul :!: :!: :!: :!: ;:oj I Ty piszesz, że nie masz miejsca?. Zaszalałaś ;:50 Ale będzie wiosną widowisko :heja Już nie mogę się doczekać
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

"Bardzo serdecznie witam Państwa, bardzo serdecznie" Kto zgadnie z czego to cytat? Dla ułatwienia dodam, że chodzi o audycję radiową ;:224 Niewątpliwie witam Was bardzo serdecznie i dziękuję za wszystkie wpisy. Ledwo wyrabiam z codziennymi obowiązkami, tym bardziej, że ten tydzień spędziłam w rozjazdach - Kraków, Warszawa i takie tam inne... Prace przedświąteczne leżą odłogiem, ale zmobilizowałam się do porządków w zdjęciach Ogrodzia ;:306 (można to uznać za porządki świąteczne? Powiedzcie, że można Obrazek)
Wyrzuciłam do osobnego folderu wszystkie wykorzystane, coby się nie powielać i nie mydlić oczu. Okazało się, że zdjęć niepokazywanych zostało dużo, więc będę Was katować fotkami Obrazek
Zanim powrócę z sentymentem do wiosny, pokażę Wam klomby z warszawskiego parku. Niby nic, a dawały po oczach z daleka, świecąc i pyszniąc się kolorami w powszechnej szarudze. Z góry przepraszam za jakość - zdjęcia z komórki i jakieś mało ostre :( Tak więc przedstawiam Jejmość Kapustę w pełnej krasie, w grudniu popołudniu:

Obrazek

Obrazek

Przyznaję, że do tej pory kapusty nie doceniałam (chyba, że na talerzuObrazek ). Tymczasem, w sprzyjających warunkach, może ona w stanie prawie niezmienionym dotrwać do wiosny i rozjaśniać rabaty ;:108 Ląduje na liście "branych pod uwagę"!
Sabinko - Nifredil masz rację - marzę o wiośnie i łanach tulipanów ;:170 Dla Ciebie fotki z kwietnia:

Obrazek

Obrazek
Moni - Alania wróciłam i od razu "wpadłam" - gary niepozmywane, a ja przed kompem ;:306 Dla Ciebie słoneczne tulipany
Obrazek

Obrazek
Grażynko - Kogra no żesz... nie pamiętasz??? Austinka, pisałaś o niej, że pierwszy rok u Ciebie ;:oj W każdym razie zaraziłaś mnie bakcylem i Janet wylądowała u mnie ;:333
Prześcieradło samo opadnie

Niewątpliwie opadnie... bo nie będzie się miało na czym trzymać jak zacznę przypominać kulkę ;:306 Co tam! Na wiosnę zacznie się praca ogrodowa to trochę zrzucę...
Dla Ciebie Grażynko tulipanowy szał z kwietnia 2015:

Obrazek

Obrazek
Zuza - sweetdaisy ha, foty dla Ciebie, czyli tulipany po raz enty :wink:

Obrazek

Obrazek
Jolu - Yollanda czemu tylko Yeti pasuje? ;:oj Nie jarzę....
W kwestii płotu. Nie wiem jak Ty, ale ja mam płot z 4 stron ;:224 Z trzech graniczę z sąsiadami, z czwartej mam drogę i tam planuję wyautować Eifelzauber. No, może nie literalnie na drogę, ale na tzw. "przedpłocie". Wylądowały tam już czerwone liliowce (pomyłkowe) i trzmielina oskrzydlona. Tysiąc cebul... sama wiesz, że to pestka - raptem 1,5x1,5 m... zmierzyłam przed sadzeniem ;:108 Zresztą zobacz:

Obrazek

Obrazek
Szału nie ma... Dla Ciebie już kwitnące, moje ulubione, tulipany Margarita pachnące rewelacyjnie i mocno:
Obrazek

Obrazek
Aniu - aneczka1979 dziękuję ;:196 Z forum znikam z powodów ode mnie niezależnych, doba nie chce się rozciągać, dni mijają z prędkością światła... ;:145 Zaglądanie na FO od czasu do czasu i podczytywanie ulubionych wątków jest znacznie mniej absorbujące niż pisanie postów w swoim wątku i obrabianie zdjęć. To wymaga i czasu, i skupienia, i w miarę dobrego nastroju, by nie dołować czytelników ;:306 Guernsey zapomniałaś zamówić? Hm, psychoanalityk by zaraz powiedział, że Twoja podświadomość tak to zorganizowała, żeby mieć pretekst do zakupów wiosennych :;230 Nie bój nic, jeszcze zdążysz ją kupić! Dla Ciebie kolejna porcja tulipanów z początku maja - oczywiście Angelique (kupiłaś?):

Obrazek

Obrazek
Gosiu - Margo2 właściwie te 1000 sztuk to betka - jak się je ułoży jedna obok drugiej to wcale nie zajmują wiele miejsca ;:185 Zobacz na fotkę powyżej. Tysiąc róż - o, to by było placu trzeba! ;:oj Guernsey warto kupić, będziesz zadowolona. Dla Ciebie
kolejna porcja wiosny 2015:

Obrazek

Obrazek
Iwonko - Iwonka1 liczę na fajny efekt, jak będzie - zobaczymy... W ubiegłym roku wsadziłam 600 sztuk i efekt był, ale nie taki jak planowałam (gorszy) ;:145 Dla Ciebie bukiet tulipanów kwietniowych:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

O! Widzę, że uraczyłaś nas Polką, co mnie na moment zachwyciła tej wiosny u Ciebie. Niestety tylko na moment, bo zaraz przyszła Angelique (oczywiście, że ją kupiłam! 30 cebulek na początek wystarczy :wink: ) i Polka poszła w odstawkę.
Myślę sobie i widzę to, że moje tulipanowe gusta postępują jednak w kierunku zwykłych kształtem tulipanów. Nie parrot, frillsy, czy inne cudaki a zwykłe kształtne, jakże poukładane kielichy. Nie mniej i tak trochę nagrzeszyłam tym kształtem nie pod linijkę. Ostatecznie zobaczymy na czym stanie jak nastanie wiosna. ;:65
Oczywiście stwierdziłam też przed chwilą, gdy oglądałam Twe zdjęcia, że wzmożony ślinotok Obrazek i przyspieszone bicie serca Obrazek na widok tego cudnego 1,5 na 1,5 wskazują iż choroba cebulowa postępuje i stale chciałabym więcej i więcej.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Elwi, dzięki za piękną Margaritę. Niektóre tulipanki faktycznie mocniej pachną. Uwielbiam pachnące kwiaty.
O rety, ileż tych cebulek zakupiłaś ;:oj . Jak dałaś radę tę ilość posadzić?
Wymienisz kilka nazw nowych odmian?
Śliczne tulipanki w cudnych energetycznych kolorkach nam pokazujesz , a i kapusty szałowe.

Mało jest imion i w ogóle wyrazów na literę "Y". Prócz Yollandy tylko Yeti mi przyszedł do głowy.

Czy to Wojciech Mann w radiowej Trójce tak się wita?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”