Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród

Post »

Uffff przejrzałam cały Twój wątek i jestem pod totalnym mega wrażeniem okolicy w jakiej mieszkasz i pierwsze jak zobaczyłam Twój wielki dom to sobie pomyślałam ,że ja nie chciałabym go ogrzewać ;:306(zadanie iście bojowe ;:224 ).Podziwiam Twoje pozytywne nastawienie mimo tylu lat walki z chorobą ;:180 , a wykonanie rabatki poszło Ci w ekspresowym tempie :;230
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyznaję się, okolicę mam fajną :wink:
Pod namiot miejsca nie brak ;:215 więc jeśli tylko chcecie... ;:71
Właśnie ten sezon ma mi upłynąć pod znakiem sadzenia, przede wszystkim szpalerów osłaniających od wiatru. Mam nadzieję, że siły będą, 4 miesiące minocycliny naprawdę dużo dobrego dały, choć oczywiście leczenie jeszcze potrwa.

Oczywiście nie ogrzewamy całego domu, tylko małą część. Wcześniej 140 m2, a odkąd nie mogłam chodzić po schodach, to jeszcze mniej, ok. 90 m2, bo mieszkamy tylko na parterze. Co będzie i jak będzie robione z tym domem, to jeszcze tak naprawdę nie wiem. Calośc jest faktycznie ogromna, oczywiście nie potrzebujemy takiego metrażu, no chyba, że mielibyśmy założyć pensjonat :?: Jednak teraz o tym nie myślę, teraz muszę sie koncentrowac na tym, żeby wyzdrowieć.
Podziwiam Twoje pozytywne nastawienie mimo tylu lat walki z chorobą - św. Ignacy napisał: "Zniechęcenie to jedyna przegrana", wiem, że to prawda i mocno się tego trzymam, a poza tym, ja bardzo nie lubię przegrywać ;:134 bo mam wredny charakterek ;:306 ;:306 ;:209 ;:172 :;230
:wink:
A wykonanie rabatki poszło Ci w ekspresowym tempie - tak, nie oszczędzam sie, jak widać :;230

Kochani, tak w ogóle, to bardzo dziękuje za odwiedziny, zapraszam jak najczęściej!
Bea
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dopiero teraz obejrzałam twój cały wątek od deski do deski, nawet mojej mamie pokazałam twoją okolice tez jest pod wrażeniem. W ogóle mi się strasznie, ale to strasznie u ciebie podoba przepiękna działka a te drzewa zwłaszcza kasztan ;:167
Napisz skąd masz Larsa ja uwielbiam zwierzaczki i nie dziwię się że przygarnęłaś pieska chociaż tego nie planowałaś.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Szostani, muszę lojalnie uprzedzić, że już parę osób mi mówiło, że świat na moich zdjęciach wygląda lepiej niż naprawdę, więc to zapewne dotyczy tez mojej posesji ;:306

Skąd mam Larsa? Działam jako wolontariusz na rzecz zwierząt w potrzebie, głównie psów, więc wciąż mam do czynienia na różne sposoby z bezdomnymi psami i tak samo było z Larsem :)
Jeśli szukasz psa, to oczywiście mogę pomóc :wink: mam kontakty z wolontariatem w całej Polsce, poprzez kontakty pomogę znaleźć psa (lub kota, lub konia :D ) do adopcji w każdej części kraju ;:108

A ja dziś obudziłam się wcześnie, całkiem żwawa, nic mnie nie boli (tzn. boli mnie noga i plecy, ale jak na mnie to jest właściwie nic i sie nie liczy ;:306 ) i duch mój rwał sie do ogrodu, chciałby kopać i sadzić, bo (kretyn ;:306 ) wczoraj jeszcze nakupił roślin w Jeleniej Górze :roll: Natomiast ciało zobaczyło, że jest tylko 5 st.C oraz mgła i postanowiło jeszcze zostać w domu, wypić gorącą kawę ;:40 i pogadać przez komputer z porządnymi ludźmi, czyli ogrodnikami :D
Mam taka masę sadzonek do posadzenia, że kupowanie następnych, to naprawdę ;:14 ;:306 ...no, ale wszyscy wiemy jak to jest, gdy ktoś ma zieloną krew w żyłach :lol: Patrzysz, a tu stoi roślinka, której ty pilnie potrzebujesz, a ona potrzebuje ciebie... twoje ręce sięgają, by ją przygarnąć i już nie możesz pozwolić, by tam została bez ciebie ;:306
...I tak nabyłam 6 szt. lilaków i 2 szt. rh w Biedro oraz byliny w Casto :lol: Najpierw napaliłam sie na lilaki z Biedro, bo w wątku Pat sie dowiedziałam, potem doszłam do wniosku, że nie kupię, bo to bez sensu, pewnie odmiany nie będą sie zgadzać, jak to w markecie, juz tak kupowałam różne rośliny i najczęściej to, co na etykiecie i to, co w rzeczywistości, to dwie różne rzeczy - ale jednak za taką cenę warto zaryzykować, prawda? ;:306 W jednej B. nie bylo lilaków, tylko magnolie, uznałam, że w takim razie zamykam temat i będę szukać na serio wybranych odmian, ale wczoraj przejeżdżałam obok B. i oczywiście skręciłam, żeby sprawdzić, czy może tu sa lilaki. Były.
;:172 I tak niewinny zielony kretyn ;:306 we mnie dołożył kolejne sadzonki do posadzenia. Na wszystkie, poza bylinami, trzeba wykopać dołki ;:223 a to już nie będzie takie łatwe i przyjemne jak kupowanie ;:306
Bea
x-sz-i
---

Post »

Ja kocham drzewa i jak na działce są duże i stare to już mi się podoba kwiaty zawsze można dosadzić coś poprawić, ale drzewa w rok czy dwa ci nie urosną. I tak będę twierdzić, że u ciebie jest ładnie :D
Fajnie, że pomagasz ostatnio też musieliśmy zadzwonić do animalsu i zgłosić znęcanie się nad zwierzętami nikt nie reaguje pomimo, że jest to wieś gminna ( ja z rodzino mieszkam w innej wiosce) czyli dwóch weterynarzy policja kościół nikogo to nie obchodzi. Napisze tak większość ludzi na wsi jest bardzo prymitywna i nie są uczeni szacunku do zwierząt. Przecież te instytucje powinny być wyczulone na krzywdę, ale niestety są skupieni na zarabianiu pieniędzy a dzisiejszy kościół to jak dla mnie kpina.
Ja to oczywiście bym chciała drugiego psa, ale moi rodzice na razie nie chcą , i tak wzięliśmy dwa koty a miał być jeden :D
Jak będziemy mieli w planach drugiego pieska to raczej będzie to psiak ze schroniska.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Tak, niestety na polskich wsiach często nie traktuje się zwierząt dobrze, a Kościół to niestety czasem tylko utwierdza :evil: Znam przypadek, gdzie ksiądz wziął psa ze schroniska i uwiązał go na łańcuchu, "żeby pilnował" (!) Na zwrócenie mu uwagi, że to niemoralne, nieludzkie i on jako duchowny powinien dawać dobry przykład odpowiedział, że "to przecież tylko pies" :twisted: "Tylko pies" !! Na uwagę o naukach św. Franciszka, o tym, że zwierzęta, to nasi bracia mniejsi i co uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, mnie uczyniliście - zrobił głupią minę i odszedł :twisted: (Dodam, że potem ten ksiądz porzucił tego psa :twisted: psiak trafił pod opieke wolontariuszy i znalazł dobry dom ;:333 )
Bywaja też oczywiście dobre przykłady, na szczęście. Ogólnie troche sie juz zmienia na lepsze, niestety powoli, ale jednak...
Tu u mnie niektórzy, ci bardziej otwarci i zdolni do uczenia sie czegoś nowego, sporo zmienili w traktowaniu na codzień psów i kotów. Jakiś tam udział w tej zmianie miał też przykład mój i sąsiadki, wszyscy widzą, jak traktujemy swoje zwierzaki, widzą, że karmimy, dbamy, kochamy, chodzimy na spacery... Potrzeba jak najwięcej osób, którym zależy na dobru zwierząt, wtedy to sie zmieni.
Bea
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

"Zielona krew w żyłach" - to kapitalne określenie :D Wczoraj trzeba mnie było siłą wyciągać ze sklepu ogrodniczego...Bardzo dobrze wiem, o czym piszesz :D
Tak mnie zaraziłaś Alexandrem McKenzie, że myślał, myślał i wymyślił...już wiem, gdzie go posadzę! A tak dokładnie to dwa, hurra! Tylko teraz to już chyba muszę kupić takie w doniczkach.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Syringo - u mnie też 5 stopni. Właśnie kończymy śniadanie, zabezpieczamy inwentarz na dwa dni i jedziemy na działkę ;:71
Zanim dojedziemy to już będzie dużo cieplej( mam nadzieję)
Muszę Ci powiedzieć, że w sklepie na J widziałam na ekspozycji Twój traktorek. Usiadłam sobie, przymierzyłam się, sprawdziłam że na prawdę mam miejsce na napój w błotniku. Trochę Ci pozazdrościłam a potem wytłumaczyłam sobie, że na 800-metrowej działeczce traktorek nie jest mi potrzebny i z żalem zlazłam :( Potem obejrzałam cenę, przeliczyłam ile razy mieści się w niej moja emerytura i z nieco mniejszym żalem wyszłam ze sklepu na J.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-sz-i
---

Post »

Widzisz a ja mam tylko jednego rh z bie, chciałam dokupić jeszcze jednego następnego dnia i już nigdzie nie ma ;:145
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Jest kilka modeli tego producenta, więc nie wiem, czy akurat ten sam badałaś :D Mój jest najmniejszy z najmocniejszych, taki największy kompromis między mocą i ceną, poza tym akurat na ten była naprawdę duża obniżka, więc ja zapłaciłam wtedy stosunkowo mało, choć to i tak kupa forsy ;:218
Oczywiście, że na 800 m2 nie jest potrzebny traktorek ;:185 U mnie jest potrzebny, bo ja mam 1,34 ha ;:204
Bea
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Dziś mnie zlało do suchej nitki w ogrodzie. Zapowiadali burzę z deszczem u mnie, ale mialam nadzieję, że sie nie sprawdzi jak zazwyczaj bywa :wink: Przed południem bylo ciepło, przygrzewało słoneczko, a ja dzielnie ryłam. Gdy juz wyryłam, zabrałam sie za sadzenie i wtedy zaczęło lać, byłam w polowie i nie mogłam nijak tego zostawić, więc kończyłam w deszczu z piorunami :lol:
A teraz znowu słońce świeci... I to mnie wkurza :wink: bo wszystko mokre na dworze, nie bardzo jest jak wrócić do sadzenia, a a mam duuużo sadzenia ;:192
Bea
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Beatko, jutro też jest dzień kochana, zdążysz...Ja też jestem po burzy :D Przyszła nagle, zdążyłam auto zaparkować na podjeździe i szybko leciałam z reklamóweczkami, oj szybciutko, a jak zdążyłam wejść w drzwi to tak huknęło, że podskoczyłam. Ale u mnie słoneczko nie wyszło :(
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Ja swoje pudełeczko zapałek w wersji kombi specjalnie zostawiłam na deszczu, żeby je spłukał troche z kurzu :lol: No, taka zarobiona jestem ;:303 że nie mam czasu samochodu umyć ;:306
Bea
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ja to się cieszę, że w naszych B. taki nędzny wybór, a i w ogrodniczym nie najlepszy...gdybym tak jeszcze internetu nie miała, to byłabym bogatą kobietą z łąką zamiast ogrodu :) a W Jeleniej gdzie kupowałas? Nie wybieram się na razie, ale warto wiedzieć, tak teoretycznie... ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Szczęściaro, 6 lilaków ;:oj w mojej biedronce nie było nic. Owocówki, pigwowiec i jakieś cósie, których nazw nawet nie pamiętam, a specjalnie po lilaki poszłam ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”