Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

:wit :wit Witajcie!
Wieje ;:222 i jak z cebra leje. ;:333
Deszcz u mnie potrzebny, ale wiatr niekoniecznie. Skoro jednak musi być jedno i drugie, to niech już będzie. ;:108
Oczywiście wykorzystałam fakt, że w ciągu dnia padało tylko przelotnie i było dość ciepło ( 19*C, ale mnie taka temperatura odpowiada ) Popikowałam do gruntu bylinki wysiane w inspekcie: dzwonek kropkowany, koniczynę ozdobną, zrostkę symfiarda, szarotkę alpejską, dziewannę, szałwię muszkatołową, dzwonek skupiony biały ( zostało mi sadzonek tego dzwonka - dla chętnych ), orlik złocisty ( tego też zostało ) i przetacznik kłosowy ( też zostało ).
Dopiero ok. 18:30 zaczął się deszcz ciągły i zrobiło się zimno, wobec tego wróciliśmy do domu.
Gorący prysznic i już cieplutko. ;:63 A będzie gorąco, ponieważ kibicuję Walii.

Soniu - przegapiłam wczoraj Twoją obecność u mnie. Przepraszam. ;:97
Klip Dagga dość wolno rośnie. Może nie zdążyć Ci zakwitnąć. Marysia Maska najlepiej ma obcykany temat tej rośliny.
Działka rzeczywiście pachnąca się zrobiła i aż nie chce się do domu wracać. Dzisiaj zastanawialiśmy się nad postawieniem nowego większego domku, by móc w przyszłości nocować. M poważnie rozważa taką ewentualność, planując rozpoczęcie wczesną wiosną, a ja aż podskakuję z radości i niecierpliwości. :tan

Obrazek

Marysiu [Maska] - no nie wszystkim, ale jednak... Na głupotę podobno nie ma lekarstwa. ;:7
Kurki ostatnio chorują i dlatego takie osowiałe siedzą. M kuruje je jak może. Jest więc nadzieja, że wrócą do siebie. ;:108
Z tym wcześniejszym kwitnieniem to różnie bywa. Np. mój pełnik dopiero teraz kwitnie, a przecież już powinien się przygotowywać do powtórki.
Myślisz, że lato będzie długie? Boję się, że nie, a to dlatego że ketmia syryjska ma już dość duże pąki. O tej porze nigdy jeszcze pąków u niej nie widziałam. ;:185

Obrazek

Dorotko - tylko jednego powojnika z nasion mam, inne nie dały jeszcze znaku życia. Może już nie dadzą, bo nie jest łatwo wyhodować powojniki z siewu. Tangucki jest inny, łatwy. Sam się sieje i rośnie, a ja dostałam nasiona od jednego z sąsiadów i wzeszło dużo sadzonek.
Gdybyś chciała sobie zasiać, to nasiona masz u mnie jak w banku. ;:63
U mnie pogoda podobna, ale łaknęłam już deszczu jak kania dżdżu. ;:306

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko, kochana jesteś. Może i moje w końcu wykiełkują?
Na razie mam inny problem. Muszę wystrzelać nasz rząd.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko - powojnik tangucki jest łatwy w uprawie z własnych nasion. I chyba tylko ten, bo inne też próbowałam siać i nic. Zero.

Dzisiaj króciutki spacerek, bo pada i wieje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i dobrej pogody ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko czy to Juki w tle tych pięknych Maków?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

No patrz Lucynko - ja w tym roku miałam inwazję maków, ale tylko jeden trafił sie dubeltowy. Za to żadnego pełnego nie było, mimo że siałam, a miałam nasiona i ze sklepu i od dziewczyn z forum...
Czy begonie przechowujesz przez zimę?
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko piękności sliczności korzeniowe i pierzaste ;:215
Kochanie dalii w tym roku 3/4 mi się nie przechowało ,więc jesienią podziękuję ;:196
Tak sobie pomyślałam ,że może znajdziesz jakąś przechowalnie u swoich bliskich co chętnie Ci je przechowają bo naprawdę szkoda co roku kupować nawet jak trafią sie po dobrej cenie .Ja będę szukać :D
Kiedyś woziłam do mojej znajomej oddalonej ode mnie o 30 km ,ale mąż jeszcze wtedy był sprawny i mieliśmy auto .Właśnie w jej piwnicy zero strat .
U mnie zimno bardzo ,a od wczorajszego wieczora lało .
Zdrówka ;:196 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Producenci zlotka bardzo ładnie pozują Ci do zdjęć. Pełne maki genialne ale i te pojedyncze są urocze ;:108 . Masz sporo jednorocznych i po raz kolejny twierdzę, że muszę poprawić się w tej kwestii. Powojnik z nasion bardzo ładnie Ci urósł. Mój siew niestety też okazał się niewypałem. Wszystko ślicznie Ci rośnie , brawo ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

maki z jukami stworzyły ładna kompozycję ;:215 Pasują do siebie ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko Droga dziękuję pięknie za paczkę ;:196 kwiatuszki już wsadzone, bo im szybciej tym lepiej i oczywiście podlane. Podróż im nie zaszkodziła i wszystko opisane więc nawet pytań nie mam. Piękne dzięki ;:180 ;:180
Jak ślicznie wygląda juka z maczkami, część moich maczków leży, ale będę zbierać nasiona to ich nie wycinam :wink:
Śliczne begonie :D Lwia paszcza u mnie już też zaczyna kwitnąć. Poproszę o nasiona tych różowych i lila maków pełnych ;:180 oczywiście nie teraz :;230
Co jest kureckom czy to jakaś przywleczona choroba czy szkodniki? Życzę szybkiego powrotu do zdrowia bo takie ładne są ;:167 Cynie też masz śliczne, moje jakieś miniaturki ale nie narzekam są ;:333
Duża buźka jeszcze raz ;:196 ;:196
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Lucynko jak tak oglądam Twoje zdjęcia to z kwitnienie jesteś daleko do przodu,u mnie odętka dopiero ma malutkie pąki,jarzmianka nie ma ich wcale,umnie pięknie kwitnie w tym roku pysznogłówka ale czerwona,pryskałam róże to i ją też i nie ma w tym roku mączniaka.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witaj Lucynko !zgubiłam Ciebie a tu już nowy wątek i nowe piękności i kwiecia kolorowego tak dużo z ciekawymi nazwami. Jestem pod wrażeniem. :)
Kiedy siałaś Gazanie? pytam bo moje są tak marniutkie i nie wiem czy zakwitnął.
Widziałam frezje w gruncie ja miałam w doniczkach bardzo pokładały się i nie pachniały...dlaczego?
Wcześnie u Ciebie wszystko kwitnie np. Odętka u mojej nie widać jeszcze nic.
Maki cudne. ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko ,a może Wasze gołąbki mają salmonellę i oby nie ;:185
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:heja Witajcie! :heja
Wróciłam z działki załamana. ;:174 Z bólem serca i ze łzami w oczach wynosiłam na kompost połamane bądź powyrywane z korzeniami kwitnące aktualnie rośliny. ;:145 Głównie maki i kosmosy. Nocna wichura pozbawiła mnie 3/4 maków. No i jak tu się nie załamywać....
Może gdyby nie mokra glina, bo i deszcz w nocy lał, nie byłoby takich strat. W ciągu dnia, gdy przebywam na działce, jestem w stanie uratować roślinki, ale w nocy już nie. ;:185

Jakiś czas temu pisałam o tym, że na moim osiedlu dziko żyjące kotki dostały domki, w których mogą sobie mieszkać, w których też dostają jeść i pić.
Jeden taki domek sfotografowałam.

ObrazekNawet nie zauważyłam, że byłam obserwowana przez jednego z mieszkańców. Oj, zdaje się, że nawet przez dwóch....

Iwonko [Iwona i P.] - to oczywiście jukki. W tym roku zakwitło dziesięć. ;:333

Obrazek

Kasiu [vimen] - a ja już nie będę siała maków. ;:174
Po dzisiejszych przeżyciach zdecydowałam zmienić asortyment roślinny i zrezygnować z większości jednorocznych na rzecz bylinek. ;:131
Pozwolę jedynie tym maczkom rosnąć, które same się wysieją.
Bulw begonii w tym roku nie kupowałam, a właśnie przechowałam przez zimę. Niestety, z ośmiu dobrze przechowały się tylko cztery i niekoniecznie te, na których najbardziej mi zależało. ;:62

Obrazek

Alicjo - to mamy podobny problem z przechowywaniem karp, bulw czy cebul przez zimę.
Ja zawsze próbuję, ale ostatnio się zdenerwowałam i już nie będę ryzykować.
W zasadzie miałabym u kogo przechować, bo mam brata na wsi, a on ma doskonałą piwnicę, ale ma też żonę..... Nie będę się wyrażała, jaką. ;:202
Dzisiaj pogoda nieco lepsza, ale noc przyniosła mi dużo strat na działce. ;:174
Gołębie najprawdopodobniej mają ospę ptasią. Większość do wyleczenia.
Dziękuję i wzajemnie dużo zdrówka życzę. ;:167

Obrazek

Ewelinko - :wit
Gołąbki wyjątkowo grzecznie pozowały, ale to dlatego, że trochę niedomagają, bidulki. ;:174
Ty masz zamiar zwiększyć ilość jednorocznych, a ja odwrotnie. Chcę zmniejszyć ich ilość na rzecz wieloletnich. Tak mnie dzisiaj trząchnęło, że.... lepiej nie mówić. ;:224
Gdybyś chciała siać powojnika tanguckiego, daj znać, a wyślę Ci nasionka, gdy już dojrzeją.
Za pochwały ;:196

Obrazek

Iwonko 1 - dzisiaj kompozycja poszła wniwecz.
Maki w znakomitej większości wylądowały na kompoście. ;:98 A tak ładnie się wzajemnie komponowały... ;:223

Obrazek

Dla poprawy humoru kilka zdjęć zdrowych i nie zniszczonych roślin.

Dalie z nasion.
Obrazek

Obrazek

Cynie niskie.Obrazek

ObrazekWielosił błękitny w towarzystwie wyżlinów.

Niecierpek waleriana.Obrazek

Obrazek

Niecierpek balsamina dopiero zaczyna.Obrazek

ObrazekPierwsze kwiatki pysznogłówki cytrynowej.

Rozwar wielkokwiatowy niski.
Niebieski.Obrazek

Jasnoróżowy.Obrazek

ObrazekKolejny liliowiec. NN

Obrazek

Obrazek

Bieluń surmikwiat. Jedyny, jakiego udało mi się wyhodować z nasion.

Obrazek

Obrazek

Nie czekając na ewentualną zmianę zdania oraz dla poprawy nastroju polazłam do ogrodniczego po bylinki i przytargałam dwie duże donice. Więcej nie dałam rady dodźwigać na działkę. Sama, bo ciągle jeszcze " huśtam się na lampie".

Nachyłek - jakiś.Obrazek

Obrazek

ObrazekRozchodnik wysoki - też jakiś. Sklep ogrodniczy, a nazw odmianowych nie uświadczy...

Marysiu [Maska] - cieszę się, że tym razem gładko poszło (mam na myśli przesyłkę) :tan
Niech Ci dobrze rosną i kwitną.
Juka już prawie bez maczków... Nasiona będą, bo część maków ocalała.
Gołąbki złapały jakąś zarazę. W pobliżu jest mnóstwo dzikich gołębi i one przenoszą różne choróbska. Dzisiaj już się nieco ożywiły, ale nie wszystkie. Były straty.
Tak więc nie tylko roślinki opłakiwałam dzisiaj. Paskudny dzień. Oby się to nie powtórzyło.
Cmok-cmok bez obrazka, bo wyczerpałam limit, hi-hi-hi

Obrazek

Tereniu [tencia] - dziwny jest ten rok. U mnie np. lilie strasznie się ociągają, pełniki dopiero teraz zakwitły, a rudbekie kwitną jak wariaty. Jarzmianka kwitnie tylko jedna, pozostałe śpią.
Zastanawiam się, czy przypadkiem zima nie przyśpieszy...

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Lucynko, bardzo mi przykro ze względu na Twoje ogrodowe straty. ;:168
Niestety czasami pogoda nam dopieka. Ale zobaczysz jak szybko ogród się pozbiera.

Domek dla kotów bombowy. Chyba sama zrobię coś podobnego u siebie. Przychodzą do nas dwa dzikie, ezdomne, to będą miały swoje M.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko i mnie bardzo przykro że zniszczyły Ci się kwiatuszki a szczególnie maki - były takie śliczne ;:108
U mnie też wiatr wytargał i połamał sporo tych wyższych a nawet kropli deszczu nie było .
Zakupy na pocieszenie śliczne zrobiłaś ;:333
Domek dla kotów piękny - oj nie jeden kotek taki by chciał mieć :D
Dalie z siewu przepięknie Ci kwitną ;:215 U mojego rozwaru jeszcze same baloniki sterczą ;:306
Spokojnej nocy życzę ;:196 i nie denerwuj się proszę bo to nic nie da ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”