Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Re: A to moje

Post »

Paula15 pisze:A tu obiecana fotka mojego dwudniowego niewiniątka :wink:
Słodki maluch. :D
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki, ale rośnie jak na drożdżachi niedługo nie będzie maleństwem, już jest większy niż wczoraj :D Teraz czekam na zdjęcia Twoich podopiecznych :)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu dowód, że rośnie jak grzyby po deszczu :) Już widać, że w przyszłości będzie tłusty :D

Obrazek
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p

Post »

Paula15 pisze:Teraz czekam na zdjęcia Twoich podopiecznych :)
Coś mi się zdaje, że moje są z tych, co to lubią dłużej pospać. :wink: Ale jak już się wybudzą, to na pewno pokażą klasę. 8)
A Twoja różyczka faktycznie rośnie jak szalona, adenium w ogóle ma to do siebie, że na początku bardzo szybko przyrasta. Lada dzień wykształci listki. Czekam na kolejne zdjęcia! :)
Sabina
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja roślinka wygląda teraz tak:

Obrazek

I nie wiem co dalej mam zrobić, ściągać folię czy jeszcze nie? Może mi coś poradzisz/poradzicie?
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p

Post »

Paula15 pisze:I nie wiem co dalej mam zrobić, ściągać folię czy jeszcze nie? Może mi coś poradzisz/poradzicie?
Myślę, że jeszcze nie, zwłaszcza, że pogoda nie dopisuje - jest ciemno i zimno. Czytałam posty na poprzednich stronach, Dahira pisze tam, że butelką bez dna i korka przykrywa dopiero większe okazy, co potwierdza kaksa26 - ona ściągnęła folię dopiero kilkutygodniowym siewkom. Więc pewnie jeszcze za wcześnie.
Njus z mojej mini-szklarenki - róży jeszcze nie widać, za to jakieś inne nieproszone roślinki mi wykiełkowały. :lol:
Sabina
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytałam co nie co na jakiejś angielskiej stronie i tam też radzą żeby ściągnąć folię trochę później, a zaczem to zrobię powinnam najpierw robić dziurki w folii, codziennie więcej, żeby roślinka nie przeżyła szoku.

Ale ta Twoja roślinka leniwa :) Może spróbuj z doświetlaniem, bo pogoda rzeczywiście nie jest zbyt korzystna, a nieproszonych gości wyrzuć za doniczkę :D
Awatar użytkownika
Casaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 18:14
Kontakt:

Post »

Ja dołącze do Was, na dniach mam zamiar wysiać różyczki :D
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

Witam
Powtorze sie moze jednak ktos mi pomoze ???
kilka fotek mojej roślinki i pytanie czy wasze roślinki teś miały takie dziwne plamki na listkach które powodują ich usychanie ?? Czy ta roślinka w ten sposób gubi listki ?? Czy to może mszyce albo inne świństwo ?? :x Podzielcie się swoimi doświadczeniami :) Mam w sumie 6 siewek i tylko na jednej nie schna listki ... Wczoraj wsiałam kolejne 10 zobaczymy :)
Pozdrawiam....
kaksa266 pisze:Witam
kilka fotek mojej roślinki i pytanie czy wasze roślinki teś miały takie dziwne plamki na listkach które powodują ich usychanie ?? Czy ta roślinka w ten sposób gubi listki ?? Czy to może mszyce albo inne świństwo ?? :x Podzielcie się swoimi doświadczeniami :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Casaa: Witamy :)

kaksa266:
Moim zdaniem to wina, albo zbytniego nasłonecznienia i/lub zbyt dużej/małej ilości wody. W jakiej ziemi są rośliny? Ja na Twoim miejscu oddzieliłabym chore rośliny od zdrowych i oberwałabym chore liście. Jeżeli na liściach nie widać żadnych żyjątek to najprawdopodobniej wina tego co napisałam wyżej, na ostatnim zdjęciu widać lekko czewony liść co wskazywałoby na poparzenie słoneczne.
kaksa266
50p
50p

Post »

Paula15 pisze:Casaa: Witamy :)

kaksa266:
Moim zdaniem to wina, albo zbytniego nasłonecznienia i/lub zbyt dużej/małej ilości wody. W jakiej ziemi są rośliny? Ja na Twoim miejscu oddzieliłabym chore rośliny od zdrowych i oberwałabym chore liście. Jeżeli na liściach nie widać żadnych żyjątek to najprawdopodobniej wina tego co napisałam wyżej, na ostatnim zdjęciu widać lekko czewony liść co wskazywałoby na poparzenie słoneczne.
No wlasnie o to mmi chodzi czy zbyt duzej czy zbyt malej ilosci wody ... staram sie nie przelewac roslin tak jak pisalam wczesniej .... ziemia do katusow , tam gdzie nie schna listki jest jakas inna ziemia ale na pewno nie taka o jakiej wy piszecie czyli perlit pomieszany z czyms tam .... lisc widoczny na obrazku rzeczywiscie wyszedl czerwony ale tak naprawe nie ma na nim ani sladu z czerwieni :) jest zieloniutki dlaczego tak wyszlo nie mam pojecia ..... zbyt ostre slonce raczej nie kwiatki stoja na wschodniej stronie (jak pisalam wczesniej nie ma innej mozliwosci bo tylko na ta strone mam okna w domu) No nic poobserwuje co sie bedzie dzialo dalej ...
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zafascynowała mnie Róża pustyni... Gdyby ktoś miał na zbyciu nasionka - 2 lub chociaż 1 chętnie wymienię się na Płomień Afryki (Delonix regia), którego ma 2 nasionka ale z "dobrej serii" (z 8 nasion wykiełkowało 6) więc myślę, że minimum 1 "MUSI" wykiełkować. Ewentualnie proszę o PW.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p

Post »

Paula15 pisze:jakiejś angielskiej stronie
Mogę prosić o adres tej stronki? :)
Paula15 pisze:Ale ta Twoja roślinka leniwa :) Może spróbuj z doświetlaniem, bo pogoda rzeczywiście nie jest zbyt korzystna, a nieproszonych gości wyrzuć za doniczkę :D
Adenium kiełkuje do miesiąca, więc wschodzenie nasionek po 3 dniach to rekord, nie norma, ale chyba rzeczywiście użyję lampy, bo czekanie staje się okropne!
A "obcych" zostawię jeszcze na trochę i zobaczę, co to za jedni. :wink:
Casaa pisze:Ja dołącze do Was, na dniach mam zamiar wysiać różyczki :D
Witamy i czekamy niecierpliwie na relację! :)
kaksa266 pisze:
Paula15 pisze:

kaksa266:
No wlasnie o to mmi chodzi czy zbyt duzej czy zbyt malej ilosci wody ... staram się nie przelewac roslin tak jak pisalam wczesniej .... ziemia do katusow , tam gdzie nie schna listki jest jakas inna ziemia ale na pewno nie taka o jakiej wy piszecie czyli perlit pomieszany z czyms tam .... lisc widoczny na obrazku rzeczywiscie wyszedl czerwony ale tak naprawe nie ma na nim ani sladu z czerwieni :) jest zieloniutki dlaczego tak wyszlo nie mam pojecia ..... zbyt ostre slonce raczej nie kwiatki stoja na wschodniej stronie (jak pisalam wczesniej nie ma innej mozliwosci bo tylko na ta strone mam okna w domu) No nic poobserwuje co się bedzie dzialo dalej ...
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
kakso266, myślę, że Paula ma rację, pisząc o oddzieleniu od siebie siewek i oberwaniu chorych liści. Jest szansa, że dojdą do siebie, gdy będą rosły osobno. :)
Co do ilości wody - w większości problemów z siewkami róży pustyni okazywało się, że wynikły one z powodu przelania. Dlatego ja radziłabym codziennie lekko zraszać ziemię wokół roślinek, a dodatkowo spryskiwać ich liście czystą, przegotowaną i najlepiej letnią wodą. Albo postawić nieopodal siewek pojemnik z wodą, bo przypuszczam, że suche powietrze mogło im zaszkodzić.
Aha, piszesz, że zdrowa roślinka rośnie w ziemi bez perlitu, a mnie się wydaje, że na zdjęciu widać właśnie perlit - te białe kuleczki. ;:24

Życzę Twoim sieweczkom szybkiego powrotu do zdrowia! :)
karpek pisze:Zafascynowała mnie Róża pustyni... Gdyby ktoś miał na zbyciu nasionka - 2 lub chociaż 1 chętnie wymienię się na Płomień Afryki (Delonix regia), którego ma 2 nasionka ale z "dobrej serii" (z 8 nasion wykiełkowało 6) więc myślę, że minimum 1 "MUSI" wykiełkować. Ewentualnie proszę o PW.
:wit Mam sporo nasionek (jeszcze 30) i chętnie się wymienię (2 za 2). :D
Tylko muszę najpierw poczytać o tej roślince, bo nic o niej nie wiem! ;:70
A czy będę mogła potem liczyć na pomoc w razie jakichś problemów? :oops:
Sabina
kaksa266
50p
50p

Post »

kaksa266 pisze:
Paula15 pisze:

.
kakso266, Aha, piszesz, że zdrowa roślinka rośnie w ziemi bez perlitu, a mnie się wydaje, że na zdjęciu widać właśnie perlit - te białe kuleczki. ;:24

:oops:
Te biale kuleczki to styropian .... byl w ziemi w ktorej kupilam jakiegos kwiatka ... pozniej kwiatka przesadzilam a ziemia zostala wiec wsadzilam tam adenium :0))
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rastharsis:
niestety nie pamiętam adresu, bo szukałam czegoś innego i tak przy okazji na nią trafiłam, a że nie miałam za bardzo czasu to nie zapisałam sobie adresu :(

kaksa266:
Po przemyśleniu myślę, że to przelanie powoduje schnięcie liści. Twoje siewki są już dość duże i myślę, że nie potrzebują tyle wody jak dawniej. Poza tym ziemia pomiędzy kolejnymi podlaniami powinna całkowicie przeschnąć. Zgadzam się z rastharsis co do spryskiwania powierzchni podłoża i samej rośliny. Napisałaś/eś, ze ziemia jest po jakimś innym kwiatku, może to jest Twoim problemem? Może ma już mało substancji odżywczych? Poza tym róża powinna mieć grubą warstwę drenażu na spodzie doniczki, żeby stojąca woda nie szkodziła korzeniom. Sprawdź jakimś długim patyczkiem czy na dnie doniczki nie ma czasami"błota".
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”