gabi77 pisze:Mam pytanie czy bakłażan poradzi sobie na balkonie gdzie temperatura w dzień czasem mocno przekracza 30 stopni?? Mogę go próbować cieniować ale i tak temperatura będzie oscylowała 25-30 stopni. Bardzo nasłoneczniony taras niestety tylko tam mam miejsce. Czy ktoś z was uprawiał bakłażany w donicach?? Jak duże donice powinnam przygotować ( takie jak na pomidory i paprykę wystarczą??).
Ja mam taki taras i uprawiam bakłażany w donicach
Przy bardzo wysokich temperaturach i ostrym słońcu zachowywały się podobnie jak inne warzywa w takich warunkach, czyli "klapały" im liście, ale wystarczyło je wtedy przesunąć w półcień i wszystko wracało do normy. Bez problemu dają radę w donicach, choć w 10l było im troszkę za ciasno. Nawoziłam eko nawozem do pomidorów o podwyższonej zawartości potasu, oraz gnojówką z żywokostu.
W tym roku mam już wysiane : Violetta, Aleksandra, Long, Turkish Orange, Red China, Česki Ranny, Matrosik, Kamo, Almaz, Chinese White Sword, Czernyj Krasawiec, Slim Jim, Bianca Rotonda Stumata di Rosa, Apple Green, Ping Tung, Fioletowy Podłużny, Listada de Gandia, Patio F1 oraz Skorospelyj i Ronde de Valence. Będzie o czym pisać.