Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.

Post »

Tak, sadziłem głębiej :D Teraz rosną normalnie. Połowę wyrzuciłem bo nie miałem gdzie wsadzić.
Do tej pory mam owoce z zeszłego roku ;:306

edit

Oto dowód :

Obrazek
gabi77
100p
100p
Od: 2 paź 2013, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie czy bakłażan poradzi sobie na balkonie gdzie temperatura w dzień czasem mocno przekracza 30 stopni?? Mogę go próbować cieniować ale i tak temperatura będzie oscylowała 25-30 stopni. Bardzo nasłoneczniony taras niestety tylko tam mam miejsce. Czy ktoś z was uprawiał bakłażany w donicach?? Jak duże donice powinnam przygotować ( takie jak na pomidory i paprykę wystarczą??).
Aune
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sty 2015, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oberżyna wręcz wymaga wysokich temperatur, najlepiej przez dłuższy okres czasu i dużo słońca :wink: ziemia musi być jednak dostatecznie wilgotna, trzeba pilnować tym bardziej w donicy, gdzie ziemia szybciej się nagrzewa i wysycha.
gabi77
100p
100p

Post »

Super to może uda mi się w lecie mieć jakieś warzywka bo temperatury są na prawdę wysokie pokombinuję też z paprykami bo obawiam się że pomidory przy 30 stopniach mogą nie dać sobie rady :(
Aune
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sty 2015, o 18:59

Post »

Pomidory też dadzą radę :) spróbuj odmian koktajlowych na balkon będą super. Co do bakłażana to on potrzebuje raczej większej donicy niż pomidor. Moje rosły w gruncie i korzenie miały spore, ciężko mi było je jesienią wytargać z ziemi :) ale może wypowie się ktoś jeszcze kto ma większe doświadczenie z tym warzywem i uprawa balkonową.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Nie mam doświadczenia w uprawie w donicach, ale są odmiany przystosowane do donic np. Patio Blue F1.

Trzeba też pamiętać o tym, że oberżyna jest bardzo żarłoczna i bardzo głęboko i mocno się zakorzenia, więc w uprawie donicowej może to sprawić kłopot :(

Często jest tak, że bardzo wysokie temp, upały, powodują kiepskie zawiązywanie się owoców. Wiele osób o tym tu pisało na podstawie własnych obserwacji :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Miałam bakłażany w donicach w ubiegłym sezonie. W 30-litrowej donicy po 2 sadzonki dały plon po kilka owoców normalnej wielkości. Stały w półcieniu, w tym roku będę uprawiać tak samo.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Od kilku lat uprawiam w kwadratowych donicach 20x20x23 cm. Balkonowa odmiana Ophelia. Jestem b. zadowolony, 2-3 donice wystarczają na bieżące potrzeby.
Pozdrawiam,

J
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gabi77
100p
100p

Post »

Super ważne że da się w donicy i że jest jakiś plon. Z tym gorąco to na balkonie mam na prawdę gorąco w lecie czyli musiałabym cieniować :) z reszta pewnie i tak będę albo parasol ogrodowy rozłożę. Postaram się o jakieś wysokie donice :) Dzięki za wszystkie informacje :D Właśnie wertuje twardo wątek bakłażanowy :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje bakłażany wyglądają na dzień dzisiejszy tak :
Obrazek

Wsiałem wczoraj takie odmiany :
Chinese White Sword,
Apple Green,
Bianca Rotonda Sfumata Di Rosa,
Slim Jim,
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

gabi77 pisze:Mam pytanie czy bakłażan poradzi sobie na balkonie gdzie temperatura w dzień czasem mocno przekracza 30 stopni?? Mogę go próbować cieniować ale i tak temperatura będzie oscylowała 25-30 stopni. Bardzo nasłoneczniony taras niestety tylko tam mam miejsce. Czy ktoś z was uprawiał bakłażany w donicach?? Jak duże donice powinnam przygotować ( takie jak na pomidory i paprykę wystarczą??).
Ja mam taki taras i uprawiam bakłażany w donicach ;:108
Przy bardzo wysokich temperaturach i ostrym słońcu zachowywały się podobnie jak inne warzywa w takich warunkach, czyli "klapały" im liście, ale wystarczyło je wtedy przesunąć w półcień i wszystko wracało do normy. Bez problemu dają radę w donicach, choć w 10l było im troszkę za ciasno. Nawoziłam eko nawozem do pomidorów o podwyższonej zawartości potasu, oraz gnojówką z żywokostu.
W tym roku mam już wysiane : Violetta, Aleksandra, Long, Turkish Orange, Red China, Česki Ranny, Matrosik, Kamo, Almaz, Chinese White Sword, Czernyj Krasawiec, Slim Jim, Bianca Rotonda Stumata di Rosa, Apple Green, Ping Tung, Fioletowy Podłużny, Listada de Gandia, Patio F1 oraz Skorospelyj i Ronde de Valence. Będzie o czym pisać.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ale masz dużo odmian ;:oj Chyba bank nasion bakłażanów otworzysz :D
Czekam aż moje wzejdą ;:224
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Skoanna, dwadzieścia odmian... kurcze, nawet po jednej sadzonce to już niezła ilość. I na tarasie mieścisz się z tym majdanem ;:oj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

;:306 nie z całym. Spora część pójdzie do donic pod tarasem i do skrzyń pod chmurką
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
jakbym nie wiedziała, że to bakłażany to pomyślałabym, że papryki mam w tych kubkach ;:170
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Sadziłam bakłażany od kilku lat z takim samym rezultatem- po 1-2 owoce z kilku (od trzech do ośmiu) krzaczków. W zeszłym roku miały ostatnią szansę ;:14
Nie skorzystały z niej :twisted: -trudno. Będzie więcej miejsca dla dyń, te mnie nie zawodzą ;:168
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”