SEZON 2016 rozpoczęty
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: SEZON 2016 rozpoczęty
a_g_a Stymulator Asahi może by i pomógł, ale on musi trafić na coś zielonego, a jak masz suche badylki to nie da rady 

Pozdrawiam Eugenia
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja postanowiłam, że na razie tylko podleję wszystkie gnojówką z suszonego obornika. Niech się regenerują w spokoju, a za jakiś miesiąc się zobaczy.
A listki już się pojawiają.
A listki już się pojawiają.

Większość moich róż ma już młode liście.
Największe i najładniejsze angielki i francuskie kartonikowe z marketów, posadziłam je do donic na początku marca i wystawiłam od razu na zewnątrz.
Większość ubiegłorocznych też już mocno wystartowała.
Podlałam w sobotę wszystkie rozpuszczonym obornikiem i czekam na efekty.
Największe i najładniejsze angielki i francuskie kartonikowe z marketów, posadziłam je do donic na początku marca i wystawiłam od razu na zewnątrz.
Większość ubiegłorocznych też już mocno wystartowała.
Podlałam w sobotę wszystkie rozpuszczonym obornikiem i czekam na efekty.
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Przyłączam się do lamentów nad stanem róż po zimie. A tyle zadaję sobie pracy, żeby okryć je na zimę. Chyba poprzestanę na kopcach, niech odbijają po zimie z dolnych partii, bo mam wrażenie, że okrywanie pędów i tak nic nie daje przy tak dużych wahaniach temperatury. A teraz meldunek - może będzie dla kogoś przydatny przy doborze odmian.
Maiden's Blush - bez okrycia, bez kopca, bez strat
Louise Odier - bez okrycia, kopiec, do cięcia tylko nieliczne końcówki.
Bonica - okrycie, kopiec, bez strat.
Heidetraum - bez okrycia, bez kopca, do cięcia 70 %.
Sympathia - bez okrycia, bez kopca, bez strat
.
Westerland (stary i dorodny) - okrycie, kopiec, do cięcia 50 %.
Westerlad (młodziutki) - okrycie, kopiec, bez strat.
Schneewittchen - bez okrycia, bez kopca, bez życia.
Compassion - okrycie, kopiec, bez widocznych objawów życia (ale ona zawsze najpóźniej budziła się do życia). Straciłam cierpliwość i wykopałam.
Abraham D'arby - okrycie, kopiec, do cięcia 30 %.
Charles Austin - okrycie, kopiec, bez strat.
Eden Rose - orycie, kopiec, do cięcia 50 %.
Graham Thomas - okrycie, kopiec, bez życia.
Lustige, Gloria Dei, Fresia - bez okrycia, kopiec, przemarznięte do kopca ale te i tak trzeba wiosną mocno ciąć.
New Dawn - bez kopca, bez okrycia, bez strat.
Raubritter - bez kopca, bez okrycia, bez strat.
The Fairy - bez okrycia, kopiec, do cięcia 70 %.
Tommelise - okrycie, bez kopca, do cięcia 50 %.
Schloss Eutin - miały kopiec, były okryte i z trzech jedną trzeba będzie wykopać a dwie pozostałe przemarzły do kopca.
Sweet Haze - bez kopca, bez okrycia, do cięcia 90 %.
Maiden's Blush - bez okrycia, bez kopca, bez strat
Louise Odier - bez okrycia, kopiec, do cięcia tylko nieliczne końcówki.
Bonica - okrycie, kopiec, bez strat.
Heidetraum - bez okrycia, bez kopca, do cięcia 70 %.
Sympathia - bez okrycia, bez kopca, bez strat

Westerland (stary i dorodny) - okrycie, kopiec, do cięcia 50 %.
Westerlad (młodziutki) - okrycie, kopiec, bez strat.
Schneewittchen - bez okrycia, bez kopca, bez życia.
Compassion - okrycie, kopiec, bez widocznych objawów życia (ale ona zawsze najpóźniej budziła się do życia). Straciłam cierpliwość i wykopałam.
Abraham D'arby - okrycie, kopiec, do cięcia 30 %.
Charles Austin - okrycie, kopiec, bez strat.
Eden Rose - orycie, kopiec, do cięcia 50 %.
Graham Thomas - okrycie, kopiec, bez życia.
Lustige, Gloria Dei, Fresia - bez okrycia, kopiec, przemarznięte do kopca ale te i tak trzeba wiosną mocno ciąć.
New Dawn - bez kopca, bez okrycia, bez strat.
Raubritter - bez kopca, bez okrycia, bez strat.
The Fairy - bez okrycia, kopiec, do cięcia 70 %.
Tommelise - okrycie, bez kopca, do cięcia 50 %.
Schloss Eutin - miały kopiec, były okryte i z trzech jedną trzeba będzie wykopać a dwie pozostałe przemarzły do kopca.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Marnie przezimowały faktycznie, moje też mizernie, ale jedyna do wyrzucenia na 100% to L,aimant /Harzola/. A najbardziej in minus zaskoczyła mnie Schneewitten. Taki solidny stary, wieloletni krzaczor, przeżył niejedną surową zimę, a tej ledwie podołał! Życie się w niej tli, ale nie wiem czy warto trzymać te przemrożone kikuty i czekać na parę kwiatuszków 

Pozdrawiam Eugenia
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
U mnie całkowicie padły dwie róże pienne, Aquarell i Stadt Rom (obie z hodowli Tantau). Ale pienne, wiadomo, trudniej zimą ochronić. Jednak zupełnie nieźle przetrwała, również szczepiona na pniu, fioletowa Minerva, która uchodzi za dość wrażliwą na mróz. Także Minerva w postaci krzewu miewa się całkiem dobrze. Wszystkie pienne otulałam tego samego dnia i w ten sam sposób. Żadnej logiki w tym nie ma... 

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Jeszcze uzupełnię listę:
Po ciężkiej próbie zimowej nadchodzi kolejna próba wiosenna. Już tak bywało, że moje róże po zimie ładnie wyglądały a dostawały w kość w kwietniu i w maju.
Po ciężkiej próbie zimowej nadchodzi kolejna próba wiosenna. Już tak bywało, że moje róże po zimie ładnie wyglądały a dostawały w kość w kwietniu i w maju.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A czy ktoś mi może powiedzieć coś o różach piennych m.in róża bordowa Mr.Lincoln,a także żółta i płacząca czerwona .Nie znam dokładnie odmian ale moźe ktoś miał coś podobnego.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Kochani, z Substrala 2 w 1 róża mogę zastosować do tegorocznych nasadzeń, do moich maleństw?

Mam wrażenie, że przy młodziutkiej Królowej Elizabeth coś maleńkiego sobie skacze... (skoczek?!?!?!)
Mam wrażenie, że przy młodziutkiej Królowej Elizabeth coś maleńkiego sobie skacze... (skoczek?!?!?!)

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
Mr. Lincoln nie mam piennej tylko zwykłą, ale to róża delikatna. Kwiat piękny i zapach, ale na jesień zero liści. Przycięta prawie do ziemi, zobaczymy co będzie dalej.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A jaka temperatura zaszkodzi różom?Chodzi mi o wiosenne przymrozki.W jakiej fazie rozwoju musi być róża żeby jej coś zaszkodziło?
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Posadziłam w piątek kilka róż, ale nie przycięłam im korzeni, wykopać i przyciąć? Korzenie są 3 razy dłuższe od gałązek.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Witam serdecznie, mam prośbę, czy róże, takie jak, Eden Rose, Askot i Schneewittchen, mogę posadzić w rozstawie co 90-100 cm. Czy te róże, w przyszłości po osiągnięciu, ''dojrzałości'' nie zamęczą się nawzajem.Nie dysponuję, większą ilością miejsca na nie a zależy mi, aby rosły obok siebie. Bardzo proszę o poradę.
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Ja bym już nie wykopywała.anida pisze:Posadziłam w piątek kilka róż, ale nie przycięłam im korzeni, wykopać i przyciąć? Korzenie są 3 razy dłuższe od gałązek.
Moje ładnie przezimowały tylko te które są osłonięte od wiatru i zimą mąż rzucał na nie śnieg jak odśnieżał taras. Wszędzie już stopniał a na tych różach była taka ogromna sterta że topniała i topniała. A i są to róże rabatowe i jedna pnąca. Reszta, wielkokwiatowe, wyglądają tragicznie, cięłam i płakałam. Były okryte kopczykami.
Co dziwne młoda rhapsody in blue wygląda rewelacyjnie a też była narażona na wiatr.
Anida - to zależy, jeżeli posadziłaś je na odpowiednią glębokość i ładnie rozłożyłaś korzenie, to bym zostawiła, jeżeli posadziłaś byle jak, korzenie pozawijane, punkt szczepienia ponad gruntem, to bym poprawiła.