Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWO,spóźnione ale szczere :wink:
Co do sabotka to niestety była tylko plakietka Paphiopedilum :roll: i zapewne jest to jakaś hybryda. Będę traktować jak każdego innego sabotka zgodnie z zaleceniami ze strony orchidarium i mojej książki o storczykach ;:24
Póki co chyba jest mu u mnie całkiem dobrze, bo zaczął rozwijać pączek ;:87 zrobię mu niebawem fotkę to wstawię ;:109

Soniu, niestety na niespodzianki storczykowe nie mogłam liczyć, bo moja rodzinka nie-storczykowa, nie obeznana w temacie ;:222 ale dostałam fundusze na samodzielny zakup, więc przy najbliższej okazji.... ;:183
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

otóż to... sabotki są różne! są chyba trzy podstawowe grupy , mające odmienne wymagania
hybryda - to za mało, musisz wiedzieć więcej
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Jeanne życzę aby ta okazja szybko się pojawiła :)
Ja miałam taką dzisiaj zapraszam do mnie jutro wstawie fotki, mój Sabotek też rozwija pączka :)
A tymczasem czekam na fotke Twojego :)
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

EWO mój ma całkiem zielone, wąskie i sztywne liście, więc należy raczej do tych chłodnolubnych ;:24 na razie tego sie trzymam, podlewam jak podłoże przeschnie, choć nie całkowicie (rada Soni ;:168 ) i staram się utrzymać dość dużą wilgotność powietrza. Póki co jest ok, co potwierdza fotka:
Obrazek

W wolnym czasie poszperam w necie, może znajdę jakiegoś wyglądającego jak ten mój i może dowiem się czegoś więcej.
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Toż to przecież brat bliźniak mojego sabotka :D niech Ci długo i pięknie kwitnie ;:49
beata693
100p
100p
Od: 29 maja 2006, o 12:12

Post »

Ale śliczny sabotek, ja też chcę takiego :(
Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

monisia pisze:Toż to przecież brat bliźniak mojego sabotka :D niech Ci długo i pięknie kwitnie ;:49
Też zauważam podobieństwo ;:109
jak zajmujesz się swoim? ja mam tego dopiero od 2 tygodni, póki co kwitnie i nic nie zwiastuje by miało się to zmienić w najbliższym czasie 8) czy trzymasz go w chłodnym pokoju? nawozisz jakoś specjalnie? tzn teraz jak kwitnie to i tak chyba nie jest mu to niezbędne, ale w przyszłości trzeba będzie o tym pomyśleć...Pisałaś w swoim wątku że Twój ma małą rozetkę, mój też :P i zauważyłam że wychodzi jeszcze jedna ;:87 więc może trzeba go jakoś dokamić :roll:
Oj, przydała by się pomoc Jovanki ;:16

Beato, cieszę się że podoba Ci się moje maleństwo ;:113 szukałam i czekałam na niego baaaardzo długo, teraz myślę o kolejnych, tylko muszę się ich "nauczyć" :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Ja swojego sabotka trzymam razem ze wszystkimi na parapecie i nie zauważyłam żeby coś było nie tak.Ze względu na młodą rozetkę podlewam go wodą z nawozem(odstałą kranówką) 7 dni i w połowie tyg dodatkowo spryskuje podłoże.Jak na razie to sie sie sprawdza, zobaczymy co dalej :wink:
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!!!
Jeanne wygląda na to, że będziemy razem sobie kibicować hehe ;:215
Ja ostatnio skusiłam się na drugiego Sabotka i czytam, czytam i czytam mądrą książke od mojego M i mam mętlik w głowie ale pozwole sobie przytoczyć Pani Krystyna pisze, że wsród ogrodników francuskich znane jest porzekadło: "jeżeli cymbidium wygląda na spragnione wody, podlej rośliny natchmiast, jeżeli katleja lub falenopsis wymaga podlewania - poczekaj dzień lub dwa, aż podłoże przeschnie, jeżeli natomiast pafiopedilum potrzebuje wody, powinno się rosliny podlać wczoraj" :) ale pisze, że w paktyce częstotliwość podlewania zależy od wielu czynników: wilgotności powietrza i temperatury, rodzaju podłoża a nawet doniczki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

chmara3 a co to za książka :?:
monisia a czy nawóz dajesz do każdego podlewania, bo z tego co czytałam to paphiopedilum nie lubi nadmiaru nawozu :roll:

a mnie martwią moje phalaenopsis im bardziej o nie dbam, tym z nimi gorzej, szczególnie te, które nie kwitną ;:145
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc tak książka to "Storczyki" dr Krystyna Oszkinis
jeśli chodzi o nawożenie wyczytałam, że " w okresie tworzenia się masy wegetatywnej, od marca do października rośliny dokarmia się na 14-21 dni " " zima Sabotków się nie nawozi"

Soniu a co Twoim falkom dolega, może powinnaś ograniczyć podlewanie i nawożenie??
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam :P

Podpowiem,ze to powiedzenie , warto przyswoić jako swoje :P .
Po dłuższej wprawce , przekona jakie jest prawdziwe :D .

Cytat powołany pochodzi z ksiażki "STORCZYKI" autor Krystyna Oszkinis str.283

A , co do zasilania - owszem , nie lubią nadmiaru, najlepiej zastosować kryteria okresu wegetacji-czyli jak idą przyrosty, widoczna jest aktywność rośliny---> wtedy wskazane .
Oczywiście z dużym umiarem ilościowym .Zagłodzić storczyka w takiej fazie to wiadomo jaki efekt.

Generalnie , większość w okresie zimowym , może przechodzić powolną wegetację i tu trzeba
minimalizować nawożenie., czasami warto zupełnie je ograniczyć.
Dobrze prowdzona roślina w roku , daruje sobie i nam 3 miesiące postu.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

cudowne storczyki. bardzo ładny ten phalaenopsis pomarańczowy z żyłkami
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Ja do wody daje 1/4 zalecanej dawki i raz na miesiąc podlewam wodą bez nawozu.I spryskuje czysta wodą. Może faktycznie nie potrzebują tyle nawozu bo korzystają z tego wapnia z wody :roll:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Chmara trzy słabeuszki dostały jesienią zimnego powietrza i liście zrobiły się miękkie, a w jednym to nawet przestał rosnąć, z miesiąc temu je przesadziłam i czekam, bo ani im lepiej ani gorzej, a ten nadgorliwy z keiki to zrzuci dwa pączki - pewnie przez sesję foto jaką mu zaserwowałam ;:225 a ten z giełdy mam nauczkę, by nie kupować phalaenopsis w pąkach, bo kwiaty otwierają się, ale jedynie w połowie i koniec, a stoją na oknie wschodnim i temperatura ok. 21 stopni C ;:155
podlewam teraz gdy już mają naprawdę bardzo sucho, żadnych niechcianych sublokatorów nie mają, objawów chorobowych też nie widzę, więc chyba mnie nie lubią ;:145
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”