Ogród w sercu Borów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów

Post »

Kasiu
wiem o spotkaniu, Terenia mówiła a w Twoim wątku widziałam prezenty. Fachowo o nie zadbałaś - niech Ci rosną pięknie.

Ewuniu, pierwszy raz siałam liliowce w 2009 r. (dostałam 9 nasion, z czego 6 wykiełkowało, z czego 4 szt. już zakwitły na 3 rok.)
od tego czasu sieję każdego roku. W ubiegłym roku zasiałam pod koniec października, a w listopadzie zadołowałam na zagonie, gdzie są jeszcze obecnie. Nasiona sieję do skrzynek lub innych opakowań, dokładnie oddzielam od siebie nasiona z poszczególnych nasienników, aby wiedzieć, że nowe siewki należą do tej samej grupy. Zapisuję sobie też ilość zasianych nasion, to ważne, ponieważ zdarzyło mi się, że niektóre już w maju kiełkują, a inne np. miesiąc później. Wiem wtedy czy wszystko wykiełkowało, czy nie. Nasiona kiełkują dobrze, ale nie wszystkie. Nasienniki liliowców nie maja dużo nasion. Np. lilie, czy irysy mają ich znacznie więcej. Ewuniu, jeśli mam nasiona, które są zapylane przez hodowcę, to one nie są takie jak rośliny mateczne.Natomiast nie wiem jak to jest w przypadku, kiedy zapylą owady, pewnie też się różnią. Dla mnie to lepsza metoda pozyskania nowych krzewów, bo taniej nabyć nasiona, niż całe rośliny. Fakt, czas oczekiwania i swój wkład pracy, ale to jest super sprawa. Sieję też lilie i irysy, w ubiegłym roku nabyłam nasiona pochodzące od hodowców z Czech i z Niemiec.

cdn. liliowców
Obrazek

El Desperado
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólny widok dwóch największych rabat z liliowcami - tutaj wcześniej był skalniak, który został zlikwidowany, ponieważ stale trzeba było usuwać chwast, a z liliowcami nie ma prawie żadnej roboty,.
Obrazek

Obrazek

A to ogólny widok drugiej rabaty
Obrazek

Część z tych, które pokazałam to kwitły pierwszy raz w minionym sezonie, w tym roku mam nadzieje, że zakwitną kolejne nowe siewki.
Pozdrawiam, Ula
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Ula ...śliczne liliowce ;:63 ......tej zimy dostałem "kręćka" na ich punkcie :wink: ...pięknie zagospodarowany ogródek ...i te fuksje ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Grzegorzu :wit
Miło mi, że odwiedziłeś mój wątek, dziękuję Ci za miłe słowa. Muszę przyznać, że Twój wątek odwiedzałam (poleciła mi forumowiczka Terenia - Teniak)
Pooglądałam Twoją kolekcję datur, oleandrów pelargonii i pozostałych. Zrobiło to na mnie wrażenie, przy kolejnej wizycie zostawię ślad.
Miłego dnia
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Uleńko piękna rabata ;:167 My z Mamcią też dopiero w zeszłym roku doceniłyśmy liliowce i zdobyłyśmy kilka fajnych okazów ale chyba będę musiała się do ciebie uśmiechnąć o kawalątek jakiegoś dwukolorowego z oczkiem bo takich ładnych jak ty to nie mamy ;:224
A jak jeszcze piszesz że są bezproblemowe to do mnie jeszcze bardziej przemawia ;:306
Miłego dzionka kochana ;:196 u mnie słonko na niebie skutecznie poprawia humor ;:3
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Ulęńko liliowce są prześliczne ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Uluś siewki nie siewki, co za różnica.... wszystkie piękne :heja a te łany liliowców powalają na kolana ;:108
Jak zdrówko ;:167
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, witam
Moniko, w tym sezonie zobaczę który z tych dwukolorowych się rozrósł na tyle, że da się oddzielić, będę pamiętać. U nas dzisiaj było ponuro i smutno.
Alicjo, widzę, że i Tobie się podobają. Polecam ich uprawę. Tak sobie myślę, że jak już sił zbraknie na pielęgnowanie ogrodu, to one same doskonale sobie poradzą. Zaczynam je sadzić w każdym wolnym miejscu, bo każdego roku przybywa kolejnych siewek, które z każdym rokiem będą się rozrastać.
Marysiu, myślę, że liliowce dobrze wyglądają w dużych grupach, ale pojedyncze kępy, takie już wieloletnie też są piękne. Ty też ich masz nie mało

Taki widoczek może nie jest tak piękny jak okazy kwitnące, ale co z nich będzie to wielka niewiadoma. Nasiona zostały wysiane jesienią 2012 r., na wiosnę w ubiegłym roku zaczęły kiełkować, a na zdjęciu - to tak wyglądały 9 sierpnia. Do jesieni jeszcze sporo urosły te maluch. Mam nadzieje, że niektóre już w przyszłym roku pokażą pierwsze kwiaty
Obrazek

Obrazek

i moja nowość od ubiegłego roku - o pstrych liściach
Obrazek
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

No Ulka takie plamy liliowców to i w moim ogrodzie mogłyby być....gdyby było miejsce. ;:306
Pięknie i kolorowo.
;:196 Teresa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Ulka takie poletko liliowców robi niesamowite wrażenie,ale również , jak piszesz, pojedyncze okazy,choć znacznie rozrośnięte też kwitną mnóstwem kwiatów. Zapytałam o uprawę z nasion,bo w zeszłym roku, zawiązało mi się kilka nasionek ( tylko kilka,bo ja obrywam przekwitnięte kwiatostany), nie zebrałam jednak nasion,pozwoliłam im spaść na ziemię,zobaczymy,może coś z tego wyjdzie. Jeśli nie,to pozwolę w tym roku zawiązać się większej liczbie i spróbuję wysiać.
Jesteś prawdziwą inspiracją! :)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Was :wit
Tereniu Jak przyjadę do Was, to znajdę Ci miejsce dla liliowców ;:306 Pomyślałam, że u Ciebie mogłyby rosnąć wzdłuż całej dróżki, która prowadzi do Twojej córki, ale kochana decyzja należy do Ciebie ;:108
Ewuniu, może się zdarzyć, że jakieś nasionko wykiełkuje, musisz być czujna jak zaczniesz usuwać chwasty. Mały liliowiec wygląda jak szczypiorek, a może ptaki wyzbierały nasionka. Ale jak pozbierasz w tym roku, to na jesień zasiejesz i to będzie już początek czegoś nowego. Jak zawiążą się u Ciebie nasionka, to pozostał może 1 - 2 najsilniejsze, a te małe pousuwa. Wówczas będziesz miała nasiona bardziej wyrośnięte. Jak będą już brązowieć, to można ściąć i dosuszyć np w domu. Ja nie dopuszczam, aby nasienniki się wysypały, albo zbytnio nie namakały w deszczu. Jak wysypiesz nasionka z jednej torebki, to możesz je posiać do jednej doniczki i będziesz miała po wykiełkowaniu większa kępkę. A jak się wszystko pomiesza, to gorzej, bo nie wiadomo, co po czym i trzeba pojedynczo porozsadzać. Ja jak sprowadzam nasiona, to też proszę o zamknięte nasienniki.

Pokażę jeszcze kilka ujęć z ubiegłorocznego kwitnienia, na pewno na tych zdjęciach powtarzają się poszczególne okazy, ale czasami zdjęcie zrobione o innej porze dnia daje inny efekt
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mój ulubiony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest nowa rabata, te wszystkie są w trzecim roku od wysiania nasion, jak widać część już zakwitła, chociaż tylko jednym pędem kwiatowym, a pozostałe to myślę, że w tym roku zakwitną.
Obrazek

A te rabaty już pokazałam wcześniej, ale na tych zdjęciach chyba lepiej został uchwycony cały "wysyp kwiatów"
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lubię te ciemne kolorki u liliowców

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

O ja ;:oj cudnie kolorowo ;:138 wspaniała kolekcja ;:108
Mam nadzieję że kiedyś i ja się dorobię takich okazów ;:173
Miłych Walentynek Uleńko ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Uleńko,

Jak powoli otwierały mi się Twoje zdjecia liliowców to oniemiałam patrząc na Twoją kolekcje - masz chyba wszystkie odmiany ?
Piękne to wygląda - cudownie - te siewki to rozumiem też liliowce ?
Gratuluję takiego pięknego krajobrazu liliowców. Ciepło pozdrawiam w dniu miłości.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, na pewno się doczekasz pięknych kwitnień liliowców, po posadzeniu one z każdym rokiem mają więcej pędów kwiatostanowych. W tym roku tez będę oczekiwać pierwszych kwitnień u odmian niniaturowych, nabyłam u ubiegłym roku, ale jeszcze nie kwitły.
Tobie też miłego dnia życzę, dzisiaj szczególnie

Agnieszko witaj
U mnie większość liliowców to teraz takie z siewek, nie odmianowe. Tych odmianowych też trochę mam, ale już w takie nie będę inwestować. Nasiona są tańsze, tyle tylko, że trzeba trochę czekać na pierwsze kwiaty. Ale warto, bo i zdążyło mi się, że takie kupione tez nie zawsze kwitną w następnym roku.
Agnieszko, odmian jest tak wiele, że chyba nikt nie zdąży z ich zgromadzeniem, Hodowcy wprowadzają coraz to piękniejsze odmiany, ale te są bardzo drogie, więc cieszę się z tych, które mam
Tobie też życzę miłego dnia.
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Oj Ulka dróżka do córci obsadzona przecież...wzdłuż płotu są przecież winorośle,czarne maliny,jeżyny,kiwi.
Jest tak upchane że wzajemnie się przerastają..ale ja żartuję przecież, miejsce by było ale wiesz jakie mam postanowienie.Chociaż liliowce mają to do siebie że pięknie zagłuszają chwasty,przydałoby się posadzić wszędzie.
Śliczne kolorki tych siewek...faktycznie te ciemne chyba najładniejsze a już z pewnością te wszystkie fryzowane.
;:196 Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tereniu
Wiem Tereniu, jak to U Ciebie wygląda. Faktycznie miejsca już brakuje, a przecież stale Ci przybywa nowych ogrodowych perełek. Ja Cię tak trochę podpuszczam, ale widzę że trwasz w postanowieniu ;:306, zobaczymy jak długo
Miłego dnia ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”