Moje spełnione marzenie - początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - początki

Post »

Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale były robione telefonem, późnym popołudniem.

Na naszej starej działce wejście było ozdobione różami pnącymi. Zaczęło się od jednego ozdobnego przęsła, potem doszły kolejne elementy i kolejne krzewy. Moja Babcia uwielbiała swój różany tunel:

Obrazek
(czerwiec 2014)

Tak wyglądało to od strony domku:
Obrazek
(czerwiec 2014)

Na zdjęciach tego nie widać, ale w miejscu gdzie stałam robiąc drugie zdjęcie były posadzone róże-miniaturki. Wszystkie rośliny powtarzały kwitnienie do przymrozków. Na obecnej działce powtórzyliśmy to rozwiązanie.
Mów mi Jane! :)
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam pięknie swoją imienniczkę .Fajnie że założyłaś wątek. Ciekawi mnie czy wcześniej miałaś już do czynienia z roślinami ,czy jest to może Twój debiut jeżeli chodzi o uprawę ogrodu? Widzę że wejście masz raczej słoneczne ,więc musiśz brać to pod uwagę i wybierać rośliny wytrzymałe na ciepełko.Ważne jest również ile czasu będziesz miała na pielęgnację ogrodu bo możesz wybrać rośliny tzw.bezobsługowe jak właśnie np. bukszpan ,lub posadzić sporo różnych kwitnących w różnym czasie bylin ,ale wtedy musisz poświęcić sporo czasu na pielęgnację.Tutaj nie ma dobrej ,gotowej recepty ,wszystko zależy od Ciebie.Nie przejmuj się jednak ,rośliny zawsze można przesadzić. Powodzenia w planowaniu ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Elusiu, bardzo ładnie wyglądają już Twoje kanny i pomidorki pięknie wystartowały, gazanie pędzą jak małe samochodziki, a na działeczce widzę zaawansowane prace. ;:138 ;:138
Prosisz o radę w sprawie zagospodarowania pasów wzdłuż alejki i wspominasz o kulach z bukszpanu. Ja mam na krótkim odcinku takie kule i powiem Ci, że teraz już bym tego nie robiła. Szkoda miejsca, które można wykorzystać na nasadzenia roślin kwitnących.
Bardzo podoba mi się pomysł, który proponuje Ci Dorotka/Dorcia. Przemyśl go, bo jest świetny. ;:215
Naprawdę żal miejsca dla bukszpanów. One są tylko zielone, a inne roślinki będą zdobić jeszcze kolorowymi kwiatkami. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Elu :wit Piękne już canny. Będą wspaniałą ozdobą. JA zagospodarowabym ścieżkę po obu stronach bylinami, przeplatanymi z roślinami cebulowymi :)
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p
Od: 14 kwie 2015, o 15:18

Post »

dorcia7,Ola2310,Jane_Rose,pela11,Lucynko,Patrycjo- ;:168 dziękuję za odwiedziny i wszystkie porady. Już zaplanowałam tę ścieżkę i powiem tylko tyle, że ze wszystkich Waszych podpowiedzi od każdego zapożyczę pomysł ;:138 . Będą bukszpany, trawa kostrzewa - oddzielę to rabatami kwiatów i na przemiennie posadzę - a na końcu ścieżki akurat jest mało ciekawa studnia, która jest wspólna z sąsiadką - będzie postawiona pergola i róża pnąca ;:138 . Bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi ;:4 .
Pogoda u mnie okropna, śnieg wcale nie przestaje padać i jak rano człowiek spogląda w okno i widzi tę biel - to ;:145 .
Dziś rano pojechałam do Carfura - miały być zgodnie z gazetka reklamową - migdałki - zaplanowałam zakup jednego - ale jak pojechałam niestety nie znalazłam - były grusze, śliwy, jabłka, wierzby no i cała gama róż - do wyboru i koloru. Nie mogłam oczywiście oprzeć się i nic nie kupić więc do koszyka włożyłam jedną róże pnącą, tylko że teraz nie wiem co mam z nią zrobić - bo na działkę jeszcze nie wsadzę, jest w mokrym worku i wypuszcza pąki już ;:202 .

Obrazek

Obrazek

I jeszcze dodatkowe zakupy

Obrazek
Ciekawa jestem bardzo czy trawy, które posiałam a mają się na razie bardzo dobrze - dotrzymam i będą oko cieszyć w naturze - ostnica i kostrzewa sina

Obrazek

Obrazek
Zastanawiam się czy powinnam je pikować ;:224 - nie mam pojęcia - jak się z nimi obchodzić - tym bardziej że pierwszy raz je posadziłam - zresztą jak większość moich roślinek ;:306 . Na opakowaniu ostnicy jest informacja która mówi o tym, żeby po posadzeniu - 2-4 tyg trzymać w temp powyżej 18 st a potem przez 4-6 tyg w temp -4 do 2 st. ;:202 więc chyba powinnam już wystawić np na balkon - ale czy to mi nie zmarznie ? Jakoś nie mam odwagi tego zrobić i nie wiem co robić tak szczerze. ;:185 Ale skoro jest taka informacja to powinnam się jej trzymać.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Eluniu śliczne wschody traw. ;:215 Wystawiaj na balkon, skoro każą. :D
Ja przy tej dróżce widzę róże (nie pnące) poprzeplatane powojnikami bylinowymi. Obrazek
...choć rozwiązanie Jane_Rose też jest piękne. Nie mniej wg mnie niższe róże nie pomniejszą optycznie działki a i nie zasłonią widoku na inne jej części.
Jednak masz już Elu pomysł. Oby udało się go zrealizować. I byś była zadowolona. Jeśli nie, to tak jak napisała pela11 zawsze można poprzesadzać. ;:333
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ale ci ładnie trawki wzeszły... Ja posiałam tylko rozplenicę i jakoś jeszcze nic nie wylazło... ;:222
U mnie dziś było dosyć ładnie, wyszłam na ogrodowy obchód i pomyślałam sobie że tak fajnie, ciepło wiatru nie ma....I za chwilę zaczęło padać... ;:145 Końca nie ma tej zwariowanej pogody.
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Elu różom nic nie będzie, odwiń je tylko z tych folii, przytnij ciut korzeń i wsadź do doniczki z ziemią lub do przeciętej butelki plastikowej. Krzaczek spokojnie poczeka na lepszą pogodę na wkopywanie, a w tzw. międzyczasie zbuduje bryłę korzeniową :) I oczywiście zapraszam do wątku o różach z marketów: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=868

Co do ścieżki - zapowiada się elegancko, koniecznie zrób zdjęcia :)

Aneczka, byłam w twoim wątku i pochwała od ciebie wiele znaczy. Dzięki :uszy
Mów mi Jane! :)
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj, Elu. Te różę pnącą ja bym już do ziemi wsadziła. Przytnij korzenie, posadź, jak należy, podlej i okopczykuj. Nic jej nie będzie, nawet jakby jakiś mrozik nadszedł. Zawsze możesz ją czymś zabezpieczyć. Można tez posadzić ją do doniczki, ale to wiąże się z uszkodzeniem nowiutkich, cieniutkich korzonków, które róża zacznie wypuszczać, a Ty będziesz chciała ją przesadzić do gruntu. Bryła korzeniowa nie wytworzy się tak szybko, a całość może łatwo się rozpaść. Nie chcę się wymądrzać, ale ja posadziłabym prosto do ziemi. Zresztą minęło juz kilka dni i na pewno coś z różą zrobiłaś.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu jestem fanką zarówno traw, jak i bukszpanów. Ostnice mam od dwu lat i lepiej je posadzić niezbyt blisko bukszpanów, bo się kładą i bukszpany mogą łapać grzyba. Ja do traw przy bukszpanach dosadziłam jeżówki i szałwie. Lubię jak jest kolor na rabatach. Pięknie ci wzeszły trawy. ;:oj Trawy z siewu zawsze pikuję, lepiej budują system korzeniowy. Dopiero po tygodniu od pikowania wystawiam do chłodnego garażu.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Trawy rzeczywiście pięknie Ci wystartowały. ;:138
Do mnie dzisiaj miały przyjechać róże, ale jeszcze nie dojechały. Ponoć jutro już na pewno będą. Też będę je sadziła od razu do gruntu, jak radzą doświadczone koleżanki. ;:108
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Elu trawki piękne ;:180
Ja o swoich nasionkach zupełnie zapomniałam i chyba nie będę ich już siać bo miejsca na parapetach zaczyna mi już brakować ;:145
A jeszcze połowy nie wysiałam ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p
Od: 14 kwie 2015, o 15:18

Post »

;:4 Witajcie - odpiszę zbiorowo - dziękuję za porady - róże na razie wsadziłam do doniczki i stoi na balkonie - widzę że jest jej dobrze. Ale faktycznie będzie musiała jak najszybciej trafić na miejsce docelowe.
Soniu ;:180 , dziękuję za porady odnośnie traw - dziś się za nie wezmę :tan
Bukszpany już zakupiłam - nie wytrzymałam i musiałam jechać i kupić w Leroy - a przy okazji zabrałam ze sobą prymulkę - tak się do mnie uśmiechała że nie mogłam przejść obojętnie

Obrazek
trochę popikowałam dalie i gazanie

Obrazek
Tunbergia i kanny też maja się dobrze

Obrazek

Obrazek
i maluchy pelargonii

Obrazek
Coś słabo te moje roślinki rosną - pewnie dlatego że słonka tak mało mają ;:131
A wczoraj w końcu :tan :tan :tan :tan udało mi się pojechać na działeczkę - może pogoda nie do końca była idealna ale nie padało więc postanowiłam wykorzystać dzień i pierwsze oznaki wiosny już są

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pojechałam niby na moment, na krótko - ale jak tylko znalazłam się u celu - to nie mogłam tak szybko wyjść - sąsiedzi u siebie stworzyli już klimat wiosennych przygotowań do sezonu - prace trwają - więc i ja postanowiłam coś porobić.
Dwie rabaty kwiatowe wypieliłam -a róże które sadziłam w zeszłym roku nie wszystkie wyglądają dobrze - będą więc chyba straty ;:145. Spędziłam ok 3 godz i przyjechałam do domu tak naładowana pozytywna energia i obolała ale szczęśliwa, że moje samopoczucie uległo kolosalnej poprawie. Och żeby tylko było już odrobinę cieplej i prawdziwie wiosennie - życie nabrało by lepszych kolorów.
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Elu siewki i oznaki wiosny wspaniałe ;:196
Jeśli mogę coś doradzić, to pod pojemniczki ze swoją młodzieżą podstaw jakieś pudełka- cokolwiek bo rama okienna naprawdę sporo światła im zabiera ;:131
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Widzę, że nie tylko ja na działce działam pomimo zimna. U mnie dodatkowo mżyło, ale wsadziłam nowo nabyte róże i porobiłam nieco porządków.
Zmarzłam mimo fizycznego wysiłku, ale wróciłam szczęśliwa.
Kupiłam sobie podobną prymulkę. Pomieszkała kilka dni na balkonie, a dzisiaj pojechała na działkę, gdzie dostała swoją miejscówkę. Myślę, że już nie zmarznie.
W sumie wysadziłam trzy nowe pierwiosnki bezłodygowe, przy czym jeden już dawno przekwitł. ;:108
Młodziutkim sieweczkom słoneczka brakuje i w zasadzie stoją w miejscu.
Podobno po niedzieli ma być kilka ładnych dni. Zobaczymy. :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”