W mazurskiej krainie Alicji (alana) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W mazurskiej krainie Alicji (alana) - cz. 3

Post »

przypomniało mi się że i ja miałam kiedyś taki wielosił... kurde... gdzie on jest ?... ;:202
mam inny.. Wielosił rozesłany...
ten Kardynał rzeczywiście taki ciemny ?... piwonie cudne ;:138
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dzisiaj wizyta na forum w biegu, to chociaż kilka bardziej aktualnych fotek pokażę poniżej.
Rozkwitła pierwsza angielka - Charles Austin, ociepliło się trochę, to i róże chętniej rozkwitają, do tego pierwsze kwiaty Semipleny. Czekam z niecierpliwością na rozkwit Marii Curie i J. du Pre. Czekoladka niestety nie wypuściła nic zielonego, reklamacja zgłoszona (ciekawe czy coś odpiszą?). Eden Rose przesadzałam wiosną i teraz płacę za to późniejszym zawiązaniem pąków.

Jolu, Madamme w tym roku jest perfidnie kłaniająca się, nie mogłam sobie z nią poradzić, mimo, iż od kilku lat ma solidną podporę z pnia wierzby mandżurskiej, zawsze do nie podwiązywałam pędy, w tym roku dorzuciłam płotek, pędy wiklinowe, a i tak pokłada się. Charles de Mills jeszcze bardziej leży :? To pozbieram nasiona jak dojrzeją.

Gabi, chcesz także nasiona? Kardynał jest ciemny, to mi się w nim podoba ;:215

Róże na pierwszy plan foto oczywiście:

- jedn z z dwóch F.J. Grootendorst (drugi miał być Pink G.)
Obrazek

- Ena po woli rozwija swoje czerwone skrzydła
Obrazek

Obrazek

- Cardinal de Richelieu na mocno słonecznej wystawie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- multiflora, która co roku zadziwia mnie, tym razem jest jeszcze większa, obsypana kwiatami, no i ten zapach, cudowny, a my mamy fajną ścianę od sąsiedniej działki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- trochę Mme Hardy ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu, spójrz jak powyginane są pędy
Obrazek

Obrazek

- słodko pachnąca Semiplena
Obrazek

- Charles Austin jeszcze w pąku
Obrazek

Pozostałe rośliny - piwonie jeszcze utrzymują niektóre kwiaty dzięki ochłodzeniu, chociaż jedno dobro z tego wynikło ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu czytam,że czekoladka nic nie wypuściła,jeśli w polskiej szkółce zamawiałaś to pisz reklamację ;:108
Piękne krzaczorki,cudna Madame Hardy i to oczko ;:215
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluś,Hardy to już twoja wizytówka ale co się tu będzie działo jak Ena zakwitnie aż się boję pomyśleć.
Czekam niecierpliwie na foty.
Moja zbudowała ładny krzaczek.Teraz czekam tylko czy to właśnie będzie Ena.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aluś, jak dobrze że zawitałaś ze swoimi różami. MmeHardy i Cardinal są zjawiskowe. Nie szczędź nam ich widoku :D Niedługo pewnie dołączy do nich Charles.
Grootendorst, które by nie były, to chyba też wielkie rosną. Mam na nie chrapkę już od jakiegoś czasu, tylko to miejsce :roll:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alutka, nie trzeba.. te wielosiły można kupić za parę groszy... dzięki ...
Te zielone oczy Madamme mnie zaczynają prześladować... ;:306
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Gabi nie zwlekaj, czołgistka bez Mme Hardy to jak żołnierz bez karabinu :;230

Alutka no nareszcie konkretne zdjęcia. Z tej zielonookiej panny to też niezły krzaczor jest :D
Dobrze, że moja ma trochę miejsca dookoła, jeszcze tylko jakąś podporę jej muszę skombinować.

Gdzie kupowałaś czekoladkę? Moja Constance Spry ze szkółki naszej pani Ewy (Gloriadei) puściła wiosną ładne przyrosty, ale później padła. Nawet nie składałam typowej reklamacji tylko poprosiłam o pomoc, co z nią zrobić, w jaki sposób reanimować. Niestety zabiegi nie przyniosły skutku i róża nie odbiła. Dziś pisałam o tym do Pani Ewy i zaproponowała, że przyśle mi nowy egzemplarz gratis. Tak się dba o klienta.

Za to z innej szkółki, od p. Chodunów mam kolejny raz Rosa Galica Versicolor - po raz drugi przysłali tę różę zamiast Charles de Mills.
Ja się chyba tego Karolka nigdy nie doczekam :roll: Napisałam dziś do nich, na razie bez odpowiedzi.

Tyle odnośnie reklamacji a teraz wracam do Twoich róż :D
Ena nieźle się zapowiada ;:215 Oj będzie się działo.

Kardynał lekko się przypalił, no ale takie są efekty nadmiernego przebywania na słońcu :wink: U mnie przypala się Souvenir du dr Jamain.

Multiflora piękna, jakoś mam ostatnio słabość do białych róż ;:131
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aluś, nareszcie pokazałaś nam kwitnące róże ;:138
Kardynał Richelieu po prostu nieziemski ma kolor ;:167 Nieważne, że płatki się przypalają na słońcu. Wszystkie te ciemne purpury i fiolety tak mają, a i tak ich niesamowite wybarwienie kwiatów jest jedyne w swoim rodzaju.

Mme Hardy to ogromne krzaczysko. Nawet nie miałam pojęcia, że aż tak ;:oj Kwiaty ma prześliczne i to zielone oczko Obrazek

Na zdjęcia Charlesa Austina czekam z niecierpliwością ;:65 . Nie mam go u siebie i z wielką radością będę patrzeć na Twojego przystojniaka.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witajcie :wit
Też u Was tak mocno wieje? U nas późnym popołudniem ten wiatr jeszcze się nasilił, akurat byłam w tym czasie na działce (zapobiegliwie poszłam podwiązać, to co mogło zostać połamane), tak wiało, aż na wyspie nieopodal huczało, a drzewa prawie kładły się. Ciekawe kiedy uspokoi się.
Róże rozkwitają coraz mocniej, Ena przy altance jest zjawiskowa, co przyjdziemy na działkę, to zachwycamy się nią i wpatrujemy jak w obrazek (w końcu to żywy obraz). Z wolna zaczyna Semiplena i Veilchenblau (dzisiaj musiałam dodatkowe podpórki wbijać, bo ten wiatr nawet takim krzaczyskiem poniewiera).
Czy koleżanki czołgistki słyszały, ze dzisiaj jest Dzień Czołgisty? :;230 To czego Wam życzyć? Bezpieczniejszego czołgu? A może bezawaryjnego :wink:

Aniu, Czekoladkę kupiłam we Floribundzie, zaproponowali mi zwrot pieniędzy, a sama róża teraz jest już całkiem czarna, szkoda. Jak dla mnie cała kwintesencja Mme Hardy to właśnie zielone oczko, uwielbiam je ;:215
Madziu, fajnie mieć taką wizytówkę, z taką klasą, nie to co ja ;:306 Ena jest boska, mówię Ci, jak na nią patrzę, to stoję jak wryta. Twoja też taka będzie nie martw się, za kilka sezonów ;)
Wiolu, cała ta trójca, to były moje pierwsze zakupy historycznych (i pierwsze w Rosarium), zawsze będę mieć do nich sentyment. Moje Grootendorsty "robią" za żywopłot, no jeszcze za małe są, ale już teraz trochę podrosły, a jeden puścił podziemne rozłogi i nowa róża wyrosła ;:138
Gabi, widzisz u Ciebie wielosił łatwo dostępny, mój już daaawno temu zamawiany był gdzieś z Polski ;) To zielone oczko jak zacznie prześladować, to nie ustąpi, póki Mme nie posadzisz ;:224
Jolu, zamawiałam róże we Floribundzie, zaproponowano mi zwrot kasy. A widzisz, Charles de Mills zamawiany był właśnie w Rosarium, moje pierwsze zakupy u nich to były, dostałam te odmiany, które zamawiałam, szkoda, że Tobie nie udało się.
Dorotko, Charles Austin w tym roku ma fajny nie za duży, gdzieś metrowy krzaczek, mocno go przycięłam i jakis zdrowszy jest (odpukać) dzięki temu, a i pąki grubsze.

To jak, zaczynamy od Eny? ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ena Harkness & Multiflora
Obrazek

c.d.n

Charles de Mills
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Charles Austin
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę wczesnoletnich klimatów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Aluś,obłęd,obłęd,obłęd...
Ena cudowna ;:138 Kocham takie morze kwiatów i dlatego pnące wymiatają.... :heja
Możliwe że ja też mam Ene.
U mnie teraz króluje Flammentanz.Nie da się zrobić jej zdjęcia i uchwycić ten jej cudowny malinowy kolor ale na żywca jest taka piękna jak twoja Ena.
Czekam na kolejne foty Eny,że też ja jej nie mogę adoptować :;230

Zdrowia,szczęścia i pomyślności życzę z okazji dnia czołgisty dla Ciebie i reszty czołgowej wiary czyli Gabi,Wioli i Joli ;:136
Gdyby tak zaparkować czołg pod taką cudną Eną Harkness.Jedynie lufa by wystawała :;230

Przyglądając się twojemu Charlesowi Austinowi coś tak czuję,że i u mnie w tym roku zakwitnie kupiony jako morelowa angielka.Identyczną różową łodygę ma ta moja róża i pąki chyba takie same.Kwestia 2-3 dni i wszystko się wyjaśni ale będę bardzo zadowolona jeśli to będzie Ch A.
Z różowej angielki wyrosła Princess Alexandra of Kent (szału ni ma)Natomiast z żółtej to chol...a wie,bo nie zdążyła się rozwinąć a już obleciała :;230 :;230 :;230 Jakaś poczwara... a miałam nadzieję że to Tomek będzie.

Piękne masz kwiatki i rabatki.Kocham ostróżki ale Ena rządzi,tak jak u Wioli rządzi Panna Młoda zjawiskowa Mme Plantier,którą muszę mieć choćby nie wiem co...
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu jak fajnie,że nadajesz ;:333
Ena zjawiskowa,nie dziwię się,że na nią patrzysz i nie da się oderwać wzroku ;:333
Ja też mam kilka historycznych róż,kupiłam je po srogiej zimie,kiedy wymroziło mi połowę odmian czyli około 40 ;:222
Lubię spore róże,wyglądają z daleka jak pejzaż ;:167
U mnie wczoraj podobna pogoda,strasznie wiało i padało,nie byłam na działce i już tęsknię ;:145
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Do tej Pory Twoją wizytówką była Mme Hardy a teraz dołączy do niej Ena. Niesamowity potwór a ja uwielbiam takie potwory :D Ja od tego hodowcy mam Parky i jestem tą różą oczarowana, choć może nie taki z niej potwór :lol:
Charles cudowny i żałuję ze mój okazał się pomyłką. Zawsze to sezon w plecy a ja chciała bym te cudowne kwiaty podziwiac na żywo już.
Dzwoneczki sama wysiewasz. Ja wysiałam je pierwszy raz w tym roku. Wzeszły i nie chcą urosnąć nawet milimetr :roll:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alutka, no i właśnie kupiłam Wielosił'a... ;:306 .. teraz będę czekać aż się wysieją... dzięki za życzenia... ;:196

Madzia... dzięki za życzenia ;:304 ;:168
Muncia
100p
100p
Od: 3 lut 2016, o 15:15

Post »

O rany, Alicjo, te róże są obłędne ! ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj Coś pięknego ;:215
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

O, Boże... Gdybym mogła tutaj oddać swój jęk, każdy zrozumiałby, co czuje. Widok oszałamiający - te piwonie różowe, te białe, pnące róże i ta czerwona na dachu altany... ach, coś pięknego. Wejść tam i umrzeć...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”