gloriadei - różanka 2010

Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: gloriadei - różanka 2010

Post »

Kolejna porcja wspaniałych zdjęć :uszy Constance Spry - nie sądziłam, że tak się rozrasta ;:63
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ale uczta z zapachami ;:224 ;:138 ;:138
Proszę jeszcze i jeszcze...... ;:180
;:196
:wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewuniu ale fajnie,że pokazałaś swoje cudowne fotki ;:138 Graham Thomas u mnie juz zasadzony siedzi i mam nadzieję,że chociaż jednym kwiatkiem mnie uraczy,uwielbiam pachnące róże.Róża bez zapachu niestety nie jest dla mnie różą pełnowartościową chociaż mam ich parę ;:224
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Asiu, ogólnie angielki dobrze rosną w półcieniu, szczególnie warto zapewnić im lekkie osłonięcie po południu, aby upalne słońce latem nie paliło kwiatów / szczególnie gdy brakuje przewiewu powietrza w zacisznych miejscach. W półcieniu kwiaty dłużej się trzymają, co nie jest bez znaczenia w tej grupie, gdzie trwałość kwiatu pozostawia wiele do życzenia.
Moniu, Constance S. też mnie zaskoczyła wielkością. Akurat bardzo się z tego cieszę, bo uwielbiam wielkie krzewy a w miejscu w którym rośnie może przyrastać do woli ;) Jednym z pierwszych zdjęć, którym się zachwyciłam, była właśnie ta róża upięta na łuku/bramce wejsciowej :D U ciebie wielkie możliwości więc na pewno Constance się zadomowi na stałe! ;:136
Annes i ja podobnie doceniam zapach, czasem bardziej niż wygląd ;) Kwiat bez zapachu to jak ciało bez duszy!
Całe szczęście ostatnie trendy różane stawiają tez na zapach a zapomniane historyczne róże o najpiekniejszych woniach wracają do łask :D
Krysiu coś się jeszcze znajdzie ;) ;:196

wśród angielek nie może zabraknąć pięknej Heritage /uważana za jedną z najpiekniejszych krzyżówek Austina!

Obrazek

choć wymaga wiele wysiłku i pielegnacji, zostanie na pewno u mnie na dłużej :D
dobrze rośnie w lekkim półcieniu, powtarza do mrozów, zapach - owocowo-miodowy!

Obrazek

Othello chyba najwieksza kapryśnica wśród angielek, przede wszystkim denerwuje mnie pokrój krzewu, to w zasadzie 2-3 długie proste pędy wystrzelone w górę na 1,5m. Może u was inaczej się zachowuje?
Kwiat o intensywnej barwie i piekny zapach to niepodważalne plusy tej odmiany.
Najlepiej sprawdzi się rosnąć z tyłu rabaty, przysłonieta z przodu średnimi bylinami.

Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Zgadzam się co do Heritage, choć podobają mi się wszystkie angielki, ta jest dla mnie jedną z najpiękniejszych ;:138

Wpadłam na pomysł, że może by jednak posadzić w półcieniu Elmshorn? Piszesz, że u Ciebie obsypana kwiatami...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Heritage dopiero teraz doceniam, faktycznie kwitnie prawie cały czas, do tej pory, jest zdrowa :shock: , no i ten zapach..
Ale najlepsze jest to, że zapach ma dopiero teraz, całe lato była to delikatna woń, która teraz się wyostrzyła.
A w tamtym roku to była jedna z moich największych porażek.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ewuniu, a ja zaplanowałam rabatę z angielkami w pełnym słońcu ;:14 .
Teraz mam dylemat i nie wiem co robić. Róże są już w drodze...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu zaczyna mnie kusić "na angielki". ;:14 Jeszcze sporo ich nie mam. :;230
Ewuś, życzę miłego dzionka i słonka ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewka angielki są piękne,co by nie narzekać ,że kapryśne ,wielkie rosną...to i tak zachwycają tymi swoimi pachnącymi,wielkimi wielopłatkowymi rozetkami... :D
Pokazałaś Gertrudę Jekyll...ładna różyczka,kupiłam ją niedawno i trzeba będzie ją prowadzić na pnącą ,jak widzę... :roll: Będzie rosła sobie koło Charlsa Austina ,który już zdecydowanie postanowił nie być krzakiem ,lecz climbingiem... :wink:
Czy Gertrude ...u Ciebie kwitnie przez całe lato,czy już niewiele powtarza po pierwszym kwitnieniu ... :?:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu,
O Elmshornie napisałam u ciebie, sprawdzi się w półcieniu! :uszy
Aniu, latem zapach szybko ulatuje w gorącym powietrzu... za to teraz pachnie intensywnie! :D
wiele róz rozczarowuje na początku wegetacji, więc nauczyłam się już nie oceniać ich za wcześnie. Każdej daję minimum 3 lata na pokazanie swoich walorów, a czasem dłużej... :roll:
Asiu, w pełnym słońcu będą obficie kwitły ale płatki szybciej opadną,
w półcieniu kwiatów mniej, za to trwalsze - coś za coś, nie musisz rezygnowac ze swoich planów, byle krzaczki miały wilgoc w glebie to dadzą sobie radę. Ewentualnie można by zaplanować jakiś ocieniający wyższy krzew od południa, jeśli oczywiście jest na to miejsce .
Krysiu, daj się skusić bo warto! :uszy
Neluś,
Gertruda powtarza po dłuższej przerwie i raczej jednym rzutem. Z tym, że ma dopiero 3 lata i z wiekiem może wydawać więcej kwiatów i częściej, trudno teraz powiedzieć. Generalnie trochę za szybko opadają jej płatki a szkoda :roll: No ale pachnie bossssko :D Coś za coś ;)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Co do Constance Ewuniu to masz rację . Pachnie cudnie tylko jej mankamentem jest to ,że kwitnie tylko 1 raz. Powinna też kwitnąć w czasie pięknej pogody ,gdyż podczas deszczu płatki się zklejają i żadna z tego radość . Wzrostowo bardzo wigorna . Takie jest moje zdanie, dlatego staram się przywrócić ją do normalności . Znowu znalazła swoje miejsce w ogrodku . Mam tylko nadzieję ,że sie nie pogniewa na całego ,że co chwila zmieniam jej miejsce . Twoje królowe wszystkie piękne krzaczory ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Ewo, jak miło nacieszyć oczy Twoimi różami w takie pochmurne dni :D
Wszystkie są piękne ale Moonlight zjawiskowa ;:167
Już u mnie rośnie :heja
Zamówiłam ją w RĆwik, oprócz tego jeszcze Lion's rose no i jeszcze żeby nie płacić za przesyłkę wybrałam sobie Cherry Girl choć o niej nawet wcześniej nie słyszałam.
Muszę powiedzieć, że Moonlight i Cherry Girl to dwa największe i najbardziej kolczaste krzaczory jakie widziałam !!!
Nie zrobiłam zdjęć ;:223 niestety.
Ewo, czy Bonica ma w miarę trwałe kwiaty czy szybko się obsypują?
I jeszcze Golden Celebration. Czy szybko tworzy ładny krzaczek? U mnie rośnie od wiosny i coś cieniutko ze wzrostem a poza tym choruje na czarną plamistość. Może miejsce jej nie służy a może pokaże na co ją stać w przyszłym roku. Mam nadzieję.

Pozdrawiam i oby do wiosny!
Aneta
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu,
mam nadzieję, że Constance zagości na dłużej u ciebie ;:196
jednokrotne kwitnienie za to przez cały długi miesiąc :D
Obrazek

Anetko, :wit
krzaczorki Kordesek są na 6 z plusem! ;:108 nie ma co ukrywać :uszy
Niech rosną równie dorodnie jak wyglądają!
Cherry Girl to młodziutka odmiana z 2009 ale juz zdobyła ADR i swoim kolorem podbija serca różofanów :D
Nie pamiętam dokładnie ile dni trzyma się kwiat Bonica , jest ich duzo na pędzie i nawet nie zauważyłam kiedy opadają płatki, bo ciągle rozwija się następny pąk , co daje ciągły fekt! Na pewno 5-7 dni, zalezy od pogody.
Golden Celebration dopiero posadziłam jesienią, trzeba jej raczej dac te 3 latka na rozwinięcie skrzydeł ;) jak innym angielkom.
Angielki są kapryśne, pierwsze lata zawsze są u nich trudne, ale warto uzbroić się w cierpliwość! Patrząc na dorosłe krzaki jestem zachęcona! ;:136

C.d. angielek:
Pilgrim- o niej już wiele zostało powiedziane, kto raz ją zobaczył, nie zapomni na długo :D

Obrazek

Winchester Cathedral

Obrazek

Wife of Bath

Obrazek

dwie ostatnie to młode krzaczki na razie ale już dobrze rokują! Zdrowe i wigorne!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Winchester nabyłam tej jesieni. ;:138 Mam nadzieję, że nie będzie duża rosła ;:170
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Pilgrim przepiękny. Ma dość charakterystyczny, taki nieróżany zapach.
U mnie od wiosny, co urośnie to jest łamany przez psa :evil:

WC też od wiosny, rośnie silniej. Mimo, że spodziewałam się większych kwiatów to i tak ją lubię :D

ANETA
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”