Ogród Marty - Cz. XII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty - Cz. XII

Post »

Jestem znowu ,myślę ,że nie zanudzam pogoda dzisiaj zawiesista była,ale ciepło i nie padało więc ja poszłam obsypać róże ,no i brakło mi ziemi ,jutro dokupię ,a wieczorem córcia zrobiła mi świetny kosmetyczny zabieg wspaniałymi naturalnymi środkami i jestem co nieco odmłodzona ;:306 przecież idzie wiosna i trzeba się jakoś zaprezentować choćby nawet w ogrodzie :;230 .

Marysiu,już dzisiaj poszłam do ogrodu ,bo jak przyjdą mrozy i zima tęga wróci to ja tego nie zrobię ,antybiotyk musiał być i trudno ,będzie i wizyta z fontanną ,ja też lubię to miejsce ,jutro postanowiłam upiec ciasteczka drożdżowe i też się mogę na wiosnę nie schylić ;:306 ,warzywnik teraz bardzo mi się marzy duży ,bo sprzedałam glebogryzarkę ;:306 ,bo uważałam ,że ogród praktycznie zrobiony a ona zawadzała , niewielkie skrawki to sama zryję ,ale warzywnik bieda będzie mi zryć ,może kogoś znajdę ,pracy mam dużo ,ale bez pracy nie ma kołaczy :uszy ,pozdrawiam ;:196

Asiu,częstuj sie bo to same pychotki dziękuję za życzenia zdrówka ,bo ono konieczne do życia i spełniania marzeń ,odwzajemniam te życzenia i pozdrawiam ;:168

Ewciu,fasolke uwielbiamy i dlatego chyba jest jej najwięcej ,jeszcze do tej pory mam swoją w zamrażarce,lubimy sobie dogadzać Ewciu,ja też najbardziej lubię ciasta owocowe ,życzę ,żeby leczenie biologiczne Ci przyznano i żeby dało zadowalający efekt ,gaik brzozowy szybko rośnie i wnet się grzybki w nim pokażą ,pozdrawiam i życzę zdrówka ;:168

Iwonko,placek już zjedliśmy ,amatorów na owocowe ciasta u nas dużo ,jutro chciałabym upiec rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi i z różą ,nie ma jak własne wyroby ,chlebek i bułeczki też inaczej smakują ,lasek brzozowy super zdaje egzamin ,jest w nim specyficzny mikroklimat ,no i grzybki i ławeczka :uszy ,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę wchodzić i spacerować ,goście zawsze mile widziani.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obiela forma płacząca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jesteśmy w maju
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta nasion bardzo dużo kupiłaś, będzie się działo ;:306
Pieczesz ciasta chlebki, a mnie chleby nie wychodzą, próbowałam kilka razy i odpuściłam, po co mi zakalce.
Zabiegi upiększające na czasie trzeba wyglądać do ogrodu, a nóż niespodziewani goście przyjadą ;:oj
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Piękne wspominki Marto :) jest co podziwiać, ale my tu gadu, gadu a tu takie pyszności mnie omijają ;) ciasto wygląda przeapetycznie, a chlebki to się nie mówi :) nie ma to jak swoje własne wypieki!
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Martuś,powiem tak :dobrze,że jest ta karencja od ogrodu ,bo w końcu robimy coś co przez cały sezon ogrodowy nie mamy czasu zrobić, a Ty mnie powalasz tymi wypiekami,czyżbyś się już nauczyła wypieków? Nie! przecież Ty umiesz piec ,bo efekty jakie tu pokazujesz nie mają nic wspólnego z Twym Twierdzeniem,że ciężko Ci to przychodzi!Pozdrawiam! ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Martuś Dzięki ;:168 W tej serii fotek wspomnieniowych zachwyciła mnie Obiela... coś ostatnio mam ciągoty do kwitnących krzewów ;:306 A te twoje serduszki to takie duże, czy tylko takie złudzenie optyczne? Moje jakoś nie chcą tak bujnie rosnąć... muszę je przesadzić ;:131
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Martuniu , będzie u Ciebie fasolowo na warzywniku , masz dużo miejsca to i się nie dziwię , że chcesz mieć własne , zdrowe warzywka . Ja też posieję trochę fasoli tycznej i może właśnie Jaśka bo go zachwalałaś , że dobry w każdej fazie .Mogę Ci podpowiedzieć ,jak można fasolę tyczną uprawiać ,tam gdzie ma rosnąć , wybrać ziemię , wrzucić bieżące ,zbierane resztki z kompostownika , przykryć odrobiną ziemi i na to wsiać fasolę ,ona szybko rozłoży resztki a za rok możesz wybrać ten rozłożony kompost i dać pod pomidory lub ogórki . Można też specjalnie jesienią wykopać dołek i przez jesień i zimę wrzucać resztki kuchenne a potem przysypać to ziemią i masz gotowe podłoże do uprawy fasoli a za rok możesz tam posadzić pomidory lub ogórki .Pozdrawiam ;:167
PS. muszę sobie też zrobić zakwas do chleba dla odmiany bo , 2x w tygodniu piekę zwykły drożdżowy .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu ten powojnik na płocie to wczesny jakiś?, jak on się nazywa? i jeszcze ten krzew z białymi cudnymi kwiatami, co to takiego Martusiu? Czy to jest Obiela?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Martuś ugrzęzłam w tych twoich wiosennych , kolorowych, pięknych i pachnących klimatach.
I te zajączki takie fikuśne.
Tyle nasion już kupione,,,a ja nic a nic,,
I ciasto i chlebki smakowite rzeczy u ciebie.
I dobrze ja też teraz mam więcej czasu na działanie w kuchni. ;:173
pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś Ty obsypujesz róże, a u mnie skorupa na 20 cm śniegu. Nawet na oborniku taka skorupa, bo myślałam żeby go roznieść po ogrodzie...ale odechciało mi się. Zastałam się jak.... ciężko będzie się rozruszać. Ziemia zamarznięta mimo zera, bo nawet w tunelu beton! Nawet nie myśl o kopaniu warzywnika, na pewno kogoś znajdziesz ;:oj Kwiatuszki rozgrzały serducho...powojnik, wilczomlecz i wszystkie śliczności ;:167
Pozdrawiam i do usłyszenia ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,dzisiaj dużo słonka było,ale nic na polu nie zrobiłam ,tak jakoś zeszło w domku przy różnych pracach ,jedna choinka rozebrana ,szyneczka w szynkowarze ugotowana, następny czosnek się suszy ,barszczyki czerwone nastawione i już się kiszą i jabłuszka się suszą i tak właśnie przeleciał dzień .

Dorota,nasion nie tak dużo ,jeszcze coś mam z tamtego roku ,a chlebusie piekłam na zakwasie i nawet fajnie wyszły ,ale ja wolę białe drożdżowe pieczywo i wczoraj upiekłam bułeczki pszenne ,zabiegi upiększające będę teraz częściej robić ;:306 ,pozdrawiam ;:168

Mariuszu,wspomnienia są teraz bardzo potrzebne ,bo przypominamy sobie co nam rosło,co nam brakuje ,możemy zaplanować nowe nasadzenia i uporządkować ogródek w głowie :uszy oprócz pracy w ogrodzie uwielbiam kuchcić w kuchni i teraz jest właśnie na to pichcenie czas,pozdrawiam :wit

Bożenko,dobrze ,że jest taka ogrodowa przerwa ,bo przynajmniej ja mogę wyżywać się w kuchni ,a miałam odpoczywać ,ale nie umiem ;:306 teraz umiem tylko upiec te bułeczki i chlebki ,no i wczoraj upiekłam rogaliki z przepisu naszej Elżuni i też wyszły super,no i dostałam w domu pochwałę za nie ,ale ile ja w życiu napiekłam zakalców to nie masz nawet wyobrażenia ,że w pewnym momencie mój mąż powiedział ,że chyba już dość tej nauki pieczenia bo nie da rady i już ,więc ja nic nie mówię bez podstaw ,umiem też upiec sernik bez spodu ciastowego ;:306 ale bułki i rogaliki z przepisu Elżuni upiekłam bez problemu ,więc o co tu chodzi,ale już niedługo nie będzie czasu na kuchnię ,bo na pierwszym miejscu będzie ogród kwiatowy i warzywny,pozdrawiam ;:196

Ewciu,Obiela to piękny krzew ,popatrzę czy wiszą na nim jeszcze nasionka to Ci poślę ,moje serduszki takie duże jak na zdjęciu,to nie złudzenie ,lubią taką kompostową ziemię ,u mnie na takiej rosną ,no i w słoneczku,pozdrawiam ;:196

Elżuniu,uwielbiamy fasolkę szparagową ,wiec musi jej być dużo ;:306 ,moje fasolki są karłowe,tylko Piękny Jaś tyczny,my bardzo lubimy zupy z młodej fazy fasolek ,ja w puste miejsca na rabatach całą jesień ,zimę i wczesna wiosnę wysypuję wszystkie odpadki-obierki kuchenne i kapuściane ,które mamy z czyszczenia kapusty ,która idzie do szatkowania i kiszenia kapusty,tak mi prościej i nie muszę przewozić tyle ziemi z kompostownika ,bo kompost robi się wprost na rabatach i jeszcze te odpadki przesypuję obornikiem gołębim ,ja wolę jednak chleb lub bułeczki białe pszenne drożdżowe ,chociaż niedawno piekłam chlebek na zakwasie ,ale przepisy od Ciebie są rewelacyjne i nic nie zepsułam do tej pory,pozdrawiam ;:168

Iwonko,ten powojnik jest wczesny ,ale nazwę gdzieś wywiało,biały krzew to Obiela i jest podpisany ,co roku tak cudownie kwitnie ,pozdrawiam ;:168

Aniu,tak kochamy roślinki ,że sie zanurzamy w ogrodach po uszy,nasion może nie tak dużo kupiłam ,ale takie co najbardziej lubimy ,lubię być w kuchni i wymyślać i dogadzać ,a od wiosny już nie mam na to czasu ,pozdrawiam ;:168

Marysiu,dwa worki ziemi leżą oparte o kaloryfer ,ziemia już odmarzła od wczoraj ,ale nie byłam dokończyć mojej ogrodowej roboty,obornik mam zamrożony ,a nowego jeszcze nie mam ,bo najlepiej rozkłada się po ogrodzie taki z prosto z gołębnika bo jest sypki,ale powinien być już dopóki zima ,jeżeli nie będzie takiego to dopiero mogę dać na wiosnę już dobrze rozłożony z kompostownika ,ja też jestem zastana i wcale nie chce mi sie chodzić po ogrodzie ,w domciu mi dobrze ,pozdrawiam i do usłyszenia ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojjj Martuś i jak tu przy Tobie dbać o linię ;:306 skoro nas karmisz takimi wspaniałościami.

Wspominki przepiękne, ścieżka zaprasza do wędrówki po ogrodzie, nawet pokazały się urocze kicaje, a serduszka na myśl przywodzi dom rodzinny. Czegóż chcieć więcej (no, może jedynie wiosny :lol: ).

Gratuluję bogatych zakupów nasiennych - będzie się działo, oj będzie.

Życzę zdrówka i przesyłam serdeczności ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Martuś wychodzi na to, że jak robisz jedno a nie wszystko naraz to wychodzi dobrze,najgorzej jak człowiek musi wiele prac jednocześnie wykonywać ,to wtedy coś zawsze się nie uda. Dzisiaj u nas wiosennie ,ale niestety halny się zrywa i daje znać o sobie! Mam nadzieje ,że ogródek się za wcześnie nie zbudzi!Fajnie ,że nadal suszysz czosnek .W nocy nastawiłam kolejny chlebek tzw. nocny bez ugniatania i rano upiekłam,co za rozkosz w ustach nawet pewien facet, który był urzędowo u mnie, pochwycił ćwiartkę chlebusia za pazuchę.Dzięki piecowi jakie mamy obie, idzie to bez kosztów pieczenia.Pozdrawiam. ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu pytałam o ten powojnik, bo chyba mam też go, teraz wiem, że jeśli wczesny, to nie należy go wiosną przycinać, a ja go własnie przycięłam w tamtym roku wczesną wiosną i chyba mu zaszkodziłam ;:223
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,dzisiaj u mnie było bardzo ciepło ,tak jakoś nienormalnie ciepło,ja podsypałam dalsze róże ,ale nie wszystkie jeszcze ,bo miałam mieć gości i musiałam wrócić do domu,ale do wiosny pewnie obsypię te róże ;:306 .

Beatko,powiększone boczki też są piękne :uszy ,uwielbiam gotować i wymyślać ,ogrody nasze już niedługo tak będą wyglądać w realu,czas leci bardzo szybciutko,zakupy zrobiłam bardziej warzywne bo kwiaty kupuję w formie sadzonek ,pozdrawiam ;:168

Bożenko,nie piekę wszystkiego i chyba nie muszę ,ale cieszę się ,że chociaż co nieco mi wychodzi ,dzisiaj u mnie było bardzo ciepło,i jakoś dziwnie się czułam ,ale musiałam się pozbierać ,nawet w ogrodzie podsypywałam róże,czosnek suszę już trzeci raz ,bo ja trochę rozdawaczka jestem i ciągle mam mało ;:306 a i używam też prawie do wszystkiego ,przepis jest fantastyczny ,wielkie dzięki ,ja też chcę przepis na taki chlebek ,bułeczki piekę co drugi dzień ,pozdrawiam ;:168

Iwonko,od tamtego roku przecież już urósł ,to w tym roku powinien zakwitnąć ,w tamtym roku mógł nie kwitnąć ,dzisiaj u nas było bardzo ciepło,śniegu nie ma ,gdyby przyszedł mróz to byłoby nieciekawie ,ale podobno mają do nas przyjść zawieje ,ja nie chcę zawiei śnieżnej ,bo czasem nas odcinają od świata ,pozdrawiam ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”